Luk

Gyldent gensyn: DK's dyreste bænkevarmer

| 3F Superliga | 7 kommentarer
Gyldent gensyn: DK's dyreste bænkevarmer
Foto: Getty Images

bold.dk vil den kommende tid gå en tur i arkivet og finde nogle af de bedste interviews og artikler, imens fodbolden ligger stille.

Næste gensyn er med målmaskinen Søren Frederiksen, der nåede 299 kampe og 139 mål i Superligaen fordelt på tre ophold hos Viborg samt et enkelt hos henholdsvis Silkeborg og AaB inden sit karrierestop i 2005.

Frederiksen formåede to gange i karrieren at blive Superliga-topscorer, og hans debut i Danmarks bedste fodboldrække startede da også på målrig vis med et hattrick for Viborg i en hjemmekamp mod KB i 1990.

- Det var rigtig, rigtig stort. Min far, som jeg desværre mistede nogle år senere, stod og så kampen, og det var fantastisk. KB var jo på det tidspunkt en stor klub i dansk fodbold, så at lave hattrick på hjemmebane i en alder af 18 år var kæmpestort. Det gav mod på tilværelsen og blod på tanden, siger Frederiksen til bold.dk.

Danmarks dyreste bænkevarmer
Efter nogle succesfulde år hos Viborg hvor Søren Frederiksen - naturligvis - var blevet topscorer for de grønne oprykkere i 1993, skiftede han til Silkeborg.

Frederiksen blev den på det tidspunkt dyreste spiller i dansk fodbold, men opholdet i Silkeborg forløb ikke som håbet.

- Jeg blev Danmarks dyreste spiller, da jeg skiftede fra Viborg til Silkeborg og oplevede så i 1994 også at blive Danmarks dyreste bænkevarmer, siger Frederiksen med et smil.

- Silkeborg havde store forventninger til mig, og jeg havde store forventninger til mig selv, men det gik så ikke, som vi havde håbet på. Jeg havde svært ved at finde min plads, og der var megahård konkurrence, for Allan Reese, Heine Fernandez og Hans Erfurt var sindssygt dygtige.

- Jeg føler stadig, jeg havde andel i at vinde mesterskabet, for jeg scorede fem mål i den halvsæson. Jeg lærte utrolig meget i den modgang og spillede med nogle fantastiske spillere. Morten Bruun kan jeg huske, var en fuldkommen fantastisk spiller på det tidspunkt, og Keld Bordinggaard så jeg også meget op til.

- Jeg har haft mange nedture i min karriere, men hver gang er jeg kommet godt tilbage, og det er jeg stolt over, at jeg har gjort, siger Frederiksen.

En flybillet til Panathinaikos
Søren Frederiksen vendte i 1995 tilbage til de trygge rammer i Viborg, hvor han genfandt spilleglæden og målnæsen.

Frederiksen var taknemmelig for, at Viborg stod klar dengang, for succesen hos de grønne førte til et skifte til AaB, som endte med at blive angriberens bedste sportslige år i karrieren.

- Mine fire år i AaB var nok mine bedste rent sportsligt. Det var en fantastisk tid, hvor vi ikke bare vandt mesterskabet, men også spillede europæisk fodbold, og jeg kom ind omkring landsholdet, siger Frederiksen.

- Jeg var aldrig en spiller, der kunne gøre noget på egen hånd. Jeg var afhængig af at have nogle dygtige medspillere, som kunne lægge nogle bolde til mig. Jeg husker stadig AaB-spillere som Allan Gaarde, Jesper Grønkjær, Ståle Solbakken og Henrik 'Mini' Rasmussen, som kunne fodre mig med nogle fremragende afleveringer.

Søren Frederiksen nåede i karrieren aldrig til udlandet, men i AaB-tiden var han meget tæt på et skifte til græsk fodbold.

- Jeg stod rent faktisk med en flybillet til Panathinaikos, hvor Lynge Jakobsen, Børge Bach og jeg skulle have fløjet derned. Frank Strandli blev købt fra Panathinaikos, og så var de interesseret i at få en anden type ind, og det skulle så være mig.

- Men om aftenen inden vi skulle af sted, ringede præsidenten og sagde, at vi ikke skulle komme alligevel, fordi de havde købt en græsk landsholdsspiller i stedet.

- Det var rigtig, rigtig ærgerligt. Jeg havde været inde i en rigtig god periode og havde sat næsen op efter at skulle af sted. Senere i AaB-tiden har jeg takket nej til en israelsk klub, hvor jeg virkelig kunne have tjent mange penge, men der stod vi og skulle have vores første barn, så der var jeg ikke klar til at tage af sted.

- Jeg ville gerne have prøvet mig af i udlandet, og der har været mange klubber gennem tiden, der har kigget på mig. Langt de fleste har vendt tommelfingeren nedad, fordi de ikke har ment, jeg havde noget ekstraordinært, og det er sgu fair nok.

- Jeg fortryder intet. Jeg står ved de valg, jeg har truffet, og jeg har fået det absolut maksimale ud af mit talent. Jeg er megastolt over, at jeg har været en profil i Superligaen gennem så mange år.

Landsholdsdebut på Wembley
Søren Frederiksen nåede i karrieren seks A-landskampe for Danmark, og især debuten står stærkt i erindringen.

Vi skal tilbage til 1994, hvor Danmark spillede venskabskamp mod England på Wembley og med 18 minutter igen blev 22-årige Søren Frederiksen sendt i aktion til sin landsholdsdebut foran knap 72.000 tilskuere.

- Det er den klart største oplevelse sammen med mine mesterskaber. Der var fuldt hus på Wembley, og det var virkelig vildt. Jeg var ung, og det var en kæmpe oplevelse at løbe ind til så mange tilskuere. Det var ubeskriveligt.

Startopstillingen til den landskamp tæller jo store koryfæer som Peter Schmeichel, Lars Olsen, John Faxe Jensen, Kim Vilfort, Michael og Brian Laudrup...

- Og når man så nævner Søren Frederiksen derefter, hænger det ikke rigtig sammen, vel, siger Frederiksen med sit karakteristiske muntre grin.

- Det var jo store navne, og især Michael og Brian Laudrup har altid været kæmpe idoler for mig, og de havde trods deres stjernestatus benene solidt plantet på jorden.

- Det er noget, jeg stolt fortæller til mine børn, og som jeg aldrig glemmer. Jeg havde da håbet på at få flere landskampe, men jeg er rigtig stolt over de seks, jeg nåede, sammen med mit ene landsholdsmål.

Blev gift på Viborg Stadion
AaB havde i 2000 tilbudt Søren Frederiksen en treårig forlængelse, men angriberen mente selv, at han havde fem gode år tilbage i sig, og så slog Viborg til.

Dermed vendte han hjem til Viborg Stadion, hvor det hele startede, og hvor han også blev gift med sin kone på helt særlig fodboldmanér.

- Min kone og jeg var ikke så meget til at skulle gå op ad kirkegulvet, så vi syntes, det kunne være sjovt at blive gift på Viborg Stadion. Vi holdt en fed fest i loungen og blev viet af borgmesteren i dejlig solskin.

- Inde i målfeltet var der kridtet et hjerte op i stedet, og det var en fantastisk dag, som jeg ser tilbage på med stor glæde. Det var et ægte fodboldbryllup.

- Viborg har givet mig så meget, og jeg er dem evigt taknemmelige. Silkeborg og AaB betyder også rigtig meget for mig, og alle tre klubber har en stor plads i mit hjerte, siger Frederiksen.

Elskede at slå kolbøtter
Søren Frederiksen huskes af mange for sine muntre jubelscener, der spændte fra imiterede golfskud til rullefald og kolbøtter.

Fodboldglæden og den positive indstilling har altid været en ufravigelig del af Søren Frederiksens personlighed, og de værdier forsøger han at give videre til sin søn Emil, der spiller i Heerenveen.

- Jeg elskede at slå mine kolbøtter og få publikum med, når jeg scorede mål. Jeg vidste jo også, at jeg blev svinet til, når jeg brændte en 100 procentschance, og det tog jeg med, siger Frederiksen.

- Jeg elsker at spille fodbold, og det er vigtigt, at man er glad og positiv, for livet er en fantastisk gave, og det skal vi nyde. Jeg har haft det som blommen i et æg og har kunnet leve af min hobby, og det var vigtigt for mig at få glæden over at score mål ud.

- Kammeratskabet har betydet meget for mig i alle de klubber, jeg har været i, for jeg tror på, at det giver noget på banen i sidste ende. Det er også noget af det, jeg forsøger at give videre til mine børn. En god spiller er en glad spiller.

Rekord for flest brændte chancer
Søren Frederiksen mistede sin rekord for flest mål i Superligaen, da Morten Duncan Rasmussen scorede sit mål nummer 140 og dermed gik forbi Frederiksens 139 kasser.

Den tidligere målmager må nu tage til takke med en anden, og lidt mindre flatterende, rekord.

- Det gjorde ondt at miste rekorden, må jeg erkende. Hvis jeg havde været lidt mere træfsikker foran mål, var jeg også kommet over 200 mål, men jeg brændte lidt for mange og ramte den berømte pølsevogn nogle gange.

- Det kendetegnede mig, at jeg var rigtig god til at score mål, men også rigtig dygtig til at brænde chancer. Det er sgu fair nok, at Duncan tog den, for han er en dygtig afslutter og en stor profil i Superligaen.

- Nu har jeg nok kun rekorden for flest brændte chancer, men den pris er jo ikke lige så sjov som den anden, siger Frederiksen med et stort smil.

45-årige Søren Frederiksen arbejder i dag som sælger i hverdagene og scout for Heerenveen i weekenderne, men han fortæller, at han en dag forventer at vende tilbage til trænergerningen.


Af Anders Borup
Onsdag 1. april
Tirsdag 31. marts