Luk

Dansk bomber på Island kan få historisk guld

| Urvalsdeild | 0 kommentarer

Infoboks

Den danske angriber Nikolaj Hansen har spillet sin bedste sæson i karrieren og kan med Vikingur lørdag snuppe det islandske mesterskab. Vejen dertil har været lang for danskeren, der har kæmpet med ludomani i en årrække.

Lørdag bliver mesterskabet på Island afgjort, og der er lagt op til et tronskifte af de mere historiske.

Vikingur Reykjavik ligger til at tage guldet for første gang siden 1991, hvis ellers de gør arbejdet færdigt hjemme mod oprykkerne Leiknir.

Én af nøglerne til Vikingurs succes i denne sæson, hvor holdet også er i pokalsemifinalen, hedder Nikolaj Hansen og er dansker.

Den 28-årige angriber ligger med 15 mål til at blive ligatopscorer, og han melder om euforiske tilstande hos Vikingur-fansene.

- Efter vores kamp i sidste runde blev der ret hurtigt udsolgt til den her afgørende kamp. Vi spillere kunne ikke engang få billetter, der er bare udsolgt, siger Nikolaj Hansen til bold.dk.

- Fansene har bare danset og sunget i de seneste fem-seks kampe. Det har været helt fantastisk at opleve, men vi har stadig én kamp tilbage, hvor vi skal gøre det færdigt.

Vikingur har taget fusen på de fleste eksperter, der inden sæsonen ikke spåede holdet mange chancer.

- Det er den største kamp i klubbens historie i mange, mange, mange år. Vi har overpræsteret, i forhold til at vi blev spået en syvende- eller ottendeplads inden sæsonen.

- I sidste sæson spillede vi god fodbold, men vi manglede slutproduktet. Vi lukkede for mange mål ind, hvilket vi har fået løst i denne sæson, samtidig med at vi har scoret mål.

Sölvi Ottesen og Kari Arnason er vigtige
De tidligere Superliga-spillere Sölvi Ottesen og Kari Arnason udgør midterforsvaret i Vikingur, men de stopper begge to karrieren efter lørdagens kamp.

Det kan dog blive en ret vild afslutning for de to rutinerede islændinge.

- Det kan blive en fantastisk afslutning for dem at tage mesterskabet med deres barndomsklub i sidste kamp. Det bliver et stort rum, der udfyldes efter dem i næste sæson, siger Nikolaj Hansen.

- De fylder meget i omklædningsrummet og er lidt nogle reserve-trænere for de unge spillere på vores hold. To så store profiler finder man ikke bare lige igen.

- De har været så meget igennem og ved, hvad det kræver. Jeg har da også fået nogle skældsord af Kari til træning, siger Nikolaj Hansen med et grin.

Kampens enorme betydning kan da heller ikke undgå at give nerver.

- Selvfølgelig er det lidt nervepirrende, og det skal det også være i sådan en kamp. Ellers skal man ikke spille fodbold. Vi har alt at vinde. Men vi har allerede slået mål- og pointrekord, så vi har jo haft en vild sæson, og det skal vi huske.

Har fået styr på sin ludomani
Især Nikolaj Hansen har haft en vild sæson, og han har i alt scoret 19 mål i 29 kampe i alle turneringer.

Den 28-årige angriber er da også hurtig til at sige, at det er hans bedste sæson nogensinde i karrieren, der har budt på ophold i FC Vestsjælland, HB Køge og Valur foruden Vikingur.

- Min sæson har været helt fantastisk, men den er selvfølgelig intet værd, hvis ikke vi vinder mesterskabet.

Hvad er det, der er lykkedes så godt for dig?

- Det har nok været en blanding af mange ting. Holdet har været gode til at lægge op til mig, for jeg kan jo ikke drible tre spillere og sætte den i krogen; jeg skal have afleveringer.

- Derudover har jeg fået selvtillid, og jeg har nok bare fundet mig selv. Jeg havde nogle problemer med ludomani for tre år siden og har været i behandling for det. Det har hjulpet mig på banen at komme over det.

Nikolaj Hansen forklarer, at han næsten så længe, han kan huske, har været spilafhængig, og det tog fart, da fritiden som fodboldspiller blev større.

- Jeg havde problemer i mange år. Jeg startede måske, da jeg var 15 år med at spille for småbeløb, men så blev det mere og mere.

- Man har meget fritid som fodboldspiller, og det endte med, at jeg sad og spillede nærmest hele dagen, når jeg ikke var til træning.

Nu har han fået mere struktur på hverdagen på Island, hvor han også har et givende job ved siden af sin fodbold.

- Jeg har fået et job ved siden af fodbolden, hvor jeg arbejder med børn, der har specielle behov. Det er dejligt at fylde tiden ud, og jeg har fået lov at få fri, når jeg har brug for det. Jeg havde brug for struktur i hverdagen, og det har jeg nu.

- Jeg har det bare godt heroppe, jeg spiller meget og har stor tillid af træneren. Man spiller jo bedst, når man også har det godt uden for banen, siger Nikolaj Hansen.

Angriberen har kontraktudløb i midten af oktober, men han har endnu ikke tænkt så meget på fremtiden, før sæsonen afsluttes med et brag lørdag.

- Jeg vil selvfølgelig gerne se, hvad der åbner sig af muligheder, efter jeg har haft en god sæson.

- Men hvis vi vinder ligaen og skal i Champions League-kvalifikation, er det jo også meget sjovt. Jeg har det rigtig godt her, så jeg smider heller ikke bare alt væk. Jeg tænker ikke over fremtiden lige nu, siger Nikolaj Hansen.

Nikolaj Hansen står i alt noteret for 37 mål og 10 assists i 103 kampe for Vikingur.


Af Sara Margren
Mandag 18. oktober