Luk

Hjulmand er glad for Qatar-debat: Ikke politik

| VM | 13 kommentarer

Infoboks

Kasper Hjulmand glæder sig over, at VM i Qatar har medført en stor debat om menneskerettigheder, og landstræneren understreger samtidig, at det intet har med politik at gøre.

Danmark kom søndag aften med en markering inden VM-kvalifikationskampen mod Moldova, da landsholdsspillerne på det obligatoriske holdbillede bar en speciel trøje.

'Football Supports Change', stod der på brystet af spillerne, og pengene fra salget af trøjerne skal støtte migrantarbejdere i Qatar.

Landsholdets markering er efterfølgende blevet udsat for en del kritik, mens DBU tidligere blev kritiseret for ikke at gøre noget, og derfor står Kasper Hjulmand lidt med en følelse af, at man ikke kan gøre noget rigtigt.

- Ja, og jeg kan heller ikke rigtig finde ud af, når man siger, at DBU ikke gør noget rigtigt... Er det spillerne, mig, bestyrelsen eller hvad er det? Jeg tror også, man igen skal passe på med at referere til alt, der bliver skrevet, som at det er det, der er den store sandhed i det, siger Kasper Hjulmand og fortsætter:

- Jeg vil hellere hæve mig lidt op fra det og sige, at jeg tror, at uanset hvad spillerne gør, så vil der være nogle i Danmark, der kritiserer dem, og så kan man så tage det op, hvis man vil det. Da de lavede en markering omkring antidiskrimination, så var det et problem, at de overhovedet markerede sig, og nu er det så for lille en markering.

- Det, jeg vil hæfte mig ved, er, at vi taler om menneskerettigheder nu, og det er for helvede godt. Det er kanon, at der er kommet en debat omkring det, og det ser heldigvis ud, som om det faktisk ruller andre steder hen i Europa. Det ser ud til, at de her markeringer fra spillerne sender nogle signaler til fodboldpolitikere.

- Der er to spor. Det ene er det kortsigtede i forhold til Qatar. Hvad kan vi gøre for, at det bliver et mesterskab, hvor der fra nu af og frem bliver lagt et pres på FIFA og Qatar, men også i forhold til fremtiden, så vi ikke kommer til at stå her igen, så vi slipper for overhovedet at skulle lave markeringer af den her art, siger Hjulmand.

Ikke politik

Landstræneren pointerer samtidig, at Qatar-debatten og markeringen ikke handler om politik, men om helt basale rettigheder.

- Jeg tror, det er en meget, meget vigtig pointe – og ikke kun inden for sporten, men også i politik egentlig – at der er nogle græsrodsbevægelser, og der har I (medierne, red.) også en rolle i ikke at kalde det politik, for det er ikke politik.

- Det er menneskerettigheder og de 17 verdensmål, det handler om. Det er ikke politik. Det er ikke rød og blå, eller hvad man tror på. Det er helt grundlæggende ting i verden, som, FN har besluttet, skal gøre verden til et bedre sted. Det er ikke politik, siger han.

Kasper Hjulmand roser på et generelt plan spillerne for at tage stilling i debatten.

- Jeg kan godt lide, at spillerne... og de har taget sig tid. Jeg sad selv til mødet sammen med spillerne og Trine (fra Amnesty, red.) i tirsdags. Tænk at vi har så kort tid sammen, og vi sidder virkelig og bruger tid på at tale om menneskerettigheder sammen med Amnesty, og de tager sig tid til at lytte og tage det ind.

- Jeg synes, spillerne – ikke kun i Danmark, men alle mulige andre steder – gør det fantastisk i sådan en meget svær situation for atleter. Jeg synes stadigvæk, det er urimeligt, at spillerne bliver tager som gidsler og taget til indtægt, siger Kasper Hjulmand.

Før Danmark protesterede både Norge, Tyskland og Holland mod arbejdsforholdene i Qatar.


Af Martin Schmidt

13 kommentarer

Cisplatin 17:18          
Rettigheder har da en del med politik at gøre. Uden fair politik ville vi blive som en diktator stat
Crusader 17:51          
Det kommer til at have noget med politik at gøre, fordi der er en regering der ikke lever op til sit ansvar, men som udgangspunkt er basale menneskerettigheder ikke politik.
Puskas 2 17:51          
Selvfølgelig er det ikke spillerne som skal tage beslutningen om det ene eller andet spillested. Det er alene de respektive regeringer som skal tilrettelægge deres udenrigspolitik og i et tilfælde som Qatar så skal en evt. boykot tages i et internationalt samarbejde på regeringsniveau for at det batter! Men ofte kan et diktatur bedst bekæmpes når man er i landet og de frie journalister kan påvirke situationen langt mere ved at være tilstede i landet og skrive om forholdene!
Men hykleriet er jo larmende når alle de hellige og politisk korrekte skriger om boykot i et lille land som Qatar men ikke siger noget som helst når det f.eks. er Rusland eller Kina som holder VM eller OL! Men de skal jo også stadigvæk have deres billige sko, tøj og elektroniske dimser fra diktaturet Kina!
FrbGF 17:54          
De må sidde i Qatar og tænke at de ikke kunne have ønske sig bedre PR end den de får at de nyttige idioter i DBU.
jesper med bolden 18:40          
Det har intet med politik at gøre? For helved, Hjulmand! Det handler da helt og aldeles om Qatars politik over for importerede slavearbejdere. Eller handler det kun om tomme ord som dem på trøjerne? "Fodbold støtter forandring" (på et kortvarigt eksponeret holdbillede) - et "budskab" helt uden adresse til noget som helst, så kan man vist ikke demonstrere sin egen berøringsangst tydeligere.
AaBager 19:02          
Hjulmand som statsminister <3
Albert Ferrer 20:01          
Ikke den der offerrolle igen, altså. Forstår de mennesker dog ikke, hvor privilegerede de er? Jeg magter det ikke.
Torsdag 15. april
Onsdag 14. april