Luk

Eriksen-kollaps overskyggede dansk nederlag

| EM | 230 kommentarer

Infoboks

Danmark - Finland 0-1
EM Gruppe B
60' 0-1 Joel Pohjanpalo
74' 0-1 Pierre-Emile Højbjerg

Danmark tabte 0-1 i EM-åbneren mod Finland. Kampen var afbrudt i næsten to timer som følge af Christian Eriksens kollaps i første halvleg. Han er indlagt på hospitalet og er stabil og vågen.

Danmark tog lørdag hul på EM, da Finland kiggede forbi Parken til første kamp i Gruppe B.

I den danske startopstilling havde det største spørgsmålstegn været, hvem Kasper Hjulmand stillede med i front, og han holdt sig til Jonas Wind med Yussuf Poulsen og Martin Braithwaite på siderne. Længere tilbage på banen var Joakim Mæhle og Daniel Wass på de to backs, mens Simon Kjær og Andreas Christensen udgjorde midterforsvaret foran Kasper Schmeichel.

Christian Eriksen, Thomas Delaney og Pierre-Emile Højbjerg spillede som sædvanligt på midtbanen.

Hos Finland var der gensyn med flere Superliga-kendinge som Paulus Arajuuri, Lukas Hradecky, Jukka Raitala, Tim Sparv og Teemu Pukki i startopstillingen.

Godt med danske chancer i starten

Kampen startede i et udmærket tempo, og efter få minutter fik Finland allerede et gult kort, da Robin Lod nedlagde Martin Braithwaite efter en flot dribling, og så var linjen lagt.

Danmark viste tænder efter et hjørnespark fem minutter inde i kampen, da bolden hoppede og dansede i feltet, men til sidst kom Hradecky over bolden.

De rødhvide værter fortsatte med at spille godt til, og Jonas Wind fik blandt andet et godt forsøg fra kanten af feltet få minutter senere, men Hradecky klarede til et nyt hjørnespark, som ikke blev farligt.

Det var højdepunkterne i en indledning, hvor kampbilledet hurtigt blev udtalt - nemlig danskerne, der var ganske gode på bolden og spillede friskt til, mod et finsk landshold, som stod langt tilbage på banen og havde store problemer, da de var på bolden.

Efter 15 minutter var Danmark uhyre tæt på at bringe sig på 1-0, da Thomas Delaney smækkede et godt indlæg ind fra venstre. Højbjerg var løbet i boksen og kom til et hovedstød, men en god redning af Hradecky holdt forsøget ude - Parken fik lyst til mere, og det blev endnu bedre, da Yussuf Poulsen kort efter stoppede Pukki med et heroisk tilbageløb, inden Eriksen også prøvede sig af efter 18 minutter - igen klarede Hradecky ærterne.

Danmark fik sig noget af en forskrækkelse efter 23 minutter. Simon Kjær undervurderede en bold, som Teemu Pukki i stedet kom først på, og så strøg finnen mod det danske mål. Den danske kaptajn fik med hiv og slæb dog halet Pukki ind, og uden at begå frispark stoppede han en særdeles farlig finsk situation.

De danske værter brugte en stor del af tiden på finnernes halvdel, men efter en god indledning med godt med chancer, tyndede det ud i midten af halvlegen, da tempoet i boldomgangen også faldt.

Finnerne stod godt og fik clearet de få tilløb, som Danmark havde, og derfor lignede det længe, at det skulle blive en første halvleg uden scoringer.

Eriksen på hospitalet efter uhyggeligt kollaps - stabil og vågen

I kampens 43. minut kastede en mørk skygge sig over Parken, da landsholdets stjernespiller Christian Eriksen ud af det blå kollapsede og faldt til jorden. Siden udspillede uhyggelige scener sig, mens Eriksen fik behandling og siden kørt på hospitalet, hvor DBU meldte om en stabil og vågen Christian Eriksen.

Kampen var i mellemtiden suspenderet i over halvanden time, og undervejs besluttede Danmark, Finland og kampdommer Anthony Taylor sig for at genoptage kampen klokken 20.30 - godt en time og 50 minutter efter spillet stoppede - undervejs havde både de danske og finske fans vist fodboldens sammenhørighedskraft fra sin flotteste side med solid og fælles opbakning til Eriksen.

Jensen erstattede Eriksen

20.30 kom holdene så tilbage på banen og Brentford-midtbanespilleren Mathias Jensen var på banen i stedet for Eriksen.

Parken var tydeligt mærket af Eriksens uheld, men de danske landsholdsspillere kørte på og pressede fra anden halvlegs start igen.

Jensen havde et godt langskudsforsøg, men sendte bolden over mål, inden Jonas Wind havde en dobbeltmulighed, som dog blev blokeret af en forsvarer.

Efter en times spil brød Martin Braithwaite igennem i venstresiden og sendte bolden ind foran mål. Her var Wind tæt på at komme til afslutning, inden bolden havnede hos Delaney, som sendte bolden over mål fra kanten af feltet.

Kort efter gik det galt for Danmark på finnernes første mulighed i anden halvleg.

Et indlæg blev sendt ind foran mål og her dukkede Union Berlin-angriberen Joel Pohjanpalo op og stangede finnerne på 1-0.

Det fik Hjulmand til at reagere fra bænken, og således kom Andreas Skov Olsen og Jannik Vestergaard på banen i stedet for Jonas Wind og Simon Kjær.

Efter scoringen belejrede Danmark finnernes halvdel, men trods masser af spil omkring feltet udeblev de helt store chancer.

Yussuf Poulsen gav dog Danmark spillets største chance, da han kæmpede sig til et straffespark med godt 20 minutter igen. Pierre-Emile Højbjerg gik til bolden og sendte den til højre i målet, men Hradecky reddede nok engang, og så var Finland fortsat foran.

Hjulmand skiftede med et kvarter igen Jens Stryger Larsen og Andreas Cornelius på banen i stedet for Daniel Wass og Thomas Delaney.

Med ti minutter igen tilspillede Danmark sig en lovende mulighed. Midtstopperen Vestergaard løb dybt i feltet og smækkede siden et fladt indlæg ind foran mål. Skov Olsen gjorde sit for at nå den, men der kom en finsk fod på, og så var faren afblæst.

Finland stod godt i forsvaret og holdt Danmark fra at skabe chancer på samlebånd, og så lakkede det mod enden med en finsk 1-0-føring.

Trods de sidste forsøg på at lægge pres på, så fik Danmark ikke skabt det store, og derfor endte det 0-1 på en aften, hvor resultatet synes mindre vigtigt.


Af Jonas Dalgård
Søndag 25. juli
Lørdag 24. juli