Luk

Gyldent gensyn: AaB-sliderens hårde tid i FCK

| 3F Superliga | 0 kommentarer
Gyldent gensyn: AaB-sliderens hårde tid i FCK
Foto: Getty Images

bold.dk vil den kommende tid gå en tur i arkivet og finde nogle af de bedste interviews og artikler, imens fodbolden ligger stille.

Mandagens gensyn er med den spiller, som har spillet flest kampe i Superligaens historie, nemlig AaB-legenden Rasmus Würtz, som stod noteret for 423 kampe, da artiklen blev bragt i 2017. Han stoppede i sommer med imponerende 452 Superliga-kampe.

Du kan læse artiklen om den i dag 36-årige Rasmus Würtz her:

Han debuterede i Superligaen for AaB for mere end 15 år siden, da han spillede 90 minutter i sæsonens første kamp på udebane mod Esbjerg i sæsonen 2002/03.

Midtbanespilleren husker, at han var overrasket over, at han efter sit sommerskifte fra Skive til AaB allerede over sommerens opstart fik spillet sig i startopstillingen på Superliga-holdet.

- Jeg skrev kontrakt med AaB allerede om vinteren, inden jeg skulle til klubben om sommeren. I AaB mente man ikke, at jeg var klar til Superliga-fodbold, så jeg blev derfor lejet ud til Skive i 1. division for at få mere erfaring, siger Würtz til bold.dk.

- I Skive rykkede vi dog ned med et brag, træneren blev fyret, og det gik heller ikke særlig godt for mig personligt, og jeg havde derfor ikke de store forventninger, da jeg kom til AaB den sommer.

AaB's midtbane var dog ramt af skader, og da en ung Würtz knoklede på og leverede varen på træningsbanen, banede det vejen for en hurtig debut i Esbjerg.

- Det var en drøm, der gik i opfyldelse for mig bare at komme til AaB og få lov at træne med et Superliga-hold, men at jeg så skulle ende med at starte inde i den første Superliga-kamp, havde jeg slet ikke regnet med.

- Jeg kan dog huske, at som opstarten gik, blev det mere og mere sandsynligt, at jeg kunne få spilletid allerede i første kamp.

- Vi havde nogle skader hos nogle vigtige spillere, som spillede min plads, blandt andet Henrik Rasmussen og Peter Tranberg, så vi var ikke så mange spillere, som skulle kæmpe om de to pladser.

- Peter Rudbæk blev pludselig fyret, og så var det Poul Erik Andreasen, som blev ny træner. Og det var nok heldigt for mig, for det var Poul Erik, der opdagede mig og hentede mig til AaB, så han troede meget på mig og har altid betydet rigtig meget for mig.

Fem gode sæsoner gav skifte til FCK
I løbet af fem sæsoner i AaB spillede Rasmus Würtz 156 Superliga-kampe og scorede undervejs 14 mål og lagde 12 assists.

Würtz havde i de første år gjort sig bemærket på U21-landsholdet og spillede sig siden hen også ind i A-landsholdsvarmen, hvor han fik officiel debut som 21-årig i en træningskamp mod Finland i 2005.

De mange stabile præstationer førte i sommeren 2007 til et skifte til FC København, som havde vundet det danske mesterskab i både 2006 og 2007 og for første gang i klubbens historie spillet Champions League i sommeren 2006/07.

FC København solgte i sommeren 2007 den svenske midtbanegeneral Tobias Linderoth til Galatasaray, og afløseren blev Rasmus fra Nordjylland.

- Det var rigtig stort for mig, for jeg havde pludselig muligheden for at komme til at spille på det højeste niveau i Danmark. Der var også et par muligheder i udlandet og fra andre danske klubber, men FCK var allerede dengang den største klub i Danmark, så hvis jeg skulle blive inden for landets grænser, ville jeg kun til FCK.

- Samtidig virkede FCK til at være den klub, som helst ville have mig, og man fik som spiller muligheden for at spille i Europa. Det gjorde beslutningen om at skifte dertil nem.

- Der er også en tryghed ved det, når man kan mærke på en klub og en træner, at de virkelig gerne vil have én, og det kunne jeg tydeligt mærke, at FCK ville.

Hård FCK-tid minder om den nuværende tilstand
FCK kom skidt fra start i Superligaen, og det øgede presset på holdet - dermed også på Rasmus Würtz.

Han erkender, at den store opmærksomhed var anderledes end i AaB og kom noget bag på ham.

- Det var stort at komme til FCK og noget helt andet end AaB, men jeg var nok ikke forberedt på, hvor meget større presset og opmærksomheden er i klubben. De landsdækkende aviser og medier er meget på derovre, og der er virkelig mange fans, som har meninger om alt.

- Da jeg skulle derover, tænkte jeg, at det var en dansk klub, så forskellen i forhold til AaB kunne vel ikke være så stor, men jeg blev klogere. Forventningerne, presset og opmærksomheden er noget helt andet, end jeg havde oplevet det før.

- Når det så sportsligt ikke går, som man havde regnet med, så kan man også godt mærke, at presset bliver endnu større. FCK havde jo haft stor succes, da jeg kom til klubben, og derfor var der også et stort pres på de mange nye spillere, som kom til klubben.

FC København havde sagt farvel til en række profiler i sommeren 2007 og havde under cheftræner Ståle Solbakken ikke den store succes i efteråret.

Spillet haltede, og flere af holdets nye spillere stod for skud, når kritikken ramte holdet.

- Jeg spillede selv nogle gode kampe i starten, mens holdet også præsterede, men det gik meget hurtigt ned ad bakke. Jeg lærte med det samme, at FCK ikke en klub, der er sjov at være i, når tingene ikke går som forventet, siger Würtz.

- Jeg kan ikke lade være med at sammenligne det med den periode, klubben er inde i nu. De har jo igen skiftet ud på nogle nøglepositioner, og det har ikke kørt i olie fra starten, og så stiger presset; og det er ikke de spillere, som har været med til at vinde the double, som står for skud, men snarere de nye spillere, som er kommet ind, som pludselig ikke er gode nok.

- Sådan var det også dengang, og mens der var mange rigtig rare mennesker i klubben, som jeg kun har gode ting at sige om, var klubben nok ikke klar på at tage sig godt af de spillere, som kom til udefra og pludselig befandt sig i en mediestorm, hvor der konstant var fokus på, hvis skyld det var, at det ikke fungerede.

- Jeg kan huske, at det påvirkede mig meget, også mere, end det egentlig burde. Jeg har altid været meget selvkritisk og var nok også for hård ved mig selv dengang, og det gjorde, at jeg ikke præsterede på det niveau, jeg vidste, jeg kunne.

Drilsk skade gjorde kun tingene værre
For at gøre ondt værre for Würtz, løb han efter et hårdt efterår ind i en skade i starten af foråret, som betød, at han blot spillede to kampe i foråret.

- Jeg var ikke specielt glad i den periode, og det gjorde det ikke tingene bedre, at jeg sad ude med den skade. Der gik lang tid, før vi fandt ud af, hvor alvorlig min skade var, og det var først en scanning om sommeren, der fik vist, at jeg havde sportsbrok, som jeg skulle opereres for. Det var sgu en træls periode.

- Jeg var i forvejen mentalt træt, hvilket selvfølgelig især skyldtes, at det ikke fungerede på banen. Særligt mod slutningen af efteråret, kørte jeg på pumperne og spillede ikke ret mange gode kampe, inden jeg i foråret så løb ind i skaden.

- Det var en hård kamp at komme tilbage, og jeg kom først ovenpå igen i efteråret, hvor holdet i mit fravær havde gjort det rigtig godt, så jeg kom ikke bare uden videre ind på holdet igen.

- Jeg fik blot en enkelt kamp i Superligaen i den nye sæson, og så blev jeg lejet ud til Vejle i foråret. Det var en mulighed, som jeg følte, var det rigtige for mig for at komme rigtigt i gang igen.

- Jeg spillede nærmest alle kampe for Vejle og kom derfor ovenpå igen, og selvom Vejle endte med at rykke ned, var det personligt et godt forår for mig, for jeg kom i gang og nærmede mig det niveau, jeg var på, før jeg skiftede til FCK.

AaB mestre med Würtz i FCK - FCK mestre med Würtz i Vejle
Mens Würtz befandt sig på lazarettet i FCK, vandt AaB det danske mesterskab i sæsonen 2007/08.

Da Würtz så var udlejet til Vejle i sæsonen efter, vandt FCK mesterskabet i 2008/09 efter en Superliga-sæson, hvor Würtz blot havde spillet én kamp for FCK og 15 for Vejle.

- Jeg var sgu lidt splittet, da AaB blev mestre, mens jeg var i FCK. Jeg var selvfølgelig rigtig glad på klubbens og mine tidligere holdkammeraters vegne, og jeg kunne også stadig holde med AaB, når de ikke mødte FCK, og derfor kan jeg heller ikke løbe fra, at jeg var en smule misundelig, da klubben vandt mesterskabet uden mig.

- Det er altid fedt at vinde et mesterskab, men med FCK er det forventeligt hver eneste år, og derfor er følelsen af at vinde måske ikke så vild, som hvis man gør det med en klub som AaB, som ingen har disse forventninger til.

- Mesterskabet med FCK betød nærmest ingenting for mig. Jeg spillede én kamp i Superligaen, og jeg følte mig ikke som en del af det mesterskab, erkender Würtz.

Tilbage til trygge rammer i AaB
Efter to sæsoner i FC København, heraf den ene halvsæson i Vejle, vendte Würtz i sommeren 2009 tilbage til AaB.

Würtz erkender, at han på daværende tidspunkt ikke havde forestillet sig, at han skulle ende med at spille resten af sin karriere i den nordjyske klub.

- Da jeg vendte retur til AaB, havde jeg ikke en forventning om, at jeg skulle være i klubben resten af min karriere. Jeg vidste, at hvis jeg vendte tilbage på det niveau, jeg spillede på, da jeg skiftede til FCK, så kunne der igen opstå en mulighed for at komme til udlandet, som selvfølgelig stadig var en drøm for mig.

- Samtidig kunne det også ske, at den nedadgående kurve, som jeg havde haft i et par sæsoner i FCK og Vejle, fortsatte, og så kunne jeg pludselig ende i en klub, som var endnu mindre end AaB. Så jeg vidste, at der var meget på spil, da jeg vendte hjem.

- Jeg valgte at vende hjem til AaB, fordi det er et sted, jeg rigtig godt kan lide at være, og det er jo også derfor, jeg er blevet i klubben så længe.

Drøm om udlandet
Rasmus Würtz forklarer, at han gerne ville have oplevet at spille i udlandet, og at muligheden også bød sig flere gange.

Midtbanespilleren følte dog aldrig, at mulighederne var de rette for ham.

- Allerede nogle år før, jeg skiftede til FCK, var der interesse fra udenlandske klubber. Jeg spillede på U21-landsholdet og havde også været inde omkring A-landsholdet, da jeg skiftede til FCK, men de muligheder, jeg fik, som blandt andet kom fra Rusland, var ikke attraktive nok for mig.

- Jeg havde da en klar ambition om at komme til udlandet, men jeg følte, at FCK kunne være et rigtig godt skridt på vejen til et større udlandsskifte. Da jeg skiftede til FCK, var der en mulighed for at komme til Spanien, vist nok Santander, men jeg troede på, at et godt ophold i FCK kunne op for et endnu større skifte.

- Jeg fortryder ikke, at jeg ikke skiftede til udlandet dengang. Det gik ikke, som jeg havde håbet, det ville i FCK, men det er der jo heller ingen garanti for, at det ville have gjort i en udenlandsk klub.

Mesterskabet med AaB
Efter fem sæsoner i AaB skete det endelig for Würtz – at vinde et mesterskab med hjerteklubben.

Efter en forrygende sæson i 2013/14 sluttede AaB foran FC Midtjylland og FC København, og det er en sæson, som Würtz aldrig glemmer.

- Det var helt vildt forløsende for mig at blive mester med AaB. Jeg havde på intet tidspunkt haft en forventning om at blive mester med klubben, og jeg havde hverken turdet tro eller håbe på det.

- Men pludselig ramte vi den her sæson, hvor tingene flaskede sig totalt for os. Vi spillede det bedste fodbold, jeg nogensinde har været med til at spille i min karriere.

- Vi lå nummer to i vinterpausen, og det var ikke engang FCK, som var foran os, det var FC Midtjylland. FCM førte, vi var to’er, men FCK var stadig favoritter til at vinde det hele, så der var ikke meget, der pegede på, at vi skulle vinde.

- Men vi fik det til at spille igen i foråret, og vi lå jo rigtig godt til det, da det begyndte at spidse til. Vi var helt suveræne på hjemmebane i den sæson, men tabte så pludselig to hjemmekampe i træk på hjemmebane i slutningen af sæsonen, og der nåede man sgu at blive lidt nervøst, for der blev det tæt igen.

- Vi stod jo så i Slagelse i næstsidste runde og havde spillet uafgjort, som var en skuffelse for os, men så hørte vi, at FCK havde scoret i Herning, og det var en helt ekstrem følelse at stå med dernede.

- Mange har spurgt, om det ikke var en træls måde at vinde det på, men jeg synes nu, det var meget fedt, siger Würtz med et grin.

AaB tog the double på overbevisende vis
Få dage efter mesterskabet kom i hus, spillede AaB pokalfinale i Parken mod FC København.

En masse AaB-fans var rejst med til hovedstaden, og dén finale er den enkeltstående kamp, som har været Würtz største oplevelse i karrieren.

- Det er den største kamp i min karriere. At få debut på A-landsholdet er også kæmpe stort, og jeg har oplevet mange gode ting, men den fremstår stadig som den største.

- Vi kom jo under pres fra starten, men fik vendt det efter pausen, og i anden halvleg spillede vi FCK ud af banen og vandt klart. Vi førte 4-1, inden de fik reduceret kort før tid, og så kunne festen bryde løs.

- Halvdelen af Parken var fyldt med AaB-fans, som i forvejen kunne fejre mesterskabet, og den tid, hvor vi kunne fejre the double var fuldstændig magisk og helt speciel at være en del af som AaB-mand. Det var helt outstanding og noget, jeg aldrig glemmer.

Rekordmanden Würtz
34-årige Rasmus Würtz har som sagt spillet flest Superliga-kampe i historien, da han med indtil nu 423 kampe har spillet 26 kampe mere end Hans Henrik Andreasen på andenpladsen.

Würtz har ikke sat sig et mål for, hvor mange kampe, han håber at nå.

- Det er da noget, jeg er stolt af, men det er ikke noget, jeg tænker over i hverdagen. Det har aldrig været en rekord, jeg havde håbet på at nå, men nu hvor man har den, så er man da stolt.

- Jeg har hverken ambitioner om at nå X antal kampe i AaB eller Superligaen. Det er vigtigst, man bare fortsætter med at præstere godt, for gør man det, får man også flere kampe. Når man en dag ikke leverer varen længere, så stopper man jo også med at få kampe.

- Jeg kigger ikke for langt frem, men har bare fokus på de næste kampe. Jeg føler ikke, det er ved at være slut, men jeg må tale med AaB om fremtiden på et tidspunkt. Hvis jeg selv gerne vil fortsætte, og de også vil forlænge, finder vi nok ud af, at det ikke slutter foreløbigt, og så må vi se, hvor mange kampe det kan blive til, siger Würtz.

Rasmus Würtz' kontrakt med AaB udløber efter denne sæson.


Af Anders Borup
Onsdag 1. april
Tirsdag 31. marts