Luk

10 hurtige: Stortalentet Wind og bødlen Zlatan

| EM | 0 kommentarer

Infoboks

Danmark - Belgien
EM Gruppe B (17/06)
YouBet 3,85 3,40 2,15
bet365 3,80 3,40 2,05

Danmarks tidligere assistenttræner Peter Bonde har store forventninger til Jonas Wind under EM og har dårlige minder fra et par møder med Zlatan Ibrahimovic.

Under EM kører vi med flere eksempler af 10 hurtige, hvor vi har talt med tidligere landsholdsprofiler om deres erfaringer og oplevelser med landsholdet og slutrunder.

Denne gang er det landsholdets tidligere assistenttræner Peter Bonde, som var tilknyttet landsholdet under Morten Olsen og har været med til adskillige slutrunder med diverse landshold. 

Bonde fortæller om sine forventninger til Jonas Wind, et par ærgerlige møder med Zlatan Ibrahimovic, en imponerende spansk midtbaneduo og meget mere.

Hvad er dit bedste minde fra en slutrunde i det hele taget?

- Da landsholdskokken Per Thøstesen serverede koldskål med jordbær i Portugal, siger Bonde med et grin.

Hvad er dit bedste minde fra en slutrunde som deltager?

- Det, som jeg mindes med størst glæde, er alle de gode stunder, vi tilbragte sammen i træner- og ledergruppen, både på og udenfor banen. 

- Jeg har været til syv slutrunder, med Kina, kvindelandsholdet og med herrelandshold, og jeg husker tydeligt det kæmpe arbejde, der er op til en slutrunde, og det meget specielle liv, man lever under slutrunderne.

- Jeg husker de aftenmøder, vi har haft, hvor man samler op på dagen og planlægger den næste. Om vi har siddet ved kysten ovre i Japan, kysten i Polen eller savannen i Sydafrika, så har det bare været helt specielt at være en del af.

- Det har været nogle store oplevelser rent menneskeligt, og det er et privilegie at have oplevet.

- Det at være så tæt sammen som gruppe og opleve glæder og sorger vil altid være noget specielt for mig, og så husker man mærkeligt nok sejrene bedre end nederlagene.

- Det er vigtigt, at man som ledergruppe fungerer, for gør man det, forplanter det sig også til spillertruppen. At have det godt sammen som ledere er ikke noget, man kan tage for givet, heller ikke i fodboldverden, men jeg er heldig at kunne sige, at dem jeg arbejdede sammen med, også var mine venner.

Hvem er den bedste spiller, du nåede at arbejde sammen med på landsholdet?

- Det var et privilegium at arbejde med de bedste spillere i Danmark i ti år, og jeg vil ikke fremhæve nogle foran andre.

Hvem er den bedste modstander, du nåede at opleve som dansk assistenttræner?

- Vi spillede i 2008 i Parken mod Spanien med blandt andre Xavi og Iniesta, og der fik vi set på nærmeste hold, hvilket helt ekstraordinært niveau de havde.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg længe har syntes, at Xavi og Iniesta var to af de mest spændende fodboldspillere, der har været i mange år, og at se de to meget små mennesker inde på banen, var meget specielt.

- De ser jo ikke ud af meget, men når man oplever spillere som de to på tætteste hold, bliver man bare forbløffet. De viser, hvad det betyder at beherske timing, temposkift, korrekt fart i pasninger, blik for spillet og meget andet.

- Havde jeg ikke haft den rolle, jeg havde på det tidspunkt, havde jeg bare lænet mig tilbage og nydt det. Det kunne jeg selvfølgelig ikke, men det var det mest imponerende, jeg har set i min tid som træner. Det var større end at se Ronaldo og Neymar, som kan nogle helt andre ting. Xavi og Iniesta var for mig bare de største.

Hvad er den største skuffelse, du var med til på landsholdet?

- Da vi missede playoff-kampene mod Sverige i 2015. Det gjorde ondt.

- Vi havde et rigtig godt hold. De spillere, vi havde, er jo langt hen ad vejen de spillere, som også er med på holdet nu, så vi vidste godt, vi havde et hold med potentiale, men vi var bare uheldige at møde Zlatan på det forkerte tidspunkt.

- Vi har mødt Sverige mange gange, og jeg har derfor analyseret og klippet mange af deres kampe, før vi selv skulle møde dem, og jeg har aldrig tidligere set ham toppræstere i to landskampe i streg, som han gjorde mod os.

- Vi så ganske enkelt en topspiller, som var dedikeret og reelt bare var forskellen på de to hold. Det virkede til, at han havde besluttet sig for, at han nok skulle sørge for at spille Sverige videre. Og de nederlag gjorde ondt.

Hvem er den vildeste eller sjoveste karakter, du nåede at arbejde med på landsholdet?

- Gravesen må nok være den vildeste, og Allan Poulsen var den sjoveste.

- Man skulle være vågen og kigge sig over skulderen, når Gravesen var i nærheden, for ellers hoppede han pludselig op på ryggen af dig.

- Der er bare gang i den hele tiden med ham, både på og uden for banen. Han er en fantastisk fyr med en fantastisk dynamik, men der var godt nok også fart på.

- Med Allan Poulsen siger jeg det kun for at gøre ham glad, siger Bonde med et smil.

- Allan forsøger i enhver sætning at sige noget, der er sjovt, og han synes i hvert fald også selv, det er sjovt. Og han ramte da nok en enkelt en gang imellem, hvor vi grinede ret meget.

Hvad betyder slutrundeerfaring for en trup - er deltagelsen i VM 2018 et stort plus for Danmark under denne slutrunde?

- Det vil altid være en stor fordel at kende til rytmen i en lejr, så det er klart en fordel, at vi har prøvet det før.

- Men når det er sagt, så tror jeg ikke, at slutrundeerfaring er så vigtig under denne slutrunde som normalt, for det, spillere og ledere kommer til at opleve i år, er helt anderledes end tidligere.

- Opholdet i lejren er ikke normalt i forhold til tidligere, for med de restriktioner, der er, er det jo lidt som et fængsel. Derfor er jeg også overbevist om, at en god start på turneringen er hamrende vigtig for alle hold.

- Kommer man skidt fra land med dårligt spil, et skidt resultat og skader, så har spillerne ikke rigtig muligheden for at få tømt hovedet og få løftet stemningen, for de kan ikke rigtig se andre mennesker og vægge end oppe i Helsingør.

Nåede du at kede dig under forberedelserne og til selve slutrunderne? Får man lejrkuller?

- Der er helt vildt mange opgaver i sådan en fase, så man keder sig bestemt ikke. 

- Jeg havde virkelig travlt, da jeg også redigerede video udover træninger, møder og meget andet, så der var fart på.

Hvem tror du, vinder EM 2020?

- Danmark. De er selvfølgelig ikke favoritter, og de får det svært, men man må bare tage hatten af for deres resultater over en lang periode.

- Jeg tror ikke, der er noget landshold med under EM, som er så mentalt stærkt, som Danmark er, og den mentale styrke kan tage dem virkelig langt.

- Ser man på de andre hold, kender jeg ikke rigtig til styrken på det nye spanske hold. England har aldrig imponeret mig, og gør det heller ikke nu. Belgien ser ikke helt overbevisende ud, Portugal er der heller ikke helt.

- Den eneste indlysende favorit, hvis man ser på spillere og navne, er Frankrig, men jeg er ikke sikker på, at det er godt for holdet at have Benzema med.

- Han har været ude af holdet af visse årsager i mange år, og nu tager man en topspiller ind på et hold, som ellers lige er blevet verdensmester, og det ændrer hele hierarkiet. 

- Du kan bare se, at han blev sat til at sparke straffespark i sin første kamp, og i øvrigt brændte, og jeg tror ikke nødvendigvis, at det er godt for et hold med store egoer at have ham tilbage. Der bliver nogle udfordringer med de spillere.

Hvilken dansk spiller, tror du, vil overraske positivt under EM?

- Jeg bliver ikke overrasket over gode danske præstationer, men jeg tror på Jonas Winds internationale gennembrud.

- Jeg synes, at han har alle de egenskaber, en angriber skal have. Han er boldfast, kombinationstærk, og han er kold foran mål. Han mangler måske lidt fart og har en tendens til at falde for meget tilbage på banen, men han er et stortalent, som er tæt på sit store gennembrud.

- Mit alternativ til ham er Dolberg, som indiskutabelt har kæmpe kvaliteter, og skal vi lykkes under EM, skal vi have mindst én oppe foran, som rammer sit topniveau under turneringen, siger Bonde til bold.dk.


Af Mikkel Nøhr
Lørdag 12. juni
Berørt Hjulmand: Umuligt at spille for de fleste
03:26
Kjær forsøgte: Kunne ikke lade sig gøre
03:17
Eriksen-kollaps overskyggede dansk nederlag
03:09
Lukaku dedikerer EM-scoring til Eriksen
03:07
Ceferin: Fodbolden står sammen om Eriksen
03:01
Ceferin: Fodbolden står sammen om Eriksen
03:01
Berørt Hjulmand: Umuligt at spille for de fleste
02:58
Peter Møller: Jeg er superstolt over spillerne
02:53
Peter Møller: Vi kan udrette noget stort
02:48
Peter Møller: Vi kan udrette noget stort
02:47
Eriksen-kollaps overskyggede dansk nederlag
02:36
Peter Møller: Jeg er superstolt over spillerne
02:21
Pukki: Det efterlod meget mere at tænke på
02:10
Eriksen-kollaps overskyggede dansk nederlag
02:08
Ceferin: Fodbolden står sammen om Eriksen
02:03
Officielt: Lyngby sælger Hebo til Cracovia
02:01
31 klubber på cv´et: Abreu stopper karrieren
02:00
Kjær forsøgte: Kunne ikke lade sig gøre
01:59
Berørt Hjulmand: Umuligt at spille for de fleste
01:59
Pukki: Det efterlod meget mere at tænke på
01:58
Lukaku dedikerer EM-scoring til Eriksen
01:57
Kjær forsøgte: Kunne ikke lade sig gøre
01:53
Kjær forsøgte: Kunne ikke lade sig gøre
01:52
Berørt Hjulmand: Umuligt at spille for de fleste
01:51
Hjulmand: Fik to muligheder at vælge imellem
01:50