Luk

10 hurtige: Færøerne ville ikke overleve i SL

| Færøerne | 1 kommentar

Infoboks

Christian Holst fortæller om at store oplevelser med det Færøerne, som fik bank af sløje franskmænd og formentlig ville ryge ud af Superligaen. 

bold.dk er klar med en ny udgave af '10 hurtige', hvor spillere, trænere og andre fodboldpersonligheder får ti spørgsmål, som vi normalt ikke stiller dem.

Denne gang er det den tidligere Lyngby-, Silkeborg- og Fremad Amager-spiller Christian Holst, som nåede at være en profil på sine hold i både Superligaen og 1. division.

Holst har færøsk mor og repræsenterede det færøske landshold, og her blev det til adskillige store oplevelser. 

Han fortæller om nogle rystede, men også enormt gode franske stjerner, nogle flinke tyske verdensmestre og en lettet målmandslegende efter en storkamp af Holst.

Du spillede 50 landskampe og vandt seks af dem. Blev du nogensinde træt af at spille på landsholdet?

- Jeg var generelt ret træt af at spille fodbold de sidste par år af min karriere, men på landsholdet var det mere end bare fodbold. 

- Det var rejseoplevelser, hotelforkælelse og et ekstra krydderi i hverdagen, og det sidste år på landsholdet fik jeg også nogle store oplevelser på banen med to sejre over Grækenland, selvom jeg var over the hill. 

- Selvom vi tabte mange kampe, forsøgte jeg altid at få noget med i rygsækken i form af gode individuelle præstationer, oplevelser eller bekendtskaber. 

- Jeg var dog også sur og skuffet mange gange, som man jo er som fodboldspiller.

Har du nogensinde følt dig magtesløs og ydmyget i en landskamp?

- Vi spillede en hjemmekamp mod Frankrig i 2007, hvor de ikke kunne lande på Færøerne før fire timer før kampen på grund af voldsom blæst. Flyet krængede sig ind på landingsbanen, og de var efter sigende ret rystede. 

- Vi snakkede om, at det var vores livs chance for at vinde over Frankrig, men sådan blev det ikke. De smadrede os 6-0, og det var alle de store store spillere, som Henry, Anelka og Benzema, der trådte i karakter og scorede. 

Hvad er top tre over de fedeste udebaner, du har spillet på med Færøerne?

- Tyskland i Hannover foran 40.000 i 2013. Det var holdet, der blev verdensmestre året efter. Entusiastiske fans, vanvittigt hold og sympatiske spillere. 

- Det var en stor oplevelse. Vi tabte 3-0, hvilke må siges at være acceptabelt, da de slog Brasilien 7-1 på udebane ni måneder senere, siger Holst med et grin. 

- Personligt var det stort at blive klappet fra banen i Modena i Italien efter min måske bedste landskamp, selvom vi tabte 3-1.

- Sejren i Athen over Grækenland i 2014 var surrealistisk og fantastisk. Først blev grækerne piftet af banen, inden vi blev klappet fra banen. Herefter var de ren eufori og vanvid i omklædningsrummet.

Havde du fået kampe for det danske A-landshold, hvis du havde valgt Danmark over Færøerne?

- Jeg havde fire gode sæsoner i Superligaen, hvor jeg snittede næsten 10 mål pr. sæson som 10’er og venstrekant. 

- Det kunne muligvis have udløst en tur med ligalandsholdet, men nok ikke mere end det. Jeg manglede fart og fysik.

Hvad er den største bedrift, du opnåede med det færøske landshold?

- Sejrene over Grækenland både ude og hjemme var kulminationen på landsholdets fremgang, og så var det kulminationen og afslutningen på min egen tid på landsholdet. 

- Det var fantastisk og noget, jeg er meget taknemmelig over. Jeg synes også, at jeg spillede nogle gode kampe mod både Italien, Tyskland og flere andre, som jeg også har taget med mig videre i livet.

Er du nogensinde blevet starstruck før eller under en fodboldkamp?

- Jeg er aldrig blevet starstruck, men jeg har følt mig tiltrukket af Andrea Pirlo. Han er ikke kun elegant på fjernsyn. 

- En krammer af en lettet Buffon og et trøjebytte med en yderst sympatisk Philipp Lahm er også fine minder.

Hvis det bedste færøske hold, du nåede at spille på, spillede i Superligaen, hvilken plads ville det så ende på? 

- Det ville højst sandsynligt rykke ned, da vi ikke havde 11 spillere, der kunne spille kontinuerligt i Superligaen på det tidspunkt. 

- Vi havde et fantastisk hold med spillere som Hallur Hansson, Joan Símun Edmundsson, Brandur Hendriksson, Gunnar Nielsen og mange flere, men det kræver mere i Superligaen end fire-fem profiler over 33 kampe. 

- Vi arbejdede stinkende hårdt, forsvarede med liv og sjæl og spillede uden frygt, men vi havde svært ved at skabe chancer, når vi skulle dominere kampene.

Du er født i Svendborg og opvokset i Danmark. Føler du dig færøsk? 

- Jeg er vokset op i et dansk hjem med en dansk far og færøsk mor, så jeg føler mig dansk. 

- Jeg var ofte på ferie på Færøerne som barn, så da jeg startede på landsholdet, var det ikke et fremmed sted for mig. 

- Med tiden har jeg knyttet mig mere og mere til Færøerne, og nu ser jeg mig mere som færing, end jeg gjorde for 20 år siden. 

- Jeg elsker landet, og kommer der så ofte jeg kan. Hver gang jeg lander deroppe, sidder jeg med næsen på vinduet og siger WOW.

Hvilken klub betyder mest for dig?

- Lyngby og Silkeborg deler mit hjerte i to. Når jeg kommer på Lyngby Stadion, føler jeg mig hjemme, og når jeg er i Silkeborg, føler jeg mig også hjemme dér.

Hvem er den bedste færøske spiller gennem tiden?

- Todi Jónsson er nok den største stjerne deroppe nogensinde, men Joan Símon har lige scoret i Bundesligaen og har i mange år gjort det godt, og det samme har Hallur Hansson i Horsens og på landsholdet. 

- Der er også en del legender fra tidligere, som har gjort sig fortjent til den hæder, siger Holst til bold.dk. 


Af Mikkel Nøhr

1 kommentar

Lewandowski er gud 11:19          
Håber ikke Pirlo føler sig krænket nu
Mandag 26. oktober