Luk

10 hurtige: Plastikmareridt og Delaney-dueller

| Danmark | 1 kommentar

Infoboks

Martin Spelmann fortæller om hårde møder med Thomas Delaney og nogle modbydelige oplevelser på kunstgræsset i Farum.

bold.dk har brugt corona-pausen på at tale med en lang række fodboldpersonligheder i formatet, som vi kalder 10 hurtige, og selvom den danske 3F Superliga er i fuld gang igen, kører formatet ufortrødent videre.

I 10 hurtige bliver forskellige spillere, trænere eller deslige stillet ti spørgsmål, som vi normalt ikke stiller dem.

Martin Spelmann har en fortid i flere store danske klubber og er i de flestes øjne kendt som en hård og evigt fightende midtbanespiller.

Spelmann, som for tiden står uden klub efter sit brud med norske Strømsgodset, beretter blandt andet om hårde dueller med Thomas Delaney og nogle svære kampe på kunstgræsset i Right to Dream Park.

Regner du med, at vi snart ser dig i en dansk klub igen?

- Der er ikke noget, der er helt sikkert endnu, men det hælder til, at det bliver dansk fodbold, jeg fortsætter i. Jeg håber, der snart er en afklaring, så jeg kan komme til at spille fodbold igen.

- Det er lidt svært at sige, hvad der sker i disse tider, men vi nærmer os noget. Vi er ved at lukke det hele ned i Norge nu her, og så tager jeg hjem til Danmark og finder mig en ny klub. 

- Der er stadig mange gode år i mig, og folk ved, hvad jeg står for, så jeg tror på, at der snart er noget på plads.

Har du gode minder fra din tid i Brøndby, eller er du mest af alt skuffet over afskeden?

- Jeg har rigtig gode minder. Jeg var selvfølgelig ærgerlig over, at det gik, som det gjorde, for dengang kunne jeg godt se mig selv spille meget længere i klubben.

- Jeg håbede på meget mere, men det var ikke den bedste tid for klubben, hvor vi blandt andet havde et jydekompleks, hvor vi tabte alt i Jylland, og det er selvfølgelig ikke godt nok for en klub som Brøndby at rode rundt på en 8.-plads.

- Der skulle ske noget, og derfor blev der hentet nogle spillere med fine cv'er og en masse erfaring, som lidt pressede os unge spillere ud.

- Jeg havde da lidt svært ved at forstå klubbens valg. Jeg var selv blevet stamspiller med det samme under Meulensteen og Tom Køhlert, så jeg gik fra at komme på holdet på ingen tid til så at blive taget af holdet og forlade klubben på ingen tid. Det var sgu lidt en speciel oplevelse.

Hvilken dansk klub betyder mest for dig i dag?

- Alle klubber har efterladt et stort indtryk, men Brøndby betyder noget specielt, for det var dér, det hele startede. Jeg kendte alle i klubben.

- Jeg var også i Horsens i mange, mange år, og mens både AGF og OB også har betydet meget for mig, var jeg ikke i de klubber lige så længe, så de når ikke helt op på siden med de andre. Brøndby er i sidste ende for mig det sted, som betyder mest for mig.

- Det har altid været fedt at spille foran Brøndbys fans, uanset om man spiller i Brøndby eller for modstanderen, fordi deres fans formår at skabe en kulisse, man ikke finder andre steder.

- Jeg husker dem især for vores udekamp mod Frankfurt, hvor 1.500 fans overdøvede hele stadion. Den kulisse de kan skabe, er også fed at spille i som udehold.

Hvilken klub i Danmark vil du helst vinde over?

- Der må jeg sige FC Nordsjælland. Det kan være et mareridt at møde dem på udebane.

- Det er ikke, fordi de er en rival, men for satan hvor har jeg haft mange helvedeskampe på det kunstgræs. Når først deres possession-maskine kører, er det meget lange 90 minutter at spille deroppe.

- Når man først har haft ørerne i maskinen og er blevet rundbarberet af nogle unge drenge, så smager sejren bare ekstra godt. De spiller så hurtigt og når altid at aflevere bolden, lige inden man kan få tacklet dem, så ofte løber man bare rundt i deres trekanter, og det er forfærdeligt.

- Det er nogle gange, som når man ryger ind i en online FIFA-kamp og møder en eller anden tosse, som ikke har lavet andet end at spille PlayStation hele livet, og som bare trykker kryds hele tiden, så man aldrig rører bolden. Det er pisse irriterende, og det kan det også være at spille i Farum.

- Jeg vil som Brøndby-dreng selvfølgelig altid gerne slå FCK, fordi det er en rival, som har den størrelse i dansk fodbold, men når man tager bussen hjem fra en sejr i Farum, hvor man har haft ørerne i maskinen, der sidder man altid tilbage med en følelse af at have arbejdet sig ekstra hårdt til sejren, også mere end man har gjort i andre kampe, og derfor nød jeg virkelig de sejre, man tog deroppe.

Er folk fra Rosenhøj lavet af noget specielt?

- Jeg kan selvfølgelig kun tale for mig selv og de gutter, som jeg var tæt på, og der var da uden tvivl et meget, meget stærkt sammenhold både blandt os drenge, men også blandt vores familier, som fulgte os rundt til diverse stævner.

- Det var specielt derude med nogle trænere, som virkelig også gjorde en forskel. Det er vist noget tid siden, at der har været så stort et kuld af talenter, som der var dengang, jeg selv var en af dem, der kom videre, så måske skal man gå tilbage til den opskrift.

- For mig var det især Nicolaj Agger, som var tæt på mig og min årgang. Vi spillede en del sammen, men vi havde nogle lidt ældre gutter, vi så meget op til, som Daniel Agger, Henrik Kildentoft og Kasper Lorentzen. Dem husker man, for de tog skridtet først og var dominerende.

Hvem er den bedste træner, du har haft?

- Meulensteen havde en god effekt på mig i et halvt år, og det kunne have været rigtig spændende for mig at spille længere tid under ham, fordi han gav unge spillere chancen, og Tom Køhlert spillede jeg også længe under og havde det godt med.

- Men Glen Riddersholm og Troels Bech er de to trænere, jeg gerne ville have arbejdet sammen med i en del længere tid.

- De var nogle dygtige trænere, men var også rigtig gode for os spillere på det menneskelige plan. De er klart i toppen.

- Jeg kan dog heller ikke undgå at nævne Michael Laudrup. Jeg nåede ikke at tale meget med ham, men at se ham på træningsbanen og se, hvad han kunne med bolden, det var fuldstændig vanvittigt. Det var helt åndssvagt, hvor god han var.

Har du nogensinde gjort eller sagt noget i en kamp, du fortrød bagefter?

- Jeg erindrer ikke, at jeg har sagt noget. Det kan da godt være, hvis der kommer én en dag og prikker mig på skulderen og minder mig om noget, at jeg må erkende, jeg gik over stregen, men det er sgu ikke noget, jeg selv kan huske.

- For at være ærlig er det sjældent, jeg husker, hvad jeg har sagt i løbet af de 90 minutter. I kampens hede bliver der sagt og gjort ting, man ikke kan stå ved uden for banen, når pulsen har lagt sig.

- Men der har nok været et par tacklinger undervejs, hvor jeg godt kunne se bagefter, at jeg gik over stregen.

- Jeg havde en med Morten Karlsen på Brøndby Stadion, hvor jeg ramte ham med en albue. Det var vist en af grundene til, at han skulle spille med hjelm efterfølgende, og når man finder ud af, man har været medvirkende til det, får man selvfølgelig dårlig samvittighed. Jeg var vist lidt i hans sorte bog i noget tid efter.

- Der skal gåes til den, men folk skal ikke blive skadet eller få varige mén.

Hvem er den hårdeste modstander, du nåede at stå overfor?

- Der har satme været mange igennem, og jeg ved ikke, om han decideret var den hårdeste, men jeg har haft mange kampe med Thomas Delaney.

- Han kunne ikke fordrage mig, og det handler selvfølgelig om, at jeg var Brøndby-dreng, og han er fra FCK, og jeg kunne egentlig godt lide, den rivalisering der var der.

- Han lagde sig aldrig ned, og det gjorde jeg heller ikke, så det slog virkelig gnister i vores dueller.

- Hvis jeg må nævne de hårdeste medspillere, vil jeg sige Daniel Agger og Marcus Lantz, som var virkelig hårde, men jeg har aldrig rigtig haft en modstander, som skræmte eller intimiderede mig. Delaney var hård, men inden for rimelighedens grænser.

Fortryder du dit kaotiske ophold i Tyrkiet, eller fik du noget ud af det?

- Jeg fortryder det på ingen måde, for jeg fik rigtig meget ud af det. Jeg har også rådgivet andre, som overvejer at tage den tur derned.

- Jeg vidste 100 procent, hvad jeg gik ind til. Jeg var godt forberedt. Jeg vidste, at man var kongen, hvis det gik godt, men at det hurtigt var helt anderledes, hvis man tabte et par kampe. Vi skiftede træner hele tiden, og det var svære betingelser, men det var jeg indforstået med.

- Jeg fik alle de penge, jeg skulle have og har ikke noget til gode. Det er ikke for alle spillere, at det ender så lykkeligt, men det er meget op til spillerne selv at have modet til at stå ved sine krav.

- Da klubben skiftede træner, ville klubben pludselig af med fire-fem udlændinge, fordi vi selvfølgelig tjente fint, og den nye træner nu ville bruge lønkronerne på nogle af sine egne spillere, han ville have med.

- Så vil de af med de gamle spillere, og det foregår på nogle andre måder end herhjemme. Der var en tysker, som kom grædende ud af et møde med sportsdirektøren, fordi de truede ham med det ene og det andet, og når man først dertil, har man tabt kampen.

- Kort efter mødet skrev han under på noget, så han kunne komme ud af det, men det betød også, at han tabte en masse penge.

- Der er nogle, der har fået håret i maskinen og endt i nogle dumme situationer. Det gjorde jeg også selv, men vi fik det løst på en god måde, og der var ingen sure miner, da jeg forlod klubben. Jeg er kun ærgerlig over, at det ikke blev til mere dernede, for det var en spændende tid.

I hvilken klub er presset fra egne fans størst - i AGF eller Brøndby?

- Presset er stort i begge klubber. Jeg var meget igennem i min tid i Brøndby, men deres fans håndterede sgu nok de svære tider lidt bedre end i AGF.

- Begge fangrupper er meget, meget passionerede, men AGF's fans har haft det hårdt. Når det så godt ud, og man troede på en god placering, endte man med at rykke ned, og der var sgu pres på os spillere både fra fans og medier.

- Det har været helt fantastisk at spille foran begge fangrupperinger, som viser en enorm støtte, og det er kun fair, at tilhængerne har store forventninger, for det er nogle store klubber, siger Spelmann.

Støt AC Horsens og køb en fanfigur


Af Mikkel Nøhr

1 kommentar

FC Nordsjælland 11:35          
Hvilken klub i Danmark vil du helst vinde over?

- Der må jeg sige FC Nordsjælland. Det kan være et mareridt at møde dem på udebane.

- Det er ikke, fordi de er en rival, men for satan hvor har jeg haft mange helvedeskampe på det kunstgræs. Når først deres possession-maskine kører, er det meget lange 90 minutter at spille deroppe.

- Når man først har haft ørerne i maskinen og er blevet rundbarberet af nogle unge drenge, så smager sejren bare ekstra godt. De spiller så hurtigt og når altid at aflevere bolden, lige inden man kan få tacklet dem, så ofte løber man bare rundt i deres trekanter, og det er forfærdeligt.

- Det er nogle gange, som når man ryger ind i en online FIFA-kamp og møder en eller anden tosse, som ikke har lavet andet end at spille PlayStation hele livet, og som bare trykker kryds hele tiden, så man aldrig rører bolden. Det er pisse irriterende, og det kan det også være at spille i Farum.
Jeg har altid haft Spelmann som min favorit-hadespiller som stod for alt det modsatte af fodboldspillet som jeg foretrækker. Hans omtale af FCN giver dog respekt, og det forhold at han anerkender holdets spil og ikke skyder skylden på underlaget, synes jeg også er et udtryk for hans ligefremhed, som jeg i min favorithad til ham altid har måtte anerkende.

Derudover må man dog anerkende at FCN´s første underlag var et helvede at spille på og med manglende fodfæste når det var meget vådt. Det er dog en helt anden historie i dag.

Bliver spændende at se ham flænse underlag og spillere op igen i DK.
Mandag 3. august
Søndag 2. august