LeoVegas.dk Roskilde Festival Bethard Casino24

Luk

7. dec: Magtkampe splitter Hillerød

| bold.nyt | 3 kommentarer
7. dec: Magtkampe splitter Hillerød
Foto: FIF Hillerød
Hver dag frem mod jul besøger bold.dks julekalender en tidligere divisionsklub, der nu er at finde længere nede i rækkerne. Denne gang skal vi til Frederiksborg IF, der er den mest vindende klub i Hillerød, en by præget af magtkampe inden for og uden for kridtstregerne.

Fodbold er andet end Champions League, Superliga og VM-slutrunder. Hver dag frem mod jul besøger bold.dk en tidligere divisionsklub, der nu er at finde længere nede i rækkerne. I dag er vi kommet til Frederiksborg IF, der er blevet den lille i Hillerød efter at have været en magtfaktor i mellemkrigstiden.

Magtbalancen tipper
Frederiksborg IF, nu bedre kendt som FIF Hillerød, er den mest vindende klub fra Hillerød og havde sine velmagtsdage i mellemkrigstiden. Her nåede man blandt andet finalen i provinsmesterskabet tre gange, ligesom man blev Sjællandsmestre ni gange. FIF deltog i den første af udgave af Danmarksmesterskabet i 1927/28, men nåede ikke til slutrunden. Man nåede også et par sæsoner i Oprykningsserien, den næstbedste række.

Siden er det gået tilbage på elitefronten i klubben. Førsteholdet spiller i dag i Serie 4, men indtil 1970’erne gjorde man sig gældende omkring Serie 1-niveau. Her voksede konkurrencen fra lokalrivalerne fra Hillerød Gymnastik- og Idrætsforening (HGI), samtidig med at man fik opsplittet klubbens baneanlæg.

- HGI kom på banen i midten af 70’erne, hvor vi spillede i samme række, så der var nogle drabelige kampe med op mod 1200 tilskuere. Kampen om magten svingede i de år, men HGI overtog. Samtidig blev Milnersvej gennemført over til Frederiksborghallen, og den gik lige gennem vores baner. Jeg var selv med som spiller, og der begyndte det at gå nedad, siger FIF-formand Kurt Hansen til bold.dk.

Forliste samarbejder og manglen på et divisionshold
Hillerød er med sine godt 30.000 indbyggere en af Danmarks største byer, der ikke har et divisionshold. Der har ellers været masser af forsøg på at samle byens fodboldklubber. Det seneste startede i midten af nullerne men er allerede gået i sig selv igen.

- Hillerød Fodbold opstod, fordi Hillerød Kommune gerne ville have noget samarbejde for at få samlet klubberne. Vi var med i projektet, som var et samarbejde på ungdomsniveau. Man fik nogle investorer, kommunen spyttede nogle penge i det, og vi fik tilknyttet Hans Brun Larsen (tidligere ungdomslandstræner, red.), siger FIF-formanden.

- Men samarbejdet udviklede sig sådan, at det lå i luften, at de talenter, der skulle komme ud af det, de skulle ind og forstærke HGI’s førstehold. Vi synes ikke, at det var den måde, samarbejdet skulle laves. De andre klubber trak sig lige så stille - KBK, Ålholm, og os. Til sidst var det kun Gadevang og HGI, der var med.

Det er nu ikke fordi, FIF ikke vil et samarbejde.

- Jeg går helt klart ind for noget samarbejde. Jeg synes ligesom mange andre, at det er for dårligt, at Hillerød ikke har et ordentligt fodboldhold. Men jeg har været med i ti år, og der har ikke på et eneste tidspunkt været indkaldt til et møde for alle byens fodboldformænd. Hvis der er en, der kommer med et godt, fair initiativ, så tror jeg da nok, at alle byens fodboldklubber vil støtte det.

Den lokale forankring
Indtil der eventuelt kan blive etableret et samarbejde på tværs af byen, satser FIF på at være nummer 1 i lokalområdet.

- Vi er ikke specielt store, men vi vil gerne være en god klub for lokalområdet. Derudover skal vi have opkvalificeret vores trænere gennem kurser og så videre. Og vi synes ikke, at Serie 4 er godt nok, slutter FIF-formanden.

Fakta
Frederiksborg IF - stiftet 7. juli 1902 som Hillerød Idræts-Klub, navneændring til Frederiksborg IF den 5. april 1907.
Sæsoner i divisionerne: 3
Nuværende række: Serie 4
Profiler: Gustav Bügel, Christian Andersen, Erik Christensen (alle fra perioden i slutningen af 1920’erne), Jørgen Steen Nielsen.
Fun fact: Den 14. september 1930 tabte FIF med 2-14 til Esbjerg fB i Oprykningsserien, og resultatet udmærker sig ved, at vestjydernes 14 mål er det højeste antal, en klub har scoret på udebane i DM-historien.

Kilde: danskfodbold.com

kristian@bold.dk

Se Liverpool - Huddersfield Stream live på Eurosport Player  
Advertisement Advertisement

Af Kristian Anker-Møller
Torsdag 25. april
Onsdag 24. april