Luk

EC-triumferne: Da Bayern gik på autopilot

| bold.nyt | 15 kommentarer
EC-triumferne: Da Bayern gik på autopilot
Foto: Scanpix / Jens Nørgaard Larsen

B 1903 chokerede fodbold-Europa i 1991 ved at smadre Bayern München i UEFA Cuppen. Med på Gentofte-holdet var Iørn Uldbjerg, der også fremhæver Palle Petersens præstation i returopgøret.

FC København får mulighed for at skabe et fodbold-mirakel i Champions League, når Chelsea venter i 1/8-finalen. Det vil dog ikke være den første sensation i dansk klubfodbolds historie.

Eksempelvis spillede B 1903 sig i 1991/1992-sæsonen videre fra UEFA Cuppens anden runde, selvom modstanderholdet var selveste Bayern München. På et fyldt Gentofte Stadion massakrerede 3’erne de sydtyske giganter med hele 6-2, og skabte sig på den måde et gyldent udgangspunkt, inden returopgøret på det olympiske stadion i München.

Bayern kunne ikke gøre brug af en skadet Brian Laudrup, der i stedet agerede medkommentator på dansk tv, men det tyske hold var nu alligevel skræmmende på papiret. Spørg bare Iørn Uldbjerg, der var med til triumfen i Gentofte.

- Der er en del ting, der lige kommer frem, når man tænker tilbage. Jeg husker, at man havde sat nogle mobile tribuner op bag målene, så der kunne være omkring 13.000 tilskuere. Det var lidt andre forhold dengang, siger Uldbjerg til bold.dk.

- Så kan jeg huske, at Bayern havde Søren Lerby som træner, og han rådede over en trup med flere tyske verdensmestre og store navne, som Thomas Berthold, Olaf Thon og Stefan Effenberg. I B 1903 glædede vi os bare til at spille mod dem, men jeg tror ikke, der var nogen af os, der regnede med, at vi kunne slå dem, og da slet ikke med 6-2.

Intet tydede da heller ikke på, at B 1903, der dog stillede med navne som Carsten V. Jensen, Michael Manniche, Pierre Larsen, Torben Piechnik, Martin Johansen og Ivan Nielsen i startopstillingen, skulle ydmyge Bayern.

- Jeg kan sagtens huske, at vi kom bagud efter en halv times tid, for Effenberg overløb mig i vores venstre side og lagde bolden ind til Mazinho, og på den måde blev jeg medskyldig i deres første mål. Men herefter satte de den på autopilot. De havde fået lavet deres udebanemål, og jeg tror næsten, at de var ligeglade med, om vi lavede et eller to, for de skulle nok klare resten på hjemmebane, siger Uldbjerg.

Det blev dog særdeles dyrt for, Bayern at slække lidt på koncentrationen. Inden pausen havde Manniche udlignet, og i anden halvleg gik det stærkt. I det 57. minut vekslede Ivan Nielsen et straffespark til scoring, og efter 64. minutter havde Kenneth Wegner og Manniche igen sikret den komfortable 4-1-føring.

Brønshøj-ikonet Brian Kaus øgede føringen med et lille kvarter igen, og i næstsidste minut scorede Uldbjerg så selv til 6-1.

- De spillede ikke for fuld kraft, og alt lykkedes for os. Det gav en masse mål, for det fungerede slet ikke for dem. Så er det, at et undertippet hold kan overraske. Vi var dog lidt kede af, at de fik det sidste mål til allersidst, for nu skulle de ”kun” score fire gange på hjemmebane for at sende os ud. Vi tillod os at være lidt kritiske og synes, at 6-1 havde været et fornemt resultat, men i og med, at de scorede, så var vejen blevet lidt længere.

Trods Bayerns sene scoring, gik Uldbjerg og holdkammeraterne ind til returopgøret den 5. november 1991 med tro på tingene, og nervøs var Uldbjerg ikke, inden kampstart i Bayern. Nervøsiteten kom dog hurtigt, da opgøret først blev fløjtet i gang.

- Vi troede alle sammen på, at vi kunne klare den dernede, men vi kom under massivt pres. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og da der var spillet 10 minutter kunne vi have været bagude med tre mål, og det varede bare ved. Heldigvis valgte Palle Petersen at stå sin plankeværk-kamp. Vi var stort set ikke over midten det første kvarter, og da det så endelig skete, brændte Jørgen Juul Jensen en friløber.

Palle Plankeværk blev bare ved og ved med at levere pragtredninger i B 1903-buret, og så lykkedes det at holde hele vejen hjem, selvom Mazinho i næstsidste minut fik scoret til resultatet 1-0.

- I pausen var vi klar over, at alt kunne ske, hvis de først fik hul på bylden. Vi kunne snildt have tabt med seks mål, for de var sindssygt dygtige, men Palle stod sit livs kamp, og så gik det alligevel, siger Uldbjerg, der fejrede triumfen med holdkammeraterne.

- Man må sige, at vi havde en fornøjelig tur hjem og spiste på Hotel Hilton, hvor vi selvfølgelig fik lidt god mad og sodavand til masser af kroner stykket.

B 1903 sendte i den efterfølgende runde tyrkiske Trabzonspor med Lars Olsen ud af UEFA Cuppen, inden AC Torino med navne som Enzo Scifo og Gianluigi Lentini satte en stopper for eventyret i kvartfinalen.

Selv håber Uldbjerg, at FC København kan gøre 3’erne kunststykket efter.

- Det bliver svært for dem mod Chelsea, men jeg tror og håber på, at de kan lave et godt resultat på hjemmebane, og så må vi se, hvor langt det rækker. Det bliver sindssygt spændende, slutter Uldbjerg.

houlind@bold.dk


Af Søren Houlind

15 kommentarer

SkiveIK 11:49          
Nice! *Like*
Kramer 12:10          
Husker tydeligt den første kamp i Gentofte. Det var sidste sæson, hvor B1903 spillede som et regulært inden overbygningen med KB i FCK.

Tiderne var helt anderledes; DR, der havde rettighederne til at sende kampen, mente ikke, at der var penge til sende kampen direkte.

Men heldigvis kunne man se kampen live på en af de tyske satellit-tv-stationer, og den tyske kommentator troede vel sine egne øjne, da danskerne i anden halvleg på det nærmeste spillede Bayern under græsset.

Det skal dog siges, at kommentatorerne tog sagen alvorligt, og ikke på nogen måde undervurderede 3´erne.

Bayern var i en temmelig stor krise på det tidspunkt, og jeg mener ikke, at Lerby overlevede i sit job ret meget længere end efter returkampen.
sunthomas2003 12:24          
Uhyggelig kamp dengang. Men det var nu alligevel flot af 1903 at smadre dem så meget
Jesper Delfin 12:35          
Carsten V. Jensen var ved Gud ikke med i den kamp. Han var slet ikke i B1903 på det tidspunkt.
sunthomas2003 12:46          
@Jesper

Tror du husker dårligt. Carsten C var ved Gud med. Her er de 11 spillere fra dengang
B 1903: Palle Petersen, Kenneth Wegner, Diego Tur (Michael Johansen 46), Ivan Nielsen, Lars Højer Nielsen (Brian Kaus 50), Torben Piechnik, Carsten V. Jensen, Pierre Larsen, Iørn Uldbjerg, Michael Manniche, Martin Johansen.
Éder 12:59          
Fantastisk kamp.
Overskriften havde dog passet bedre til en artikel om Champions League-finalen 1999
Søndag 24. maj
Lecce-chef: Fem udskiftninger er unfair
04:39
Yussuf P. udbyggede rekord i sejr: Jeg er stolt
02:56
Horsens er ikke blevet corona-testet: For dyrt
02:24
Amini regner med AGF-exit: En del af fodbold
01:27
Aarhus-politikere klar med millioner til stadion
01:23
Amini regner med AGF-exit: En del af fodbold
01:08
Dansk Politik
00:47
Coronavirus - snart ovre?
00:30
Sisto: Jeg kan jo ikke være perfekt hele tiden
00:07
Iniesta mistede sin ven: Det hårdeste i mit liv
00:04
Sevilla-profiler i problemer efter regelbrud
00:01
Lejeaftaler besværliggør EfB-forlængelser
23:58
Yussuf P. udbyggede rekord i sejr: Jeg er stolt
23:57
Italiensk spillerforening: Vi spiller ikke i heden
23:53
Everton-stopper åbner op: Jeg ramte bunden
23:50
Ydmyg Joe Hart: Vil bare gerne spille igen
23:44
Lecce-chef: Fem udskiftninger er unfair
23:43
Ydmyg Joe Hart: Vil bare gerne spille igen
23:40
Anfører Yussuf P. udbygger sin klubrekord
23:40
Kritisk Milan-motor: Klubben mangler stabilitet
23:39
Düsseldorf og Zanka smed sejren på gulvet
23:32
Düsseldorf og Zanka smed sejren på gulvet
23:32
Anfører Yussuf P. udbygger sin klubrekord
23:29
Ydmyg Joe Hart: Vil bare gerne spille igen
23:20
Düsseldorf og Zanka smed sejren på gulvet
23:17