Luk

Falch forlader Lyngby: For godt til at sige nej

| 3F Superliga | 28 kommentarer

Infoboks

Carit Falch er blevet købt fri af sin cheftrænerpost hos Lyngby. Han fortsætter hos Vejle, der kom med et tilbud, der var for godt til, at han kunne sige nej. 

Carit Falch overtog i efteråret et Lyngby-mandskab i knæ, der endnu ikke havde vundet en kamp i sæsonen. 

Han blev forfremmet fra sin position som U19-træner i klubben og fik skabt ny tro på tingene hos holdet, der endte med at spille en flot forårssæson, der dog ikke vejede op for det sløje efterår, hvorfor Lyngby rykkede ned i 1. division. 

Det bliver dog ikke Carit Falch, der skal føre holdet tilbage i landets bedste række. Som bold.dk kunne erfare, så købte Vejle cheftræneren fri og ansatte ham som erstatning for Constantin Galca. 

Klubben fra Nørreskoven kom ganske enkelt med et tilbud, der var for godt til at sige nej til, forklarer han til bold.dk.

- Jeg har haft en fantastisk tid i Lyngby, og det var utroligt svært for mig at tage den her beslutning. Da jeg stod og skulle tage beslutningen, så kom der følelser op i mig, fordi jeg har haft et fantastisk år i Lyngby. Jeg har oplevet så mange gode ting i klubben og fået en masse gode bekendtskaber. Det er et spændende projekt, de har gang i, i Lyngby. 

- Det, som Vejle kommer med, er bare så ambitiøst og spændende. Der er en så spændende kombination af en stærk historie med talentudvikling, positiv fodbold, rammerne omkring stadion og professionelle forhold, som de tilbyder både spillerne og staben.

- Krydret med de udenlandske ejere, som kommer og lægger et ekstra lag på med respekt for den danske kerne. For mig er det en fuldstændig ideel kombination. Den er næsten skrevet til mig med den erfaring og profil, jeg har. Det var simpelthen for spændende til, at jeg kunne sige nej, lyder det fra Vejle-træneren.

Han havde ikke selv set et klubskifte komme og var egentlig gået på sommerferie med tankerne på, at han skulle føre Lyngby tilbage i Superligaen i den kommende sæson. 

Lyngby-skuffelse er en kæmpe cadeau

I kølvandet på klubskiftet har både administrerende direktør i Lyngby, Andreas Byder, og midtbanegeneralen i klubben Marcel Rømer udtrykt skuffelse over, at Carit Falch har valgt at rykke til Vejle. 

- Det ser jeg som en kæmpe cadeau til mig som person og som træner. Det betyder meget for mig, de beskeder jeg har fået privat. Jeg har fået beskeder fra de trænere, der også er i akademiet samt spillerne i truppen.

- De har forståelse for situationen, men er super ærgerlige over, at jeg ikke er der længere på grund af det arbejde og indtryk, jeg efterlader i Lyngby. Det tager jeg som en kæmpe ros og cadeau, og jeg kan kun give det tilbage.

- Året i Lyngby har været en af de bedste tider i min karriere – også med de bekendtskaber jeg har gjort mig. For mig ser jeg kun positivt på det, lyder det fra Carit Falch. 

Han har været med til at skabe en masse optimisme i Lyngby, men han tror ikke selv, at det forsvinder med hans afsked. 

- Som jeg sagde til spillerne, inden vi gik på ferie, så er der ikke nogen af os, der er uundværlige. Det er der ikke. Vi betyder alle sammen en hel masse med det engagement og den dygtighed, vi har bragt ind, men der er ikke nogen af os, der er uundværlige, så projektet kører videre. Det gælder os for mit vedkommende.

- Jeg føler ikke, jeg forlader en synkende skude. Jeg synes stadig, Lyngby har et spændende projekt med mange dygtige mennesker. De skal nok komme positivt videre. 

Akademiet og førsteholdet skal forbindes i Vejle

Carit Falch kommer til Vejle med erfaring fra flere ungdomsjob omkring i Danmark hos blandt andet FC Nordsjælland. 

Derudover har han stået i spidsen for Litauens U21-hold samt cypriotiske Paralimniou. 

Den baggrund peger han selv på som afgørende for, at Vejle fandt ham så interessant, at de købte ham fri af kontrakten med Lyngby.

- Jeg er dansk og har arbejdet med talentudviklingen, men jeg har også international erfaring på seniorniveau. Det tror jeg har betydet meget for dem, at jeg har den kombination.

- Det har også tiltrukket mig den anden vej. Vejle indeholder alle de her komponenter, som jeg står for. Det er positiv, offensiv fodbold og en historisk forbindelse til talenterne, der kommer op på førsteholdet.

- De har ambitioner om at vinde noget eller i hvert fald etablere sig i Superligaen. Så de har ideerne, ambitionerne og visionen om et samlet Vejle. Det var et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til, forklarer Carit Falch til bold.dk. 

Han erkender, at han ikke kendte noget dybdegående til Vejle, inden han stod i dialogen med klubben, men her blev han til gengæld også imponeret. 

- Når man ser Vejle udefra, så har man selvfølgelig et billede af en historisk fodboldklub, der har fået nogle udenlandske ejere, som har nogle ambitioner. Meget mere ved man jo ikke. 

- Når jeg så snakkede med dem, så fandt jeg ud af, at de har nogle store ambitioner om at etablere et Superligahold med en blanding af danske og udenlandske spillere. 

- Man har en målsætning om at samle Vejle Boldklub, hvor akademiet og førsteholdet får en tættere relation, og man kan begynde at få nogle af egne talenter op. 

- Det har man allerede med Arbnor Mucolli og Wahid Faghir. Man vil godt have, at det bliver mere struktureret, så der er en stærkere forbindelse mellem førstehold og akademi. Så de to ting til sammen gør, at det er en ekstremt spændende cocktail for en træner som jeg.

Klubber bør kigge på ukendte danske trænere i udlandet

Tilbage står en vild udvikling for Carit Falch det seneste år, hvor han er gået fra ganske ukendt for de fleste danskere, til nu at være blevet købt fri af sin kontrakt hos Lyngby fra Vejle. En situation, der bestemt heller ikke forekommer hver dag. 

Det har også overrasket ham selv, selvom han hele tiden har troet på egne evner og været på nippet af et gennembrud.

- Hvis du kigger på min historik, så har jeg hele tiden været med, men bare lidt i skyggen. Da Thomas Frank var U19-træner i Hvidovre, der havde jeg U17-holdet.

- Det giver et meget godt billede af, at jeg hele tiden har bevæget mig omkring miljøet, men jeg har bare ikke fået gennembruddet. Der har ikke været opmærksomhed på mig med min baggrund, for jeg har ikke været topspiller. 

- Min mulighed var at tage til udlandet, og det var her jeg byggede på og havde mine vigtigste tid sammen med årene i FC Nordsjælland, der også var i en god udvikling dengang. Danskerne ved ikke, hvad der er foregået i udlandet for mig. Så det er kun fagfolk i miljøet, der rigtigt kender min kvaliteter. 

Han opfordrer derfor andre til også at søge alternative veje, for der er som bekendt flere af dem, der fører til Rom. Samtidigt bør de danske klubber også være opmærksomme på, hvad der gemmer sig af guld uden for landets grænser.

- Det er noget, som folk bør gøre. Du kan ikke få den erfaring herhjemme. Det udvider din horisont både som træner og som menneske. Det er virkelig noget, jeg kan anbefale, at man gør. Det er også noget, jeg synes, man skal anbefale klubberne at kigge på: De trænere, der har været ude og prøve nogle andre ting, forklarer den 44-årige træner.

Carit Falch har fået en toårig aftale med Vejle, hvor han møder ind sammen med resten af truppen den 18. juni. 


Af Andreas Roesen
Torsdag 17. juni