Luk

Dansk scout: Her er EM's ukendte kometer

| bold.nyt | 7 kommentarer

Infoboks

EM byder på et væld af stjernespillere og højt profilerede kometer. Her udpeger den danske talentspejder Jannik Nielsen spillere i laget under de helt kendte supertalenter.

Når EM sparkes i gang fredag aften med kampen mellem Tyrkiet og Italien, så starter en måneds fodboldfest, hvor størstedelen af klodens bedste spillere skal i aktion.

Men en stor del af en slutrunde er også det at stifte bekendtskab med nye spillere, og mens de fleste fodboldfans kender unge spillere som Frankrigs Eduardo Camavinga, Englands Bukayo Saka og Portugals Joao Felix, så er der uhyre mange talentfulde spillere med, som endnu ikke har fået lige så meget opmærksomhed.

I selskab med den danske Utrecht-scout Jannik Nielsen guider bold.dk dig her til, hvilke spillere du særligt skal holde øje med under sommerens EM-slutrunde.

Jannik Nielsen har været international scout i Utrecht siden sommeren 2019 og har netop forlænget sin aftale med den hollandske klub tre år frem. Før det var han talentscout i Brøndby og har tidligere trænet ungdomsfodbold i BK Frem.

Jurrien Timber, 19 år, midterforsvarer for Holland, landsholdsdebut i juni 2021

30 kampe og et mål for Ajax i sæsonens løb.

- Han er lige slået igennem for Ajax i denne sæson, og han har kun spillet 31 kampe i alt for førsteholdet, men allerede nu ser det ud til, at han skal være starter for Holland efter nærmest at have sprunget U21-landsholdet over. De spiller nok med tre i bagkæden, hvor han formentlig skal spille i højre side og kan gå med frem, fordi han er så stærk i det fremadrettede spil.

- Han er lille, og selv om man skal passe på med at sammenligne spillere, men når han ikke har den størrelse, som midtstoppere normalt har, så kommer man til at tænke på Fabio Cannavaro. 

- Han er ekstremt atletisk, spiller godt med, kan bringe bolden fremad og er meget aggressiv. Det er en af de spillere, jeg ser allermest frem til, hvis han får den spilletid, det ligner, han skal have.

-  Han har spillet de sidste to testkampe op til og har fået omkring 70 minutter i begge kampe, så det kan godt ligne, at de går med ham, men han er i skarp konkurrence.


Foto: Ritzau Scanpix. Jurrien Timber har fået et lyngennembrud hos Holland.

Adam Hlozek, 18 år, angriber for Tjekkiet, landsholdsdebut i september 2020

23 kampe,15 mål og ni oplæg for Sparta Prag i sæsonens løb.

- Han er kun 18 år og er blevet topscorer i den tjekkiske liga, selv om han har været ude i flere måneder. Han sparker med begge ben, har en god højde, er teknisk god og kan gå både dybt og mellem linjerne.

- Han har også en ret god assistfod, og lige så snart hans fysik sætter sig, så er det en spiller, der bliver solgt for over 20 millioner euro. 

- Det er svært at sige, om han kommer til at spille, for Tjekkiet håber jo på at komme videre, så om han kommer til at få spilletid afhænger af, om det lige passer at bruge en relativt uprøvet spiller. Men hvis han får spilletid og sætter en ind, så kan det godt gå hurtigt.

- Han er nok en af dem, som er mest under radaren ved EM.

Jeremy Doku, 19 år, kantspiller for Belgien, landsholdsdebut i september 2020

44 kampe, fire mål og otte oplæg for Anderlecht og Rennes i sæsonens løb.

- Han er en af de mest spændende spillere ved EM, synes jeg. Han er ikke et helt ubeskrevet blad, men han er gået fra Anderlecht til Rennes, og det er næppe alle, der følger med i fransk fodbold, så han kan nok overraske flere.

- Han er den yngste spiller i den belgiske trup, har ekstremt hurtige fødder og er god til at sætte sin mand, så han er en spiller, der er virkelig interessant at se på.

- Doku kan spille på siden, gå ind i midten, lægge op og selv score målene.

-  Han har spillet otte kampe for landsholdet og har lavet to mål og to oplæg, og jeg tror godt, at han kan komme til at spille en rolle og særligt, hvis Belgien er videre i den sidste kamp. Jeg kunne godt tænke mig at se ham overfor sådan et finsk forsvar, det kunne være ret interessant - men det er et svært hold at komme på.


Foto: Ritzau Scanpix. Jeremy Doku er en af de mest spændende spillere ved sommerens EM, mener Jannik Nielsen.

Josko Gvardiol, 19 år, midtstopper for Kroatien, landsholdsdebut i juni 2021

41 kampe, tre mål og tre oplæg for Dinamo Zagreb i sæsonens løb.

- Det er noget usikkert, om han kommer til at spille, men han er allerede købt af RB Leipzig, så han skal ikke spille sig et nyt sted hen til EM.

- Han er en stor og stærk venstrebenet stopper, der er god på bolden og kan spille og forsvare. Han er stærk i hovedspillet og har vel i virkeligheden en ret god pakke. 

- Han har kun spillet en landskamp, så han er næppe med i den første kamp mod England, men det kommer jo an på, hvordan det forløber. Han har lige været med til U21-EM, hvor Kroatien røg ud i kvartfinalen, men det er helt sikkert en spiller, vi ser mere til i fremtiden, og jeg tror, at han hurtigt kommer til at få spilletid i Leipzig.

Owen Wijndal, 21 år, wingback for Holland, landsholdsdebut i oktober 2020

43 kampe, to mål og tre oplæg for AZ Alkmaar i sæsonens løb.

- Han er meget interessant på grund af positionen, hvor mange leder efter en venstrebenet stopper eller back, og så har vi i Utrecht set masser af ham i Æresdivisionen.

- AZ Alkmaar skal ikke spille Champions League-kvalifikationen, så han kan godt stå foran et skifte til sommer, og han ser ud som om, at han skal starte for det hollandske landshold, hvis de spiller med wingbacks.

- Han er en offensiv back, der godt kan skabe ting på egen hånd, og ham har jeg store forventninger til, efter han har vist sig godt frem med ni landskampe allerede.

Nuno Mendes, 18 år, venstreback for Portugal, landsholdsdebut i marts 2021

35 kampe, et mål og to oplæg for Sporting i sæsonens løb.

- Han er en spiller, vi ser i Premier League inden længe, tror jeg. Han er en powerback, der offensivt er rigtig stærk. En god duelspiller med en god fart, og så har han en voldsom motor.

- Han spillede hele kampen mod Israel, men Portugals gruppe er ret vild, så det er lidt usikkert, om de tør at gå med ham til EM. Med 90 minutter mod Israel kunne det betyde, han skal spille, eller at en anden skulle spares, så det er svært at sige, hvor han står.

- Men vi skal virkelig holde øje med ham i løbet af EM, for han kan noget særligt.


Foto: Ritzau Scanpix. Mendes spiller snart i Premier League, spår den danske Utrecht-scout.

Kacper Kozlowski, 17 år, midtbanespiller for Polen, landsholdsdebut i marts 2021

20 kampe, et mål og tre oplæg for Pogon Szczecin i sæsonens løb.

- Jeg mener, at han er den yngste spiller ved EM-slutrunden, og han har også fået spilletid i kampene op til slutrunden.

- Han er en offensiv otter og tier, der har god power og et godt drive. Han er god til at holde fast i bolden og bruger sin fysik til det, og så kan han bruge begge ben. Han løber godt gennem linjerne.

- Han spiller i en relativt lille klub, Pogon Szczecin, og han er en spiller, man længe har set med ungdomslandskampene, og der har vi bare siddet og drømt om, at vi havde midlerne til at hente en som ham. Men uanset om han spiller til EM, så ryger han videre her til sommer.

- Han er varm, og selv de polske storklubber kan næppe røre ham nu. Han ryger nok videre til Tyskland eller Italien. 

Alexander Isak, 21 år, angriber for Sverige, landsholdsdebut i januar 2017

44 kampe, 17 mål og to oplæg for Real Sociedad i sæsonens løb.

- Det er nok en spiller, som de fleste kender, men han kommer nok til at spille en stor rolle for Sverige på grund af deres coronaproblemer. I Holland har vi set ham tæt på, da han var udlejet til Willem II, og han viste sig rigtig godt frem.

- Han har manglet gennembruddet for Sverige, men lige meget hvem han spiller mod, så kan han med sin fart, som nok er en af de højeste til EM, volde problemer.

- Han har også en god størrelse og tager gode løb både med og uden bolden, så han kunne godt blive en spændende spiller at følge.

- Sverige mangler i hvert fald to til den første kamp, så det bliver svært at komme udenom ham i startopstillingen.

Ryan Gravenberch, 19 år, midtbanespiller for Holland, landsholdsdebut i marts 2021

47 kampe, fem mål og seks oplæg for Ajax i sæsonens løb.

- Han kan blive det helt vilde, og han er jo ikke helt ukendt for dem, der følger med i hollandsk fodbold. Han har spillet Champions League og nået flere ting allerede.

- Han har en god statur og er meget fysisk, han er atletisk og god på bolden samtidig. Han kan spille både sekser og otter.

- Der er jo spillere på det hollandske landshold, som Frenkie De Jong, Georginio Wijnaldum og måske Marten De Roon fra Atalanta, som nok står foran ham, men der skal næppe meget til, før han kommer i spil.

- Gør han det, så bliver det rigtig interessant at se. Han har spillet masser af kampe for Ajax, scoret en håndfuld mål og hvis han spiller i Æresdivisionen næste år, så kan det godt blive voldsomt.


Foto: Ritzau Scanpix. Ryan Gravenberch har allerede vist lovende takter for Ajax, og måske får han lov at vise endnu mere til sommerens EM-slutrunde.

Store forventninger til Pedri og Bellingham

Af de mere etablerede navne har Jannik Nielsen særligt store forventninger til Barcelonas 18-årige spanske midtbanespiller Pedri, der har spillet et væld af kampe i den forgangne sæson, hvor han kom tilbage til Barcelona efter et ophold hos Las Palmas.

- Pedri er jo nem at sige, for alle har set ham denne sæson. I Utrecht ser vi en del Segunda Division, så vi har fulgt ham i Las Palmas, inden han røg til Barcelona, og det virker jo til, at der bare ikke er en overligger på ham - ikke endnu i hvert fald, siger den danske scout og vurderer:

- Han har en vild rumfornemmelse og spilopfattelse, og selv om man skal passe på med at sammenligne spillere, så er der nogle spanske midtbanespillere, man godt kan komme til at tænke på, når man ser ham spille. Han kan blive retvendt ligemeget, hvor lidt plads der er. Han har et lækkert flow og timing med bolden, og så må vi se, hvor meget han kommer til at spille for Spanien i forhold til deres corona-situation.

I den engelske trup er der også masser af talent, og det er særligt den yngste englænder, 17-årige Jude Bellingham, der springer i øjnene.

- Jeg har store forventninger til Jude Bellingham, der bare er en voldsom atlet. Han er 03’er og har spillet ret meget i de her testkampe inden EM. Det er måske en af de spillere, der vel kan blive en af verdens dyreste, hvis han virkelig bliver varm og fortsætter.

EM sparkes i gang klokken 21.00 med opgøret mellem Tyrkiet og Italien, og du kan følge den og alle andre EM-kampe live her på bold.dk.


Af Jonas Dalgård
Lørdag 12. juni
Eriksen-kollaps overskyggede dansk nederlag
04:34
Eriksen-kollaps overskyggede dansk nederlag
03:35
Berørt Hjulmand: Umuligt at spille for de fleste
03:26
Kjær forsøgte: Kunne ikke lade sig gøre
03:17
Eriksen-kollaps overskyggede dansk nederlag
03:09
Lukaku dedikerer EM-scoring til Eriksen
03:07
Ceferin: Fodbolden står sammen om Eriksen
03:01
Ceferin: Fodbolden står sammen om Eriksen
03:01
Berørt Hjulmand: Umuligt at spille for de fleste
02:58
Peter Møller: Jeg er superstolt over spillerne
02:53
Peter Møller: Vi kan udrette noget stort
02:48
Peter Møller: Vi kan udrette noget stort
02:47
Eriksen-kollaps overskyggede dansk nederlag
02:36
Peter Møller: Jeg er superstolt over spillerne
02:21
Pukki: Det efterlod meget mere at tænke på
02:10
Eriksen-kollaps overskyggede dansk nederlag
02:08
Ceferin: Fodbolden står sammen om Eriksen
02:03
Officielt: Lyngby sælger Hebo til Cracovia
02:01
31 klubber på cv´et: Abreu stopper karrieren
02:00
Kjær forsøgte: Kunne ikke lade sig gøre
01:59
Berørt Hjulmand: Umuligt at spille for de fleste
01:59
Pukki: Det efterlod meget mere at tænke på
01:58
Lukaku dedikerer EM-scoring til Eriksen
01:57
Kjær forsøgte: Kunne ikke lade sig gøre
01:53
Kjær forsøgte: Kunne ikke lade sig gøre
01:52