LeoVegas.dk bold.dk Bethard Casino24

20. dec: Satellitklub med JS-håb

| Brande | 0 kommentarer
20. dec: Satellitklub med JS-håb
Foto: Brande IF

Infoboks

Se alle kampe fra Europa League

Stream live på Eurosport Player 

Advertisement
Hver dag frem mod jul besøger bold.dks julekalender en tidligere divisionsklub, der nu er at finde længere nede i rækkerne. Bag dagens låge gemmer sig Brande IF, der er skrumpet medlemsmæssigt siden storhedstiden og i dag anser sig selv som en breddeklub, der samtidigt agerer satellit til FC Midtjylland.

Fodbold er andet end Champions League, Superliga og VM-slutrunder. Hver dag frem mod jul besøger bold.dk en tidligere divisionsklub, der nu er at finde længere nede i rækkerne.I dag med midtjyske Brande IF, der havde sin storhedstid i 1950'erne, hvor det blev til ti sæsoner i divisionerne.

 I slutningen af 1980'erne vendte man tilbage og tilbragte to sæsoner i 3. division, men ellers har man primært været en stor og traditionsrig Danmarksserie-klub, der har leveret spillere som Ole Fritsen, Sigurd Kristensen, Ejner Rahbek, Morten Hyldgaard og senest Leon Jessen til højere niveau og for nogles vedkommende kampe i rødt og hvidt.

- Efter vi rykkede ud af divisionerne, tilbragte vi mange år i Danmarksserien, vi er vist en af de klubber, der har tilbragt flest sæsoner i Danmarksserien nogensinde. Men vi har haft forskellige former for udfordringer i de senere år. Medlemstallet er dalet lidt de senere år. Konjunkturerne går op og ned, og det har medlemstallet også gjort. Vi har dog syv seniorhold, hvis man tæller Old Boys-afdelingen - som er selvstændig - med. Problemet har ikke så meget været at tiltrække spillere, men mere at fastholde dem. Også på grund af skarp konkurrence af andre aktiviteter, sådan som det jo er mange steder, siger Brande-formand Michael Koch til bold.dk og fortsætter:

- Økonomisk har vi ligeledes haft store udfordringer. Både på grund af den almindelige krise, men også på grund af en langfingret kasserer, som tog godt 500.000 kroner af kassen. Men vi fik hentet cirka 250.000 kroner ind via en sponsor-cykelløb, kassereren er i dag dømt for bedrageri, og regnskabet ser nogenlunde fornuftig ud. For cirka et år siden smed den daværende bestyrelse tøjlerne, da der var gået lidt for meget Tordenskjolds soldater i den. Det forstod jeg egentligt godt, og det var en slags wakeup-call for alle. Andre var nødt til at træde til, hvis klubben skulle fortsætte, og det gjorde den nuværende bestyrelse så. Jeg ved ikke om, vi ligefrem var lukningstruet, men noget skulle i hvert fald. Vi er på vej nu, bestyrelsen er fuldtallig, og vi er bevidste om, at vi skal finde det rette aktivitetsniveau for fremtiden, og det skal være i overensstemmelse med, hvad der er til rådighed af frivillige hænder.

Satellitklub til FCM


Sportsligt har Brande IF umiddelbart langt til divisionerne og topfodbold i Danmark - men så alligevel ikke. Som en del af FC Midtjyllands klubsamarbejde har man således leveret den nuværende Kaiserslautern-spiller Leon Jessen til Superliga-klubben mod nord, og pt går to talenter med BIF-fortid på akademiet.

- I 2011 fik Rasmus Lauridsen kontrakt, og i 2012 har vi sendt Rasmus Nissen Kristensen - Leon Jessens fætter for øvrigt - af sted. Vi synes, det er flot, og vi er meget stolte over at have to spillere på akademiet på samme tid. FCM er det nuværende kraftcenter i vores område, og i min optik skal vi sende de allerbedste af vores ungdomsspillere af sted. Kan vi løbende have én spiller i alt blandt de tre akademiårgange, så er det altså meget flot, for det et meget lille nåleøje, de skal igennem.

- For 60 år siden sendte vi de bedste talenter til Vejle, og i dag sender vi dem til FCM. Kun retningen er ændret, og jeg håber, vi alle i Brande kan affinde os med at være en stor satellitklub til FCM og en dygtig breddeklub. Vi fik prisen som årets breddeklub i 2006, og det er for mig den rigtige vej at gå, så længe vi samtidigt hver gang går på banen for at vinde kampene, siger Michael Koch og fortsætter:

- Rykker vi i næste sæson op i Jyllandsserien, så er det rigtigt, rigtigt flot. Bliver vi i Serie 1, så er det også flot. Man drømmer selvfølgelig altid, og når man som os går på banen for at vinde hver gang, så er det endelige mål jo at blive danske mestre. Men at vi skal være tophold i 2. division inden for en eller anden årrække, er i min verden en utopisk målsætning. Vi må først og fremmest fokusere på at sørge for, vi har fra bunden materialet til fodbold på et højere niveau. Hvis vi kan det, og samtidigt bygge en god klubånd op, så ser det ganske fornuftigt ud, slutter Brande-formanden.

Fakta:

Brande IF - stiftet 29. april 1906
Sæsoner i divisionerne: 12
Bedste resultat: Nummer fem i 3. division i 1955
Nuværende række: Serie 1

Profiler: Ole Fritsen (trådte barnesko i BIF, inden han skiftede til Vejle BK som 22-årig. Efter en periode i hollandsk fodbold kom han tilbage til Vejle, med hvem han vandt DM-guld. Han var også træner for VB i Superligaen), Ejner Rahbek (var ungdomsspiller i Brande, inden han kom til Ikast som 20-årig og spillede 279 1. divisionskampe for jyderne), Sigurd Kristensen (ligesom Rahbek spillede han i BIF i ungdomsårene, og kom også til Ikast - få år senere end Rahbek. Pokalfighter i 1983).

Fun fact: Da DBU i midten af 1950’erne besluttede at vende turneringen fra efterår/forår til kalenderår, så blev 1956/57-sæsonen udvidet med en ekstra halvsæson. Brande IF var da placeret i 3. division sammen med naboerne fra Ikast FS. De to tekstil-byer mødtes derfor tre gange i løbet af sæsonen, og IFS vandt hver gang, med en sammenlagt målscore på 20-2. At forskellen på de to naboklubber var til at føle på kom til udtryk i klubbernes målscore. Da sæsonen var slut havde Ikast FS nemlig scoret ikke færre end 122 mål i 33 kampe - og var en klar vinder af 3. division, medens Brande IF havde ladet 101 mål gå ind i samme antal kampe - og havde det ikke været fordi nedrykningen var suspenderet grundet turneringsomlægningen, så ville Brande IF have været en nedrykker.

Kilde: danskfodbold.com

Se alle kampe fra Europa League Stream live på Eurosport Player 
Advertisement

Af Mikael Blond

0 kommentarer

Der er foreløbigt ikke kommet nogle kommentarer til denne artikel.

Vær den første til at kommentere i vores forum.

Torsdag 21. februar
Onsdag 20. februar