LeoVegas.dk ready? betfair Bethard Casino24 Advertisement

VM-optakt: Nordmand har skabt dansk rekordform

Det er tirsdag den 17. november 2015. Danmark har lige spillet 2-2 mod Sverige i Parken, og EM i Frankrig bliver dermed uden dansk deltagelse. Det er anden slutrunde i træk, hvor det danske landshold må se til hjemme fra stuerne.

Spillere og fans er dybt skuffede, og dansk landsholdsfodbold er i den grad ramt på stoltheden efter det samlede nederlag til de svenske naboer.

- Jeg har meddelt spillerne, at DBU og jeg er blevet enige om ikke at fortsætte samarbejdet, fortæller landstræner Morten Olsen på pressemødet efter kampen.

Det var meningen, at Morten Olsen skulle stoppe, når EM-slutrunden var færdigspillet, men den danske skuffelse gjorde det nytteløst at fortsætte. 15 års tro landsholdstjeneste fra Morten Olsen fik dermed en trist afslutning.

En ting stod dog klar for enhver: Noget nyt måtte ske, hvis optimismen igen skulle blomstre i Fodbolddanmark.

Godt tre uger senere, den 10. december, kom svaret fra DBU. En nordmand skulle få landsholdet på ret køl.

I omklædningsrummet på det danske nationalstadion blev Åge Hareide nemlig præsenteret som ny landstræner. En anelse uambitiøst mente nogle, mens andre godt kunne se fidusen.

Alle var dog enige om, at de danske fodboldfans godt kunne forberede sig på noget ganske andet end det, Morten Olsen stod for.

Farvel til det polerede spil med mange pasninger og goddag til en stil, hvor kun en ting talte: Sejren. 

- Min filosofi er, at man skal angribe modstanderen. Selvom jeg møder store modstandere, så vil jeg stadig forsøge at spille direkte fodbold, sådan er min tankegang.

- Vi skal have banket noget lidenskab ind i det danske landshold igen. Spillerne skal mærke passionen. Lykkes det, så er vi allerede nået langt, sagde Åge Hareide på sit første pressemøde som dansk landstræner.

Også på det personlige plan blev der vendt op og ned på tingene. Åge Hareide talte på pressemødet om hygge og frihed under ansvar, mens Morten Olsen havde været kendt som en mere striks leder - selvom han lod til at blive rundere i kanterne, som årene gik.

Tingene blev vendt på hovedet - og så kom succesen
Allerede fra de første kampe var det tydeligt at se, at det danske landshold havde fået et nyt udtryk. Det var ikke længere så vigtigt, hvordan Danmark vandt, bare sejren kom i hus. 

Tilmed var den store stjerne Christian Eriksen begyndt at score flere mål, efter hans landsholdskarriere længe havde virket uforløst.

Resultaterne i begyndelsen af VM-kvalifikationen var dog ikke prangende, og efter et sviende 1-0-nederlag til Montenegro i Parken begyndte tvivlen i Fodbolddanmark at brede sig.

Var Hareide den rigtige mand til opgaven?

I de efterfølgende kampe blev danskerne dog en hel del klogere, og den 1. september 2017 kom det endelige bevis på, at der var noget godt i gang.

I den afgørende kvalifikationskamp mod Polen på hjemmebane smadrede danske hold favoritterne fra Polen hele 4-0 efter en præstation, som var det endelige opgør med det danske landshold, man havde lært at kende gennem en lang årrække.

Med stor fysik, lange bolde og et aggressivt presspil var de danske drenge nemlig lykkedes med at blæse polakkerne ud af Parken på en måde, som ikke var set lignende i mange år.

Kampen var et tydeligt bevis på, at en anderledes tilgang til spillet, end DBU havde haft i mange år, i den grad passede til den gruppe spillere, Hareide havde at arbejde med. 

Herefter så det danske landshold sig ikke tilbage, og kronen på værket kom, da holdet med en imponerende 5-1-sejr i Dublin blev klar til VM-slutrunden i Rusland.  

Landsholdet er i rekordform
I fodbold er tingene ofte sorte eller hvide, og efter kvalifikationen til en VM-slutrunde er det let at sige, at Hareides stil har gjort det danske landshold godt.

Åge Hareide har dog et ganske håndgribeligt bevis på, at han og holdet har gang i noget særligt.

Efter 2-0 sejren over Mexico i Brøndby er landsholdet nemlig oppe på 15 kampe i træk uden nederlag, og det er aldrig sket tidligere for et dansk landshold.

Samtidig er Hareides pointgennemsnit pr. kamp det højeste for en landstræner nogensinde - lige foran den legendariske Richard Møller Nielsen.

I Hareides 23 kampe i spidsen for Danmark er det blevet til 12 sejre, otte uafgjorte og blot tre nederlag.

Den nye stil har i den grad virket. Optimismen blandt de danske fodboldfans er genfundet, og Danmark står nu over for en spændende VM-slutrunde i Rusland, hvor det bestemt er muligt at gå videre fra den indledende gruppe, hvor Peru, Australien og Frankrig venter.

Danmark åbner VM-slutrunden den 16. juni klokken 18 mod Peru.

Denne artikel er sponsoreret af