Luk

Fem Superliga-klubber kan komme i Europa

| Danmark | 6 kommentarer

Infoboks

Lyngby - SønderjyskE
Superligaen Nedrykningsspil (21/04)
Bet25 2,16 3,30 3,40
Oddset 2,20 3,25 3,50
bet365 2,15 3,40 3,30

Der er fem pladser i Europa på spil i dansk fodbold i denne sæson. Her får du overblikket over, hvordan man kommer i Europa.

Søndag skydes slutspillene i 3F Superligaen i gang, og udover mesterskab og nedrykning skal der også kæmpes for en plads i europæisk fodbold i næste sæson. 

Dansk fodbold går ind til sæsonen 2021/22 på en 13.-plads på UEFA’s koefficientliste, og det betyder, at hele fem danske klubber får adgang til europæisk fodbold.

To klubber er sikret et gruppespil, men det kan potentielt blive fem pladser, og her får du overblikket over, hvilke pladser, der giver en tur ud i Europa samt en forklaring på, hvad placeringerne betyder længere nede.

PlaceringEuropæisk plads
Dansk mesterChampions League-playoff 
Vinder af Sydbank PokalenEuropa League-playoff
Nummer to i SuperligaenAnden kvalifikations-runde i Champions League
Nummer tre i SuperligaenAnden kvalifikations-runde i Conference League
Vinder af Europa-playoff i SuperligaenAnden kvalifikations-runde i Conference League

Danske mestre:

Det hold, der ender med at vinde mesterskabet, er udover guldmedaljerne også sikret en plads i et europæisk gruppespil.

Er vinderen af denne sæsons Champions League også kvalificeret til turneringen via sin placering i den hjemlige turnering, er den danske mester sikret en plads i Champions League-playoff og dermed mindst sikret en plads Europa League-gruppespillet.

Ender det med, at vinderen af Champions League-finalen i maj ikke er sikret en plads via den hjemlige turnering, er den danske mestre ‘blot’ sikret en plads i tredje kvalifikationsrunde til Champions League, men tabes den og derefter playoff-runden til Europa League, er holdet sikret gruppespillet i den nye Conference League.

Vinder af Sydbank Pokalen:

Vinderen af pokalturneringen er sikret en plads i gruppespillet i Conference League. Holdet får en plads i playoff til Europa League, og vindes det opgør, er pokalvinderen i Europa League-gruppespillet, taber man, er trøstepræmien en plads i Conference League-gruppespillet.

Normalt er en 13.-plads på UEFA's koefficientliste ikke nok til Europa League-playoff, men giver i stedet en plads i tredje kvalifikationsrunde. Men da en plads i Europa League-playoff fremadrettet gives til vinderen af Conference League, får Danmark pladsen frem mod næste sæson, da der af gode grunde ikke findes en vinder i Conference League endnu. 

Divisionsforeningens turneringschef Peter Ebbesen fortalte for nylig til Ritzau, at der som minimum er garanteret en præmiesum på 20 millioner kroner for deltagelse i Conference League-gruppespillet.

Nummer to i Superligaen:

Er ikke garanteret et gruppespil, men træder ind i anden kvalifikationsrunde til Champions League i den såkaldte League Path

Skal sølvvinderne i det forjættede land, skal holdet vinde dobbeltopgør i anden kvalifikationsrunde, tredje kvalifikationsrunde og playoff.

Nummer tre i Superligaen:

Træder ind i anden kvalifikationsrunde til Conference League. Holdet skal altså vinde anden og tredje kvalifikationsrunde samt playoff for at komme med i gruppespillet i den nye turnering.

Vinderen af Europa playoff-kampen:

Det hold, som ender øverst i Nedrykningsspillet, altså på 7.-pladsen, skal spille Europa-playoff mod det hold, som slutter nummer fire i Mesterskabsspillet.

Vinderen får en plads i anden kvalifikationsrunde til Conference League og skal kæmpe sig igennem både dén runde, tredje kvalifikationsrunde og playoff for at komme med i Conference Leagues gruppespil.

Vilde torsdage

Fra sæsonen 2021/22 bliver der altså afholdt tre europæiske klubturneringer, og der bliver især noget at se til om torsdagen.

For tirsdag og onsdag er stadig helliget kampe i Champions Leauge, mens både kampene i Europa League og Conference League skal afvikles om torsdagen. Det giver 32 europæiske kampe seks forskellige torsdage i efteråret 2021.

OB's sæsonkortsalg er i fuld gang. Du sikrer dig dit kort her.


Af Mikkel Nøhr

6 kommentarer

Kong Dario 07:09          
Noget af et dilemma man KAN risikere at stå i på Heden og i Aarhus.
Vinder man pokalen ser Europa vejen fin ud (mht grp spil), men vil man hellere ende som nr.2 med mulighed for ChL og dermed måske et misset Europa grp. spil....
Slettet(570902211204) 08:19          
Ja det ser ret overskueligt ud hvis man vinder pokalen ift nummer 2. Dog ryger man fx i 3. Kval runde i El hvis nummer 2 allerede ryger ud i 2. Kval runde i CL, så der er også flere muligheder der
Cerezo 09:57          
Som det fremgår af artiklen ryger pokalvinderen i play-off (altså "4. kvalrunde") til Europa League og er altså sikret gruppespil da taberne af den runde ryger i det nye Conference League.

Bliver man nr. 2 ryger man ganske rigtigt i 2. kvalrunde til Champions League, taber man er man i 3. kvalrunde af Europa League og taber man igen der ryger man i play-off til Conference League med risiko for at ryge ud.

Så dilemmaet er reelt nok -da man jo også er garanteret en hel del penge ved et gruppespil. Jeg kan anbefale de interesserede at læse eller lytte til Jonathan Holtegaards glimrende gennemgang af dette på Mediano.
Jim Peters 13:30          
Det er så højtråbende latterligt at man som 1´er i nedrykningsslutspillet, stadig kan kvalificeret sig til Europa. Hele strukturen suck, men seriøst.
steelbreeze 13:57          
Det er så højtråbende latterligt at man som 1´er i nedrykningsslutspillet, stadig kan kvalificeret sig til Europa. Hele strukturen suck, men seriøst
Enig, enig, enig. Er der mon noget som helst håb om at ligaerne en dag går tilbage til den gamle model med 16-18 hold i hver række, to oprykkere, to nedrykkere eller lign., og ingen slutspil? Har ikke lige tjek på hvordan den nuværende struktur er kommet på plads, men er ikke fan, overhovedet.
Cruzan 16:07          
@ Jim Peters

Det er så højtråbende latterligt at man som 1´er i nedrykningsslutspillet, stadig kan kvalificeret sig til Europa. Hele strukturen suck, men seriøst.


Det var jo hele tankegangen og præmissen, da DBU ønskede den Belgiske model, men fik (læs valgte) den Rumænske model.

Men tør så næsten ikke nævne for dig at "når" Sønderjyske vinder pokalen samt slutter som nummer 7, så vil de blive pillet ud af nedrykningsplayoff, hvormed deres modstander sidder over og går direkte i finalen. Det kan betyder at der kan være to hold der i slutfasen af nedrykningsslutspillet intet har at spille for. Helt kontra hele idéen med at der skulle være "noget på spil" i alle kampe uanset om man lå i top eller bund.

PS: Så er det dog endnu ikke lykkedes noget for fra nedrykningsgruppen at vinde playoff pladsen. Randers og AGF har misset 2 gange hver mens OB en enkelt gang.
Tirsdag 20. april