Luk

DBU arbejder for kompromis til VM-forslag

| VM | 11 kommentarer

Infoboks

DBU arbejder på at skabe et kompromis til FIFA's forslag om VM hvert andet år, og man har flere scenarier i værktøjsskuffen, siger formand Jesper Møller.

FIFA drømmer om et VM hvert andet år i stedet for hvert fjerde, hvilket UEFA og flere andre markante aktører har ytret bekymring om.

DBU har også understreget deres modstand imod et VM hvert andet år.

På fredagens presse-seance blev DBU-formand Jesper Møller spurgt, om FIFA overhovedet kan undvære UEFA til et VM, og det kan han faktisk ikke forestille sig, at de kan.

- Det skal du sådan set spørge FIFA's præsident om. Men det kan jeg ikke forestille mig, når man ser på top fire fra VM i Rusland. Så vil det i hvert fald være andre hold, der skal spille semifinaler og finale, så det ville se underligt ud, siger Jesper Møller.

- Vi vil gøre alt for at række hånden frem og finde et kompromis og ændringsforslag til det forslag, der ligger. Det har vi en forpligtelse til, for vi vil faktisk gerne samarbejde med de andre føderationer.

- Man skal huske på, at Danmark og sådan set også Sverige var blandt de ni stiftere af FIFA i 1904, og når vi gik ud i hele verden, var det, fordi vi gerne ville samarbejde.

- Men hvis majoriteten fastholder, at de vil stemme forslaget igennem, bliver vi nødt til at overveje, hvad vi så kan gøre for at sikre den fortsatte udvikling i europæisk fodbold, især på kvinde-/pige-siden.

- Der kommer vi til at overveje en række scenarier i værktøjsskuffen, og jeg vil ikke udelukke noget, men jeg vil heller ikke begynde at male fanden på væggen, for der er en proces i gang, hvor jeg håber, vi kan bygge bro imellem de seks konføderationer.

Arbejder på kompromis-forslag
Hvad er det for nogle scenarier, I har i værktøjsskuffen?

- Vi har jo hele spektret. Vi kan læne os tilbage og være sure, vi kan sige, vi ikke vil deltage i én eller flere turneringer, og så kan vi prøve at fremsætte ændringsforslag og arbejde på, at tingene kan rykke i vores retning af holdninger og værdier.

Du siger, I vil finde et kompromis til forslaget om VM hvert andet år. Hvad indebærer det?

- Det er for tidligt at sige. Vi har kastet os ind i kampen for at modarbejde det forslag, der ligger, men vi har også haft en række møder angående kvinde-/pigedelen. Der var faktisk enighed om at være konstruktive og prøvet få bygget en bro.

- Der er nedsat en arbejdsgruppe, der skal finde ud af, hvilke elementer vi eventuelt kan lægge ind i et kompromis-forslag. Det er der nogen, der arbejder på nu.

- Men det er i hvert fald ikke VM hvert andet år, men et spørgsmål om at sikre, at der er relevante kampe i de konføderationer, der lider under kun at spille hvert tredje-fjerde år, fordi de ikke har nogen regional turnering. Det kunne være en del af det.

Ville I kunne true med et EM hvert andet år?

- Jeg ved ikke, om man kan true med det, for det er egentlig det, FIFA lægger op til, i hvert fald af de forslag jeg har set. I nogle af præsentationerne er der lagt op til EM i 2025, 2027, 2029, hvis det er det, vi vil. 

- Så VM hvert andet år, og så EM i de ulige år. Det, synes vi faktisk ikke, er nogen særlig god ide, og jeg er især bekymret for kvinde-/pige-delen i det, siger Jesper Møller.

DBU er sammen med de nordiske fodboldforbund især imod et VM hvert andet år, fordi:

- Det giver flere kampe til i forvejen pressede spillere.

- Det vil omkalfatre hele fodboldens økosystem, hvor de primære organisationer i fællesskab bliver enige om matchkalender mv.

- Man kannibaliserer på turneringer, der virker: EM for herrer og kvinder bliver overflødiggjort, hvis der arrangeres unødvendige VM-turneringer hvert andet år.  

- EM og VM for kvinder vil blive presset ud af offentlighedens søgelys, når internationale herreturneringer afvikles hvert andet år.


Af Sara Margren og Jonas Dalgård

11 kommentarer

Erdermeresovs? 17:14          
Er der nogen, der kan forklare mig hvordan det her er en dårlig idé, hvis ESL samtidig er en dårlig idé?

UEFA og forbundslandene kæmper imod fordi det giver dem færre penge. Det er fuldt forståeligt, set fra deres synspunkt.
Men det er jo samme argument med ESL; Det gavner kun de bedste.

Hvordan er det skidt for fodbolden at pengene bliver mere ligeligt fordelt i verden?

Afskaf dog EM og afhold VM hvert andet år?

Om 20 år kan vi måske have 10 Ronaldo og Messi´er der render rundt i stedet for at vente de næste 50 år på en enkelt eller to, der er opdraget i Europa?
KiksetIndspark 17:55          
@erdermeresovs Det forslag forstod jeg ikke. Problemet med VM er jo at det ekskluderer en masse lande, som ikke kan kvalificere sig grundet turnerings størrelse. De kontinentielle turneringer som EM osv har jo flere med fra eget kontinent.

Jeg tænker i stedet man kunne gøre Nations League mere internationalt da det allerede bruges som en vej til VM kval.
Kloncs69 17:58          
@erdermeresovs
Personligt behøves jeg ikke se Cameroun - Japan hvert andet år. Men jeg vil meget gerne se det hvert fjerde, da den rumme tid i mellem gør mødet unikt. Bliver møder som disse kutyme bliver de først helt og aldeles ligegyldige, og hele VM-turneringen udvandes.
fetaehhgodt 18:23          
UEFA og forbundslandene kæmper imod fordi det giver dem færre penge. Citat slut.

Det ville da ikke betyde færre penge til EUFA hvis de tilsvarende holdt EM hvert andet år i de ulige årstal. Så der falder dit argument til jorden.

Mon ikke det handler om at det ville blive meget sammenpresset hvis man hvert år skulle spille både en slutrunde, og færdiggøre en slutrunde kvalifikation på samme kalender år ? År efter år. Samtidigt med klubfodbolden og dens turneringer skulle eksistere. Selv hvis man fjernede CL og ditto turneringer og kun spillede klubfodbold, så ville det godt nok blive sammenpresset med en slutrunde, og en kvalifikation turnering til henholdsvis EM og VM hvert år. Og gøre større mismask mellem de landes spillere der ikke kvalificerede sig kontra dem der gjorde, om manglende spilletid i længere perioder, kontra dem der næsten ikke fik hviletid.
Kilgaron 19:11          
Er der nogen, der kan forklare mig hvordan det her er en dårlig idé, hvis ESL samtidig er en dårlig idé?

UEFA og forbundslandene kæmper imod fordi det giver dem færre penge. Det er fuldt forståeligt, set fra deres synspunkt.
Men det er jo samme argument med ESL; Det gavner kun de bedste.
Fordi en slutrunde hvert andet år ikke er det sammen som en Super League der spilles i mistuge.

Slutrunder hvert år giver stort set ingen sommerferie til at restituerer for de gode spillere. Vil vi gerne se de gode blive slidt ned får de fylder 30?
Albert Ferrer 20:11          
Hvis der skal holdes VM hvert andet år og EM hvert andet år - så vi har en slutrunde hvert år - er landsholdsfodbold så udvandet, at jeg er færdig med at se det. Som i helt færdig. Ligesom der allerede er så mange kampe i CL, at jeg kun gider at se kampe, hvis der er danske hold med. Jeg har altså set nok til Barca, Real, Juventus, Bayern og de 5 store fra England. Der er intet særligt ved kampene mere, fordi der er så mange af dem, at de er ligegyldige, og de rigeste klubber kommer konsekvent længst, helt som turneringsstrukturen lægger op til. Snork. Godt, jeg har Viborg :)
Esrever 20:44          
Jeg mener man skal køre den hårdt her. Intet kompromis. UEFA bør fortsætte med den nuværende frekvens af EM i lige år og forbundene må så melde afbud til VM-slutrunder og -kvalifikationer når det kollidere med EM. Kører FIFA så igen hårdt og siger "enten deltager i hver gang eller også deltager i slet ikke", må vi tage den dér fra. Selv hér er jeg fristet til at sige at sige vi dropper VM fuldstændigt.

Intet kompromis. Ingen udvidelse af hverken frekvens eller deltagerlande. Med lidt god vilje får vi også CONMEBOL/Sydamerika med på idéen og så står vi i dén grad med den tunge del af vægtskålen.
Og igen, i værste tilfælde hvor FIFA siger "Vi har Argentina, Brasilien, USA og Mexico ej at forglemme Afrika samt hele det voksende asiatiske marked. Det nord-amerikanske vil også vokse hvis USA og Mexico lige pludselig kan nå langt. Vil i ofre den kage, Europa?" så bør vi stadigvæk droppe VM. Det er bedre end alternativet.
Tirsdag 7. december
Mandag 6. december