Luk

Gyldent gensyn: Kultklub udraderet i SL-afsked

| 3F Superliga | 3 kommentarer
Gyldent gensyn: Kultklub udraderet i SL-afsked
Foto: Getty Images

bold.dk vil den kommende tid gå en tur i arkivet og finde nogle af de bedste interviews og artikler, imens fodbolden ligger stille.

Næste gensyn er en artikel fra 2016, som tager udgangspunkt i den mest målrige kamp i Superliga-sæsonen 2003/2004. Kampen blev spillet i Esbjerg den 29. maj 2004 og stod mellem Esbjerg fB, sjovt nok, og Boldklubben Frem

Esbjerg havde allerede vundet bronzemedaljerne, mens Frem allerede var rykket ud af Superligaen. Og det kom kampen da også til at bære præg af. Stemningen var i top i Esbjerg, og det lokale mandskab lukkede den flotte sæson af med at banke Frem med 6-3.

Esbjerg kom faktisk foran hele 6-1, før Frem fik pyntet lidt på resultatet i slutminutterne. Kim Kristensen, som den dag i dag står i spidsen for Skive IK i 1. division, scorede to af Frems mål, før en meget ung Mikkel Thygesen scorede Frems hidtil sidste Superliga-mål.

Og Kim Kristensen husker den dag i dag stadig kampen i Esbjerg.

- For os var den jo en lille smule ligegyldig, fordi vi allerede var rykket ud. Omvendt var det også en meget fed kamp, fordi Esbjerg vandt bronze det år, så der var masser af tilskuere og god knald på, fordi de skulle have bronzemedaljerne, siger Kim Kristensen.

- Man er selvfølgelig aldrig resignerende, men vi gik ind til kampen med en indstilling om, at det var overstået for os. Vi gik selvfølgelig ud og gjorde, hvad vi kunne - men de havde langt mere momentum, fordi de var på vej mod bronzemedaljerne.

Vemodig slutning
Et særdeles betydende aspekt af kampen var, at Frem som sagt spillede sin hidtil absolut sidste Superliga-kamp. Det betød samtidig, at klubben vinkede farvel til flere spillere - herunder Kim Kristensen.

- Det var vemodigt. Både fordi det endte med nedrykning, og fordi det var min egen sidste kamp for Frem efter nogle fuldstændig fabelagtige år i klubben, siger Kim Kristensen, som dog var udmærket tilfreds med trods alt at lukke sin Frem-karriere af med to kasser.

- Det ene mål var på hovedstød. Vi fik sat gang i en omstilling, og bolden blev slået mod bagerste stolpe, hvor jeg kom stormende fra kanten og satte den over i det modsatte hjørne på et hovedstød. Det andet var på straffespark.

- Det havde ikke den store betydning, men det lunede da lidt på statistikken, siger Kim Kristensen efterfulgt af let latter.

Et hårdt slag
Efter Frems konkurs i 1993 havde klubben i flere år kæmpet hårdt for at arbejde sig tilbage til tidligere tiders storhed - og det lykkedes altså i 2003 at ramme landets bedste række igen. Men det blev blot til en enkelt sæson, før det igen hed 1. division.

Siden dengang har Frem ikke været at finde i Superligaen, og nedrykningen kom som et hårdt slag for kultklubben, som havde satset stort på en retur til toppen.

- Vi oplevede det ikke så voldsomt, lige da det skete. Men det var helt sikkert et hårdt slag. Klubben havde kæmpet hårdt på at komme tilbage til, hvor den var på et tidspunkt, og hvor den også hørte hjemme - som storklub.

- Der var blevet satset økonomisk ved at hente spillere, som skulle sørge for at overleve. Jeg synes også, vi havde et rigtig godt fodboldhold med nogle rutinerede kræfter og nogle unge drenge. Det var en god blanding, men det var desværre ikke nok.

Var der ekstra pres på jer spillere på grund af de store satsninger?

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg havde været i klubben i mange år og var rigtig glad for at være der. Det var et skidegodt sted at være, og jeg føler ikke, at der var noget sindssygt pres.

- Omvendt var der måske, for der røg jo også en træner i løbet af sæsonen, siger Kim Kristensen med henvisning til, at Ole Mørch undervejs blev erstattet af Ebbe Skovdahl.

- Men nedrykningen var et hårdt slag, fordi der skulle rettes op på en masse efterfølgende. Man mistede nogle spillere og havde et økonomisk efterslæb. Så det var rigtig, rigtig hårdt.

- Jeg ved ikke, hvordan det var at være på bestyrelsesgangene, men efterfølgende så det jo ud til, at man nok havde satset lige en tand for meget på at blive i Superligaen, siger Kim Kristensen med reference til, at klubben på rygtebasis var meget tæt på konkurs den sommer i 2004.

- En helt speciel klub
Superligaen har som sagt ikke været begunstiget af Frems tilstedeværelse siden dengang. Drømmen om en gentagelse af tidligere tiders gyldne præstationer led et knæk - men på trods af mange hårde års kamp for tilbagevenden, så var kulturen i klubben intakt.

- Det var en supergod og helt speciel klub. Det, der gør den unik, er det sammenhold, der er, og det er også noget af det, man har overlevet på efterfølgende. Klubben har fået mange dunk i hovedet i løbet af årene, men har rejst sig hver gang.

- Noget af det, man eksempelvis gjorde derude var, at når kampene var færdige, så mødtes man med alle supporterne i klubhuset og kårede dagens Frem'er, mens man sad og raflede og fik en øl - og det tror jeg i øvrigt, at man stadig gør. Der er bare en helt speciel kultur og ånd i den klub

Fest og glade dage
Netop det med øllene har i årenes løb også udmøntet sig i historier om gode fester i Valby Idrætspark - og Kim Kristensen vil da heller ikke afvise, at der på trods af nedrykningen i 2004 blev stablet en solid fest på benene.

- Det kan jeg ærlig talt ikke huske. Men som regel er der jo fest, når sæsonen er slut, og det ville undre mig meget, hvis vi ikke også havde gang i sådan en, siger Kim Kristensen smågrinende, inden han skruer tankerne endnu længere tilbage.

- Da vi var i 1. division spillede vi altid om lørdagen - ikke for at vi kunne feste, men for at fansene kunne feste. Selvfølgelig blev der ikke lagt op til, at spillerne skulle feste, men det var altså bare en meget social klub, og der var altid plads til et par øl efter træning.

- Vi gik jo ikke i byen torsdag, fredag og lørdag, når vi skulle spille søndag, men der var bare plads til mange forskellige ting. Der var plads til mange typer og plads til, at vi kunne få et par øl og en hyggesnak efter træning i stedet for, at man bare røg ud ad døren med det samme.

- Det skal ikke lyde som om, det var dybt useriøst, for det var det ikke. I den periode, jeg var der, gik det godt, og klubben blev stille og roligt mere og mere professionaliseret. Men lige da jeg kom til klubben var det meget mere sjov og ballade. Så jeg har prøvet begge dele. 

- Og jeg synes, at man i Frem formåede at holde fast i de dyder, der var vigtige for klubben - og det skulle undre mig meget, hvis ikke dyderne lever videre i klubben i dag, siger Kim Kristensen.

Søren Larsen havde en vild vilje
Et par af Kim Kristensens holdkammerater fra tiden i Frem hed Søren Larsen og Mikkel Thygesen - to spillere, der skulle udvikle sig til at blive store Superliga-profiler med landsholdskampe på cv'et og ophold i udenlandske klubber.

Og allerede dengang var Kim Kristensen meget imponeret over de to fremadstormende unge herrer. 22-årige Søren Larsen havde allerede været i Brøndby, hvor han ikke gjorde meget væsen af sig - men blev så hentet til Frem, hvor han fik sit gennembrud.

- Det var fantastisk at spille med de unge drenge, siger Kim Kristensen.

- Søren Larsen var sindssygt god for os og var en rigtig bomber. Han var en af dem, der sørgede for, at vi kunne være med. Noget af det, jeg især husker ham for, er hans ærgerrighed og vilje til at blive bedre hele tiden. Det var jeg meget imponeret af. 

- Når træningerne var ovre, så spurgte Søren ofte assistenttræneren og målmanden, om de ikke ville blive ud og hjælpe ham lidt med nogle afslutninger. Det var langt hen ad vejen ham selv, der sørgede for, at han blev bedre, og det var virkelig fedt at se ham få succes, siger Kim Kristensen.

Mikkel Thygesen forstod, hvad det krævede
Den eftermiddag i Esbjerg i 2004 spillede blot 19-årige Mikkel Thygesen sin kamp nummer 30 ud af 33 mulige i den sæson, og han var af en helt særlig støbning, fortæller Kim Kristensen.

- Thygesen var måske et lidt større fodboldmæssigt talent end Søren Larsen. Han havde også den der vilje i kampene. Men han stod ikke tre-fire timer efter træning - han havde bare noget ekstra vildskab i kampene, som gjorde, at han vandt mange af sine nærkampe og dueller.

- Da jeg selv startede, var jeg vant til, at når der skulle slæbes mål eller bolde, så var det de unge, der gjorde det. Men der kom en periode, hvor det ikke var naturligt for de unge - ikke at det absolut skal være de unge, der gjorde det. Men i gamle dage var det bare sådan.

- Hvis man satte sig imod, så fik man det at føle. Men der kom så den her periode med oprør fra de unge drenge, som ikke gad det der. Men det var Thygesen ligeglad med. Han vidste godt, at det krævede hårdt arbejde at nå til tops, og han var sgu ikke bleg for at slæbe rundt på tingene.

- Det er nogle gange hårdt at være ung i en Superliga-trup, men det forstod han at gøre på den rigtige måde. Og de typer under man succes. Og jeg tror også, de har nemmere ved at komme frem i verden, fordi de har været vant til, at det ikke kommer ad sig selv, siger Kim Kristensen.

Mikkel Thygesen røg den sommer videre til FC Midtjylland, hvor han hurtigt udviklede sig til at blive en stor profil. Søren Larsen røg til Djurgården, hvor han bombede løs og røg videre til Schalke 04 blot et år senere.

Kim Kristensen selv fulgte Mikkel Thygesen til FC Midtjylland, hvor han i dag er ansat i administrationen, mens han samtidig træner Skive IK's 1. divisionshold.

Måske får Kim Kristensen en dag muligheden for at stifte bekendtskab med Frem igen. Godt nok gik klubben i 2010 konkurs, men er igen tilbage på rette spor. Frem har fortsat store ambitioner og glippede kun lige nøjagtig oprykningsspillet i 2. division i denne sæson.

Én ting er i hvert fald sikkert - de giver aldrig op i Frem, og klubben vil formentlig altid have en plads i hjertet hos de fleste fodboldelskere.


Af Anders Borup
Mandag 30. marts
Søndag 29. marts
Div.Forening: Stadig planen alle kampe spilles
16:06
Kristian P: 16-årig sender mig ud efter pølser
16:06
Div.Forening: Stadig planen alle kampe spilles
16:06
Officielt: Barca-spillere tager stor lønnedgang
16:05
Dansk Politik
16:02
Officielt: Barca-spillere tager stor lønnedgang
15:58
Avis: Klubber prøver at få City-straf opretholdt
15:57
Coronavirus - vi åbner 14. april?
15:57
Officielt: Barca-spillere tager stor lønnedgang
15:57
Officielt: Barca-spillere tager stor lønnedgang
15:55
Uvildig instans træffer Superliga-beslutning
15:53
Avis: Klubber prøver at få City-straf opretholdt
15:44
Uvildig instans træffer Superliga-beslutning
15:43
Div.Forening: Stadig planen alle kampe spilles
15:41
Officielt: Barca-spillere tager stor lønnedgang
15:38
Claus T: Skal findes vinder, op- og nedrykkere
15:37
Medie: Isoleret PL-afslutning vinder opbakning
15:29
Div.Forening: Stadig planen alle kampe spilles
15:28
Take my braith away
15:27
Dansk Politik
15:24
UEFA indkalder alle lande til møde onsdag
15:22
Ny udfordring til de "nye" brugere! (Ny tråd)
15:22
Officielt: Barca-spillere tager stor lønnedgang
15:20
Medie: Isoleret PL-afslutning vinder opbakning
15:20
SERIE A
15:19