Luk

Dansk træner om Spanien-afsked: Mærkeligt

| bold.nyt | 1 kommentar

Nicolai Friborg Johansen nåede at være i den spanske klub FC Malaga i to år, men han endte med at drage hjem til Danmark, og det skete ganske pludselig.

Du kan læse artiklen på LigaBold.dk - eller herunder.

Nicolai Friborg Johansen fik en gylden mulighed for at prøve livet som fuldtids-fodboldtræner af i spanske FC Malaga, hvor han blandt andet var U23-træner.

Efter to år i Malaga valgte Johansen dog at drage hjem til Fyn igen, og i november 2020 blev han præsenteret som træner i Dalum.

39-årige Johansen siger til LigaBold.dk, at han endte med at forlade Malaga fra den ene dag til den anden, og det var et lidt hektisk exit.

Han har dog fået meget ud af opholdet i Spanien, som træneren har taget med til Danmark.

- Det skete fra den ene dag til den anden. Coronaen var lidt i gang i Danmark, og så tænkte jeg, at det var meget fint at være i Spanien. Jeg kunne stadig gå på stranden. Fra den ene dag til den anden rykkede militæret ind i byen og 'hu hej vilde dyr', og så gik vi bare i panik og tænkte, at nu skulle vi bare hjemad.

- Jeg tror, at vi pakkede bilen på seks timer og kørte hjem, og vi havde været dernede i to år. Vi nåede ikke rigtig at sige farvel til alle de mennesker, som jeg lærte at kende dernede, så det var en mærkelig oplevelse. Fodbolden savner jeg også. Der er kolossal forskel på dansk og spansk fodbold både på godt og ondt. Vi er stadig lidt fremme i Danmark, siger Nicolai Friborg Johansen til LigaBold.dk.

Hvad har du lært af opholdet i Spanien?

- Jeg har nok mest lært, at der i Spanien altid vil være flere fodboldspillere og flere dygtige fodboldspillere. Det er simpelthen fordi, de spiller fodbold hele tiden. Vejret er godt, de er uden for hele tiden, og der er ingen iPad-generation. Herhjemme kigger jeg, og der er ingen børn, der spiller fodbold på gaden længere.

- Det gør de i Spanien, og når de har så mange ekstra timers fodbold, så det vil altid være et skridt fremad. Det synes jeg bare, at man skal anerkende det, og så skal man se, hvad man kan gøre herhjemme. Jeg synes, at mange trænere især i Danmark er utrolig kompetente i forhold til spanske trænere, hvor det er meget låst fast.

- Den væsentligste forskel i fodbold er, at man i Danmark lærer, at ens førsteberøring ofte skal lægge inden for fødderne. I Spanien siger man, at den godt må være to-tre meter lang, hvis du kan udfordre på den. Manchester City er venskabsklub med Malaga, og når man ser ungdomsfodbold der og møder Manchester City, som måske er et af de bedste hold i England, og så møder de Malaga, som er i fremdrift på deres førsteberøring hele tiden.

- I forhold til tendenser spår jeg, at Spanien vil ligge helt fremme, når det gælder ungdomsfodbold, siger han og tilføjer, at han synes, at danske klubber burde kigge mere mod Sydeuropa og Brasilien, da mange store talenter render rundt på disse breddegrader.

Uvis fremtid – god til at se den enkeltes kompetencer

Lige nu er Nicolai Friborg Johansen uden job, da han valgte at sige op i Dalum for godt en måned siden. Det har træneren tidligere fortalt om til LigaBold.dk.

Johansen ved ikke, hvad fremtiden bringer, men han er åben for både at tage til udlandet igen eller finde et job i Danmark.

- Jeg lukker aldrig nogle muligheder ned. Hvis der kommer noget, der er interessant, så er det interessant. Nu fik jeg muligheden for at være fuldtidsprofessionel i Spanien, og det betød, at vi kunne bo i Spanien og have en god tilværelse.

- Jeg elsker bare fodbold, men det er klart, når man kan leve af noget, så har man ikke en anden forpligtelse i form af et andet arbejde ved siden af, så jeg er åben over for danske muligheder. Jeg lever ud fra devisen om, at man skriver sin egen historie, og jeg kan jo i teorien, hvad jeg har lyst til. Om det er som scout, agent eller som fodboldtræner, der er mange muligheder, tænker jeg.

Når Johansen skal beskrive sig selv som træner, så er han god til at tilpasse den enkelte spiller og samtidig omstillingsparat og god til at tage beslutninger under kampene.

- Jeg er god til at se hver enkelt spiller i form af deres kompetencer for at få dem i spil. Når folk når en vis alder især i seniorfodbold, så er de næsten ’fuldt udviklet’. Der skal man være skarp på deres funktionalitet i forhold til dem selv og holdet.

- Det handler om struktur, filosofi og at være vanvittig skarp angående, hvad man vil. Man skal forventningsafstemme og reflektere på kampe samt træningsforløbet, angående hvad der er godt og skidt. 

- Man skal kontant evaluere, og så skal man få rettet ind eller bygge på. Man skal bruge relationerne rigtigt i forhold til hinanden blandt andet personlighedsmæssigt, siger Nicolai Friborg Johansen til LigaBold.dk.

Artiklen er bragt i samarbejde med LigaBold.dk


Af Anders Jensen

1 kommentar

a j o o b a 10:35          
Interessant læsning
Mandag 18. oktober