Luk

FIFA om norske journalister: Brød lov bevidst

| Qatar | 28 kommentarer

Infoboks

FIFA har nu også forholdt sig i en kommentar til sagen om de to arresterede norske journalister i Qatar, hvor de lægger sig op ad Qatars udtalelser indtil videre.

Onsdag kom det frem, at to norske journalister har været arresteret under deres besøg i Qatar for at vise forholdene i VM-arrangørens land, hvor de er løsladt nu, men uden deres computere, mobiler og kameraer.

Efterfølgende har det naturligvis affødt en del kritik af Qatar, som i forbindelse med sagen har udtalt, at det var på baggrund af lovmæssige overtrædelser, at NRK-holdet blev arresteret.

Onsdag udtalte DBU's direktør, Jakob Jensen, sig også om hændelsen, som han kaldte for uacceptabel, og nu har Fotbollskanalen så fået en kommentar fra FIFA.

- FIFA forsvarer principperne om pressefrihed. Vi har løbende været i kontakt med lokale organisationer (Supreme Committee for Delivery & Legacy) og NRK for at etablere forholdene for anholdelsen af NRK-holdet i Doha for nyligt, skriver FIFA til Fotbollsnakalen.

De holder sig videre til Qatars udtalelse for nu, ligesom de ikke forholder sig til det udstyr, som journalisterne ikke fik lov til at få med hjem.

- Vi noterer os udtalelsen fra kommunikationsagenturet i Qatar, som forklarer, at holdet bevidst overtrådte loven ved at opholde sig på privat grund, inden de blev løsladt uden anklage.

- FIFA vil fortsat være i kontakt med NRK og den højeste instans, som samarbejdede med og assisterede NRK-holdet under deres ophold i Doha, slutter FIFA i kommentaren til sagen.

Det er meningen, at de nordiske lande skal rejse til Qatar den 8. december for at fortsætte den kritiske dialog med VM-værterne, men den tur genovervejer det norske fodboldforbund i disse dage.

Jakob Jensen ønsker dog fortsat at komme afsted, så man kan rette kritik mod værtsnationen.


Af Kristoffer Lind Pedersen

28 kommentarer

MortenM 10:13          
Altså så fortæl konkret hvad de har gjort forkert og hvorfor man beslaglægger deres udstyr?

Hvis de har gjort noget kriminelt så fair nok at det har konsekvenser, men hvis det blot er at de har filmet slavelejre eller lignende så fremstår FIFA endnu en gang bare hykleriske og som hånddukke for Qatar.

Lad os få svesken på disken så vi ved hvad der er op og ned. Mit bedste bud er at Qatar og FIFA står med en meget uheldig sag her.
KasperK 10:18          
Ligeså overraskende som LA der ønsker lavere skat på arbejde !
MadsLeb 10:21          
Altså så fortæl konkret hvad de har gjort forkert
Det står der jo direkte i artiklen?

Journalisterne har angiveligt, med vilje, opholdt sig ulovligt på privat grund og (antageligt) filmet der.

Nu siger jeg ikke at forklaringen er sandheden - men det ville vel ikke komme bag på nogle, hvis der var nogle journalister som bevidst havde søgt en konflikt som beskrevet ovenfor, for at få en sag ud af det, med henblik på den massive kritik der er omkring slutrunden.

Ikke at det nødvendigvis er sådan det er sket, men forklaringen Qatar og FIFA kommer med er jo ikke et helt urealistisk scenarie. Men ja, det kunne da være interessant at vide hvilken grund de ulovligt har opholdt sig på, og hvad de har filmet. Der er trods alt forskel på om det prinsen private grund de har stået ulovligt og filmet på, eller om det er f.eks. migrantarbejdere.
Multiplayer 10:24          
MadsLeb

Og vi er helt enige! Hvis altså denne private grund har været en top-hemmelig militærfabrik hvor masseødelæggelsesvåben produceres i hemmelighed eller det er en statslig fabrik der har opfundet kuren mod cancer, at så skal deres udstyr selvfølgelig konfiskeres.

Alt derunder lugter langt væk af censur fordi de stadigvæk ikke har styr på deres forhold.
MadsLeb 10:26          
^
Har redigeret mit indlæg. Vi ved trods alt ikke hvad grund de har stået på. Er det som sagt prinsens private palæ man har stået og filmet på, så har man jo nok godt vidst at det ikke er lovligt.

Er det migrantarbejdere de har interviewet, så er det naturligvis under al kritik at de bliver anholdt.

Har journalisterne ikke selv meldt noget ud om hvad de lavede?
KiksetIndspark 10:31          
Typisk regime adfærd, der oftest back fire. Nu kan de norske journalister jo påstå hvad de vil om hvad de så, og alle vil tro dem, fordi deres udstyr blev beslaglagt.
Kompis 10:35          
Så Fifa tror på Qatar her og ikke på journalisternes forklaringer. Overraskende (not!)
Onsdag 8. december
Tirsdag 7. december