Luk

Gyldent gensyn: OB-stjerne fik Bayern-tilbud

| 3F Superliga | 6 kommentarer
Gyldent gensyn: OB-stjerne fik Bayern-tilbud
Foto: Getty Images

bold.dk vil den kommende tid gå en tur i arkivet og finde nogle af de bedste interviews og artikler, imens fodbolden ligger stille.

Næste gensyn er med Søren Berg, som nåede at spille 332 kampe i Superligaen for klubber som OB, Randers FC, AGF og FC Vestsjælland.

Trods de mange kampe i landets bedste fodboldrække var det dog først i en meget sen alder, at Søren Berg fik øjene op for, at fodbolden kunne blive hans levevej.

- I forhold til mange andre, så startede jeg først meget sent med min professionelle karriere. Det hænger sammen med, at jeg faktisk aldrig rigtig havde en drøm om, at fodbold skulle blive min levevej.

- Fodbold var bare sådan noget jeg rendte og hyggede mig med. Der var træning et par gange om ugen, og så spillede vi kamp i weekenden.

- Derudover var jeg i gang med en uddannelse, som jeg først skulle blive færdig med, så jeg var 24 år gammel, da jeg skrev under på min første kontrakt med OB, siger Søren Berg til bold.dk.

Fra Fjordager til Fyns Stolthed
Det var i barndomsklubben Fjordager, at Søren Berg hyggede sig med fodbolden et par gange om ugen op gennem ungdomsårene, men da skridtet til Fyns flagskib OB blev taget, kom den høje alder offensivspilleren til gode.

- Jeg startede som helt lille i Fjordager. Senere i mine ungdomsår spillede vi i en landsdækkende række, og jeg blev faktisk så træt af de lange busture og de mange timer én kamp tog af ens weekend, at jeg i et halvt års tid helt stoppede med at spille.

- Den første kontrakt, jeg lavede med OB, var kun gældende i et år, for jeg havde det sådan, at hvis jeg ikke kunne komme på holdet, så ville jeg hellere bruge min tid på noget andet.

- Omklædningsrummet var hårdt og kontant, da jeg kom dertil, men jeg tror faktisk det var værre i årene inden, hvor typer som Stig Tøfting og Brian Steen Nielsen prægede miljøet.

- Men på den anden side har jeg heller aldrig prøvet at være ung i et eliteomklædningsrum. Jeg var blandt de ældre, da jeg startede i OB, så på den måde fik jeg nok også lige skåret den værste frygt fra alene af den grund.

- Jeg var nok også heldig i forhold til hierarkiet. Jeg var allerede var med på bænken i den første weekend efter mit skifte og startede inde i den fjerde kamp. På den måde blev jeg hurtiget accepteret af spillerne højt i hierarkiet.

I Søren Bergs OB-tid tog spillere som Arek Onyszko og Hemmingsen-brødrene oftest overskrifterne - og ikke altid for det positive - men det billede kan han ikke genkende.

- Selvom de måske havde et blakket ry, så var typer som Arek, Michael og Carsten faktisk utrolig fine og hyggelige, og de var med til at skabe stemning i truppen, selvom de også var kontante i deres udmeldinger og måde at spille på.

- Mange siger, at de var nogle hårde hunde, men jeg synes, at folk tog lidt fejl af dem. Det var altid sjovt at være i deres selskab.

Guldet der glippede
Berg og OB hørte i en længere årrække i startnullerne til blandt topholdene i Superligaen, men det blev aldrig til mere end et par bronzemedaljer i 2005/2006 - og det ærgrer offensivspilleren.

- Mens vi var i det, var fokus nok mest på at præstere bedst muligt fra uge til uge. Men når jeg nu kigger tilbage på de trupper, vi havde i mine OB-år, så kan jeg godt ærgre mig over, at vi ikke lige tog det sidste skridt.

- Jeg synes faktisk, vi havde det hele over mange sæsoner, og jeg føler, vi var lige så konkurrencedygtige som de hold, der endte med at vinde guld i de år.

Den dag Bayern München ringede
Trods det manglende guld kom der på et tidspunkt et opkald fra en meget prominent adresse, som Berg dog endte med at takke nej til.

- Der var kort en interesse fra Bayern München. Indgangsvinklen var dog lidt specielt. Det var noget med, at jeg skulle være i førsteholdstruppen, men at jeg primært skulle være en af de ledende spillere på reserveholdet og hjælpe unge spillere på vej op.

- Det var midt i nullerne, som jeg husker det. Det var en rigtig stor mulighed og givetvis en rigtig fin klub at komme til, men jeg blev også nødt til at se oprigtigt på det.

- Det var jo ikke rigtig reserveholdsfodbold, som jeg gik og drømte om. Og når jeg samtidig så på de spillere som rendte rundt på deres førstehold, så var jeg godt klar over, at jeg skulle stå tidligt op for at følge med dem.

- Så på den måde fyldte den henvendelse egentlig ikke så meget. Jeg husker heller ikke rigtig, hvordan det kom på tale i første omgang, men det var hverken Karl-Heinz Rummenigge eller Franz Beckenbauer, som var i den anden ende af røret - dét kan jeg da huske.

Den længe ventede landsholdsdebut
Selvom et skifte til mægtige Bayern München ikke blev til noget, så tiltrak Søren Berg alligevel nok opmærksomhed til at komme i betragtning til det danske landshold, hvor det blev til to kampe under Morten Olsen.

Den lange ventetid fra første udtagelse til den endelige debut endte næsten med at blive for meget for den daværende OB-spiller.

- Jeg nåede at få to landskampe. Jeg blev udtaget i flere omgange, og jeg kan faktisk ikke huske præcis, hvor mange gange jeg var med, før jeg fik debuten, men det var mange.

- Så det endte på et tidspunkt med at blive en smule irriterende, at jeg skulle bruge mine friweekender på at rejse rundt med landsholdet uden at komme på banen.

- Men selvfølgelig var det stort at få lov til at repræsentere sit land, da det endelig skete fjerde eller femte gang, jeg var afsted. Det bliver ikke større end det. Det er de færreste, der får lov til at spille på landsholdet, og det er jeg stadig glad over og stolt af at have været med til.

Stenkast og urinlugt i omklædningsrummet i Beograd
Landsholdsoplevelserne står dog ikke klarest i Søren Bergs erindring.

- Den vildeste oplevelse var helt klart i Beograd i 2003. Vi spillede mod Røde Stjerne med OB i UEFA Cuppen. Her blev Kenneth Møller Pedersen ramt af en sten under opvarmningen. Det var helt sindssygt.

- Vi kom ned til et omklædningsrum, som lugtede helt forfærdeligt. Jeg ved ikke, om de havde pisset det hele til, men de havde i hvert fald gjort alt for, at forholdene var så elendige som muligt.

- Da vi stod nede i spillertunnellen, stod sikkerhedspersonalet i deres gule veste og hviskede os i øret, at de ville slå os ihjel og sådan noget.

- Det var lige inden kampstart, så man nåede ikke rigtig at tænke over det eller handle på det. Det gjaldt bare om at lukke det ude og komme i gang med kampen.

- Når man tænker tilbage på det efterfølgende, er det selvfølgelig en kamp, som man husker klart, og som egentlig også var meget sjov at spille. Også selvom vi tabte kampen.

Ville ikke overleve i nutidens fodbold
Det er efterhånden tre år siden, at Søren Berg stillede støvlerne på hylden, og sidenhen har det været småt med fodboldaktiviteterne - hvad enten det er som aktiv eller fra sofaen.

- Jeg følger faktisk ikke med i fodbold, efter jeg har lagt støvlerne på hylden. Jeg har altid nydt at spille selv, men jeg sidder ikke og bruger min lørdag eller søndag på at se engelsk, italiensk eller spansk fodbold, det gør jeg ikke.

Søren Berg er heller ikke overbevist om, at han var endt som professionel fodboldspiller gennem to årtier, hvis den nuværende mere seriøse og skemalagte tilgang til spillet også var gældende dengang, han var ung.

- Jeg har helt sikkert haft en anden indgangsvinkel til fodbold end de fleste andre. Jeg havde allerede stiftet bekendtskab med det almindelige arbejdsmarked, inden jeg startede på fodbolden seriøst.

- Og i løbet af min fodboldkarriere var jeg hele tiden bevidst om, at der ventede et liv på den anden side.

- Nu kommer de unge direkte fra gymnasiet og får en stor og lang kontrakt, hvor alt bare drejer sig om fodbold, fodbold og fodbold. Der har jeg hele tiden haft en mere afslappet holdning til fodboldlivet.

- Jeg er bange for, at hvis jeg skulle igennem den nuværende skole med al den træning, de får, så havde jeg sgu nok mistet interessen for at spille undervejs, afslutter han.

Den nu 41-årige Søren Berg arbejder til daglig som glarmester på Fyn, hvor han ligeledes er bosat med familien.


Af Anders Borup
Onsdag 1. april
Tirsdag 31. marts