Luk

Jebali så rødt for film: De tramper i VAR-bilen

| 3F Superliga | 7 kommentarer

Infoboks

Dommerformand Michael Johansen håber, at VAR på sigt må gribe ind i visse situationer til andet gule kort, så Issam Jebali eksempelvis ikke var blevet udvist.

OB blev fejlagtigt reduceret til ti mand, da fynboerne i november tabte 2-3 til Viborg på eget græs.

Dommer Jakob Sundberg vurderede i en situation, at Jebali filmede, hvilket resulteret i gult kort nummer to og dermed et tidligt bad, men det var på tv-billederne ganske tydeligt, at OB-profilen simpelthen bare gled.

Efterfølgende er fejlen blevet erkendt og Jebalis udvisning annulleret, men dommerformand Michael Johansen håber, at VAR i fremtiden kan hjælpe til at undgå sådanne situationer.

Som reglerne er i dag, må VAR kun blande sig i fire situationer, nemlig når det handler om mål, straffespark, røde kort og forveksling af spillere.

- VAR må ikke blande sig i forseelser til andet gule kort, der fører til udvisning, selvom den skulle være åbenlyst forkert. Vi havde en episode i Odense, hvor der blev givet et gult kort for simulering, hvilket ikke var tilfældet. 

- Det var en spiller, der gled, og så var det helt tydeligt, at det var en fejlvurdering på stedet, men det var så anden gule kort, der førte til udvisning, siger Michael Johansen.

Dommerformanden fortsætter:

- VAR må ikke gøre noget der. De tjekker selvfølgelig episoden igennem for en forseelse til muligt rødt kort, eller hvad der kan være, men idet det ikke er tilfældet, er de sådan set udelukket. De tramper i bilen derude og synes, det er dødærgerligt, men de må ikke blande sig. Det vil være et brud på protokollen.

- De typer situationer er desværre uden for fodboldloven, men det kan være, som vi håber lidt på, at nogle af de her andet gule kort-situationer kommer med ind i VAR-protokollen. Vi kan nemt opstille nogle situationer, man med fordel kunne tillade, at VAR må blande sig i, siger Michael Johansen.

Pandoras æske

Michael Johansen erkender, at DBU har meget lidt indflydelse på IFAB, der står for ændringer af fodboldloven, men han håber alligevel, at man kan presse på.

Dommerformanden pointerer dog, at det ikke nødvendigvis er så simpelt at ændre reglerne omkring andet gule kort i forhold til VAR.

- Udfordringen er lidt, at hvis det første gule kort er forkert, så skal man også tjekke det, og så åbner man pludselig op for Pandoras æske med VAR, men jeg kan stadig se nogle enkeltstående, meget afgrænsede områder på andet gule kort, som ikke sker så mange gange, men er dræbende for spillet, når det sker, siger Michael Johansen.

Det handler især om film.

- Det kunne være, at en spiller vælger at simulere sig, til at modstanderen får et gult kort på et lovende angreb ude i siden. Det kan være, han er så dygtig til at lade sig falde, fordi han ved, at backen har et gult kort i forvejen, og det bliver han så udvist for. 

- Det er jo dræbende for spillet, og VAR kan tydeligt se, at det er en fejlkendelse, men kan ikke gøre noget. Der er nogle enkelte områder, uden at vi nødvendigvis åbner op for Pandoras æske, som jeg mener, man kan lave om, siger Michael Johansen.

Dommerformanden erkendte for nylig seks VAR-fejl i efteråret, hvilket du kan læse dybdegående forklaringer på her.

Du kan se episoden, hvor Issam Jebali fejlagtigt blev udvist, i toppen af artiklen.


Af Martin Schmidt

7 kommentarer

Tagdetnuroligt 10:53          
Alle kan vel se det positive i at lade fornuften råde i visse tilfælde. Særligt når man snakker om noget hvor stort set alle mener det samme i princippet Men det er meget svært at åbne for fornuftskendelser, hvis ikke de er tydeligt definerede og afgrænsede, uden at ende i forskellige kendelser på samme situationer afhængigt af VAR-øjnene der ser.
KiksetIndspark 11:08          
Ved ikke helt med 2. gule kort, om VAR skal blande sig i det specifikt.

Men jeg mener dog helt klart, at VAR bør sætte ind over for film/ikke film kendelser. Få dem helt ud af sporten, tak. Her tænker jeg især, når en spiller åbentlyst simulerer et fald og efterfølgende smerte der, som var han blevet skudt i benet. Det er ofte meget nemt på langsom gengivelse at tjekke det.
PLL 13:10          
Drop det VAR ,de amatører der sidder og styrer det er ikke særlige fodbold kyndige,som dommere!! tror de sidder og hygger sig ???
Betjenten 13:37          
Så er man også nødt til at skulle tjekke for øvrige gule kort i kampen, for hvad nu hvis han burde have fået et tidligere i kampen hvor han undgik det?

At sætte VAR til at vurdere gult/rødt vil kun skabe flere problemer end det løser.
1939 13:50          
Forstår ikke helt hvorfor i mener at VAR ikke skal blande sig gule kort. VAR er da netop sat i verden for at blande sig. Systemet gør det jo hele tiden. Hvis det kan være med til at retfærdiggøre en situation, eller rette en fejl, så bør den da gøre det....
Blume58 13:54          
Helt enig i, at der SKAL gøres noget ved film i fodbold, da det er ved at ødelægge spillet.
Har tidligere skrevet, at man i den forbindelse i en periode kunne se kampene efter og på efterbevilling uddele gule kort for film, der ikke blev opdaget/grebet ind for under kampen.
Så sender man da et klart signal om, at film ikke accepteres.
Efter det er blevet pålagt, at man ved hovedskader skal stoppe spillet, hvilket forøvrigt er nødvendigt, ser man desværre et helt uforholdsmæssigt misbrug af reglen, hvor mange spillere tager sig til hovedet uanset hvor de evt er blevet ramt henne på kroppen. Det er også film og usportslig optræden, som burde give et gult kort om ikke andet så på efterbevilling.
Detstrafbart 14:00          
At VAR skal blande sig i andet gule kort er muligvis at gå for langt.

Men som øvrige i tråden mener jeg også, at VAR skal tage sig af film. Dels når der gives gult for film, uden at der var tale om film, og dels når kampdommeren overser, at en spiller filmer.

ALLE er dødtrætte af at se på film. Nu har vi i et våben til at stoppe de grælleste eksempler - sæt i gang.
Onsdag 19. januar
Tirsdag 18. januar