Luk

Advokat om kontrakter: Kom til bordet nu

| 3F Superliga | 0 kommentarer

Infoboks

Advokat Frederik Bruhn mener, at klubber og spillere med kontraktudløb eller klubskifte 30. juni skal være utrolig omhyggelige, når de, som FIFA anbefaler, skal forlænge eksisterende kontrakter – og de skal helst til bordet så hurtigt som muligt.

Normalt er en sæson i Danmark og de fleste andre lande officielt slut 30. juni. Derfor har de fleste spillere kontrakter, der udløber på den dato.

Denne sæson er dog en særpræget en af slagsen. FIFA har besluttet, at sæsonerne kan løbe langt længere – indtil turneringerne er spillet færdig. Og der er faktisk ikke nogen officiel bagkant.

Det giver udfordringer. For hvad nu med de spillere, der rent faktisk har kontraktudløb 30. juni denne sommer? Eller de, der allerede har afklaret, at de skal spille i en anden klub fra 1. juli?

FIFA har i den forbindelse udsendt en række anbefalinger, og heraf fremgår det, at klubberne og spillerne bør forlænge deres aftaler, så de gælder, så længe sæsonen er i gang.

Kom til bordet nu
Frederik Bruhn er advokat og arbejder til daglig arbejder med 'sports- og entertainment-ret, herunder køb og salg af fodboldspillere, e-sport og offentligt kendte personers retsforhold og kontrakter' i en advokatvirksomhed, der har klubber og agenter på kundelisten.

Han mener, at klubberne bør komme i gang med at kigge på kontrakter nu.

- Jeg mener, at klubberne skal sørge for at overveje, om der er nogen spillere, de er nødt til at gøre et eller andet ved for at være sikre på, at de er der, når vi prøver at få afviklet sæsonen, siger Frederik Bruhn til bold.dk.

- Min tanke er, at lige nu har vi en situation, hvor alle er lidt ramte og giver udtryk for, at: 'Ja, vi skal nok samarbejde.' Jeg tror også, spillerne har fået et wake-up call, om at det her ikke bare er en dans på roser, og derfor er de mere modtagelige i forhold til at få lavet en midlertidig forlængelse.

- Hvis vi nærmer os og får fastsat et tidspunkt for, hvornår turneringerne går i gang igen, så kan det være, parterne udnytter situationen. Det er jo ikke det, der er meningen med og ånden i FIFA's udmelding.

- Jeg mener, FIFA's anbefalinger er rigtig gode, men hvis det skal have den rigtige effekt, og vi skal undgå, at nogen bliver grådige og forsøger at spekulere i det, så er det nu, der skal handles, siger Frederik Bruhn.

I samme åndedrag slår Frederik Bruhn fast, at det er utrolig vigtigt, at klubberne og spillerne er meget grundige, når de sætter sig ned og diskuterer en midlertidig kontraktforlængelse.

Man skal være omhyggelig
Der skal nemlig tages højde for rigtig mange aspekter - herunder bonusser, optioner og forsikringer.

- Man skal være ekstra omhyggelig, for vi ved ikke, hvad der kommer til at ske. Man er nødt til at tage et eller andet 'corona-forbehold', hvor man gør det klart, at hvis corona gør, at man ikke kan levere, så er man ansvarsfri, siger Bruhn.

Han understreger, at situationen er meget usikker. Et tænkt eksempel er, at der bliver indgået nye midlertidige kontrakter, hvorefter staten forbyder fodbold i et år. Det kan medføre, at klubberne pludselig kan få problemer med at få penge i kassen og ikke kan leve op til de indgåede kontrakter.

Derfor bør man overveje at give parterne mulighed for at annullere kontrakter, mener Bruhn.

- Det kan godt være, det får folk op af stolen, og man kan diskutere, hvorvidt det er rimeligt eller ej, men man er nødt til at tænke de der scenarier meget klart igennem. Det handler ikke bare om at forlænge kontrakten til 1. september, siger han.

Frederik Bruhn understreger, at klubberne ikke bare kan forlænge de eksisterende kontrakter.

- I Danmark kan man ikke ensidigt ændre en kontrakt, medmindre man i kontrakten har skrevet ind, at det kan man.

Sabbi-sagen
Derfor er det vigtigt, at klubber og spillere med kontraktudløb kommer til bordet. Det gælder også for Emmanuel Sabbi, som står til at skulle skifte fra Hobro IK til OB den 30. juni.

- Ånden i FIFA's anbefalinger er, at nu skal Hobro, OB og Sabbi tale sammen. Det, de skal tale om, er, hvornår Sabbi skifter. Det bør være på det tidspunkt, sæsonen er slut.

- FIFA siger, de gerne vil fastholde det, der er nu – at de trupper, klubberne har lige nu, skal de også have, frem til sæsonen er slut, så det bliver afviklet på en sportslig og rimelig måde.

- Hvis ikke klubberne taler sammen og bliver enige, så skifter han jo. Så der er ingen tvivl om, at Hobro, OB og Sabbi skal tale sammen, siger Frederik Bruhn.

Hobro har tidligere givet udtryk for, at det vil være uvirkeligt, hvis sagen vedrørende Sabbi bliver et problem.


Af Nicolai Skovsgaard Tøfting
Tirsdag 7. december
Mandag 6. december