Luk

Abdul Sule elsker Danmark: Mit andet hjem

| AB | 5 kommentarer
Abdul Sule elsker Danmark: Mit andet hjem
Foto: Getty Images

Infoboks

Hvad blev der af dem? bold.dk's berømte og berygtede julekalender handler i år om Superliga-legender, deres fodboldliv og især tiden efter karrieren. I dag gælder det Superliga-darlingen Abdul Sule.På en mere end svingende forbindelse til Lokoja City i Nigeria får bold.dk kontakt til den spiller, som i 1999 blev sin tids dyrest handlede spiller mellem to danske klubber.

9 timer og 20 minutter i en flyvemaskine væk sidder Abdul Sule.

Sule - den glade og elskværdige angriber, der i ’99 skiftede Herning Fremad og 1. division ud med AB og Superligaen for en overgangssum på ni millioner kroner.

Siden charmerede han sig ind i Superliga-fansenes hjerter, og kærligheden blev gensidig, for Sules faste adresse er fortsat i Danmark, nærmere bestemt Nordvest-kvarteret i København. 

For tiden er han dog uden fast dansk job, så 44-årige Sule har tid til at se til frivillige projekter i hjemlandet - blandt andet er han sportsdirektør i to klubber, leder af et projekt for unge fodboldspillere, og så er han rådgiver for den nigerianske spillerforening.

- Jeg har ikke et fast arbejde i Danmark, så jeg kan rykke frem og tilbage mellem Danmark og Nigeria for at se til mine projekter. Der er ikke mange penge i arbejdet i Nigeria, så projekterne er alle som frivillig, får Sule sagt igennem røret fra Nigeria, hvor han i øjeblikket opholder sig i en tre måneder lang periode.

- Hej Sule. Skal vi spise lidt?

Samtalen foregår på engelsk, men flere gange må Abdul Sule i den danske ordbog for at få sagt, hvad han virkelig mener. Det er der en særlig årsag til:

- Jeg har været i Danmark i 22 år, og det føles som et andet hjem for mig. Jeg har mange venner i Danmark, og jeg vil gerne opnå ting og arbejde i Danmark, når jeg får muligheden. Jeg vil gerne være træner i Danmark, siger Sule, der for tiden er i gang med sin A-licens som træner.

Den tidligere AB-angriber nyder tilværelsen i det kolde nord, for han er ikke gået i glemmebogen for sin tid i Superligaen.

- Jeg har aldrig haft problemer med nogen danskere, og jeg ved ikke, om det er på grund af, at jeg var spiller. Men danskerne kan lide mig, og jeg bliver taget godt imod hver gang, jeg tager i byen.

- De siger: Hej Sule, skal vi spise lidt?, og så er jeg sådan: Spise? Jeg kender dig ikke, men jaja, vi skal spise lidt. 

- Det er fantastisk, når folk kommer op og taler til mig. Det samme sker i lufthavnen, når grænsebetjenten ser mit pas og genkender mig som gammel fodboldspiller.

- Det er fantastisk, og det er grunden til, at jeg føler mig dansk, og at jeg vil blive boende i Danmark. De folk har givet mig alt. 

Sule har tidligere været ungdomstræner i HIK, hvor han tog sin UEFA B-licens.

Artiklen fortsætter under billedet...

Abdul Sule havde sin bedste tid i AB. Foto: Getty Images

Pokal- og bronzevinder med AB

Abdul Sule nåede i sine ti år i dansk fodbold at spille for fem klubber. Størstedelen af karrieren blev brugt i AB, hvor Sule på et hold med navne som Jan Hoffmann, Brian Steen Nielsen, Rene Henriksen og Chris Hermansen vandt bronze to år i streg samt pokalturneringen i 1999.

Det er også tiden i AB, som Sule fremhæver, når han tænker tilbage på sin karriere.

- Jeg fortæller folk, at jeg havde det bedste af min karriere i AB. Jeg var en af de hurtigste spillere og den med den højeste pris i Superligaen dengang. Det betyder en masse for mig at have været med til at lave de resultater i AB. Det er et kæmpestort minde.

- AB-fansene betyder utroligt meget for mig. Jeg var tilbage i AB for et par måneder siden, og fansene råbte ”Sule, Sule, Sule!” efter mig. Det var fantastisk. Jeg er også blevet en del af fanklubben i AB. Jeg følger dem stadig, og jeg ser dem, når jeg kan, selvom det ikke går så godt lige nu.

Sule brugte fem år i AB og scorede 30 Superliga-mål på 137 kampe for AB. Men tre mål står klarest for Sule.

- Det er svært at vælge mit bedste minde, men et af dem var at score mod FC København på hjemmebane, og så husker jeg en fantastisk kamp mod Brøndby, hvor jeg scorede to mål på Brøndby Stadion. Det var fantastisk, og jeg har stadig video fra kampen, som jeg ser.

Sules karriere fortsatte fra AB til korte ophold i Køge, AC Horsens og Lolland-Falster Alliancen. Siden skiftede han til malaysisk fodbold, inden han vendte hjem til Plateau United i Nigeria, hvor karrieren stoppede i 2009.

I alt nåede Sule 160 Superliga-kampe med 30 mål til følge, mens det i 1. division blev til 84 kampe og 34 mål.

Artiklen fortsætter under billedet...

Abdul Sule er blevet medlem af fanklubben i AB. Foto: Privat

Abdul Sules hjælpende hånd

Sule er siden karrierestoppet blevet i fodboldens verden, og i Nigeria er han et respekteret navn efter sine 10 landskampe og to mål for Super Eagles.

Og Sule vil betale tilbage til hjemlandet gennem flere forskellige frivillige projekter.

En af Sules utallige frivillige tjanser er som rådgiver for den nigerianske spillerforening, hvor Sule forsøger at implementere sine erfaringer fra Danmark – blandt andet en vis ordning, som, ifølge Sule selv, har ændret den tidligere angribers liv.

- Jeg råder spillerne til at starte en pension, for det findes ikke i Nigeria. Det er et kæmpe problem, for hvad gør spillerne efter karrieren? Mange spillere står uden job og uden uddannelse, så det bliver et kæmpe problem.

- Jeg oplevede det selv (efter karrieren, red.), men ikke så hårdt som i Nigeria. Da jeg kom tilbage til Danmark og stoppede karrieren, havde jeg ikke et job, men så fik jeg et beløb fra Spillerforeningen, og det hjalp mig. 

- Havde jeg ikke fået det, så ville min historie have været helt anderledes i dag. Jeg ville ikke have haft penge til at tage vare på mig selv, for fodboldspillere har ikke nogen, der betaler, hvis man er arbejdsløs.

Rådgiver-tjansen passer Sule ved siden af et projekt, hvor han hjælper unge nigerianere, som jagter en professionel fodboldkarriere. For støtten til at jagte sportskarrieren fremfor uddannelse er i mange tilfælde ikke-eksisterende i Nigeria, vurderer Sule.

- Der er så mange, der gerne vil spille, men ingen får de unge drenge til at spille fodbold.

- Jeg har selv oplevet det. Da jeg var barn, var det svært at finde et sted at spille fodbold. Jeg ville rigtig gerne, men det var svært, for jeg havde ikke støtten fra familien. De var ligeglade med, at jeg ville spille fodbold. 

- De foretrak, at jeg gik i skole og syntes, det var det vigtigste. Det er også vigtigt, men de støttede ikke, at jeg kunne spille efter skole heller. De ville have mig til at dyrke mine lektier i stedet for at spille fodbold. Men jeg stod fast og ville spille fodbold.

Artiklen fortsætter under billedet...

Sule nåede at vinde to bronzemedaljer i AB samt en pokaltitel. Foto: Getty Images

Sportsdirektør i to klubber

Sule forsøger som sportsdirektør i både Kogi United i den bedste nigerianske række og kvindeholdet Confluense Queens at implementere et minimum af dansk organisation, men det holder hårdt.

- I Danmark er det nok nemmere at være sportsdirektør. Du har alt, du skal bruge, og det hele er velorganiseret. Jeg prøver at implementere nogle af de samme ting som i Danmark, men det er langt fra det samme. Det går dog fremad, siger Sule.

Blandt andet har Sule hentet hjælp til træning i Danmark. Den tidligere Superliga-målmand, Frank Petersen, har været forbi at give timer i målmandsspillet.

- Vi vil gerne have en masse eksperter til at hjælpe holdet frem. De gæstetrænere, vi har haft på besøg, har hjulpet meget. Vores målmænd omstillede sig hurtigt til Frank Petersens måde at være målmand på, og de lærte en masse af ham.

Sule og co. får inden længe nyt besøg, da hans tidligere holdkammerat Jan Michaelsen formentlig kigger forbi.

FC Midtjylland-scouten og tidligere Superliga-træner Ove Pedersen har også været i Kogi United for at se nærmere på spillermaterialet i klubben, fortæller Sule, inden samtalen lakker mod enden.

Til slut siger Superliga-legenden ’Vi ses’, for han skal i december hjem at holde jul i Danmark.


Af Jonas Dalgård
Tirsdag 10. december