Luk

18.000 kroners maskot støtter seriehold

| bold.nyt | 3 kommentarer
18.000 kroners maskot støtter seriehold
Foto: Privat

Feldborg/Haderup IF kan prale af at have en kronhjort som maskot, der kostede den nette sum af 18.000 kroner. Ole Kristensen fortæller om livet som 'Felle'.

Årets julekalender på bold.dk handler om ildsjæle i alle afkroge af fodboldens verden. Vi taler med Danmarks ældste fodboldspiller, Serie 3-maskotten 'Felle', landsholdets trofaste kok og mange flere frem mod juleaften.

Bag den femte låge i julekalenderen gemmer sig Ole Kristensen alias 'Felle'. Ole Kristensen er både formand i Feldborg/Haderup IF samt kronhjorten 'Felle', der hepper fodboldholdet til sejre. 

For maskotter og seriebold er normalt ikke to elementer, der går hånd i hånd, men det har ikke afskrækket Feldborg/Haderup IF, der netop er rykket op i Serie 2. Holdet bliver nemlig ikke kun støttet af de lokale supportere. 

Mandskabet har også en helt særlig støtte i maskotten 'Felle', som i denne sæson har heppet på det lokale hold til hjemmekampene i Serie 3. Det er noget, som skaber glæde og samhørighed i den lille jyske klub.

Formand i Feldborg/Haderup IF Ole Kristensen, der også agerer 'Felle', siger til bold.dk, at det hele startede med, at hans kone fik en fiks idé, som kunne være med til at sætte pep i Feldborg, der er placeret 27 kilometer nord for Herning. 

- Det var egentlig min kone, der spurgte mig, om det ikke var noget for klubben, fordi så kunne vi også bruge den i byen. Det kunne være med til at sætte lidt pep i og samle byen. Så kunne vi få et fælles holdepunkt for byen. Det kunne da godt være, tænkte jeg. 

- Så gik min kone ind og kiggede på, hvad sådan én kostede, og så blev vi enige om, at det kunne være en rigtig god idé at prøve det. Det er faktisk et par måneder siden, at han blev taget i brug for første gang. Han nåede lige at komme i gang i efteråret sidste år, inden der blev lukket ned for vinteren. 

- Vi blev enige om, at det var det, vi skulle. Så kunne vi spørge de andre foreninger, om de ville give en skilling til den. Så kunne de også få lov til at låne ham en gang imellem, siger Ole Kristensen til bold.dk. 

Ole Kristensen havde frygtet, at en maskot til byen ville koste en formue, men det var slet ikke så galt, siger han. Formanden fortæller, at de blot måtte slippe 18.000 kroner for 'Felle'. Maskotten er en kronhjort, og det er bestemt ikke tilfældigt, siger Kristensen. 

- Det giver lidt sig selv, at det skulle være en kronhjort, da der er en kronhjort i vores byvåben. Så var det nærliggende, at maskotten også skulle være en kronhjort. 

Formanden siger, at der har været en stor støtte i byen angående 'Felle', og det glæder ham. 

- Der var faktisk rigtig stor opbakning i starten. Folk synes, at det var en rigtig god idé, så det var faktisk meget positivt. 

Felle er et meget simpelt og fængende navn, og det var vigtigt for Ole Kristensen, at maskottens navn var nemt for alle at udtale. De var dog igennem en navne-udvælgelsesproces, inden det endelige navn 'Felle' blev vedtaget til sidst. 

- Navnet Felle relaterer en lille smule til byen, men vi lavede sådan en konkurrence i byen, hvor folk kunne stemme om, hvad den skulle hedde. Der kom forskellige kendte navne, men det skulle det ikke lige være. Så dukkede Felle lige pludselig op midt inde i det hele. Det relaterer til bynavnet. 

- De tre første bogstaver er de samme som i Feldborg, så derfor synes vi, at navnet Felle passede rigtig godt til sådan en maskot. Det er et enkelt navn, og det skulle også være noget, der klinger godt, så børn og voksne kan huske, hvad maskotten hedder. 

'Felle' sammen med en fan. Foto: Privat

'Felle' er ikke glad for regnvejr

'Felle' er til stede til mange af Feldborg/Haderups hjemmekampe, men kronhjorten er dog ikke begejstret for regnvejr, og derfor bliver maskotten ikke luftet på de regnfulde dage. 

For Ole Kristensen kan det være hårdt at være både formand for klubben og samtidigt være 'Felle'. Ole Kristensen skifter derfor også sammen med to andre til at agere 'Felle' til hjemmekampe.

- Jeg ved ikke, om der er den store forberedelse. Jeg starter dog med at forberede mig på, hvordan jeg skal få det hele til at hænge sammen. Jeg er jo også formand for klubben. 

- Så en ting er, at man skal vise sit ansigt, og noget andet er, at man gerne vil have 'Felle' i aktion. Det er dog ikke hver gang til hjemmekampene, at 'Felle' er der.

- Hvis der er regnvejr, så bliver 'Felle' under alle omstændigheder hjemme, fordi sådan en våd maskot er ikke rar at opbevare et eller andet sted. Han kommer ud, når der er godt vejr. 

- Jeg forbereder mig mest i forhold til, om der er nogle bestemte ting, som der skal foregå, så tager man det op, siger Ole Kristensen, der siger, at han har været 'Felle' tre gange i dette efterår. 

'Felle' har en helt specifik opgave under Feldborg/Haderups kampe. Han skal sprede god stemning og juble, så hele både Feldborg og Haderup kan høre det. Nogle gange går kronhjorten også til grænsen og er måske til tider måske en smule for entusiastisk, erkender formanden.

- Han er der typisk under første halvleg, og så går han selvfølgelig så tæt på sidelinjen, som han kan komme. Nogle kommer han måske også lidt for tæt på. 

- Ellers så jubler han lige så snart, der kommer nogle scoringer, og han prøver at få publikum til at heppe og klappe. Er der en scoring, så kan 'Felle' godt finde på at løbe en tur ned ad sidelinjen og give high fives til alle tilskuerne nede på hjemmebanesiden. 

Fodboldklubben gør også et stort nummer ud af, at 'Felle' er holdets maskot, og han er ofte med i flere konkurrencer på stadion og i byen. Det har været med til at sætte ekstra gang i løjerne til Feldborg/Haderups kampe i Serie 3.

Kan man mærke, at der er en forskel, når 'Felle' er på stadion, end når han ikke er der?

- Ja, man kan godt mærke en forskel. Det giver, at børn lever meget mere i tingene, der sker, når 'Felle' er der. En enkelt gang har vi kørt en konkurrence på stadion, hvor vi udloddede en spisebillet ud til en restaurant i Holstebro, som vi fik sponsoreret.

- Det var så 'Felle', der stod for udtrækningen, og så brugte vi det, samtidigt med at 'Felle' fik sin nye trøje. Så kunne folk nemlig også få lov til at gætte, hvilket rygnummer som han havde. Der udtrak vi også en vinder, og det stod 'Felle' også for, siger Ole Kristensen. 

'Felle' har fået nummer 70 på fodboldtrøjen, og det er ikke tilfældigt. Fodboldklubben blev nemlig stiftet i 1970, og derfor var det nærliggende, at 'Felle' skulle bære det specielle nummer. 

Kronhjorten fik sin trøje allerede i foråret, men han måtte vente med at komme i fodbolddragten til første kamp i efteråret grundet coronakrisen. 

'Felle er altid klar til at heppe. Foto: Privat

Nogle børn er bange for 'Felle'

Ole Kristensen har oplevet en række sjove episoder som 'Felle'. Selvom 'Felle' er en fredelig kronhjort, så er det ikke alle børn og dyr, der synes lige godt om maskotten. 

- Det er selvfølgelig noget af det sjove, at børnene går så meget op i det, at de ligefrem følger med ham. Noget af det sjove er også, at der er nogle børn, der slet ikke kan tåle 'Felle'. 

- De skriger lige så snart, at han kommer i nærheden. Det gør sig også gældende med nogle hunde, der også er med til kampene. De gør også, når han kommer for tæt på. Det er nogle af de sjove ting, der er. 

Hvordan har det du det med, at nogle er bange for 'Felle'?

- Det respekterer jeg selvfølgelig. Hvis jeg går hen imod nogle børn, så holder jeg lige øje med, hvordan deres ansigtsudtryk er. Hvis der er det mindste, der gør, at de ikke bryder sig om 'Felle', så holder jeg afstand, og så lader jeg være med at komme hen til dem. Så kan forældre måske komme hen med børnene senere hen for at se, om børnene kan blive lidt mere dus med 'Felle'.

Ole Kristensen har fået mange positive tilkendegivelser fra spillerne i Feldborg/Haderup IF angående maskotten. Formanden tror, at maskotten kan give noget ekstra i de afgørende kampe, eller når holdet er presset i opgør. 

Det er også gået godt for Feldborg/Haderup i denne sæson, hvor det blev en førsteplads i Serie 3 Pulje 31 med 31 point efter 13 kampe og en oprykning til Serie 2. 

- Ja, spillerne værdsætter også 'Felle'. Det sagde de første gang, at han var med. Der kunne de godt mærke, at det lige gav et ekstra rygskub, at der var en maskot, der var deres og som heppede på dem. De blev måske lidt høje af det, hvis man kan sige det på den måde.

Tror du, at det kan give spillerne noget ekstra i de afgørende kampe?

- Ja, det tror jeg bestemt. En ting er, at vi har 'Felle'. Samtidigt har vi haft en rigtig stor publikumsopbakning, så det har båret holdet langt hen ad vejen, siger Ole Kristensen, der ikke har mødt andre maskotter i Serie 3 end 'Felle'.

Nu hedder det Serie 2 for Feldborg/Haderup IF, og det betyder, at 'Felle' bliver luftet endnu mere end i denne sæson af Serie 3. Vejret spiller dog den afgørende faktor. 

- Det er nok lidt mere vejrbetinget. Men han vil nok komme mere ud nu, når vi skal spille i Serie 2, end han har været i Serie 3. Det skal han. Holdet skal have alt den hjælp, som de kan få, for nu begynder det at blive sværere og sværere. 

Rigtig investering

Udover at være fodboldklubbens maskot, så er 'Felle' også byens maskot i Feldborg. Ved at være byens maskot, så deltager kronhjorten også i flere arrangementer, og den høje kronhjort kan til tider skabe problemer med geviret.

- Første gang, hvor han skulle vises, det var til fodbold. Derudover var der så Halloween, og det gav også lidt grin. For 'Felle' er rimelig høj med sit gevir, så han endte faktisk med at vælte alle de guirlander, der var, fordi han rakte så højt op, siger Ole Kristensen med et grin.

Har 'Felle' givet meget til byen?

- Ja, det har givet meget til byen. Et af de steder, hvor han har været meget populær, var til julemesse det første år. Der var han også meget populær. 

For Ole Kristensen personligt, så giver det også meget at repræsentere 'Felle'. 

- Det giver mig en tilfredsstillelse, at folk synes, at 'Felle' er interessant, og det er hyggeligt, at han kommer. Det giver mig et hint om, at det var den rigtige investering, siger Ole Kristensen om maskotten, der kostede 18.000 kroner.

Her ses formand Ole Kristensen. Foto: Privat

Vil finde flere der kan være 'Felle'

Ole Kristensen har dog en anden vigtig post end at være 'Felle'. Han er som nævnt også klubbens formand, og det kræver lidt. Derfor er målet også, at der skal findes flere, der kan være 'Felle', så formanden kan få tid til de andre opgaver. 

- Det indebærer selvfølgelig også, at man gerne skal ses på stadion, når der er kampe. Der er måske nogle ting, som formanden skal gøre til kampene. 

- Det gør også, at vi regner med, at vi skal have fundet en eller to mere, der skal kunne være inde i 'Felle', så jeg som formand kan få lidt mere fri til det. Så det bliver nogle andre, der lige så stille, kommer til at tage over.

Er du nogensinde blevet genkendt ved at være 'Felle'?

- Dem, der kender mig, kan høre på stemmen, hvem der er inde i 'Felle'. Så mange af de voksne ved det, men mange børn ved det ikke. Han er aldrig blevet afsløret, hvor nogle har taget hovedet af og vist, hvem han var. 

- Det er ikke sket, og det kommer ikke til at ske. Så det vil blive holdt rimelig hemmeligt, hvem der er inde i 'Felle' den pågældende dag, siger Ole Kristensen alias 'Felle' til bold.dk.

'Felle' er som udgangspunkt kun til hjemmekampe for Feldborg/Haderup IF. I december får kronhjorten travlt, selvom fodboldklubben er gået på juleferie. Han skal nemlig være med til flere arrangementer i Feldborg. 

Blandt andet skal han medvirke i julekalenderen på byens hjemmeside, og så skal han til næste år forsøge at heppe oprykkerholdet Feldborg/Haderup IF til mange sejre og gode oplevelser i Serie 2. 


Af Anders Jensen
Torsdag 21. januar
Onsdag 20. januar