Luk

FCK's 'tjekkiske mand' tvivlede i starten

| 3F Superliga | 2 kommentarer

Infoboks

FC København - Brøndby IF
Superligaen Mesterskabsspil (12/07)
bet365 1,72 3,75 4,50
Oddset 1,72 3,95 4,60
YouBet 1,80 3,90 4,50

Tjekkiske Zdenek Pospech sætter meget stor pris på sin succesfulde tid i FC København, men erkender også, at han havde sin tvivl i starten. 

Superligaen er snart tilbage, og bold.dk varmer op til genoptagelsen med historier  om og interviews med tidligere profiler i Danmarks bedste række.

William Kvist havde spillet højreback for FC København i hele efteråret 2007, men krævede nu at kæmpe om spilletiden på sin favoritplads på den centrale midtbane, hvorfor klubben var nødt til finde en anden højreback. 

29-årige Zdenek Pospech blev købt for angiveligt cirka 14 millioner kroner i Sparta Prag, og han står efter sine tre og et halvt år i FCK tilbage som en af de bedste backs i Superligaens historie. 

151 kampe, 16 mål og 30 assists nåede den arbejdssomme tjekke at bidrage med, inden han skiftede transferfrit til Bundesliga-klubben Mainz i sommeren 2011 efter at have været med til at vinde tre mesterskaber og en pokaltitel som FCK'er.

En ubetinget sportslig succes, men sådan begyndte det ikke, husker Pospech selv.

- Jeg er nødt til at indrømme, at det første halve år efter jeg skiftede fra Sparta Prag til FC København var meget hårdt for mig. Det var et nyt land, en ny by, en ny liga og nye holdkammerater, siger Pospech til bold.dk og fortsætter:

- Jeg spillede ikke så godt i det første halve år, og vores resultater var heller ikke helt optimale, så jeg overvejede min situation; 'Okay, jeg ved ikke, om jeg gjorde det rigtige, da jeg flyttede til København', tænkte jeg. Men det var kun i et par uger.

- Libor Sionko var en stor hjælp for mig. Holdet, trænerne og alle omkring holdet hjalp mig også meget, så det blev meget nemmere efter det første halve års tid, og generelt var mit ophold i Danmark fantastisk. Det er selvfølgelig nemmere, når man vinder kampe og mesterskaber, men jeg har overhovedet intet dårligt at sige om min tid i Danmark.


Pospech skrev med Mainz i februar 2011 og skiftede transferfrit om sommeren

Duernes ven lavede tre assists

Pospech sparkede bolden i kassen fra distancen i sin FCK-debut - 4-1 i Lyngby - og han blev en favorit blandt fansene, der kreerede en sang om 'den tjekkiske mand', der 'sparker hårdt', 'går i lårkort'og er 'duernes ven'. 

- Ja, ja. Jeg kan godt huske sangen, men jeg kender ikke teksten, for den var jo på dansk. Jeg ved ikke, om jeg havde et specielt godt forhold til fansene i forhold til andre. Jeg følte mig egentligt bare som en almindelig spiller, der gjorde sit job for FC København.

- Jeg er ikke så god til engelsk, så jeg gjorde mig ikke så meget bemærket udadtil, men jo, jeg var rigtig glad for fansene, og jeg håber, at de også var glade for mig, siger Pospech.

Hvad var det med de duer? 21. september 2008 slår FCK på hjemmebane AaB med 3-0, og Pospech lægger op til alle tre scoringer. Han hjælper også en due, der er blevet ramt af en bold, sikkert fra banen undervejs i kampen.

- Jeg husker ikke helt, hvem vi mødte, men den kamp, hvor jeg lavede tre assists, var nok en af de bedste i hvert fald. Jeg har stadig et billede med duen fra den kamp, som fansene gav mig, inden jeg rejste. 

Var ikke prangende mod Barcelona

Nu 41-årige Pospech er meget tydeligt en beskeden og ydmyg mand. Han er ikke meget for at fremhæve sig selv eller sine præstationer i FCK. Og han vælger en kamp, hvor holdet - og ikke han selv - imponerede, da bold.dk spørger til karrierens højdepunkt.

- Jeg har svært ved at udpege et enkelt højdepunkt, for jeg havde det godt i alle mine klubber og på landsholdet. Jeg vandt et mesterskab med Banik Ostrava og et med Sparta Prag, men FCK var måske den bedste periode i min karriere, for der var alt godt, og vi vandt mange titler.

- Alle vil nok altid huske kampen mod Barcelona, fordi vi spillede så godt, og resultatet var jo fantastisk. 

- Der var mange gode kampe, mens jeg spillede i klubben, men den kamp står som noget specielt, fordi alle – holdet, trænerne, staben og fansene – præsterede deres bedste. Vi nød alle kampen, ligesom hvis det havde været en VM-finale nærmest.

- Personligt var det ikke min bedste kamp, for jeg lavede nogle fejl, men for holdet var det nok den bedste, siger Pospech. 


Pospech var en solid 'drømmeholdsspiller'. 14 mål, 26 assists og blot to gule kort i 108 Superliga-kampe blev det til

Hårde Ståle er perfekt for FCK

Pospech følger stadig med i FCK's bedrifter fra Tjekkiet, og han tager uprovokeret holdet i forsvar i forhold til den nuværende situation i Superligaen.

- Jeg følger stadig holdet, holder øje med resultaterne og besøgte dem også, da de spillede i Zlin i Europa League. Da jeg spillede i klubben, havde vi et af klubbens bedste hold nogensinde, men man er også nødt til at skifte ud engang i mellem, så det er ikke nemt at vinde mesterskabet i hver eneste sæson. 

- De andre klubber forsøger jo også hele tiden at blive bedre. Jeg synes generelt, at holdet gør det godt – især i Europa i denne sæson, siger Pospech og roser manager Ståle Solbakken:

- Han er en af de allerbedste trænere, jeg har arbejdet med. Han hjalp mig meget, og han lærte mig meget som person og spiller. Han passer helt perfekt til FC København som klub efter min mening.

- Han var en hård træner, men sådan skal det også være. Vi spillere havde brug for en træner, der var hård ved os og straffede os nogle gange. Vi fik en pæn løn, så vi er ansvarlige for at levere over for fansene og klubben, og det var han god til at gøre os opmærksomme på. 

- Nogle gange skreg han og skældte os ud, men det skulle vi kunne håndtere. Der var ingen grund til at græde over det. Sådan er det som spiller i en klub som FCK.

Spillede som 39-årig

Det er godt to år siden, at Pospech som 39-årig spillede sin sidste officielle kamp for hjembyens SFC Opava i den næstbedste tjekkiske række.

- Jeg ville nok stadig have spillet i dag, hvis ikke jeg havde haft tre alvorlige skader i mit højre knæ. Efter den tredje skade stoppede jeg, og det var selvfølgelig en følelsesladet beslutning, men jeg har haft en lang karriere, som jeg er meget glad for.

- Jeg er lige nu tilknyttet min klub som konsulent, men jeg har aldrig overvejet at blive træner. Som spiller bruger man meget tid væk fra sin familie og venner, og som træner er det endnu mere, og det har jeg ikke lyst til, siger Pospech, der glad for titlerne, sine 31 landskampe og 100 kampe for Mainz, men det er bare ikke dem, der fylder mest nu:

- For mig handler det mere om de mennesker, jeg mødte og lærte at kende. Selvfølgelig vil man helst ikke spille et sted, hvor man hele tiden taber, men i sidste ende handler det om menneskerne og fansene. 

- Hvis man har det godt med dem, så har man et sjovere liv, og sådan var det for mig – også i Danmark, og det betyder mere end alt det andet. 


Pospech var med i truppen til EM 2008, men fik ingen minutter, og tjekkerne måtte rejse hjem efter tre gruppekampe

F.C. København på hjemmebane. Find dit gavekort til store oplevelser her!


Af Mikael Blond
Lørdag 11. juli
Fredag 10. juli