Luk

Dødbolde er Viborgs våben: Vi kan overraske

| 3F Superliga | 0 kommentarer

Infoboks

Viborg FF er knivskarpe på dødbolde, hvilket også bliver et vigtigt våben i Superligaen, hvor cheftræner Lars Friis tror på, at mange vil blive overraskede over de grønblusede.

Viborg FF er tilbage i 3F Superligaen efter en suveræn sæson i 1. division sidste år, hvor de grønblusede snuppede førstepladsen.

Én af nøglerne bag midtjydernes succes er deres knivskarpe dødbolde, som har udgjort omkring 40 procent af deres mål i sidste sæson.

Viborgs beregninger siger 29 mål inklusiv indkast, men uden straffespark, og opskriften på succesen kan tilskrives to ting, mener cheftræner Lars Friis.

- Det handler om dygtighed og tro på tingene. Man skal lægge en rigtig god plan, og vores assistent Nickolai Lund, der står for dødboldene, er perfektionist til fingerspidserne og sætter en ære i det, siger Lars Friis til bold.dk.

- Derudover har vi nogle dygtige spillere, som tror på det; at serven sidder rigtigt, at bolden i feltet ikke kun er førstebolden, der skal jages, men også andenbolden.

- Det handler om at tro på det, og at man ved, at der er store chancer for, at vi scorer, hver gang vi får en standardsituation.

- Derudover er individuel træning rent faktisk noget, vi gør, og ikke bare siger, at vi gør. Hvad enten man hedder Jeppe Grønning eller Tobias Bech arbejder man lige så meget individuelt.

- Christian Sørensen er ude og sparke mange bolde selv for at blive endnu dygtigere til det, og vi har folk, der øver sig i hovedspillet i både defensive og offensive dødbolde.

Lars Friis fastslår dog, at Viborg ikke er noget decideret dødboldshold, men det er bare en undervurderet kompetence at dygtiggøre sig i, mener han.

- Vi kommer ikke til at spise os ind på modstanderens banehalvdel med fem meter ad gangen, hvor vi får et nyt indkast. Vi bliver ikke et dødboldshold.

- Vi har været gode til at spille meget vertikalt mod modstanderens mål, og derfor har vi også fået mange standardsituationer. Vi har jo ikke bare høvlet bolden langt op fra midterlinjen. Spillestilen har bare gjort, at vi får mange dødbolde.

- Jeg synes også stadigvæk, at dødbolde er så undervurderet i fodbold, specielt i Danmark. Måske er det endda i nogle kredse et tabu, at man scorer på dødbolde. Men kigger man rundt i verden, kan man jo se, at der ligger masser af point og venter.

- Ved en død bold er alle lige, men man har en fordel, når man ved, hvad planen er med den dødbold. Så det er selvfølgelig et kæmpe våben for os, siger Viborg-træneren.

Ikke bare på besøg i Superligaen
Viborg ville i 1. division gerne dominere og være meget på bolden, og det bliver der sådan set ikke lavet om på i Superligaen.

- Vi vil gerne dominere, men vi er også realistiske omkring, hvilke modstandere der venter. Der vil være flere kampe, hvor vi ikke vil dominere, det er vi helt klar over.

- Men vi går ikke på kompromis med vores stil og tilgang, så vi vil forsøge at gå ud og tage teten og angribe Superligaen. Vi tager vores spillestil med i Superligaen, men vi skal blive endnu skarpere til den.

- Viborg er ikke bare kommet i Superligaen for at være på besøg. Vi vil ud og opnå noget, ikke undgå noget. Det er vores mantra. Så for mig skal vi opnå top 10 i stedet for at undgå at rykke ned.

- Nogle vil sige, om det ikke bare er det samme, men det er det slet ikke. Der er stor forskel på det i dagligdagen.

Mange spår Viborg som nedrykker i denne sæson. Hvorfor tror du på, at det ikke går sådan?

- Det, der gør mig meget tryg og glad, er, at vi er solide. Vi har ikke kæmpestore stjerner, men heller ikke kæmpestore sprækker i vores organisation. Det er holdet, som er vores store styrke.

- Det er sammenholdet, der har fået os op i Superligaen, selvom jeg godt ved, at vi har nogle spillere, der har shinet med mål, assists og clean sheets.

- Men vores store styrke er holdet, og vi kommer med noget, der er svært at definere, og som jeg sjældent har været en del af, når man ser på sammenhold og tro på tingene.

- Der er en stolthed over at være tilbage i Superligaen og give noget tilbage til byen og fansene, som har lidt i rigtig mange år. Det, tror jeg ikke, man skal underkende. Følelserne er med på banen, og spillerne vil flå hjertet ud og smide det på banen.

- Det er ikke ensbetydende med, at det giver tre point hver gang, men modstanderne kan i hvert fald regne med, at de får kamp til stregen hver gang. Det, tror jeg, kan overraske.

Folk bliver overrasket
Du tror, at mange kan blive lidt overraskede over jer, måske også undervurdere jer?

- Jeg tror, at folk vil blive lidt overrasket over, hvordan vi griber tingene an, og hvordan vi vil spille vores kampe. Der er ingen garanti for tre point hver gang, men der er garanti for, at vi arbejder rigtig hårdt for hinanden.

Viborg-træneren er opmærksom på, hvilke parametre der kan blive en udfordring for holdet i landets bedste fodboldrække.

- Det kan være i perioder af kampen, hvor vi ikke har bolden, men skal stå lidt sammen for at komme igennem, og de frustrationer, der kan komme, for eksempel med VAR. Det er vel kun mig, der har erfaring med VAR, så hvad gør det ved truppen?

- Det er de ubekendte faktorer, hvor vi skal skynde os at lære at være i Superligaen, og det skal være hurtigst muligt. Stadionerne er lidt større, der er lidt flere tilskuere, der er lidt mere medieomtale, og den del skal vi vænne os til.

- Pladsen til at spille vil stadig være der i Superligaen, men udfordringen er, at man kan blive lidt stresset af omgivelserne.

- Vores mindset og indstilling kommer til at være afgørende for den modgang, vi vil opleve i kampene, siger Lars Friis.

Viborg sparker deres Superliga-sæson i gang i Farum klokken 14.00.


Af Sara Margren
Søndag 25. juli