Luk

Danmark er et mulehår fra to CL-pladser

| International | 46 kommentarer
Danmark er et mulehår fra to CL-pladser
Foto: Getty Images

Medmindre Arsenal dummer sig mod Olympiakos, er Danmark i 2021/22-sæsonen sikret to pladser i Champions League-kvalifikationen. 

Danmark er ultratæt på at sikre sig en plads i top-15 på UEFA’s koefficient-rangliste og dermed to pladser i Champions League-kvalifikationen i 2021/22-sæsonen

Derudover yderligere en plads i Europa League-kvalifikationen og to pladser i Conference League-kvalifikation - altså i alt fem europæiske pladser at spille om i næste sæsons 3F Superliga.

Læs mere om de europæiske turneringer fra 2021 til 2024 her

FC Københavns præstationer i Europa League samt gunstige resultater fra de konkurrerende nationer omkring Danmark på ranglisten har således bragt Danmark meget tæt på en europæisk opgradering.

Det er en succes på kort sigt. På længere sigt venter dog store udfordringer for Danmark på koefficient-ranglisten. Læs mere her

13.-pladsen giver formentlig gruppespil

Når top 15 forhåbentlig snart er matematisk sikret, bliver næste målsætning for Danmark på kort sigt at fastholde sin nuværende 13.-plads.

Til forskel for 14.- og 15.-pladsen giver 13.-pladsen nemlig formentlig mindst et gruppespil i Europa League, da den danske mester i så fald træder ind i Champions Leagues playoff-runde i stedet for tredje kvalifikationsrunde.

Det sker dog kun, hvis Champions League-vinderne i 2020/21-sæsonen i forvejen er kvalificeret til gruppespillet via sin hjemlige liga.

Malmö FF sat matematisk ud af spillet 

Herunder følger den nuværende stilling på koefficient-ranglisten, der afgør antal af europæiske pladser fra 2021/22-sæsonen.

Med Arsenals 1-0-sejr over Olympiakos på udebane torsdag er mindst 15.- plads så godt som sikret for Danmark.

Malmö FF blev således endeligt sat ud af med sit nederlag i Wolfsburg, og Arsenal skal nu blot sørge for ikke at blive slået ud af Olympiakos om en uge for matematisk at sikre Danmark mindst 15.-pladsen.

Og selv hvis grækerne går videre, skal de lave en del flere resultater i turneringen for at gå forbi Danmark. 

I forhold til kampen om 13.-pladsen var APOEL's nederlag til Basel fin for Danmark, men Skotland nærmer sig med hastige skridt og kan allerede i næste uge gå forbi og sende Danmark ned på 14.-pladsen.

Den nuværende stilling (placering i sidste sæson):

13 (16). Danmark 27,750 point – 1 af 4 hold tilbage

FC København henter for hver sejr i Europa League 0,500 point per sejr til det danske regnskab. En uafgjort giver 0,250 point

FCK møder Celtic i 16-delsfinalerne og spillede 1-1 i første opgør.

14 (20). Skotland 27,375 point – 2 af 4 hold tilbage

Skotterne har indtil videre haft en forrygende sæson i Europa, og med både Rangers og Celtic tilbage i Europa League er det et realistisk scenarie, at skotterne overhaler Danmark.

Både Celtic og Rangers henter 0,500 point for en sejr og 0,250 for en uafgjort.

Celtic hentede 1-1 hos FC København i sin første 16-delsfinale, mens Rangers hjemme slog Braga med 3-2.

15 (13). Tjekkiet 27,300 point - 0 af 5 hold tilbage

Slavia Prag sluttede på fjerdepladsen i sin Champions League-gruppe, og Tjekkiet har dermed ingen hold tilbage i de europæiske turneringer og ingen kampe at hente koefficientpoint i.

16 (18). Cypern 26,750 point – 1 af 4 hold tilbage

APOEL er videre til 16-delsfinalerne i Europa League og henter 0,500 point per sejr og 0,250 per uafgjort.

APOEL møder Basel i 16-delsfinalerne og tabte det første opgør 0-3 på hjemmebane.

Celtic møder FCK, og Rangers møder Braga i 16-delsfinalerne.

17 (14). Grækenland 25,700 point – 1 af 5 hold tilbage

Olympiakos snuppede tredjepladsen i sin Champions League-pulje og spiller dermed med i Europa League til foråret. De henter 0,400 point for en sejr, og 0,200 for en uafgjort.

Olympiakos møder Arsenal i 16-delsfinalerne og tabte første opgør med 0-1.

18 (19). Serbien 25,500 point – 0 af 4 hold tilbage

Med Røde Stjernes og Partizans exit efter gruppespillene er serberne sat skatmat og kan ikke avancere på ranglisten.

19 (15). Kroatien 24,875 point – 0 af 4 hold tilbage

Dinamo Zagreb sluttede som nummer fire i sin Champions League-pulje og er dermed færdige i Europa for denne sæson, og Kroatien kan ikke længere spille sig op at ranglisten. 

20 (17). Schweiz 24,800 point - 1 af 5 hold tilbage

Schweiz har en af sine fem deltagere med endnu. Basel spiller med i Europa League og henter 0,400 for en sejr og 0,200 for en uafgjort.

Basel møder APOEL i 16-delsfinalerne og vandt første opgør med 3-0 på udebane.

21 (22). Sverige 22,750 point - 1 af 4 hold tilbage

Malmö FF havde en yderst spinkel og meget teoretisk chance for at sende Sverige forbi Danmark, men det krævede et større mirakel.

Jon Dahl Tomassons tropper tabte dog torsdag 1-2 i Wolfsburg, og dermed kan de maksimalt hente 4,750 point mere til Sverige ved at vinde rub og stub, og det er ikke nok til at hente Danmark.

Sådan får man koefficientpoint

I kvalifikationen får man ét point for en sejr. En uafgjort giver et halvt point.

I gruppespillene giver en sejr to point. En uafgjort giver ét point.

I Champions League får man fire bonuspoint for at nå gruppespillet. Man får yderligere fem bonuspoint for at nå Champions League-slutspillet.

I både Champions League og Europa League får man et bonuspoint for at nå både kvartfinalerne, semifinalerne og finalen.

Et lands samlede koefficient for en sæson findes ved at lægge alle deltagernes point sammen og derefter dividere med antallet af deltagende hold.

FAKTA - top-15 eller ej

Danmark slutter i top-15: Danmark har i 2021/22-sæsonen to deltagere i Champions League-kvalifikationen, én deltager i Europa League-kvalifikationen og to deltagere i Conference League-kvalifikationen.

Det giver optimale muligheder for at fastholde eller udbygge placeringen på koefficient-ranglisten.

Både med henblik på perioden 2021-24, hvor UEFA kører med de tre turneringer efter en allerede aftalt struktur. Men også med henblik på tiden efter 2024, hvor UEFA efter alt at dømme kommer med større reformer af de europæiske turneringer.

Danmark slutter uden for top-15: Danmark har i 2021/22-sæsonen én deltager i Champions League-kvalifikationen, nul deltagere i Europa League-kvalifikationen og tre deltagere i Conference League-kvalifikationen.

Det giver vanskelige muligheder i forhold til nu for at hente koefficient-point og dermed spille Danmark op ad ranglisten.


Af Mikael Blond

46 kommentarer

Gud er stor 08:54          
Tak til FCK
SMDP 09:20          
Det er vel i virkeligheden kun interessant om Danmark kan få 13.-pladsen og dermed et direkte gruppespil.
Chancen for at andre end FCK når frem til et gruppespil er forsvindende lille. De er bare det eneste hold med international kvalitet og det har sikret dem en plads i seedningssystemet der gøre deres vej betragtelig lettere end eksemplvis FCM´s. Og vi ser vel også i kampene mod Rangers/Celtic, at på det niveau er FCK bare bedre.
Jeg er fynbo og holder selvfølgelig med OB, men tvivler på det her får betydning for dem....
longway666 09:23          
Nej det bliver vigtigt at komme i top 6 næste år
bruger 162151 09:30          
Tak til FCM, eller ? .....
BoroDane 09:41          
Super ærgerligt at Stage ikke fik scoret på det straffe i går, da det ville have givet en lidt større afstand til skotterne. Men vi må krydse fingre for at Braga er for stærke hjemme mod Rangers og FCK som minimum får uafgjort i Glasgow.
Toon Toon! 09:43          
Vi må satme håbe at alle danske klubber får spillet nogle stærke trupper sammen til den sæson hvor vi har 5 pladser! Som GFer håber jeg at vi kan holde tungen helt lige i munden og fortsætte udviklingen. Den stil som David står for minder jo lidt om FCK med en meget stram defensiv. Det vil passe godt til europæiske kampe. Men det vil nok også kræve, at vi går et niveau op i spillerkvalitet på de vigtigste positioner.
Gino77 10:00          
Om man kan lide eller ej , er det helt sikkert FCK´s fortjeneste at dette sker.
Så som Brøndby fan takker jeg FCK fir denne mulighed til de andre danske hold.
Onsdag 1. april