Luk

Da fodbold kom til Brasilien og tilbage igen

| Corinthians | 1 kommentar

Infoboks

Corinthian-Casuals har lagt navn til Brasiliens største klub Corinthians Paulista, været inspiration til Real Madrids hvide trøjer og tildelt Manchester United det største nederlag nogensinde.  

Julen er over os, og det betyder, at man gerne må gøre noget, man ellers ikke altid gør - så det har vi valgt at gøre hos bold.dk.

Vi har således taget et lidt anderledes kig på nogle klubber, som vi normalt ikke går så tæt på. Det er nogle lidt skæve klubber med nogle sjove historier, og det er vores lille julegave til dig, kære læser.

I dag handler det om Corinthian Casuals og klubbens forhold til brasilianske Corinthians Paulista, Real Madrids hvide trøjer og danskeren Nils Middelboe.
 
De første globale verdensstjerner
Da fodbolden stadig var en relativt begrænset sport tilbage i slutningen af 1800-tallet, var kampen mellem Skotland og England noget af det ypperste, man kunne opleve.
 
Problemet var bare den manglende spænding i opgøret, da skotterne havde for vane at dele fodboldmæssige øretæver ud til englænderne.
 
Dette ville det engelske fodboldforbund, FA, ikke finde sig i, og derfor opstod i 1882 klubben Corinthian, som samlede alle de bedste engelske spillere rundt omkring i landet.
 
Klubben blev hurtigt synonym med offensiv og smuk fodbold ved at skifte fra den dengang traditionelle 1-1-8-formation til en mere vovet 2-2-6-opstilling, hvilket gav holdet lov til at dyrke pasningsspillet.

Corinthian blev også kulturbærer for fair play, og derfor valgte holdet i nogen kampe med vilje valgte at brænde straffespark, da deres gentleman-tilgang til spillet ikke harmonerede med idéen om at fælde en modspiller med vilje.  
 
Samtidig insisterede klubben på at holde sig på amatørplan, da det for Corinthians vedkommende ikke handlede om at spille for pengenes skyld, men kun for spillets skyld alene, hvilket gør at klubben den dag i dag stadig er en amatørklub.
 
Statussen som amatører har dog ikke afholdt klubben fra at give fodboldmæssige lærerstreger til nogen af de største klubber i verden, hvilket blandt andre Manchester United har fået at føle med et nederlag på 11- 3 i 1904 - det største i de røde djævles historie.
 
Hvad der ligeledes kendetegnede klubben i dens unge dage var, at den i starten af 1900-tallet rejste verden rundt for at introducere glæden ved det smukke spil, hvilket flere forskellige nationer og samfundslag nød godt af.
 
På klubbens tur til Sydamerika i 1910 blev fem jernbanearbejdere fra Sao Paulo inspireret af de elegante fodboldspillere fra England til selv at starte deres egen klub.
 
Dikkedarer var der ikke mange af i navngivningen af klubben. Den blev slet og ret opkaldt efter den engelske fodboldklub, og kom derfor til at hedde Corinthians Paulista.
 
De hvide spillerdragter blev ligeledes overført til den brasilianske fodboldklub, hvilket Real Madrid ligeledes har gjort, efter at kongeklubbens første træner, englænderen Arthur Johnson, valgte at hylde sit elskede Corinthian-hold ved at lade madrilenerne klæde sig i hvide trøjer.
 
Den danske tøjklemme
På Corinthians ture rundt omkring i verden blev der også plads til ture til Skandinavien.
 
Klubbens tur til Sverige i 1904 skulle angiveligt have fået vores blå-gule naboer til for alvor at lægge kræfter i fodbolden, mens det ligeledes var samme tilfælde i Ungarn.
 
Fra Skandinavien-turen i 1904 berettes der ligeledes om en god picnic i Charlottenlund samt væsentligt bedre baneforhold i København end dem i Sverige.
 
Corinthian havde ligeledes nogen af sine hårdeste kampe i 1928 mod OB og Københavns Boldklub.
 
En af det danske fodboldlandsholds bedste spillere på daværende tidspunkt Nils Middelboe havde en flot karriere i England og tørnede blandt andet i mange år ud for Chelsea, mens det ligeledes blev til et par kampe for Corinthian.
 
Det var nemlig ikke unormalt at optræde for to forskellige klubber på daværende tidspunkt, mens det heller ikke var et særsyn at se fodboldspillere dyrke andre sportsgrene.
 
Med sin korte overkrop og lange ben var Middelboe en habil trespringer, og danskeren med øgenavnet 'tøjklemmen' var ikke den eneste Corinthian-spiller, der formåede at tage hæder i andre sportsgrene, da klubben både havde Wimbledon-vindere og cricket-kaptajner på holdet i starten af 1900-tallet.
 
Corinthian vs Corinthians 101 år efter
I 1939 blev klubben slået sammen med et andet amatørhold, Casuals, og spiller derfor i dag i den syvende bedste række i England under navnet Corinthian-Casuals.
 
Derimod er klubbens brasilianske søsterklub Corinthians Paulista gået hen og blevet den største klub i Brasilien med over 30 millioner fans, typisk fra den brasilianske arbejderklasse.
 
Tilbage i 2012 vandt brasilianske Corinthians VM for klubhold efter at have vundet 1-0 over Chelsea. Alligevel kan en kamp knap tre år senere regnes for at have været af endnu større betydning for den brasilianske storklub.
 
For tilbage i 1914 var det meningen, at Corinthian skulle være taget over for at spille en kamp mod den nystiftede søsterklub i Brasilien, men på grund af 1. Verdenskrigs udbrud valgte de engelske spillere at lægge støvlerne på hylden.
 
Heraf måtte klubben tragisk sige farvel til flere af deres bedste spillere, og Corinthian måtte derfor starte forfra i 1918.
 
Drømmen om at få lov til at spille mod den brasilianske søsterklub forsvandt dog aldrig, og efter at have skrabet penge sammen og været i konstant dialog over flere år blev kampen 101 år efter en realitet.
 
Corinthian-Casuals blev således i 2015 fløjet ind til Brasilien for at møde den klub, de var med til starte i sin tid.
 
Og i Brasilien mindes man sine helte. Specielt dem, der har noget med fodbold at gøre.
 
For da de engelske spillere ankom i lufthavnen i Sao Paolo, blev de mødt af en enorm gruppe af flere end tusind fodboldfans.

- Vi fik lov til at låne Corinthians Paulistas enorme spillerbus som transportmiddel i Sao Paolo, og når vi kørte rundt i den, blev vi eskorteret rundt i følgeskab med syv politimotorcykler. Da vi så ankom på vores hotel, kunne vi ikke forlade det igen grundet den menneskemasse, der udenfor stod klar til at hylde os. Det var fuldstændig vanvittigt, beretter Chris Watney, som indtil for nyligt selv spillede i Corinthian-Casuals. 

Chris var selv en af spillerne, som et par dage efter ankomsten til Brasilien skulle få lov til opleve noget, han ikke i sin vildeste fantasi turde drømme om.
 
Foran mere end 30.000 tilskuere på det samme stadion, som få måneder tidligere havde lagt græs til åbningskampen mellem Brasilien og Kroatien ved VM, skulle Corinthian Casuals nemlig spille sin største kamp nogensinde imod den klub, den selv 100 år tilbage havde været med til at starte.
 
11 helt almindelige mennesker, alt fra elektrikere, håndværkere og taxachauffører, stod pludselig på samme grønsvær som Perus Paolo Guerrero og de brasilianske landsholdsspillere Renato Augusto og Fagner, som Chris Watney fik lov til at spille direkte over for.

Corinthian-Casuals endte i sidste ende med at tabe opgøret 3-0 efter at have holdt Guerrero og co. fra fadet i mere end 75 minutter.
 
Resultatet var dog underordnet på en dag, hvor der var store følelser i spil hos begge klubber.

- Efter kampen blev vi mødt af Corinthians Paulistas præsident Andrés Sanchez nede i vores omklædningsrum, hvor han efter lidt tid begyndte at bryde ud i glædestårer.

- Han var så glad for at have os i Brasilien. I klubben har vi et fotografi af ham som barn foran vores klublogo, fra dengang han som Corinthians-fan besøgte vores stadion i Tolworth, fortæller Chris Watney.

Samba-stemning i London-forstad
Fodboldvenskabet mellem de to klubber varer derfor ved i bedste velgående, og Chris har efterfølgende lavet en film om turen. Den fik dette efterår premiere på den engelske sportskanal BT Sport.
 
Den lille engelske amatørklub mærker da også en stigende interesse fra englændere, der har fået nok af moderne fodbold, men også fodboldglade brasilianere, der ønsker at opleve en bid af deres egen historie.
 
Det er nemlig ikke et særsyn at møde brasilianere på St. Georges Park, hvor Corinthian-Casuals spiller sine hjemmekampe. For i Brasilien lægger man en stor ære i, hvor man kommer fra.

- Det er vildt at tænke på, at fans rejser flere tusinde kilometer for at komme og se os spille. De beundrer vores hjemmebane, som om det var Wembley.

Chris Watney arbejder i øjeblikket på at få bragt sin film ud til et internationalt publikum.

Sjove facts om Corinthian-Casuals:

  • På et af de første Corinthians hold spillede Charles Wreford-Brown, der er manden bag ordet 'soccer'.
  • Før Mohamed Salah hed kongen af egyptisk fodbold Hussein Hegazi. Hegazi spillede for Corinthian i 1913/1914-sæsonen og var den første afrikanske spiller i engelsk fodbold.
  • Verdens første spiller med sort hudfarve Andrew Watson spillede i Corinthian fra 1884-1885.
  • På trods af kronisk astma anses den tidligere Corinthian-spiller Gilbert Oswald Smith som den første specielle "center forward" i fodboldhistorien.
mads@bold.dk


Af Mads Adam Wegener
Fredag 21. januar
Torsdag 20. januar