Luk

Dansk back i Dresden: Jeg er nok på vej videre

| 2. Bundesliga | 4 kommentarer
Dansk back i Dresden: Jeg er nok på vej videre
Foto: Dynamo Dresden

Infoboks

Schalke 04 - Dynamo Dresden
2. Bundesliga (23/10)
Oddset 1,52 4,10 5,80
bet365 1,53 4,00 7,00

Brian Hamalainens kontrakt med Dynamo Dresden udløber til sommer, og han mener, at tiden nok er inde til et skifte væk fra den tyske klub. 

Den danske back Brian Hamalainen skiftede Belgien og Zulte Waregem ud med Tyskland og Dynamo Dresden i juli 2018. 

Den 30-årige dansker har kontraktudløb med Dynamo Dresden til sommer, og han kan meget vel skifte klub. Hamalainen er nemlig indstillet på at forlade den tyske by efter to år i klubben. 

Det fortæller han til bold.dk. 

- Som udgangspunkt udløber min kontrakt her 30. juni, og så er der en automatisk forlængelse, hvis jeg når 20 kampe (har spillet 17 kampe i denne sæson, red.). Det er dog matematisk stadig muligt, hvis jeg spiller resten af kampene. 

- Jeg tror, både Dresden og mange andre klubber lige ser tiden lidt an og prøver at få et overblik over økonomien og så videre, før de gør det helt vilde. Som udgangspunkt har jeg ikke fået nogen indikation fra Dresden om, at de ønsker at forlænge. 

- Min egen opfattelse er, at jeg tror, at de gerne vil forlænge, men der har ikke været noget konkret initiativ fra deres side. Jeg afventer situationen, men jeg er også indstillet på at skulle videre herfra, siger Brian Hamalainen til bold.dk. 

- Hvor kan du godt tænkt dig at komme hen?

- Ambitionsmæssigt er jeg også på nogle punkter realist. Jeg ved nok godt, at der ikke ligger et skifte til Premier League rundt om hjørnet. Når du har rundet de 30 år, så bliver du også betragtet som gammel. Ambitionsmæssigt kan jeg godt tænke mig at få nogle fede kampe. Da jeg eksempelvis spillede i Zulte Waregem og vandt pokalen, så spillede vi i Europa League, og det var en sindssyg fed oplevelse at prøve. 

- Det er selvfølgelig nummeret mindre end Champions League, men det er stadig en superfed oplevelse at spille mod nogle fantastisk-gode hold. Det er et ambitionsniveau for mig at komme til at spille i den bedste række igen, så man har muligheden for at kvalificere sig til noget europæisk fodbold. Det har jeg med i mine overvejelser, med hensyn til hvad der er muligt. Jeg ved godt, at løbet er lidt kørt angående de store klubber. 

- Jeg er også et andet sted i mit private liv og i min fodboldkarriere. Jeg vil selvfølgelig heller ikke udelukke at komme tilbage til Belgien. Jeg kender ligaen og systemet, så det kunne sagtens være en mulighed, men jeg vil heller ikke udelukke alle andre muligheder. 

- Begynder du allerede nu at overveje et klubskifte til sommer?

- Det er nok noget, som jeg begynder at tænke så småt over nu, uden jeg har meldt noget konkret ud til klubben og offentligheden. Min kone og jeg er nok mere på det private plan nået dertil, at nu har vi set Dresden. Det er en superfed by og en super fankultur, men byen passer bare ikke til os som personer. 

- Byen har måske ikke lige det at byde på, som vi ønsker, så vi er så småt begyndt at kigge lidt videre. Vi er nok så småt på vej videre, men jeg vil selvfølgelig heller ikke udelukke Tyskland, men jeg tror måske bare, at Dresden ikke lige har det, der får kabalen til at gå op. 

- Er der noget konkret allerede nu?

- Det er nok mere på et overfladisk niveau. Jeg holder selvfølgelig mine muligheder åbne så meget som muligt. Jeg vil heller ikke udelukke, at en prioritet er et sted, hvor transporttiden ikke er lige så stor som i Tyskland. 

- Jeg er lige blevet far, og vi vil gerne tilbringe så lidt tid som muligt væk hjemmefra. Det er en lille tanke, som jeg har i baghovedet, når jeg er sammen med min agent og har følerne ude, så er det en af de præferencer, som jeg har, hvis det selvfølgelig kan lade sig gøre.

Landsholdsskibet er sejlet

Brian Hamalainen har tidligere haft det danske landshold i tankerne, men han erkender, at det ikke rigtig er realistisk længere grundet den fremskredende fodboldalder. 

- Jeg har tidligere haft en landsholdsdrøm, men lige nu er jeg på mange måder realistisk, i forhold til at man har været i gamet i så lang tid og har set lidt, hvad der bliver kigget på, og hvad der er muligt. Hånden på hjertet siger jeg selvfølgelig ikke nej, hvis der kommer en opringning, men det er bestemt ikke noget, som jeg forventer overhovedet. 

- Jeg ved godt, at det skib er sejlet. Skulle det ske en dag, så siger jeg bestemt ikke nej, men det er ikke noget, som jeg bruger energi på i hverdagen, eller når landsholdet bliver udtaget.

Den danske back ser tilbage på en tid i Dynamo Dresden med mange fodboldoplevelser. Én bestemt kamp har dog været den allerstørste for danskeren. 

- Det største har nok været vores pokalkamp mod Berlin på Olympiastadion (30. oktober 2019, red.) med fuldt hus og fuld fart på tribunen både fra vores og deres fans. 

- Det er en fuldstændig fantastisk og ustyrlig kulisse, og det er vores fans også fantastiske til at skabe. Det var jo i en periode, hvor vi havde det svært i ligaen. Holdet røg længere ned i tabellen. 

- Før kampen var vi lidt hårdt ramt mentalt, og så fik vi den lille frihed, at det var en pokalkamp, hvor det på nogle punkter var lidt en gratis kamp. Vi gjorde det helt fantastisk, og vi var også tæt på at vinde kampen. 

- Det var en helt vild, fantastisk og fed oplevelse både under og efter kampen, selvom vi tabte, så var det hele oplevelsen værd.

Gået ned i løn

I øjeblikket står fodbolden stille rundt om i verden grundet corona-krisen. Hamalainen har også haft sit at se til, da han netop er blevet far, og samtidigt har trænet i Dresden. Spillerne træner på stadion, men det er under strikse restriktioner. 

- Den seneste uges tid har vi trænet på stadion, hvor vi maksimalt er fire grupper af tre spillere ad gangen på banen, så man har i princippet en kvart bane. Så er der selvfølgelig regler i forhold til omklædningsrum, at der kun må være syv spillere. 

- Begge omklædningsrum bliver brugt, så seks-syv spillere klæder om, og vi er derfor meget opdelt. Hvert omklædningsrum har en fysioterapeut tilknyttet, da det ikke er tilladt at gå frem og tilbage mellem omklædningsrummene, når de ikke er på banen. Derudover har vi en begrænset tid at træne i. Man må tidligst møde ind et kvarter før træning og skal også senest være afsted et kvarter efter træning. 

Hamalainen siger, at spillerne er gået ned i løn for at hjælpe klubben økonomisk, men der er dog lavet en aftale, hvis fodbolden nu skulle gå i gang igen. 

- Klubben henvendte sig til spillerrådet og truppen i forhold til lønnedgang, og der er vi også som hold gået ned i løn i april, maj og juni, og som udgangspunkt til sæsonen er færdig. 

- Der er så blevet lavet den ordning, at hvis sæsonen bliver genoptaget, og klubben ender med at få deres tv-penge, så bliver det arrangeret, at lønnen bliver tilbagebetalt til os. Lige nu er hele holdet gået ned i løn for at støtte klubben, men også medarbejderne, som er hårdere ramt økonomisk end os spillere.

Engangsbeløb i Lyngby

Mange fodboldklubber rundt om verden bløder økonomisk grundet corona-krisen. Brian Hamalainen har tidligere spillet i Lyngby, og i 2018 skød han penge i klubben. Det har han dog ikke gjort i denne tid. Hamalainen støtter i stedet klubben på anden vis. 

- I den her tid har jeg ikke hjulpet Lyngby økonomisk. Min hovedidé med bidraget var, at mig og nogle andre spillere økonomisk men også symbolsk ville hjælpe Lyngby. 

- For mit vedkommende var det et engangsbeløb, der blev betalt, og det er selvfølgelig ikke på samme niveau som mange af storaktionærerne. Så jeg har bidraget med noget andet. Der bliver eksempelvis holdt arrangementer, hvor udbyttet selvfølgelig går til klubben. 

- Det er nogle arrangementer, der er blevet lavet af klubbens fans og medarbejdere, for at hjælpe klubben. På den måde kan man bidrage lidt som tidligere spiller, hvis man nu har nogle gamle trøjer eller gamle støvler, som der kan bydes på, og så kan pengene gå til klubben. Det er et supergodt initiativ, så det støtter jeg op om, siger den danske back.

Brian Hamalainen skiftede fra Lyngby til Zulte Waregem i juli 2011. Godt et år var backen i den belgiske klub, før han skiftede til en anden belgisk klub nemlig Genk. Danskeren røg retur til Zulte Waregem efter fire år i Genk i juli 2016. I sommeren 2018 skiftede Hamalainen til Dynamo Dresden. 

Den 30-årige forsvarer har spillet 17 kampe for Dynamo Dresden i denne sæson med to oplæg til følge. Danskeren er noteret for ti U21-landskampe og et mål for Danmark. 

Dynamo Dresden er i skrivende stund placeret sidst i 2. Bundesliga på en 18. plads. 


Af Anders Jensen
Torsdag 21. oktober