Luk

Hjulmand om år 1: Drømte om 80'er-eufori

| VM | 1 kommentar

Infoboks

Danmark - Færøerne
VM Kvalifikation UEFA Gruppe F (12/11)
Oddset 1,04 13,50 38,00

Landstræner Kasper Hjulmand drømte om at give sine børn den samme eufori, som han oplevede i 1980'erne, og det er han glad for er lykkedes efter et år på posten. 

I godt og vel et år har Kasper Hjulmand ledt det danske landshold, efter han overtog i kølvandet på, at Åge Hareide stoppede. 

I løbet af det år har holdet 'overlevet' i Nations League bedste lag, spillet sig i en EM-semifinale og kvalificeret sig til VM 2022. 

Et mildt sagt begivenhedsrigt år, som Hjulmand i første omgang havde svært ved at indkapsle, da han blev spurgt til det onsdag i forbindelse med en presseseance i DBU.

- Det er godt nok svært, for der er sket mange ting. Lige fra at jeg skulle være starte efter et EM, til coronapandemi, der betød, at vi spillede Nations League, VM-kval og EM-slutrunde på ti måneder. Et historisk år med så mange kampe. Det er aldrig sket før, at der er spillet så mange landskampe. Tre kampe i hver periode. 

Året har dog også skabt en eufori hos befolkningen, der kan minde om 80'erne, og det er Hjulmand lykkelig for at kunne give 'videre' til sine børn.

- Hele det her EM på hjemmebane, der aldrig er sket før, og som måske aldrig sker igen. Det har været begivenhedsrigt. Det har været fantastisk at arbejde med staben og spillerne.

- Det har været helt fantastisk at mærke, hvad der er sket ude i landet. Jeg sagde også, da jeg startede, at jeg drømte om, at mine børn kan få lov at opleve den eufori, entusiasme og feststemning, som jeg selv gjorde, da jeg voksede op i 80’erne. Det gør de nu.

- De samles piger, drenge, mænd og kvinder og giver den gas. Jeg har fået skolefotos, hvor de bare ville være i rødt og hvidt. Hele den samhørighed, der er, det har været fantastisk, siger Kasper Hjulmand.

- Vi kan mere, end vi tror

Også på banen har Kasper Hjulmand været positivt overrasket over, hvor godt det er gået. 

- Rent fodboldnørdet og fodboldfagligt så var jeg nysgerrig på, hvor meget vi kunne gøre. Hvor fleksibelt et spil kan vi lave, når man ikke har så mange træninger. Hvordan kunne vi komme til at spille ud fra mine ideer, når vi ikke havde så mange træninger.

- Der har jeg fundet ud af, at vi kan mere, end vi tror. Spillerne er dygtige. Det, det hele handler om, er den tillid og tro på hinanden, så kan man faktisk flytte spillet rimeligt meget. 

- Det har været begivenhedsrigt med op- og nedture. Der har været følelser til et helt liv, men jeg er sådan set kun lige startet. Jeg synes, det ser spændende ud, og der er masser af håb og masser af lys i fremtiden, lyder det fra landstræneren.

- Andre med bedre forudsætninger? Jaja, men det er fodbold og ting kan ske.

Næste store mål for landsholdet bliver altså VM om et år. 

Ligesom til EM-slutrunden i sommer, så er Kasper Hjulmand ikke meget for at sætte deciderede målsætninger. 

Han vil hellere drømme stort. Drømme om at vinde VM.

- Jeg har ingen målsætning, og jeg har aldrig arbejdet med det, for jeg tror ikke på målsætninger. Vi drømmer om noget stort. Hvis man ikke drømmer om at vinde, det har jeg aldrig kunne forstå.

- Det her med at lave en målsætning om, at vi skal i kvartfinalen, og så er det godt… Vi drømmer om at stå med pokalen, vi drømmer om at vinde det hele. Det er det, der gør, at vi hver eneste dag forsøger at se det billede for os. Det forpligter.

- Man kan ikke drømme stort, uden at ville arbejde. Man kan ikke drømme stort, uden at sætte standarderne for at komme derhen. Vi drømmer stort, og så forsøger vi at få det ned i benene hver eneste dag, så vi kan optimere på alt, hvad der kan optimeres, så vi kan opnå vores drømme.

- At tage til en slutrunde uden at drømme om at vinde, det har jeg svært ved at forstå. Det er den holdning, vi har. Vi drømmer om det. Er vi favoritter? Slet ikke. Er der nogle, der har bedre forudsætninger? Jaja, men det er fodbold og ting kan ske, forklarer Kasper Hjulmand.

Inden VM-slutrunden skal kvalifikationen dog rundes af i november, ligesom Nations League starter i 2022. 


Af Andreas Roesen
Onsdag 27. oktober
Tirsdag 26. oktober