Luk

Gyldent gensyn: BIF-ikon var tæt på Atletico

| Brøndby IF | 4 kommentarer

Infoboks

bold.dk vil den kommende tid gå en tur i arkivet og finde nogle af de bedste interviews og artikler, imens fodbolden ligger stille.

Det første gensyn bliver med Brøndby-legenden Kim Daugaard i en artikel fra december 2017. 

Kim Daugaard spillede hele sin karriere i Vestegnsklubben og vandt fem mesterskaber og fem pokaltitler i løbet af de 336 kampe, han spillede.

Han kunne dog have forladt klubben kort efter, han var kommet til den fra Herfølge, da en spansk storklub stod klar med en kontrakt efter en god indsats i en ungdomslandskamp.

- Kort tid efter, at jeg var rykket fra Herfølge til Brøndby som ungdomsspiller, fik jeg muligheden for at komme til Atletico Madrid, siger Daugaard til bold.dk.

- Interessen kom i kølvandet af en U21-landskamp mod Spanien, hvor det var gået rigtig godt. Vi slog dem 5-1 i Aarhus (OL-kvalifikationen 1995, red.). De havde spillere, som senere spillede i Barcelona og andre store klubber (blandt andre Raul Gonzalez og Ivan de la Pena, red.).

- På grund af den kamp fik jeg et tilbud om at komme til Atletico. Mange havde ikke rigtig agenter dengang, men klubberne talte sammen, og muligheden var der. Men det var ikke interessant for mig, for jeg følte mig ikke klar til det.

- Sidenhen kom der lidt småting hen ad vejen. Jeg havde muligheden for at skifte til 2. Bundesligaen i Tyskland lidt senere i min karriere, men der var timingen heller ikke den rigtige. Det var dér, hvor Michael Laudrup og John Faxe Jensen lige var kommet til klubben, så det var meget attraktivt at blive i Brøndby, da vi spillede rigtig god fodbold i den periode.

Stolt af sin karriere
Midtbanespilleren har aldrig fortrudt, at han ikke tog springet til Atletico, og han er stolt af, at han spillede hele sin karriere i Brøndby.

- Jeg ligger ikke søvnløs over, at jeg aldrig fik prøvet udlandet. Jeg er rigtig stolt af det, jeg oplevede og opnåede i min karriere, så jeg sover rigtig fint om natten. Jeg har altid været meget realistisk om egne evner, og Atletico var ikke det rigtige for mig dengang.

- Jeg tror, vi er ved at være en uddød race efterhånden - os der kun har spillet i én klub. De unge mennesker i dag jagter lidt nogle andre ting, mens man tidligere havde en tendens til at blive i den samme klub, hvis den havde de samme værdier som en selv.

- At spille i Brøndby var det største, man som dansk spiller kunne opnå i Danmark dengang. Hvis man gerne ville vinde titler, og det ville de fleste jo gerne, så var det i Brøndby, man skulle spille.

Historiske Liverpool-kampe i skyggen af tragedie
Kim Daugaard nåede i sin tid i Brøndby at spille adskillige kampe i Europa - især i UEFA Cuppen.

Mange Brøndby-fans husker kampene mod Liverpool i 1995, hvor Brøndby vandt samlet med 1-0 på Dan Eggens hovedstødsmål på Anfield.

De to kampe var for Kim Daugaard særdeles specielle af flere forskellige årsager og blev spillet kort efter, at Daugaard mistede sin far.

- Min far og jeg var begge store Liverpool-fans, og jeg havde fået tilsendt Liverpool-tøj fra min gudmor i England, siden jeg kunne kravle, så at vi skulle møde dem, var meget specielt og noget, vi så frem til i hele familien.

- Min mor holdt med Manchester United, så der havde været krig i stuen, da vi så Tipslørdag, og Liverpool betød meget i familien.

- Det var derfor kæmpestort for os, da Liverpool kom op af hatten, men dagen før den første kamp mod dem, hvor vi skulle spille i Parken, døde min far.

- Det var selvfølgelig en enormt hård oplevelse for mig, da jeg kun var 21 år. Jeg var knust. Min far havde altid fulgt mig og fodbolden, siden jeg var dreng, og han havde været holdleder for alle de hold, jeg havde spillet på som barn. Det var sgu hårdt, at ens far døde dagen før, at man skulle spille sin største kamp til dato - endda mod hans favoritklub.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, men som min mor sagde til mig, så vidste jeg godt, hvad min far ville ønske, at jeg gjorde. Jeg ringede til Ebbe Skovdahl og fortalte, hvad der var sket. Jeg sagde til ham, at hvis han syntes, jeg skulle spille, så var jeg klar til det, og han fortalte mig, at jeg skulle starte inde, så derfor meldte jeg mig klar.

- Da jeg sad i omklædningsrummet før kampen, havde jeg kun fokus på at spille, og i virkeligheden var det nok rigtig god terapi for mig at få renset tankerne i de timer. Det gav mig et frirum, men mit humør i løbet af de uger gik meget op og ned, for det var så ærgerligt, at han ikke nåede at opleve det.

- Jeg kan huske, jeg tænkte meget på, hvad folk ville mene om mig, når jeg spillede en fodboldkamp dagen efter, at min far var død, som om intet var hændt, og om de tænkte, at jeg ikke var ked af det.

- Men jeg har aldrig fortrudt, at jeg spillede kampen, og jeg har også kun fået positive tilkendegivelser om, at jeg spillede den. Jeg ved også, at jeg havde fortrudt det i dag, hvis jeg ikke havde spillet kampen. Det var selvfølgelig også kæmpestort at stå på Anfield og have slået Liverpool ud.

CL mod Barca, Bayern og United
Tre år efter kampene mod Liverpool, kvalificerede Brøndby sig for første gang i klubbens historie til Champions League, hvor holdet kom i en svær gruppe med Barcelona, Manchester United og Bayern München.

Det blev til en enkelt sejr og fem nederlag, og dermed røg Brøndby ud efter gruppespillet, men det er stadig en oplevelse, som Daugaard ser tilbage på med stor begejstring.

- Tiden omkring 1998 var et fantastisk år. Vi havde et virkelig godt hold og spillede i Champions League, og det år blev jeg endda kåret til årets spiller i klubben. Når man ser på, hvor gode vi var, er det en bedrift, som jeg er meget stolt af.

- Det var kæmpestort at spille i Champions League og med afstand en af de største oplevelser i min karriere. Jeg spillede på et hold, hvor vi helt oprigtigt altid troede på, at vi kunne gå på banen og vinde, uanset hvem vi mødte. Folk grinede lidt af os, men vi troede sgu på det.

- Alle sagde jo til os, at vi ikke ville få et eneste point i gruppen, men så lagde vi ud med at slå Bayern München med 2-1. Dermed førte vi faktisk gruppen efter første runde, da Barcelona og United spillede uafgjort. Efterfølgende blev vi selvfølgelig overmatchet mod de meget stærke hold, vi mødte.

- Det var en stor tid for os. Selvfølgelig fik vi nogle stryg af de meget stærke hold, men jeg husker selv, at jeg scorede på Peter Schmeichel i vores kamp mod United i Parken, og det var da også stort for mig.

- Jeg lavede ikke vanvittigt mange mål, men en stor del af de mål, jeg trods alt scorede, var vigtige mål. Jeg scorede i pokalfinaler, i direkte dueller om mesterskaber og i Champions League. Jeg havde evnen til at score i de store kampe, og det var selvfølgelig fedt for mig.

Modstanderen frygtede Skovdahls Brøndby
Kim Daugaard spillede under flere forskellige trænere i løbet af sine mange år i klubben, og han var dermed også vidne til omskiftelige perioder - både i form af succes og spillestil.

Daugaard slog igennem på holdet under Ebbe Skovdahl, og det er især Skovdahls og Michael Laudrups æraer, som står tydeligt i billedet for Daugaard i dag.

- Jeg var rigtig glad for Skovdahl, men det giver jo lidt sig selv, da spillere altid er glade for trænere, som giver én lov til at spille. Jeg løb mange meter dengang, også mere end jeg gjorde til sidst i karrieren, hvor jeg snarere var god til at stå de rigtige steder, siger Daugaard med et grin.

- Da vi havde Ebbe, var vi i super god form. Vi vidste godt, at selvom vores modstandere kunne løbe langt, så var det ikke nok til at slå os, for vi kunne altid løbe længere end dem, og vi var også bedre på bolden.

- Samtidig havde Ebbe evnen til at give os den mentale styrke i form af hans meget hårde træning. Vi følte os altid fysisk ovenpå, og det gjorde os samtidig mentalt stærkere og gav os et kæmpe overskud allerede inden, vores kampe gik i gang.

- Siden dengang har jeg flere gange hørt fra modstandere, at de sommetider var bange for at møde os, når de kom på Brøndby Stadion, og det følte vi også, at de var. Vi var allerede ovenpå inden kampen, når vi kunne se på modstanderne, at de var nervøse for at møde os.

- Det gav os en mental fordel med det samme, og som alle ved, spilles en stor del af fodbolden med det, der foregår mellem ørerne.

Spillet under Laudrup var det flotteste
Daugaard spillede også under trænere som Tom Køhlert og Åge Hareide, mens Michael Laudrup kom til klubben i 2002 og med det samme gjorde indtryk på Daugaard.

- Laudrup var imponerende. Han så fire træk frem hele tiden og var nærmest en skakspiller på fodboldbanen. Han var så dygtig taktisk og gav os nogle redskaber, som vi ikke havde haft før.

- Det så man også inde på banen, hvor vi spillede nogle fantastiske kampe - især i 2005, hvor vi vandt flere storsejre som 4-0, 5-0 og 7-0 og spillede på et niveau, som ingen andre kunne matche.

- Der har heldigvis været mange gode tider, men en af dem var helt sikkert under Laudrup, fordi vi spillede noget fodbold, som vi hverken før eller siden har spillet bedre.

Ustyrlige Sand og legenden Vilfort imponerede
Kim Daugaard spillede i Brøndby fra 1993 til 2008 og nåede at spille sammen med flere store spillere.

Skal Daugaard pege på to spillere, som har været de bedste at spille på hold med, peger han på to andre klublegender.

- Der har heldigvis været rigtig mange dygtige spillere, men en af dem, som har udviklet sig og rykket sig mest på kortest tid, var Ebbe Sand.

- Jeg kan huske de første par træninger, hvor ham og hans bror (Peter Sand, red.) var med. Vi trænede i kostalden i Brøndby, og det er ikke for at være fræk, men vi tænkte nogle gange, at hvis der ikke var bander omkring banen, så var de løbet ud af hallen. De fór sgu lidt rundt begge to, og det virkede ikke som om, at der altid var helt styr på det.

- Men den udvikling, som Ebbe pludselig tog, var sindssygt imponerende, og han gik jo på kort tid fra at være meget uprøvet til at være den bedste spiller på holdet. Han er en fantastisk person, og jeg har aldrig mødt en mand med så meget karisma, som stadig har begge ben plantet på jorden og altid bare er flink og rar.

- Når man har spillet i Brøndby i så mange år, som jeg har, kan man heller ikke lade være med at nævne Kim Vilfort. Han var bare cool på en stille og rolig måde. Han havde ikke behov for de store armbevægelser, men der var alligevel bare kæmpe respekt omkring ham.

- Jeg lænede mig selv rigtig meget op ad ham. Vi spillede sammen inde på midtbanen, og jeg kiggede rigtig meget på, hvad han gjorde. Han var en fantastisk dygtig spiller og en meget vigtig type for holdet. Jeg forsøgte at lære af ham både på og uden for banen.

En gang Brøndby altid Brøndby
- Man bliver sgu stolt, når man nævnes i sammenhæng med ham. Når folk nævner legenden Kim Vilfort, og ens eget navn bliver nævnt i den sammenhæng, så bliver jeg beæret, siger Daugaard, som i dag er assistenttræner i HB Køge, og som understreger, at Brøndby stadig betyder meget for ham den dag i dag.

- Selvfølgelig. Man lukker aldrig døren for en klub, hvor man har været i så mange år. Jeg nyder at arbejde sammen med Per Rud og Henrik Lehm, som også begge har været i Brøndby.

- Vi sidder stadig jævnligt og taler om de gode gamle dage i Brøndby, og vi har alle gode minder. Jeg kan godt skrive under på den med 'én gang Brøndby altid Brøndby', siger Daugaard.


Af Anders Borup

4 kommentarer

Cerezo 07:42          
Fed artikel -også selvom den er genbrug. Jeg blev fast inventar på Brøndby-stadion omkring den tid hvor Daugaard slog igennem og han var en dygtig spiller med et godt overblik og et fint spark.

Han var ikke den der fyldte mest i en navnkundig Brøndby-trup men han var rigtig god når det kørte for ham. Jeg husker bl.a. en kamp mod B93 på Østerbro Stadion (jeg tror det var i sommeren 1998) hvor han spillede fantastisk, gjorde hvad der passede ham, lagde op til et par kasser og scorede to mål.

Det han nævner om Brøndbys evne til at dominere kampene på hjemmebane og en slags følelse af uovervindelighed er jeg meget enig i. Det var som om man havde et ekstra gear i forhold til modstanderne -især sidst i kampene, hvor der også var tryk på publikum, hvis en føring skulle jagtes. Da Zorniger kom tilbage så man i en periode noget der mindede om "Skovdahls gule hær" som vi sang om i sin tid.

Fint med lidt nostalgiske artikler og tilbageblik når nu bolden i ikke ruller, men måske man lige skulle stryge den sidste sætning om at åbne en ny låge i julekalenderen når man genbruger artiklen i foråret.
Johan_Elmander! 08:02          
Stærkt Daugaard, jeg er fan!! :)
Kruse71 09:46          
Måske ikke den største teknikker, men klubånd som de færreste.
teddysolskjaer 10:05          
Interessant læsning :)
Får helt lyst til at fyre op for CM 1999/2000 igen nu!
Tirsdag 7. april