Luk

Ghana fyrer alle sine landstrænere

| Africa Cup of Nations | 7 kommentarer

Infoboks

I en pressemeddelelse har Ghanas fodboldforbund afsløret, at man har fyret alle landsholdenes trænerteams.

Ghanas fodboldforbund afslørede torsdag, at man har fået ny generalsekretær, og han har allerede sat et meget stort aftryk.

Få timer efter offentliggørelsen af den nye generalsekretær udsendte fodboldforbundet således en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at alle trænerteams i forbundet er blevet afskediget.

Det gælder på både herre- og kvindesiden.

Dermed er Kwesi Appiah en færdig mand som landstræner for herrernes A-landshold, som har blandt andre brødrene Jordan og André Ayew og FC Nordsjællands Mohammed Kudus i truppen.

Kwesi Appiah har stået i spidsen for Ghana i to omgange. Hans seneste periode har varet fra april 2017 og frem til nu. I den tid har han ført Ghana gennem 20 kampe.


Af Nicolai Skovsgaard Tøfting

7 kommentarer

Wise1964 08:17          
Så kan de satme lære det ....
Mikkelfar54 10:24          
Hvorfor Wish?
Slettet(581021212205) 13:30          
Jeg har fulgt lidt med i hvad der foregår i fodbolden i Ghana - og det er et galehus.

Man skal starte med at huske på at udover det at spille fodbold - så handler fodbold i Ghana rigtig, rigtig meget om penge. Er man fattig, som i "fattig i Ghana", så er man villig til at gøre stort set alt for penge.

En professionel fodboldkontrakt i Europa ses som en guldgrube, og når det endelig lykkes en spiller at opnå denne kontrakt står der en hær af mennesker og forsøger, at få fat i de penge der falder af. Folk er derudover villige til at gøre hvad som helst for at opnå denne kontrakt, el. få fat i spillere der får en sådan kontrakt.

Desværre har fodboldforbundet i Ghana været korrupt og bestikkelse har været utroligt udbredt. Right to Dream trak således 5 spillere fra U-17 landsholdet for nogle få år siden, fordi en gruppe forretningsfolk havde bestukket folkene omkring holdet til at få adgang til spillerne som de så forsøgte at fiske væk fra deres klubber, herunder RTD. For et par år siden blev U-17 landsholdet træningslejr stormet af utilfredse agenter og forældre som mente at deres børn/spillere skulle have været udtaget til U-17 landsholdet og det kom til tumultagtige scener og slagsmål på spillerhotellet, hvor trænerstaben og spillere blev overfaldet af utilfredse agenter og forældre.

Et eksempel på hvor vanvittigt tingene er i Ghana, er nedenstående historie som desværre er sand.

Jeg kommenterede et opslag på Facebook hvor en ghanesisk mand påstod at FCN snød klubber i Afrika og ikke betalte dem træningskompensation. Det førte til at manden kontaktede mig og sendte mig ikke mindre en 46 sider dokumenter, om en i dag professionel fodboldspiller i Europa. Han påstod, at spilleren havde spillet i en klub han ejede, som 13-årig, inden han kom til RTD, og at han derfor skulle have træningskompensation, da spilleren nu havde opnået en kontrakt i Europa. De mange papirer han medsendte skulle bevise det.

Papirerne så gode nok ud, og der var grundig dokumentation for, at hvad manden påstod var korrekt og, at RTD dermed tilsyneladende snød klubber i Ghana. Blandt papirerne var også en afgørelse fra fodboldforbundet i Ghana som afgjorde at RTD skulle betale klubben træningskompensation - som jeg erindrer det var det omkring 50.000 Euro.

På det seneste har manden også sendt mig artikler fra en avis, som er gået ind i sagen. Dog som den eneste avis i sagen. Sjovt nok har denne avis ikke kontaktet RTD, el. har udtalelser fra RTD med i historierne.

Der var dog et enkelt problem med mandens papirer. Ifølge de dokumenter han fremlagde skulle spilleren være 3 år ældre end han i virkeligheden var.

I Afrika er "alders-doping" et udbredt fænomen. Dette fik FIFA til for nogle år siden, at indføre en videnskabelig metode kaldet "håndledsscanning" af spillere. Nærmest på samme måde som man kan fastslå et træs alder ved at tælle årringe, kan man ved en håndledsscanning fastslå en spillers alder. En sådan scanning førte for nogle år siden til at 80% af Nigerias U-17 landshold blev diskvalificeret ved de afrikanske mesterskaber. I Ghana har man som fast procedure, at alle spillere der udtages til U-landshold håndledsscannes for at fastslå spillerens alder. Det er desuden normal procedure i de fleste europæiske fodboldforbund at det sker, når der tegnes kontrakt med en afrikansk spiller.

Når RTD optager spillere foretages desuden en håndledsscanning af spilleren for at fastslå spillerens alder - ofte også fordi der ikke findes dåbsattester o.l.

Spilleren som den ghanesiske mand påstod han skulle have træningskompensation for, var altså 3 år Edit:ældre yngre end den ghanesiske mand påstod. Da man kun betaler træningskompensation fra spillerens 12. år, var han altså ikke berettiget til at modtage træningskompensation, da spilleren altså ikke var 13, som han påstod, - men kun 10, da han skiftede til RTD. Derudover så optager RTD altid spillere inden de bliver 12.

Her er altså et eksempel på en mand, der har forfalsket en spillers papirer (en googlesøgning viste at det var noget man kunne gøre for under 500 kr. i Ghana). Derefter har han fået en el. anden i Ghanas fodboldforbund (formentlig mod bestikkelse) til at "dømme" RTD til at betale 50.000 Euro til trods for at det ghanesiske fodboldforbund var klar over spillerens korrekte alder. Herefter har han fået en enkelt avis med på at skrive historien (formentlig mod lovning på en procentdel af "erstatningen") og sad altså nu og lavede opslag i RTD´s facebookopslag om at RTD snød klubber i Ghana.

Søger man på Google om fodbold i Ghana, ser man desuden meget hurtigt at det ghanesiske fodboldforbund har været en stor korruptionsskandale i flere år. Dette skulle pt. være under oprydning med valget af den nye præsident for fodbundet, som altså nu har lagt ud med at fyre samtlige landsholdstrænere i landet i sin oprydning.

Politiken kørte for 1½ års tid siden en artikelserie med baggrund i 3-4 spillere og en række anonyme ghanesiske kilder der fortalte om hvordan RTD snød og bedragede i Ghana og hvordan spillere blev mishandlet. RTD har forsøgt at tilbagevise alt, men mistanken har jo hele tiden været der, hvorfor jeg også tog henvendelsen fra Ghana meget alvorligt og blev temmelig chokeret. Politiken opgav dog at bruge det ghanesiske fodboldforbund som kilder - formentlig fordi man indså, at det altså var for langt ude. Min første mistanke blev oprindeligt vakt fordi jeg ud fra mandens papirer kunne se, at det ghanesiske fodboldforbund i tre tilfælde nægtede at lytte til RTD´s argumenter el. tage dem med i sine overvejelser, hvilket fik mig til at undersøge sagen.

Desværre har Politiken tilsyneladende anskuet fodbold i Ghana udfra et verdensbillede som velbjærget jorunalist i whiskeybæltet i Danmark og ikke gået i dybden med kilderne og situationen i Afrika, inden man skrev sine artikler. Jeg var personligt meget tæt på at hoppe på denne her scam og har brugt ikke så lidt tid på historien, inden sagens rette sammenhæng gik op for mig. Pudsigt nok har selvsamme mand været i kontakt med Politiken da de skrev deres artikler om Ghana, oplyste han mig mens jeg skrev med ham.

Sjovt nok har Politiken totalt stoppet sine skriverier om RTD og ikke fulgt op på dem. Man kan så håbe, at det er fordi Politiken har lært noget om kildekritik i Afrika...

Men det er da positivt - og selv om det virker mærkværdigt at fyre samtlige landsholdstrænere - at der er ved at ske en oprydning i korruptionen i det ghanesiske fodboldforbund. Det er en helt anden virkelighed, end vi kan forestille os i Danmark. Jeg gætter dog på at det er tæt på 100% af samtlige ansatte der skal udskiftes før der opnås den fulde effekt.
Wise1964 13:35          
Klasse indlæg FC Nordsjælland - respekt !! +1
RasmusGunnar 14:54          
Ja, skøn læsning om end lidt deprimerende med al den korruption.

Nu hvor der render en masse trænere rundt og er arbejdsløse, kunne det så tænkes at nogle af dem rent faktisk kunne bruges i Danmark, eller rettere i FCN? Bare en strøtanke.
mirakelmix 16:10          
Ja! Tak for et fedt indlæg :)
Har du været i kontakt med Politikken også?
Slettet(581021212205) 20:00          
@ Mirakelmix

FCN/RTD var allerede inden artiklerne udkom i kontakt med Politiken og påviste, at flere af deres kilder var under efterforskning for "illegal trafficking" af mindreårige fodboldspillere. Andre var beviseligt kriminelle etc. I det hele taget påviste FCN/RTD at Politiken formentlig var ude for et stort scam, men uden at det fik Politiken til at overveje sagen igen.

Politiken reagerede dog den gang ved at slette indlæg fra personer som FCN dokumenterede var kriminelle, men valgte alligevel at køre historien.

Jeg har hørt at Politiken sidenhen skulle have tjekket nogle af deres kilder og været i kontakt med politiet i Ghana og på denne baggrund har undladt af følge op på deres historie, men om det er sandt ved jeg ikke.

Mit bud er, at Politiken har opdaget at sagen ikke holder, men for alt i verden ikke vil indrømme, at de er galt på den.

Derudover havde Politiken dog fat i noget i sagen. Bl.a. om udnyttelse af unge afrikanske spillere, hele systemet med at handle spillere, hvordan man "opdrager" unge elitetalenter, hvilke krav man stiller til dem og hvilke afsavn de må lide. Se det kunne være en rigtig interessant historie. De valgte dog så at benytte ikke-troværdige kilder og tage udgangspunkt i RTD der formentlig er det mest reelle og retliniede fodboldakademi i Afrika, hvilket - Meiner Meinung nach - ødelagde den historie som dekunne have skrevet.
Torsdag 21. oktober