LeoVegas.dk ready? betfair Roskilde Festival 2017 fodboldrejser Advertisement

Kim Milton: Vil se testresultater fra Holland

| bold.nyt | 6 kommentarer
Kim Milton: Vil se testresultater fra Holland
Foto: Jesper Poulsen /bold.dk
Dommerkonsulent i DBU, Kim Milton Nielsen, følger brugen af videodommere tæt, men har flere forbehold omkring metoden. 

Den danske fodbolddommer Jakob Kehlet er meget interesseret i, at danske dommere en dag kan få hjælp af en såkaldt videodommer, som følger kampen fra TV og kan komme med rettelser i afgørende kendelser undervejs.

Dommerkonsluent i DBU, Kim Milton Nielsen, kalder forsøget interessant og forklarer, at man følger forsøgene i blandt andet Holland tæt.

- Det er altid svært at være first-mover på noget så stort som det her, og derfor afventer mange ligaer og forbund de resultater, som kommer efter diverse tests i denne sæson, siger Milton til bold.dk.

- Som dommere vil vi gerne have det i Danmark, men det er også Divisionsforeningen, som skal være med til at beslutte, om det skal indføres. Lige nu vil vi gerne se på de erfaringer, som de får i de store rækker og forbund. 

- I Holland er man langt fremme i det, og de resultater, man får fra dem, vil vi selvfølgelig se nærmere på med stor interesse, og vi følger med i de tests, der bliver udført rundt omkring, siger han.

Skal kunne stole på producerne

Kim Milton understreger, at man fra dommernes side har mange spørgsmål omkring metoden, selvom man som udgangspunkt er interesseret i ordningen.

- Fra dommersiden er der mange forbehold, vi tager os, før vi bare siger, at det vil vi have hos os.

- Hvem skal betjene udstyret, når kampen er i gang? Hvis Danmark for eksempel spiller en afgørende kamp nede i Sydeuropa om at komme til VM, har vi så tillid til, at dem der producerer kampen og dermed skal formidle billederne til videodommeren, altid gør det rigtige og fair?

- Jeg husker selv flere kampe, hvor TV-billederne ikke har virket helt ligeligt fordelt. FCK spillede en udekamp mod Lazio for nogle år siden, hvor alle langsomme gengivelser fra tvivlsomme offside-kendelser og andre tvivlskendelser mod FCK aldrig blev vist igen. Dem der producerede den kamp, var måske tilhængere af italiensk fodbold, og kunne man forestille sig dem skulle stå for TV-billederne til en videodommer?

- Der er mange ting, der skal være styr på, før det overhovedet kan blive aktuelt, og det er ikke bare sådan, at hvis det indføres, er alle problemer løst.

Skal ikke gå ud over fodbolden

- Jeg har selv været sidelinjedommer for Viasat i nogle kampe, og i nogle situationer går der flere minutter, før jeg får de helt rigtige billeder, der entydigt viser, hvad der er sket. Dommere, spillere og tilskuere kan jo ikke stå så længe og vente på, at der kommer en melding fra en videodommer. Desuden kan den samme situation se helt anderledes ud i de forskellige vinkler, de ved vi alle jo.

- Vi skal finde en model, hvor vi kan hjælpe dommeren til at træffe den rigtige beslutning, uden det går ud over fodbolden - så er det interessant. Det er ikke sjovt for en dommer at komme hjem fra en kamp og se, at man har lavet en stor og afgørende fejl, og kan man nå at rette det inde på banen, er det selvfølgelig interessant for os.

- Det er vigtigt, at hele setup’et er godt. Man skal huske på, at TV-billeder ikke altid giver en entydig sandhed, og hvem har så ret. Videodommeren, som kan se den fra én vinkel, eller dommeren, som står tæt på og ser situationen i en anden vinkel. 

Lang vej endnu

Kim Milton forklarer, at man fortsat er langt fra, at det eventuelt kan blive testet på dansk grund.

- Det ville være tosset, hvis der kommer et system, som nærmest kan eliminere alvorlige fejl, og vi så sidder med korslagte arme og ikke vil være med, men vi er ikke særligt langt i dialogen med de involverede parter

- Økonomien spiller en stor rolle. Man skal finde ud af, hvad der er af omkostninger i at indføre det og se på, hvad vi reelt får ud af det. Hvis vi kan rette fejl for 10.000 kroner, men det koster en million at indføre, så er det jo ikke interessant.

- Der sidder Divisionsforeningen som turneringsadministrator med det sidste ord, og vi forventer at tale med dem og andre, når vi har testforsøgene.

Resultaterne af de igangværende tests i Holland og Italien kommer efter denne sæson.

mikkel@bold.dk


Af Mikkel Nøhr

6 kommentarer

saltsyre 09:50          
Jeg har altid tænkt at det var noget vi skulle have indført med det samme, men den udtalelse får da tankerne i gang.
Tiko 09:56          
Interessant artikel.
Jeg undrer mig dog over at fodbold næsten er den eneste sport der slet ikke overvejer et to-dommer-system som man ser det i håndbold, ishockey osv..
Klåge-Åge 09:59          
Hawkeye - systemet i tennis har demonstreret, HVOR mange fejl det menneskelige øje kan præstere . . og når man uge efter uge ser fejlagtige og ofte kampafgørende offsidekendelser i stribevis, så MÅ devisen da være, at noget skal ske, også i fodboldens verden !!

Personligt ville jeg revidere offsidereglen, der ikke burde gælde inden for en 30 meter lang "angrebszone" tættest på modstandermålet, hvis altså jeg fik magt som jeg har agt. Men det sker næppe i fodboldens verden, at en regel ændres SÅ radikalt, så jeg må nøjes med at drømme om noget, det kan korrigere de værste dommerfejl.

Jeg misunder ikke dommerne - moderne fodbold går djævelsk hurtigt, men netop derfor er man da pisket til at tage elektronikken til hjælp. Det er jo ikke pebernødder, en fejlagtig dommerkendelse kan koste det ramte mandskab !!!
BoIS 11:30          
Det er også værd at se på, hvad videodommeren skal.
For det er simpelt nok, at dommeren dømmer et forkert straffespark og videodommeren inden sparket er afviklet meddeler, at der ikke var straffe.
Men hvis det modsatte er tilfældet; der begås et straffespark som dommeren ikke ser og spillet fortsætter, hvornår stopper vi så spillet for at se kendelsen igennem? Skal vi vente til næste spilstop, kan der være spillet fem minutter og modstanderen har scoret.
Skal de fem minutter så "genstartes," modstanderens scoring annulleres og vi starter med det straffespark, der egentlig blev begået?

Det samme med en offside, der er der, men ikke dømmes. Hvordan skal vi stoppe spillet? Og komme i gang igen?
NBNielsen 11:54          
BOIS, den første situation du nævner er vel nem nok.
Dommeren i OB-vognen (som man gør det i Holland) får jo stadig alle vinkler at se selvom spillet kører, og så snart han ser noget så melder han naturligvis bare ind til hoveddommeren hvis der var noget. De skal i OB-vognen nok have fundet en vinkel der viser enten det ene eller det andet inden 5 minutter, men klart en hård tackling 5 sekunder efter fejldommen kan stadig blive et problem.

For mig er problemet mere den anden du nævner med offside (eller en fordel der stoppes pga kort) eller den nede i Holland med Schøne.
Det var en rigtig lortesituation for dommeren. W-II er i gang med at finde ud af hvordan de skal dæmme op for en dødbold og spilleren er nu klar over at han skal passe mere på med et gult kort og så ændrer alt sig uden at bolden har været i spil. Det var rigtig uheldigt, og spørgsmålet er vel om dommeren bare skulle have dømt frisparket og ventet på videodommeren inden han gav det gule.

Og så bliver spørgsmålet hvorvidt det bare giver en ændring i måden dommerne dømmer på.
Vi ser det i øjeblikket tydeligt i NFL hvor alle scoringer og turnovers ses igennem, det er idag bare nemmere for dommerne at dømme disse i stedet for ikke. og det kan vel også blive tilfældet her ? at dommerne oftere vil dømme straffe end ikke, simpelthen for at den bliver set igennem. det giver så et problem hvis man som i NFL går med en ordlyd om klart bevis. for hvis dommerne mest hælder til nej, men dømmer for at få den set igennem, så er det fandme uheldigt hvis videodommeren ikke kan se nok til at sige at der ikke er straffe.
maxbakketop 08:28          
Personligt ville jeg revidere offsidereglen, der ikke burde gælde inden for en 30 meter lang "angrebszone" tættest på modstandermålet, hvis altså jeg fik magt som jeg har agt. Men det sker næppe i fodboldens verden, at en regel ændres SÅ radikalt, så jeg må nøjes med at drømme om noget, det kan korrigere de værste dommerfejl.


Jeg skal lige forstå det helt rigtigt. Så hvis man placere en angriber langt bag ved modstanderens forsvar, mens man selv forsvare, så skal man bare, når man får bolden, kunne smide dem op på sin "fisker"? og så er der ikke offside?
Torsdag den 20. juli
Advertisement

Mest læste fodboldnyheder (24 timer)

Officielt: Brøndby henter Anthony Jung
Torsdag 20. juli kl 11:23
PSG vil have en af verdens fem bedste spillere
Torsdag 20. juli kl 09:42
Bild: Brøndby lejer Leipzig-back
Torsdag 20. juli kl 08:28
Austin: Kunne have fået Superliga-kontrakt
Torsdag 20. juli kl 07:41
Marco Verratti ansætter Mino Raiola
Torsdag 20. juli kl 08:39

Mest læste fodboldnyheder (7 dage)

Brøndby henter Lasse Vigen i Fulham
Tirsdag 18. juli kl 15:00
Medie: Marcondes snakker med Brøndby
Lørdag 15. juli kl 10:26
Alexis: Jeg vil spille Champions League
Søndag 16. juli kl 00:42
31-årige Michu indstiller karrieren
Mandag 17. juli kl 12:36
Brøndby møder Split eller Sofia
Fredag 14. juli kl 13:16
Avis: City tæt på at hente Pepe Reina
Mandag 17. juli kl 22:37
Chelsea bekræfter Morata-køb
Onsdag 19. juli kl 19:36
Bosz roser tomålsskytten Emre Mor
Mandag 17. juli kl 13:41
Esbjerg lune på Rodolph Austin
Fredag 14. juli kl 17:03
Brøndby kan trække Milan
Fredag 14. juli kl 10:51
Sulten Bonucci vil skrive ny Milan-historie
00:42
Esbjerg fB... #*#
00:42
UEFA koefficienter 17/18
00:40
Chelsea FC - All hail the Captain!
00:38
Chelsea FC - All hail the Captain!
00:35
AFCON afvikles fremover om sommeren
00:34
Bo H: Har fået fremragende spillere ind
00:31
UEFA koefficienter 17/18
00:30
Sulten Bonucci vil skrive ny Milan-historie
00:30
AC Milan - Playing real time FM!
00:29
Avis: Billing på blokken i Swansea
00:25
Avis: Billing på blokken i Swansea
00:24
UEFA koefficienter 17/18
00:23
Chelsea FC - All hail the Captain!
00:23
AC Milan - Playing real time FM!
00:23
UEFA koefficienter 17/18
00:22
AC Milan - Playing real time FM!
00:19
Avis: Billing på blokken i Swansea
00:18
Arsenal - #LacaNewSigning
00:14
Brøndbytråden
00:14
Avis: Billing på blokken i Swansea
00:13
Chelsea FC - All hail the Captain!
00:12
Brøndbytråden
00:11
Man United-tråden
00:10
UEFA koefficienter 17/18
00:08