Luk

Dommerchef om VAR i SL: Thumbs up hidtil

| 3F Superliga | 23 kommentarer

Infoboks

Når Michael Johansen gør en foreløbig status på VAR i Superligaen, er han ganske godt tilfreds og understreger, at det til tider udskældte system giver langt mere retfærdighed.

I denne sæson har 3F Superligaen taget hul på livet med VAR, og man kan roligt sige, at det har medført en del debat.

En af de ansvarlige for VAR i Superligaen er Michael Johansen, der er VAR-instruktør og formand for DBU's dommerudvalg, og han er ganske fint tilfreds med videosystemet, selvom han naturligvis erkender, at det ikke er fejlfrit.

- Overordnet set synes jeg, det er gået som forventet. Jeg vil ikke sige over forventet, men som forventet. Vi har nogle rigtig positive cases, men vi har også lavet nogle fejl, som vi har betalt dyrt for.

- Vi har forståelse for den forventede kritik, men faktisk også den enorme imødekommenhed og forståelse, der har været generelt. Vi oplever også, at medierne proaktivt bidrager til, at VAR på sigt skal blive en succes.

- Vi oplever, at man heller ikke ønsker, at der skal fedtes med hver eneste millimeter og ødelægge naturen i spillet. Ud fra den betragtning at vi ikke ligner England efter ti runder, er jeg nødt til at være tilfreds, siger Michael Johansen til bold.dk.

Korrekthed er vigtigere end hurtighed 

VAR bliver ofte beskyldt for at bruge for lang tid på gennemsyn af visse situationer, hvilket Michael Johansen erkender.

Dommerformanden mener dog, at den rigtige beslutning er vigtigere end en hurtig én af slagsen.

- Jeg hører mange gange, at vi er lidt for lang tid om det i nogle cases, og det anerkender vi, men vi har sagt, at den rigtige beslutning på det her stadie er vigtigere, end at vi gør det for hurtigt.

- Vores dommere knokler, og det skal siges, at vi kun har kørt i ti runder. Vi har 15 personer, der skal tage det her ind under huden, og vi ved, at der skal gå cirka 12 måneder, før vi bliver rigtig gode til det her.

- Overordnet siger jeg thumbs up, for vi er, hvor vi forventet skal være, og vi kan se, at udviklingen går i positiv retning, siger Michael Johansen og tilføjer:

- Får vi nogle udfald i ny og næ? Ja absolut. Kommer vi til at lave en forkert intervention? Stensikkert. Men det er også stensikkert, at vi får større retfærdighed

Mere retfærdighed

Michael Johansen fortæller, at der i kølvandet på efterårssæsonen vil blive lave en større evaluering af VAR, men allerede nu kan han konkludere, at systemet gør Superligaen mere fair.

Han lægger dog ikke skjul på, at VAR aldrig vil blive 100 procent korrekt.

- Man ved statistisk set, at der er én procent, som VAR aldrig vil fange, eller som der bliver fejlvurderet, men vi løfter os alligevel plus tre procent i forhold til fejlkendelserne, og den statistik holder stadig i Danmark.

- Vi kan se, at vi har langt flere retfærdige kendelser. Efter runde 13 laver vi en offentliggørelse af alle de her interventions, der har været i efteråret, og så kan vi sige, hvor meget mere retfærdighed der er kommet med VAR, hvor vi har fejlet og hvor vi skal blive hurtigere til at lave reviews.

- Der kan vi allerede nu se, at den bonger langt ud til mere retfærdighed. Der er mange flere klubber, der klapper af en korrekt kendelse, hvor vi simpelthen er kommet til at fjerne mål eller straffespark, som er helt åbenlyse. Det glemmer folk lidt hurtigt, når de enkeltstående situationer fylder så meget

- Vi skal hele tiden huske, at VAR er ikke kommet ind for nødvendigvis at få den rigtige kendelse – det er for at fjerne de åbenlyse fejl, siger Michael Johansen til bold.dk.

På det seneste har der været stort fokus på en situation, hvor Mikael Uhres mål fik lov at stå, selvom Brøndby-angriberen var offside i situationen, hvilket du kan læse meget mere om ved at klikke her.


Af Martin Schmidt

23 kommentarer

BjarkeGelsted 09:23          
Hvorfor dømmer VAR så ikke alle situationer? Lige nu er nogle forsejelser mere værd end andre. Det er jo ikke retfærdigt

Jeg er ikke fan af VAR, hvis den kun tog åbentlyse fejl (her snakker jeg om alle forsejelser), max tog 30 sekunder og ikke lave de millimeter offside så kunne jeg leve med det.
Toon Toon! 10:08          
Fin udtalelse fra Johansen. Og ellers enig med den sidst del i dit opslag Bjarke. Det skal gå hurtigt og kun være åbenlyse fejl.
Donmiguel 10:10          
Jeg er mega fan indtil nu. Antallet af kendelser som er korrekte og har rettet fejlagtige dommerskøn overstiger langt de fleste. Jeg har intet problem med at vente 3 min på kendelsen. Kæmpe thumps up på trods af at agf har haft et par af VAR fejlene!
Kinkladze 10:15          
Hvordan kan han tale om, at det giver mere retfærdighed, når VAR dømmer så forskelligt fra kamp til kamp.
FCK fik et straffespark dømt af VAR mod AGF for hånd på bolden.
Et par runder efter i en næsten identisk situation, får AGF ikke straffe mod Lyngby, hvor VAR også så situationen igennem.
Det giver ikke den store tiltro til, at VAR skaber mere retfærdighed. Hvis der skal være retfærdighed, så skal de starte med at dømme ens situationer ens.
PeMr 10:36          
VAR er en gøgeunge i fodbold, der skal afskaffes. Jo før jo bedre.
VAR dræber spontaniteten og med tiden tømmes tribunerne (lidt som nu).
Spillere laver fejl, dommere laver fejl, trænere laver fejl - det er en del af spillet.
Toon Toon! 10:55          
PeMr dommerfejl skal ikke afgøre slutrunder, mesterskaber og nedrykninger. Det gjorde de alt for meget før VAR, det var ganske enkelt alt for tilfældigt.
KaptajnHaddocks 11:29          
Jeg synes, at det er kontroversielt at man bare melder ud at nogle offsides er "for små" til at blive dømt.

Det må være muligt at finde/estimere en usikkerhed på systemet (eller bare fastlægge en ønsket grænse), og meld så offentligt ud at usikkerheden på systemet er fx 30 mm, og at alle offsides på 30 mm og derunder derfor ikke bliver dømt. Det er til at forstå, og vil give alle var-dommere faste retningslinjer.
I de situationer hvor offsiden svinger lige omkring de 30 mm må man leve med lidt ekstra tid til VAR.

Jeg håber også VAR-dommerne finder frem til en mere ensrettet linje overfor straffespark. Hvordan kan VAR-dommerne overse, at Thelander begik straffespark i FCM-kampen - og ikke engang tage situationen til gennemsyn. Den slags situationer svækker tilliden til både systemet og de personer der sidder i VAR-vognen.

Torsdag 28. januar