Luk

Bo S: Dansk tilbud kræver stor overvejelse

| International | 5 kommentarer

Infoboks

Dornbirn - FC Liefering
1. Liga (27/11)
Oddset 5,10 4,20 1,55
bet365 4,75 4,20 1,50

FC Liefering-træner Bo Svensson fortæller, at hans mange år i udlandet medfører, at et dansk tilbud ville kræve store overvejelser.

Den tidligere FC København-forsvarer Bo Svensson er et emne, som er kædet sammen med det ledige trænersæde i FC København.

Svensson er cheftræner i den østrigske Eerste Liga-klub FC Liefering, hvor han har været siden sommeren 2019, og klubben er en del af Red Bull-koncernen, hvor man i Østrig fungerer som andethold for RB Salzburg.

Koncernen er kendt for at hive egne ansatte op igennem rækkerne, men om det er planen med Bo Svensson er han ikke meget for at komme ind på. Han afviser desuden at udtale sig yderligere om FCK-rygterne.

Han slår dog fast, at han ikke forventer at være hos FC Liefering, indtil kontrakten løber ud i 2023.

- Jeg er glad for det arbejdsmæssigt, og jeg har næsten tre år tilbage af kontrakten, men det er nok ikke i klubbens tanker, at jeg skal blive kontrakten ud, og det kan jeg heller ikke selv se. 

- Men hvornår og hvad der kommer til at ske, og om det bliver inden for Red Bull-koncernen er utroligt svært at spå om, siger han til bold.dk og slår fast:

- Men det er rimelig utænkeligt, at jeg bliver i dette job i kontrakten ud.

Så det er ikke et mål i en plan, at du skal op igennem rækkerne?

- Det ved jeg simpelthen ikke. Jeg gætter på, at de ikke henter mig på en fireårig kontrakt på grund af mine blå øjne, men jeg ved det ikke. Jeg kan kun udtale mig om min egen position, og det er, at jeg ikke forventer at være Liefering-træner i kontraktperioden ud. Det er ikke ambitionen.

Hvad er ambitionen så for dig?

- Det er at gøre, som jeg har gjort før i både min træner- og spillerkarriere. Når jeg har følt mig klar til noget nyt og den næste udfordring, så har jeg gjort det. Jeg tog trænergerningen helt fra bunden af, inden jeg tog det næste skridt, da jeg så var parat, siger han og tilføjer:

- I det første år havde jeg en rigtig god læringsperiode i Liefering, og i år har det lidt mere været en bekræftelse af, at det går godt. Så jeg kan godt mærke, at jeg på et eller andet tidspunkt er klar til næste opgave. Hvor det så bliver og hvornår, det afhænger af andre personer.

Er det forkert hørt, at du føler, dit udviklingspotentiale er nået i Liefering?

- Jeg kan beskrive det sådan, at det stadig er meget interessant, og jeg er glad for at være her, men jeg ser også, at jeg på et tidspunkt godt kan tænke mig en anden og ny opgave. Det var dejligt diplomatisk, siger Svensson med et grin.

15 år i udlandet åbner andre døre

I januar 2021 runder Svensson 15 år i udlandet, da han i 2006 rykkede fra FCK til Borussia Mönchengladbach som spiller, og siden har han været hos tyske Mainz som både spiller, assistent- og ungdomstræner før sidste sommers skifte til FC Liefering.

De mange år i udlandet har givet et netværk og forbindelser, der betyder, at Bo Svensson er nødt til at tænke sig gevaldigt om, hvis den anden og nye opgave potentielt bød sig til i Danmark.

- Det er jo meget hvis og hvis i forhold til, hvor langt man er i sin kontrakt, hvordan ser det ud med familien, hvilken klub melder sig og hvad er det for en udfordring. Der er mange hvis'er, som gør det svært for mig at spekulere i, fortæller Svensson og fortsætter:

- Danmark vil altid være det land, jeg kommer fra, og på grund af flere ting altid være rigtig interessant for mig.

- Men jeg har også opbygget nogle ting i udlandet med et godt netværk og gode forbindelser fra min tid i Tyskland og ikke mindst fra her i Liefering. Den mulighed, jeg langsomt har opbygget i udlandet, den giver mig en chance for nogle interessante jobs i udlandet. Så jeg skulle tænke mig godt om, hvis jeg skulle tage imod et tilbud i Danmark.

Han uddyber om fordelene ved at have været i udlandet.

- Der er omkostninger ved at være i udlandet, men det har også nogle klare fordele. Fodboldverdenen er stor, og jeg har snart været 15 år i udlandet, og jeg har investeret ved at blive i udlandet efter at have endt min aktive karriere.

- Det har givet mig muligheder og åbnet døre her og der. Så det har hele tiden været en interessant tanke for mig at blive i udlandet og se, hvad fodboldverdenen har at byde på. Hvem ved, måske også tage et større job, end jeg har lige nu.

- Det er mega hypotetisk, men mit valg om at blive i udlandet efter karrieren var en investering, og det er den vej, jeg indtil nu er gået trænermæssigt.

Svensson endte som nummer tre i sin første sæson som Liefering-træner, mens han for tiden er nummer et med holdet.

- Klubben skal formulere sin måde at være på

Bo Svensson fortæller, at han i et nyt job ikke vil komme vadende ind og fortælle, hvordan tingene skal gøres.

Klubben skal finde sin måde at gøre tingene på, og så skal Bo Svensson være et godt match til den formulering.

- Matchet mellem klub og træner skal passe, men det er spændende at skulle leve op til en måde at spille på. Jeg tror ikke, det er sundt, hvis jeg bare vader ind i en klub og siger, det skal være på min måde, siger han og fortsætter:

- Det er vigtigt, at klubben selv formulerer sin måde at være på, og så kan se mig være en interessant person at få ind. Det skal være den vej rundt, hvor jeg ikke skal definere noget.

- Selvfølgelig, er der nogle justeringer og andre ting, som skal ændres på med en ny træner, men jeg skal ikke definere på de allerstørste linjer. Træneren er for midlertidig en funktion, og det har jeg forståelse for.

- Jeg er ikke en træner, der vil have, at alt skal være på min måde, men jeg har et værdisæt, jeg går op i og prioriterer efter, og hvis det ikke er foreneligt med en klub, så gavner det ingen af os at starte et samarbejde.

- Jeg ser mig selv som en ærgerrig person med store ambitioner for spillet og så betyder integriteten meget for mig. Det man siger gør man, og det man gør, siger man. Man skal være tro mod sig selv, og det er noget af det, som står i højsædet. Det er ikke revolutionerende, men det er det, jeg står for.

Bo Svensson har i 36 Liefering-kampe et pointsnit på 1,86 ifølge transfermarkt.com.

Abonnement til F.C. Københavns hjemmekampe - Fast adgang fra 79 kr./md.* (*6 md. binding / min. 474 kr.)


Af Jonas Dalgård

5 kommentarer

goooooool 13:44          
Jeg husker Bo Svensson som spiller, men hvor god han er som træner det ved jeg ikke. Måske andre har en idé om hans spilfilosofi og evner som træner...
922 13:46          
Jeg håber ikke det bliver Bo. Alt respekt til ham. Men få nu en træner ind med større erfaring.
JytteRolf 14:37          
Når man befinder sig i Europa og har været ude i flere år, kan det være meget svært at komme tilbage til lille DK, hvis det går en godt og man kan lide de ufordringer der ligger lige for.
Forstår ham godt. Der er sikkert lagt en karriereplan for ham i Red-Bull koncernen.
Lange 16:19          
Hvor stor træner erfaring havde Ståle? Hvor stor en karriere havde han som spiller? I AaB var han en profil. I FCK nåede han ikke meget selvfølgelig, pga hans hjertestop.
Ellers var han i norsk fodbold, og så Wimbledon.

Trænede han ikke Ham Kan fra den næste bedste norske række?
Rogosjin 22:06          
Trænede han ikke Ham Kan fra den næste bedste norske række?
Da han startede jo, men han ikke bare førte dem til en oprykning, men fik dem til en femte plads i den bedste række året efter, hvilket gjorde ham til årets træner.

Den følgende sæson blev til en 10.plads og endnu en overlevese.

Det er 3 års erfaring, alle med overpræstationer og en title som årets træner i landet.

Edit: Fun fact.
Hver eneste gang Ståle har forladt en klub, hvad enten det er sket som følge af fyring eller frivilligt har klubben efterfølgende præsteret dårligere end den gjorde under ham.

Ham Kam rykkede ned da Ståle forlod dem, Køln og Wolves endte begge på dårligere placeringer end de havde med Ståle som træner, og vi gik fra mestre til at overlade mesterskabet til FCN.

Det er et lidt bekymrende mønster dersom vi lå nr. 9 da vi fyrede ham i indeværende sæson.
Tirsdag 24. november