Luk

Gyldent gensyn: Stemplede anfører og fik ros

| 3F Superliga | 0 kommentarer
Gyldent gensyn: Stemplede anfører og fik ros
Foto: Lars Rønbøg / Getty Images

Infoboks

bold.dk vil den kommende tid gå en tur i arkivet og finde nogle af de bedste interviews og artikler, imens fodbolden ligger stille.

Dagens gensyn er med midtbanekrigeren Nicolai Stokholm, som spillede 370 kampe i Superligaen i AB, OB og FC Nordsjælland, og du kan læse artiklen med ham her:

Nicolai Stokholm blev i 1998 hentet til AB fra Holbæk, og skiftet til Gladsaxe-klubben blev en stor omvæltning for ham efter at have spillet i lavere rækker for Holbæk.

- Det var Christian Andersen og Per Frimann, som hentede mig til klubben, og de hentede mig sammen med min holdkammerat i Holbæk, Kaan Metin, siger Stokholm til bold.dk.

- Jeg fik med det samme at vide af Christian Andersen, at jeg ikke skulle regne med at spille i Superligaen de første måneder i klubben, men at jeg derefter ville være med omkring holdet. Det løfte holdt han, for jeg fik debut i runde seks, og jeg kan stadig huske, at jeg var utroligt glad og stolt, da jeg fik mine første minutter.

Nicolai Stokholm debuterede den 30. august 1998, da han fik de sidste 26 minutter af 2-1-sejren ude over Silkeborg.

Han kom til AB efter nogle gode år i Holbæk, og havde det ikke været for et nederlag i kampen om oprykning til 1. division, var det ikke sikkert, at Stokholm overhovedet var skiftet til AB.

- Jeg var allerede meget ambitiøs, da jeg spillede i 2. division i Holbæk. Vi havde en rigtig stærk årgang, som var rykket fra Sjællandsserien til 2. division, og i sæsonen 1997/98 spillede vi faktisk oprykningskamp for at rykke op i 1. division mod B1909, som blandt andet havde Kenneth Møller Petersen på holdet.

- Vi snublede desværre i oprykningen, men havde vi ikke gjort det, så tvivler jeg faktisk på, at jeg havde takket ja til at skifte til AB, for jeg var så glad for at spille i Holbæk og var meget involveret i klubbens projekt.

- Da oprykningen glippede, kom der flere klubber og tog fat i mig, men tilbuddet fra Christian, Per og AB var mest attraktivt for mig, så jeg tænkte ikke så længe over det. Jeg havde to-tre andre muligheder fra Superligaen, men AB kom med det bedste tilbud og havde det mest spændende projekt.

Midtbanespilleren spillede en håndfuld sæsoner i AB, hvor han lærte utroligt meget om livet som professionel.

Stokholm var omgivet af landsholdsspillere og rutinerede Superliga-veteraner, og at spille i en trup med navne som Rene Henriksen, Jan Michaelsen, Jan Hoffmann, Claus Thomsen og Brian Steen Nielsen var meget udviklende for ham.

- Jeg havde fem fantastiske år i AB. Det var til tider turbulent, men den trup, jeg kom ind til, var meget, meget kompetent. Der var fem landsholdsspillere i truppen og flere andre store profiler, og det var kun med til at motivere mig. Jeg kom derind for at spille og ikke for at sidde på bænken og kigge.

- Jeg kom fra en måske lidt isoleret verden i Holbæk og skulle pludselig spille på hold med landsholdsspillere som Rene Henriksen og Jan Michaelsen. Det var en kulturomvæltning at komme ind i et fuldtidsprofessionelt niveau, men jeg befandt mig rigtig godt i det og trivedes i konkurrencemiljøet.

- Det var fedt at spille på hold med dygtige spillere med stor konkurrence og ambitiøse mennesker. Jeg forsøgte at suge til mig, især fra spillere som Rene Henriksen og Claus Thomsen, men en spiller som Brian Steen var selvfølgelig en, jeg lærte enormt meget af, hvad det krævede at være med på dette niveau.

Sugede til sig fra Brian Steen
Nicolai Stokholm nød at spille sammen med de store profiler, og særligt én var en stor inspiration for midtbanespilleren.

- Da jeg kom til AB, var Rene Henriksen et stort aktiv. Han var en fantastisk fyr og AB-gut helt ind til benet. Han var kulturbærer og en, jeg lærte meget af. Men den jeg lærte mest af, var faktisk Brian Steen, fordi han spillede samme position som mig, og jeg lærte meget af hans måde at spille på.

- Jeg kan tydeligt huske, at Brian havde et ry for kun at kunne spille hårdt og svinsk, men jeg oplevede ham som en spiller med en fantastisk god teknik og et godt overblik. Han var enormt dygtig, og man spiller heller ikke over 60 landskampe, hvis man kun kan finde ud af at sparke folk ned.

- Han var en spiller, som var med til at skubbe til mig, og han tog ansvar og tog sig virkelig af en ung spiller som mig, der lige var kommet til klubben. Allerede dengang satte jeg stor pris på det og lyttede meget til ham, lige som jeg selv senere hen har forsøgt at hjælpe de unge spillere. Den rolle tog Brian i forhold til mig, så ham lærte jeg meget af.

Blev du mere hårdfør af at spille sammen med ham?

- Jeg har altid været en spiller, som har gået til den, og det svar vil man nok også få, hvis man spørger de spillere, jeg har spillet mod gennem tiden, men Brian lærte mig da uden tvivl lidt om altid at spille kontant.

- Der var faktisk en episode, kort efter jeg var kommet til klubben, hvor jeg endnu ikke var blevet en del af Superliga-truppen, men var blevet sendt ud at spille Danmarksserie-fodbold med AB’s andethold.

- Christian Andersen ville så have, at vi der ikke var udtaget til Superliga-kampen, skulle træne med førsteholdet om formiddagen samme dag, som vi skulle spille kamp i Danmarksserien. Jeg kan huske, at jeg var pisse sur og skuffet over, at jeg ikke var udtaget, men derefter skulle være prøveklud for førsteholdet, inden jeg selv skulle ud at spille Danmarksserien.

- Til den træning var jeg godt oppe at køre og lidt indebrændt, og på et tidspunkt kom jeg desværre til at gå lidt hårdt ind i en duel med Rene Henriksen, hvor jeg fik stemplet ham ret hårdt, så han røg i græsset og havde temmelig ondt.

- Jeg blev sådan lidt overfaldet af nogle holdkammerater som Claus Thomsen, som spurgte, hvad fanden jeg havde gang i og sagde, at jeg skulle tænke mig om og passe på anføreren.

- Det var selvfølgelig ikke meningen, at jeg skulle ramme ham så hårdt, og jeg blev nok lidt usikker på mig selv efterfølgende, Men efter træning, da jeg gik ind for mig selv med hovedet nede mellem skuldrene, så kom der pludselig en og lagde armen om skulderen på mig, og det var selvfølgelig Brian.

- Han sagde til mig, ‘det var godt min dreng, du skal bare blive ved på den måde, så skal du nok komme på holdet og nå langt’. Det viser jo lidt om, hvem han var, og det har jeg altid husket ham for.

- Jeg fik at se, at det er hårdt at være i en Superliga-trup, og nogle gange er man nødt til at gå lidt hårdt til den, hvis man vil frem i verden. Jeg ville ikke skade ham, men havde nogle frustrationer, og så skete det.

- Man bliver ikke upopulær hos Brian Steen, hvis man går lidt over stregen, og han og jeg gik da også flere gange efterfølgende over stregen over for hinanden.

Fodbold spilles med hovedet
Nicolai Stokholm føler i det hele taget, at episoden viser lidt om, hvordan han var som spiller.

Talent er ikke nok, men handler om, hvorvidt man har indstillingen med sig og altid er klar til at levere, mener han.

- Fodbold handler om, hvad der foregår inde i hovedet på dig. Man skal være i stand til at motivere sig selv til at præstere hver eneste dag til træning og i kamp, hvis man vil nå langt, og kan man det, sker der sammenstød som disse.

- Tingene går ikke altid din vej, for der er 25 spillere i en trup, og det er ikke alle, som kan spille, så man skal være mentalt stærk, når det ikke kører for en. Der er nogle medspillere, medier og fans, som alle har en mening om dig, og det kræver noget særligt mentalt at kunne navigere i det miljø.

- Det er nemt, når det går godt, og alle klapper en på skulderen, men når det ikke går så godt, skal man være mentalt stærk.

- Jeg har altid sagt, at 85-90 procent af det at være fodboldspiller, er det, der foregår oven i hovedet, og jeg har for eksempel spillet sammen med en masse spillere, som havde mere talent end mig, men som ikke nåede nær så langt, fordi de ikke havde mentaliteten og viljen til at give det ekstra for at nå målet.

Fra AB til OB
Efter fem sæsoner i storkøbenhavnske AB tog Stokholm i 2003 videre til OB, hvor ambitionerne var store.

Stokholm fik hurtigt et stort ansvar i truppen og i klubben, og han var igen en del af et miljø, hvor konkurrencementaliteten var meget høj.

- Da jeg kom til AB, var vi godt kørende, da vi vandt bronze og kom i to pokalfinaler, men da jeg forlod klubben, var der mere uro, da økonomien ikke var så god, og flere spillere derfor var væk, siger Stokholm.

- Jeg kom så til OB, som var en mere veletableret klub, hvor der var styr på tingene. Det var en stor klub, og jeg følte, at det var et skridt op ad stigen, og jeg kom også til en klub, som havde en virkelig stærk trup.

- Jeg havde en forventning om hurtigt at blive stamspiller, og det blev jeg jo også ret hurtigt. Michael Hemmingsen var vores anfører og en legende i OB, men desværre for ham fik han ret kort efter min ankomst en knæskade, som holdt ham ude i længere tid, og der pegede træneren på mig som anfører.

- Det var selvfølgelig med til at løfte mig med det samme, at jeg fik det ansvar i en stor klub. Jeg havde stor tro på mig selv dengang, for jeg var en etableret Superliga-spiller med en hel del erfaring, så for mig at se var det en meget naturlig udvikling, at jeg blev anfører.

- Der var måske nogen, der mente, det var en anden, som skulle være anfører, men jeg befandt mig godt i den rolle, og jeg havde også prøvet den i AB.

Gang i gaden i Ådalen
Nicolai Stokholm husker, at der ofte blev gået til den til OB-træningerne, og Stokholm beskriver det som et fremragende træningsmiljø.

- Bølgerne gik højt til tider i OB. Det var en trup med en masse spillere med store personligheder og vindermentalitet, og der var hård kamp om pladserne, da vi havde en stærk trup.

- Der blev kæmpet for hierarkiet og for pladserne på holdet om søndagen, og det slog da gnister til træning i ny og næ. Men det var ikke sådan, at det var over grænsen og ude af proportioner, for der var en sund indbyrdes respekt spillerne imellem. Der var et godt træningsmiljø.

- Der var mange i den trup, som kunne skralde igennem. Der var Carsten Hemmingsen, Michael Hemmingsen, Fernando Derveld, Andrew Tempo, som egentlig ikke var en svinsk spiller, men til gengæld var en stor dreng og kunne komme ind i nogle gevaldige tacklinger. Der var nogle kilo bag, når hans tog kom kørende.

- Der var også Gaxe og Dennis Siim, så vi var nogle spillere, som kunne finde ud af at dele lidt ud af tacklingerne. Der blev gået til den i en god ånd, og det skal man også. Det er dét, der sker i kampene, og jo tættere man kommer på kampsituationer til træning jo bedre.

Stokholm til Stavanger
Det blev til tre sæsoner i det hårde træningsmiljø i Odense, før Stokholm tog videre til norske Viking Stavanger.

Stokholm havde hele tiden haft en ambition om at prøve sig af uden for landets grænser, og valget faldt på norsk fodbold.

- Jeg havde en drøm om at prøve mig af i udlandet. Jeg var ved at blive 30 år, så hvis det skulle være, skulle det være dér. Jeg havde nogle forskellige muligheder, både i Danmark og i udlandet, men i sidste ende var Viking Stavangers pakke i forhold til både mig og min familie den rigtige.

- Efter jeg tog derop, kom Søren Berg også derop, og ham havde jeg spillet sammen med tidligere og havde et rigtig godt forhold til. Det var en god tid, vi havde sammen deroppe, og vi ses stadigvæk den dag i dag.

- Godt nok startede det lidt turbulent i Norge, da vi var tæt på at rykke ned, og træneren blev fyret. Det hele var lidt kaotisk, men efter vi fik ny træner og reddede os i ligaen, så gik det den rigtige vej. Der kom et nyt setup, og tiden deroppe blev rigtig god. Jeg blev blandt andet kåret til årets spiller i klubben.

Tilbage til Wieghorst og FC Nordsjælland
Nicolai Stokholm vendte i starten af 2009 tilbage til dansk fodbold og FC Nordsjælland, hvor han med det samme blev udpeget som ny anfører af cheftræner Morten Wieghorst.

Wieghorst var da også en af årsagerne til, at Stokholm valgte FCN trods andre tilbud i Danmark og udlandet.

- Jeg havde flere muligheder, da jeg skulle hjem fra Norge, men jeg var slet ikke i tvivl om, at det skulle være FCN. Jeg havde nogle gode samtaler med Morten Wieghorst, som jeg kendte lidt i forvejen, da jeg havde spillet mod ham tidligere, da han var i Brøndby, og jeg var i OB.

- Vi mødtes på en træningslejr i Spanien, hvor jeg var dernede med Viking, og vi havde nogle rigtig gode snakke, som vi fulgte op på, da jeg ville hjem fra Norge. Den filosofi, han og Kasper Hjulmand, som var first team coach, havde, den tiltalte mig rigtig meget, da jeg kunne komme ind og få en stor rolle i en meget ung trup med spillere, som ikke havde meget erfaring.

- Der var stor forskel på det, jeg gik ind til i FCN, i forhold til hvad jeg havde oplevet i OB. FCN var i et stort opbygningsprojekt efter en turbulent tid med Brixtofte, så man var ved at bygge noget nyt op og havde store ambitioner. Det projekt var sindssygt tiltalende for mig.

- At jeg endte med at være en del af det i så mange år, havde jeg måske ikke forestillet mig, da jeg stadig spillede, da jeg var 38 år, men det var nemt at holde fokus og motivation i det miljø.

Sensationelt mesterskab med FCN
I sæsonen 2011/12 rammer FC Nordsjælland melodien under cheftræner Kasper Hjulmand, og Stokholm spiller 31 af 33 kampe i Superligaen og har dermed en kæmpe rolle i, at FCN blev danske mestre.

Stokholm forsøger ikke at nedtone, hvad mesterskabet betyder for ham.

- Det er selvfølgelig mit højdepunkt i karrieren klubmæssigt. At blive Danmarksmester i den sæson, var helt fantastisk. Et par runder inde i sæsonen blev vi dømt som nedrykningsfavoritter, men vi leverede en fantastisk sæson, mens jeg personligt blev kåret til årets spiller og kom på landsholdet.

- Jeg kom også til at spille i Champions League sæsonen efter, som selvfølgelig også var kæmpe stort, men at vi tog det mesterskab, slår alt andet.

- Jeg er i det hele taget stolt af det, jeg har opnået. Jeg synes, jeg har fået tæt på det maksimale ud af min karriere, da jeg har prøvet at vinde guld, sølv og bronze, både vundet og tabt pokalfinaler, spillet UEFA Cup, Champions League og kommet på landsholdet, og så er der jo ikke meget tilbage, man kan opnå. Derfor er jeg rigtig stolt af mine bedrifter.

Hård hund og den sorte bog
Nicolai Stokholm spillede 370 Superligaen og hev undervejs 67 gule kort og fire udvisninger til sig.

Det blev også til 45 mål og 29 assists, og mens Stokholm erkender, at han var en hård hund, mener han samtidig, at han også bidrog med meget andet.

- Det var en del af min spillestil at gå til den. Jeg ændrede mig lidt med årene, for det er sgu opslidende for kroppen at spille hårdt, men jeg har altid brugt det fysiske i mit spil for at være med til at vinde overtaget på midtbanen.

- Jeg har aldrig været bange for hverken at give eller tage, men jeg har samtidig også forsøgt at bidrage med både mål og assists. Jeg kunne både frem i banen og tilbage, og hvis der var behov for det, så kunne jeg sagtens gøre ondt på modstanderen.

- Måske har jeg et ry for at være en hård hund, men jeg synes også, at jeg var en fodboldspiller, som havde nogle gode kvaliteter. Jeg fik selvfølgelig en del gule kort, men det har også noget at gøre med, at jeg var en af dem, som spillede flest kampe.

Har du nogensinde gået over stregen?

- Der vil altid være nogle episoder, hvor man mister besindelsen. Det kan man ikke frasige sig, når man har spillet så mange kampe. Jeg fik da en hjerneblødning eller to, og den ene var på Odense Stadion lige efter, jeg var kommet til klubben.

- Jeg var oppe imod en norsk midtbanespiller fra Esbjerg, som jeg havde haft nogle episoder med i sæsonen forinden, og allerede tidligt i kampen havde vi en duel, hvor vi begge lå og rodede rundt, og der stemplede jeg ham simpelthen i frustration.

- Der vandt han det mentale spil, for han havde tirret mig og fået mig op i det røde felt, og han endte så med at få mig smidt ud. Det sker ofte og på alle niveauer, og jeg har selv havnet i fælden et par gange. Men heldigvis tror jeg mere, at jeg har været god til at få lokket de andre i fælden, siger Stokholm med et grin.

Har du nogensinde haft modstandere i den sorte bog?

- Med den ligastruktur vi havde i Danmark, hvor man mødte hinanden tre gange i sæsonen, kunne møde hinanden i pokalen og også ofte i træningskampe, så mødte man hyppigt de samme spillere. Det betød selvfølgelig, at der altid var nogle ubetalte regninger fra nogle kampe.

- Jeg havde ikke en bog, jeg gik hjem og noterede i, men man huskede som regel, hvad der var sket i sidste kamp, og så kunne der godt være noget, der skulle betales tilbage. Men det var lige så meget det mentale spil. Det handlede ikke nødvendigvis om at gå hårdt ind i en tackling, men lige så meget om at påvirke min direkte modstander mentalt.

- Selvfølgelig har jeg tænkt over det mentale spil og brugt det rigtig meget, og jeg tror også, at mine modstandere vil sige, at jeg har snakket meget på banen og brugt det mentale spil. Det var en del af gamet. Jeg har da også til tider tænkt på, at en spiller skulle have en hård tackling, men jeg har som sagt aldrig gået efter at skade en modspiller.

- En af de spillere, jeg har haft en del med, er faktisk Brian Steen, for da han var i AGF, gik vi ofte efter hinanden i kampene, da vi vidste, hvor vigtigt for holdene det var at have kontrollen over midtbanen. Det var nogle sjove kampe, og det tror jeg også, at Brian og de andre midtbanespillere vil sige, siger Stokholm.


Af Anders Borup
Lørdag 6. juni
Fredag 5. juni
Vejle stikker af mod Superligaen efter sejr
06:44
Motiveret Mads J. i USA: Jeg stræber efter MLS
06:30
Serber færdig i LA Galaxy pga. racistisk kone
06:11
Sydamerikansk fodbold i Danmark - hvad mener I?
06:00
Bailey og co. kan få tre på stribe mod Bayern
06:00
Medie: Regeringen vil tillade 500 tilskuere
05:31
FCN-assistent: FCM er Danmarks klart bedste
05:26
FCK-boss om 500 tilskuere: Bør hæves hurtigt
02:49
AGF-chef: 500 tilskuere er meningsløst
02:42
Serber færdig i LA Galaxy pga. racistisk kone
02:34
Vejle stikker af mod Superligaen efter sejr
02:29
Serber færdig i LA Galaxy pga. racistisk kone
02:24
AGF-chef: 500 tilskuere er meningsløst
02:02
Serber færdig i LA Galaxy pga. racistisk kone
01:40
Quiz: Hvor meget ved du om Barcelona?
01:35
Milan-back: Zlatan løber som en forbandet
01:06
F.C. Internazionale - Milano Siamo Noi
01:03
Vejle stikker af mod Superligaen efter sejr
00:56
Serber færdig i LA Galaxy pga. racistisk kone
00:55
AGF-chef: 500 tilskuere er meningsløst
00:50
LIVERPOOL F.C.
00:46
FCK-målmandstræner testet positiv for corona
00:46
F.C. Internazionale - Milano Siamo Noi
00:44
Suarez øjner ny plads på rekordliste i Barca
00:41
FCK - Bliv Ståle!
00:29