Luk

Danske Fans: VAR i SL kan skade produktet

| Superligaen | 29 kommentarer
Danske Fans: VAR i SL kan skade produktet
Foto: Getty Images

Infoboks

Se Brøndbys Europa League-kvalifikation

Live på Eurosport Player

Advertisement
Advertisement

Danske Fodbold Fans' formand Christian Rothmann er splittet omkring at få VAR i Superligaen. Han frygter, det forringer oplevelsen for folk på stadion.

Søndag meddelte DBU, at VAR fra sæsonen 2020/21 bliver implementeret i Superligaen.

Nyheden vækker ikke lutter begejstring hos Danske Fodbold Fans, forklarer foreningens formand Christian Rothmann til bold.dk.

Rothmann frygter, at fans på stadion ikke bliver sat tilstrækkeligt ind i, hvad der sker, når hændelser i kampene skal ses igennem.

- Jeg har selv oplevet, hvordan det fungerer på stadion, da jeg så kampe under VM i Rusland, og det var ikke god reklame for det derovre, siger Rothmann.

- Der er selvfølgelig flere positive ting ved VAR, men der er også flere negative, og dem skal vi have taget hånd om. Om vi får løst problemer tilstrækkeligt, bliver i mine øjne udslagsgivende for, om implementeringen af det bliver godt eller skidt.

- Det vigtigste og største problem, VAR står over for, er at få kommunikeret ud til folk på stadion, hvad der sker, når hændelserne kigges igennem.

- Fans på stadion skal ikke holdes hen og ikke vide, hvad der foregår, for så bliver det pludselig mere attraktivt at se kampene hjemme fra sofaen end at stå på stadion, og det kan ikke være i nogens interesse.

- Da jeg oplevede det til VM, var der meget uvished for folk på stadion og ingen gennemsigtighed, mens folk i sofaen bliver taget med i VAR-rummet og får den pågældende hændelse serveret fra 47 forskellige vinkler, og det skal man have fokus på.

Betinget jubel

Et af kritikpunkterne, som længe har fyldt i diskussionerne omkring VAR, er, at det kan tage for lang tid, fra et mål bliver scoret, til det bliver endegyldigt anerkendt.

Den problematik nikker Rothmann genkendende til.

- Jeg frygter, at det dræber den umiddelbare glæde og reaktion ved en scoring, for det bliver en form for betinget jubel, fordi man altid efterlades med en frygt for, at målet bliver annulleret, siger Rothmann og fortsætter om VAR i fodbold:

- Hele præmissen for det er, at fodbold skal være fair, og det forstår man jo godt. Vi har en forholdsvis simpel fodboldlov, men med VAR bliver den testet for alvor, og der vil blive lagt op til flere og flere ændringer, fordi man i VAR ser noget, man ikke ser normalt.

- Man gør spillet og reglerne mere komplicerede, end hvad godt er. Jeg frygter lidt, at der kommer for meget flueknepperi, hvis folkene i dommervognen skal dømme 100 procent efter reglerne.

- Hvis vi ser på et straffespark, og målmanden træder få centimeter ud fra stregen, så skal sparket vel tages om, hvis dommerne i VAR-rummet kigger det igennem, og det samme gør sig gældende, hvis de spillere, som ikke sparker, når få centimeter ind i feltet, inden der sparkes.

- Jeg er af den overbevisning, at spillet skal flyde, og modsat andre sportsgrene, hvor der er meget stop and go, så er fodbold langt mere flydende, og det ligger ikke naturligt til afviklingen af spillet, at der undervejs skal være flere pauser af fire eller fem minutter.

- Det er 45 minutter, fra kampen går i gang, til den fløjtes af, og jeg er da lidt bekymret over, hvor vi er på vej hen.

VAR kan skade produktet

Christian Rothmann frygter, at en forringelse af oplevelsen for folk på stadion, kan skade hele vejen rundt. 

- Hvis man ikke formår at gøre det attraktivt at komme på stadion, så risikerer man at tabe de fans, som normalt ville komme.

- Taber man først dem, taber man også tv-seerne, for produktet tager også skade. Det bliver mindre og mindre interessant at se fodbold fra Superligaen, siger Rothmann til bold.dk.

Udgifterne til indkøb og installering af VAR-teknologien vil blive fordelt mellem DBU og Divisionsforeningen.

Se Brøndbys Europa League-kvalifikation Live på Eurosport Player
Advertisement Advertisement

Af Mikkel Nøhr

29 kommentarer

Tingbørge 09:17          
Gode refleksioner. Meget enig Claus!
lblblb 09:22          
Rom blev ikke bygget på en dag, og der selvfølgelig ikke tvivl om at der vil ske nogle ændringer som beskrives, men for mig er det vigtigste at der kommer lidt retfærdighed med spillet, så soleklare fejl bliver rettet, at tingene skal gå lidt hurtigere kommer også med tiden.
MNH 09:32          
Fuldstændig enig! Tidsperspektivet skal simpelthen optimeres og fungere, ellers så dræber man glæden og entusiasmen omkring det herlige spil. Og så skal man ikke stå og være nervøs for samtlige kendelser, men fokuset på at fjerne kampafgørende dommerfejl skal være det vigtige.
GhettoCrazyLeg 09:37          
men for mig er det vigtigste at der kommer lidt retfærdighed med spillet, så soleklare fejl bliver rettet, at tingene skal gå lidt hurtigere kommer også med tiden.
Den vogn er jeg med på. Jeg er dog bekymret for konsekvenserne for dette.
Især når VAR skal omstøde en offside på 2-3 cm som dommerne ikke dømte i første omgang.
Jeg tror ikke VAR kommer til at ændre det helt store før der er meget mere klarhed over benyttelsen af VAR. Vi har allerede set alverdens fejl, selv med VAR.
Så er der også den del som Christian Rothmann er inde på som i min optik er afgørende for fodbold i forhold til mange andre sportsgrene.
Jeg er af den overbevisning, at spillet skal flyde, og modsat andre sportsgrene, hvor der er meget stop and go, så er fodbold langt mere flydende, og det ligger ikke naturligt til afviklingen af spillet, at der undervejs skal være flere pauser af fire eller fem minutter.
Aussie 09:38          
men for mig er det vigtigste at der kommer lidt retfærdighed med spillet, så soleklare fejl bliver rettet
Er problemet ikke blot at ingen af de steder hvor VAR har været brugt står folk tilbage med følelsen af at der er færre soleklare fejl? Og det selv på situationer hvor VAR er brugt til at se igennem...

VAR er jo blot Slo-Mo, det er stadigt de samme dommeres fortolkninger der er gældende!

Jeg er positiv overfor ideen om hjælp til dommere, men VAR har ikke vist sig en holdbar løsning endnu, blot et dyrt symbol...
1fodboldspiller 09:49          
Med kvaliteten af den danske dommerstand så frygter jeg, at kampene - over en bred kam - kommer til at tage 120 minutter nu. Der skal jo ses VAR hele tiden !!

HÅBLØST - og KUN fordi man skal plagiere amerikansk fodbold så der kan presses ekstra reklamer ind.
MesutCazorla 09:54          
Rom blev ikke bygget på en dag, og der selvfølgelig ikke tvivl om at der vil ske nogle ændringer som beskrives, men for mig er det vigtigste at der kommer lidt retfærdighed med spillet, så soleklare fejl bliver rettet, at tingene skal gå lidt hurtigere kommer også med tiden.

Spørgsmålet i dette tilfælde er jo, om vi i det hele taget virkelig ønsker Rom bygget? De skridt der tages med VAR og implementeringen, er fuldstændig identisk med da video replay blev indført i amerikansk fodbold. Det startede med enkelte afgørende hændelser, som kunne gennemses, men mere ville jo have mere, nøjagtig ligesom det vil blive med fodbolden. Indledningsvist bruges det kun til mål, røde kort og afgørende kendelser i feltet, men når vi har vænnet os til den del, så skal der nok komme en ny bølge af brok, som går på, hvorfor det egentlig ikke også gælder gule kort og hjørnespark, eller hvorfor de halvblinde dommere i England ikke må bruge VAR til at gennemse frispark også, når nu de overser hvert andet, og sådan vil det fortsætte. Fodbold er ikke en perfekt sport, og nogle af sportens største og mest mindeværdige hændelser, er kommet grundet nogle af de menneskelige fejl, som af og til finder sted - og ja, det er da både skide irriterende, grimt og tarveligt, når det går ud over ens eget hold, men det er sgu fandme også en del af charmen og grunden til, at vi taler om det med vennerne og kollegaerne de følgende dage. Jeg er all in for at forbedre sporten, men vi skal passe på med ikke dræbe spillet ved at stræbe efter at perfektionere den, for perfektion kan sgu også blive for kedeligt. Og vi ser allerede, hvordan VAR har påvirket den naturlige glæde ved spillet, da man, i kampe med VAR - og som Rothmann også er inde på - har en forsigtig jubel ved målet; ja reelt jubler man jo faktisk mere over dommerens accept af målet, end det egentlige mål, hvilket jo er dybt forkert. Vi skal sgu ikke have en sport, hvor det er dommerens kendelser der fejres, snarere end spillernes scoring. Giv det her VAR-system en 5-10 år mere, så garanterer jeg, at vi har NFL-tilstande i fodbold.
Onsdag 17. juli
Tirsdag 16. juli