LeoVegas.dk ready? betfair Roskilde Festival 2017 fodboldrejser Advertisement

bold.blog

Nogle tanker om Fodbolddommere

Skrevet af a_esbech (14/08-2012 kl. 17:30)

Fodbolddommer, det mest utaknemmelige frivillige arbejde? (Foto: Jesper Poulsen / bold.dk)
RangeringScore (Rank)
Portugal57 (7)
England136 (28)
Danmark119 (49)
1. Division57 (6)
Premier League136 (28)
Superligaen119 (35)
Benfica33 (3)
OB116 (8)
Randers FC33 (11)
AaB44 (11)
FC Midtjylland34 (17)
Chelsea57 (20)
Liverpool50 (22)
Martin Albrechtsen33 (1)
Remco van der Schaaf33 (1)
John Terry57 (2)
Andrew Carroll33 (4)
Seneste indlægDato
Nogle tanker om foråret i OB23-02
Nogle tanker om den næste proces i OB13-07
Nogle tanker om Gareth Bale og hans udvikling17-07
Populære indlægStemmer
Nogle tanker om Fodbolddommere33
Nogle tanker om det manglende straffespark24
Nogle tanker om the Dons24
Blogs
Nogle tanker om...
Lad mig starte med at sige at jeg er uddannet fodbolddommer, men er ikke længere aktiv af flere årsager. Jeg har derfor nok et lidt andet syn på fodbolddommere end så mange andre. Denne blog kommer derfor ikke til at handle om fodbolddommere og deres elendige præstationer fordi de undlod at dømme mål til Brøndby eller fordi de gave et tyndt straffe til FCK. Bloggen kommer til at handle om dommerens rolle i en moderne fodboldkamp.

Jamen dommeren filmer, jo!
Grunden til at jeg vælger at skrive denne blog netop nu er primært på baggrund af den debat som situationen mellem Christian Ficher og Benficas Luisão. En sag som på mange måder er ganske forfærdelig, en spiller der mener at det er ok at protestere så voldsomt at man mere eller mindre tilfældigt ender med at nikke dommeren en skalle og sende ham til jorden. Det kan selvfølgelig være hændeligt uheld, men spilleren angrer ikke sin ageren på nogen måde. I hvert fald ikke hvis man skal tro hans udtalelser. Der er samtidig flere Benfica spillere der bliver ved med at brokke sig til trods for at dommeren er gået i jorden. Samtidig læser jeg på flere debatfora at dommeren spiller på situationen, er det virkelig dér vi er kommet til med respekten for dommerne? Siden hvornår skal et overfald på en dommer vurderes udfra om dommeren spiller på sammenstøddet?

Jeg har fuld forståelse for at man i kampens hede ønsker at give sit hold den største fordel og at det at påvirke dommeren sagtens kan have sin effekt. Det er jo det man ser på TV hver eneste weekend, spillere der lader sig falde, råber af dommeren fordi han ikke er enig med spilleren om hvad der skal dømmes. Hvis man mundaflæser en spiller som Andy Carroll (og andre) så er det altså et sprogbrug der absolut ikke hører hjemme i den bedste sendetid. Jeg har selv prøvet at blive omringet af 10 Serie 4 spillere der alle havde forskellige meninger om hvad jeg skulle dømme. Her har jeg ikke ret mange andre muligheder end at true med at give advarsler for usportslig optræden for at få folk til at gå væk, men det er da ikke underligt at folk få lyst til at stimle sammen om dommeren, deres idoler gør det jo hver evig eneste weekend og så er det i grunden ligegyldigt om der er mikroput spillere eller old boys, der lader sig inspirere.

Unsportsmanlike conduct - Ejection!
Jeg kan ikke komme på en sportsgren hvor dommeren bliver dårligere behandlet end i fodbold. Når man sidder og ser NFL, NBA eller Rugby på højeste niveau, så bliver der altid pænt talt til dommerne og protester har mere form af en samtale. Hvorfor? Fordi dommerne har flere rettigheder til at sikre sig at man ikke bliver overfuset. I NFL er der en regel om at spillerne skal være ca. 1 meter væk fra dommerne hvis de vil tale med dem, kommer de tættere på kan de få en personlig straf. Hvis de så meget som rører dommeren når spilleren forsøger at tale til ham kan spilleren blive smidt ud. I Rugby er det muligt for dommeren at rykke et frispark/straffespark 20 meter tættere på målet for det hold som brokker sig over kendelsen. Det kunne være rart at se nogle tiltag der betød at en dommer var i sin gode ret til at vifte en spiller væk hvis han var tættere på end en meter når han protesterede og flyttede han sig ikke ved første henvisning skulle dommeren give ham en advarsel og hvis spilleren rørte ham i forbindelse med sin protest skulle han udvises uden diskussion. Dette kunne passende indføres til en stor slutrunde som VM eller EM og så var ingen i tvivl om reglerne når næste sæson gik i gang. Det vil kræve en fuldstændig omvæltning af kulturen, men jeg er sikker på at det er til det bedre.

Er der brug for dommeren?
Men hvorfor er der brug for en dommer, der lader til at der efterhånden er 22 mand på banen som kan reglerne og se bedre end dommeren kan uanset om det er i Champions League finalen eller en Serie 6 kamp på en pløjemark lidt nordøst for Herning. Dommeren fik ikke de beføjelser vi kender i dag før i 1890 og når man tænker på at nogle af fodboldklubberne er næsten 50 år ældre, så har der været en lang periode hvor der ikke har været brug for en dommer. Er det der vi er? At lige nu kender alle spillerne reglerne bedre end de uddannede dommere og der derfor ikke er behov for dem på banen fordi begge hold sagtens kan blive enige om hvad der skal dømmes. Det er vi desværre ikke, det virker som om det sidste gram gentleman der stadig var i sporten forsvandt med Luisão, man kan selvfølgelig håbe på at det ligger og ulmer skjult et eller andet sted og bare venter på at revolutionere sporten, men det sker vist ikke. I modsætning til hvad mange tror så er dommeren der for at hjælpe med til at kampen bliver spillet ordentligt og ikke for at genere spillerne.

Fair Play er ikke hvad det har været
Ordentligt spil eller fair play er et begreb som bliver slynget rundt i moderne fodbold. Men hvad betyder det egentlig? Der var engang det betød at man hilste på sin modstander, hilste på dommeren og i det hele taget satte en ære i at respektere spillets regler. I dag betyder det at man sparker bolden ud til indkast hvis en spiller er skadet og følger man ikke konventionerne så falder hammeren, som vi så det med Martin Albrechtsen for meget præcist 2 år siden. Hvorfor er det at fair play nu kun gælder i en meget unfair situation. I praksis er der ingen fordel for holdet i boldbesiddelse at skille sig af med bolden da man kan være sikker på at bolden bliver sendt langt ned på ens egen banehalvdel så holdet med den skadede spiller kan for lov til at bygge sit forsvar ordentligt op. Jeg kan stadig more mig over at det kaldes fair, især fordi en dommer har beføjelser til at standse kampen og lade bolden falde, på den måde starter bolden hvor den sluttede og ikke 50 meter længere tilbage på banen. Hvor bliver begrebet fair play af når Remco van der Schaaf lægger sig i græsset i en kamp mod OB og skal have en længerevarende behandling på banen for så at humpe langsomt fra banen og så melde sig klar sekundet han er ude over sidelinjen? For mig at se har det intet med fair play at gøre heller.

Fodbolds sværeste opgave
Jeg er godt klar over at jeg beder om en fuldstændig kulturændring i sporten og det vil kræve at alle der er involveret i fodbold hjælper til, lige fra Superstjernerne over Fans, til familiefædrene der ser deres sønners lilleput kamp, men vigtigst af alt er det at FIFA og The Board giver dommerne mulighed for at fremprovokere denne kultur, hvis det på nogen måde skal lykkes. John Terry holder jo ikke op med at være en nar bare fordi en eller anden højtstående i FIFA har sagt noget på et møde engang.

Jeg vil slutte af med et lille staldtip, uanset hvor meget jeg fortalte mig selv at jeg skulle lade være, så kunne jeg ikke undlade at have lidt venligere øjne på det hold, som behandlede mig pænest når jeg dømte. Dette var blandt andet en af grundene til at jeg stoppede, for det var ikke neutralt nok. Men der skal nok findes dommere der løber rundt med den holdning, som stadig dømmer.33 Stemmer
11 Kommentarer
Anmeld
6
Af Mads_ , 11/12 17:20 [1 kommentar]
1
Af Secret_coach , 19/10 20:46 [2 kommentarer]
1
Af Vsch , 20/09 12:13 [0 kommentarer]
1
Af NyJoeyBarton , 12/09 23:18 [0 kommentarer]
3
Af kimhdk , 04/09 08:46 [2 kommentarer]
3
Af Uchekan86 , 20/08 18:19 [0 kommentarer]
3
Af Mads_ , 02/07 00:50 [0 kommentarer]
1
Af JacobClausen , 09/06 11:05 [0 kommentarer]
5
Af TR1986 , 27/04 11:45 [1 kommentar]
1
Af Funkeeh , 20/04 19:18 [0 kommentarer]
3
Af 2009aLYH , 14/04 21:31 [0 kommentarer]
3
Af kimhdk , 24/03 13:14 [1 kommentar]
2
Af Funkeeh , 23/03 10:48 [0 kommentarer]
2
Af Funkeeh , 05/03 20:51 [0 kommentarer]
2
Af Funkeeh , 27/02 12:04 [0 kommentarer]


Henter blog-indlæg...
Henter blog-indlæg...
Henter blog-indlæg...
Henter blog-indlæg...
Henter blog-indlæg...