Luk

FCK-brok skydes ned: Entydigt straffe til AGF

| 3F Superliga | 38 kommentarer

Infoboks

FC København - OB
Superligaen Grundspil (20/02)
Bet25 1,50 4,30 6,20
Oddset 1,40 4,40 7,80

Dommerformand Michael Johansen dykker ned i to konkrete episoder og forklarer, hvorfor AGF's straffe i Parken og FC Københavns i Haderslev er helt korrekt dømt.

- Der var bestemt ikke straffe, og jeg er slet ikke i tvivl om, at hvis han ikke havde dømt den, havde VAR ikke taget den op.

Sådan sagde FCK-træner Jess Thorup i kølvandet på AGF's sene 1-1-mål i forrige runde af 3F Superligaen, hvor man roligt kan sige, at sindene var i kog i Parken.

Victor Kristiansen ramte i overtiden bolden med armen i feltet efter et højt indlæg, og FCK-lejren mener altså ikke, der var straffe.

Det skyder dommerformand og VAR-instruktør Michael Johansen dog ned, og han fastslår samtidig, at VAR havde blandet sig, hvis ikke det var blevet dømt af dommer Jørgen Daugbjerg Burchardt på banen.

- Det er en lang aflevering, hvor spilleren forsøgte at heade til bolden, men missede den og spillede den bolden klart med armen; entydigt, indiskutabelt straffespark. Hvis ikke den blev dømt, er der VAR-intervention, siger Michael Johansen.

- Jeg ved, at rigtig mange har fokus på det her med, at han ikke nødvendigvis kunne gøre for det, eller at han gjorde det jo ikke bevidst for at spille bolden med hånden, men sådan er det jo generelt i fodbold. 

- En spiller, der går ned i en glidende tackling, går heller ikke nødvendigvis bevidst ind for at ramme manden. Han gør det normalt for at spille bolden, men så misser han bolden og rammer manden, så hele det her forsætlighedsbegreb skal man passe på med, at det ikke kun handler om spillerens intention. Det er sjældent, det kan stå alene.

- En spiller, der forsætligt kaster sig ind i en hovedstødsduel, men misser den og spiller bolden med armen bagefter, er at betragte som en strafbar forseelse. Der kan opstå nogle situationer, hvor en spiller ryger ind i en kropstackling og bliver slået ud af balance og derefter rammer bolden med hånden, og så er det ikke straffe. 

- Der kan også være andre elementer, hvor den bliver rettet af på kort afstand og ryger ind på hånden på samme måde, og så er det heller ikke nødvendigvis straffespark. Men når spilleren har mulighed for at følge bolden over lang afstand og mulighed for at gøre det nødvendige for ikke at blive ramt på bolden, men alligevel spiller den med hånden, er den altså strafbar, siger Michael Johansen.

Indiskutabelt FCK-straffe i Haderslev

En lignende situation fandt sted i runde 12, hvor FC København fik et sent straffespark i 1-1-kampen mod SønderjyskE.

Her ramte Emil Holm bolden med armen, og det straffespark var ligeledes helt efter bogen, forklarer Michael Johansen.

- Konklusionen er indiskutabelt straffespark, og hvis ikke den bliver dømt, vil der være VAR-intervention.

- Igen et langt indlæg slået over en længere afstand, hvor spilleren har mulighed for at følge bolden. En spiller, der forsøger at heade til bolden, men mistimer og spiller bolden med armen bagefter, begår en forsætlig, strafbar handling. Entydigt straffespark og entydig intervention, hvis den ikke bliver dømt.

- Selvom spilleren ikke agtede at spille den med hånden, er det stadigvæk forsætligt, fordi han gik op og forsøgte at heade til bolde og mistimede, og så er der altså ingen rabat. Det er at betragte som en forsætlig handling, siger Michael Johansen.

Afretning med hovedet havde ændret udfaldene

Både straffesparket mod Victor Kristiansen og Emil Holm kom efter et højt indlæg, og det havde været anderledes, hvis de havde fået hovedet på først og afrettet den.

Så skulle der nemlig ikke dømmes straffespark. 

- Ja, det havde ændret det. Så ville der ikke være noget. Hvis de headede ned på egen hånd eller sparkede op på egen hånd for den sags skyld, ville der ikke være straffespark. 

- Er der en klar spilning med hovedet eller foden, selvom retningsændringen ikke er kæmpestor, men det er tydeligt, at han spiller den, er vi ovre i den anden boldgade, og så er der ikke straffespark, fortæller Michael Johansen. 

Du kan se begge de omtalte straffesparkssituationer i toppen af artiklen.

Få store oplevelser i Parken! Find billetter til F.C. Københavns hjemmekampe fra 100 kr. her


Af Martin Schmidt

38 kommentarer

FodboldUtd 15:49          
Så kører vi igen.....

God weekend
schmede 15:54          
Brokket går vel først og fremmest på, at en dommer komplet tabte roen og overblikket, fordi han hellere selv ville være i fokus.
Og i øvrigt ikke havde en ordentlig linje i dommene.
Straffet var tyndt, men kunne dømmes. At agf overhovedet var inde i kampen på det tidspunkt er jo kun FCKs egen skyld.
haraltidret 15:59          
Så er det på plads. Så kan vi måske blive fri for mere brok fra FCK´ere.
bothorsen 16:00          
Det er rigtig godt, at dommerne kommer med disse forklaringer. Mere af det tak.
XSDU 16:02          
Så er det på plads. Så kan vi måske blive fri for mere brok fra FCK´ere.
Tror du også på julemanden?
Kenken 16:09          
Schmede

Hvorfor kommentere på indlægget hvis du ikke læser det?

Det var entydigt straffe. Ikke tyndt. Det skulle dømmes, ikke kunne. Det står også i artiklen.
JKetelsen 16:19          
Det var entydigt straffe. Ikke tyndt. Det skulle dømmes, ikke kunne. Det står også i artiklen.
Den virker tynd fordi at der har været rigtig mange identiske situationer i denne sæson der ikke er blevet dømt.

Jeg (FCK-fan) synes også der er klart straffe, men blev frustreret i situationen fordi de i næsten alle andre superligakampe i år, ikke er blevet dømt. Det virker som om at dommerne har overkompenseret for alle de hands straffe der blev dømt i sidste sæson.
Fredag 28. januar
Torsdag 27. januar