Luk

AaB-back vil skabe eufori med pokalsejr

Jakob Ahlmann har før prøvet at løfte pokaltitlen med AaB i 2014, og han går benhårdt efter at gentage succesen med en pokalfinalesejr over SønderjyskE i Sydbank Pokalen.

Onsdag 1. juli er der pokalfinalebrag på menuen, når AaB og SønderjyskE skal dyste om titlen i Sydbank Pokalen i Esbjerg.

AaB-backen Jakob Ahlmann har før stået i en pokalfinale med AaB. Det var i 2014, og ved den lejlighed scorede han et mål i 4-2-sejren over FC København.

Pokalturneringen betyder rigtig meget for AaB, og klubben har også vundet trofæet tre gange tidligere. For Jakob Ahlmann vil det være fantastisk, hvis nordjyderne kan vinde turneringen igen og skabe glæde i Aalborg, fortæller den 29-årige forsvarsspiller til bold.dk.

- Det vil betyde helt vildt meget. AaB har for vane at stikke snuden frem med jævne mellemrum og vinde et trofæ. De sidste fem år har vi ikke været i nærheden af noget, og nu står vi her i finalen. Det er noget, som spillerne, trænerne og klubben lever for. Det skal være noget af det, som er målsætningen. 

- Det kæmper vi for i dagligdagen, og nu har vi muligheden. Det vil give truppen, spillerne og fansene et kæmpe løft og boost, at vi har mulighed for at vinde et trofæ, siger Jakob Ahlmann og tilføjer, at klubben ikke helt har levet op til forventningerne de senere år:

- Det kan være hårdt i perioder, at man ikke skaber den eufori, som vi ved, at vi kan skabe i Aalborg. Det er sådan noget, som det her kan, og det er noget, som kan være med til at sætte skub i det igen.

Den rutinerede AaB-back nævner, at pokalfinalen er det helt store samtaleemne i truppen, og spillerne glæder sig til at gå på grønsværen.

For AaB som klub har det stor betydning, at klubben igen er at finde i pokalfinalen efter et par magre år uden den store titelmæssige succes.

- Det betyder helt vildt meget. Vi er med i to turneringer, og vores rolle i Superligaen er efterhånden ikke den helt store. Vi har fået en skidt start på mesterskabsspillet, og vi har svært ved at se, hvordan vi kommer med, hvor det er rigtig sjovt. 

- Den her pokalturnering har været prioriteret højt i AaB, som den er hvert år, og nu har vi nået højdepunktet ved at spille os i en finale. Jeg tror, at jeg kan snakke på alles vegne og sige, at det er en kæmpestor kamp og en sindssyg vigtig kamp for klubben. 

- De sidste år har været lidt op og ned med sekundære placeringer, og det har vi ikke været helt tilfredse med, så det giver et kæmpe skud til klubben at stå i en pokalfinale igen, siger Jakob Ahlmann.

AaB er lige nu nummer seks i 3F Superligaen, og klubben har nærmest udspillet deres rolle i mesterskabsspillet, som Ahlmann også nævner selv.

Derfor kan man heller ikke bare konkludere, at sæsonen er reddet, hvis trofæet fra Sydbank Pokalen ender i Aalborg.

- Nej, det er for nemt at sige, at sæsonen er reddet med en pokaltitel. Det er to turneringer, og dem kan man godt skelne lidt fra hinanden. Fordi vi har spillet fem-seks gode pokalkampe, så kan man ikke sige, at vores sæson har været fantastisk. Vi har opnået målsætningen om top seks, men vi ligger ikke så godt til og har ikke fået den start, som vi havde håbet på i mesterskabsspillet. Det er ikke afgørende, at vi vinder en pokalfinale, for at vi siger, at alting har været fantastisk. 

- Vi er meget bevidste om den langsigtede strategi, som handler om at præstere i ligaen. Det er trods alt det vigtigste. En pokalfinale skal ikke afgøre, om ligaen også har været godkendt. Det vil dog sætte et solidt aftryk og en god følelse om sæsonen, hvis man ender med at have vundet en pokal. Der er nok mange hold, der gerne vil bytte med os i stedet for en eventuel fjerdeplads. Men at blåstemple sæsonen ud fra pokalturneringen vil jeg ikke gå så langt at sige, siger backen.

Artiklen fortsættes under billedet

Bliver ikke større

Den 29-årige nordjyde husker tydeligt AaB's seneste pokalfinale i sæsonen 2013/2014, hvor nordjyderne vandt over FC København i Telia Parken.

- Det bliver nok ikke større i dansk fodbold. Vi kom fra at have vundet et lidt sensationelt mesterskab fire dage forinden, og så gik vi ind i Parken, hvor vi havde en ufattelig dårlig statistik, og så kører vi FCK ud og vinder 4-2. Vi havde næsten fuldt hus med AaB-fans derinde på den side. Det var bare en sæson, hvor alting lykkedes og gik op i en højere enhed. 

- Den kamp vil altid stå rigtig, rigtig stærkt i erindringen. Rammerne bliver måske også en smule anderledes i år. Men det skal ikke tage noget fra den glæde, hvis vi går hele vejen. Det skal være en kamp, som folk forhåbentlig skal se tilbage på som én af de største i deres karriere, siger Jakob Ahlmann.

En pokalfinale er helt specielt, da det langt fra er alle fodboldspillere, der får æren af at spille en finale i løbet af karrieren, og turneringen er med til at give et afbræk fra den intense konkurrence i 3F Superligaen, hvilket gør turneringen særligt fed, forklarer Jakob Ahlmann.

- Det er den slags kampe, man lever for i sin karriere, ved at man får lov til at spille nogle altafgørende kampe, hvor der er et trofæ på spil. Den finale i 2014 kan vi alle huske, og jeg håber selvfølgelig på en gentagelse, så jeg kan huske tilbage på en pokalfinale i 2020, som var med til at definere og sætte nogle markører i min karriere. Det er også noget af det, truppen har snakket om, at det ikke er alle spillere, der får mulighed for at spille en pokalfinale. Den betyder derfor meget for klubben og for mig personligt.

Grunden til at AaB nu står i finalen er ifølge AaB-backen ret simpel. Holdet har toppræsteret mod gode hold og har taget turneringen meget seriøst.

- Vi har været bedre end de andre hold, som vi har mødt. Vi har slået FCK og AGF ud, og det er to hold, som er ligger over os i Superligaen. Vi har toppræsteret i de rigtige kampe, hvor det virkelig gjaldt. Derudover har turneringen været prioriteret højt af klubben. Der er ingen tvivl om, at det er en vigtig turnering, og vi har ikke sat alle reservespillerne ind for at spare spillere til ligaen.

- Det har givet afkast i nogle gode præstationer, og vi har haft nogle fantastiske opgør mod FCK og AGF på hjemmebane. Vi har spillet rigtig godt og formået at slå hold ud, som har præsteret bedre end os over en længere tid, siger han.

Artiklen fortsættes under billedet

Pokalfinaler har deres eget liv

Jakob Ahlmann vurderer, at finalen i Sydbank Pokalen mod SønderjyskE bliver et opgør med høj intensitet, der bliver afgjort på få marginaler.

- Sådan en pokalfinale har sit eget liv, og der er mange ting, som spiller ind. De vil jo komme med ild i øjnene, som vi også vil. Det bliver en hård fight, og det bliver spændende at se, hvordan sådan en kamp forløber. Det er rigtig svært at spå om. Jeg synes, at SønderjyskE har et rigtig godt hold, og holdet kæmper lige nu i deres spændende gruppe i Superligaen, siger han og tilføjer:

- Så det kan også give dem lidt frihed, at de skal spille en finale, og at de så kan lægge nerverne fra Superligaen lidt væk, og så bare spille derudaf. De kan vinde klubbens første trofæ. Det bliver en meget lige kamp ingen tvivl om det. Den bliver afgjort på de små marginaler, og dem skal vi bare have tippet over til vores fordel.   

Opskriften på succes for AaB i pokalfinalen er at være skarpere i begge ende, og så skal alt gå op i en højere enhed.

- Først og fremmest skal vi have lukket bedre af i defensiven, end vi har gjort i de seneste kampe. Vi har lukket for mange mål ind, og så vinder man ingen ting. Derudover skal vi også score på vores chancer, som vi har haltet med i de sidste par kampe. Vi skal finde det momentum, som vi havde inden corona-pausen, hvor vi så rigtig stærke ud. 

- Så må vi se, hvordan vi griber det an taktisk. Der er mange måder at gøre det på. Det må jeg lade være lidt op til træneren, men vi skal præstere både i forhold til ikke at lukke mål ind, men vi skal også score flere mål, end vi har gjort. Det hele skal fungere, siger Jakob Ahlmann.

Finalen i Sydbank Pokalen mellem AaB og SønderjyskE spilles onsdag 1. juli klokken 20:00 på Blue Water Arena i Esbjerg.

Denne artikel er sponsoreret af