Luk

Kæmpe triumf: Danmark er videre ved EM

| EM | 148 kommentarer

Infoboks

Rusland - Danmark 1-4
EM Gruppe B
38' 0-1 Mikkel Damsgaard
59' 0-2 Yussuf Poulsen
70' 1-2 Artem Dzyuba
79' 1-3 Andreas Christensen
82' 1-4 Joakim Mæhle

Danmark er klar til ottendedelsfinalen mod Wales på lørdag efter en vanvittigt forløsende 4-1-sejr over Rusland i Parken, fordi Belgien samtidig slog Finland.

Der var dækket op til endnu en rød-hvid EM-fest i Parken mandag aften, hvor russerne var på besøg i den altafgørende gruppefinale.

Kasper Hjulmand valgte at holde fast i de 11 spillere, som imponerede sådan i særligt første halvleg af seneste kamp mod Belgien, hvorfor den danske startopstilling mod Rusland lød således:

Kasper Schmeichel – Andreas Christensen, Simon Kjær, Jannik Vestergaard - Daniel Wass, Pierre-Emile Højbjerg, Thomas Delaney, Joakim Mæhle – Martin Braithwaite, Yussuf Poulsen, Mikkel Damsgaard.

Opgøret startede meget fysisk betonet med en del lange bolde, hvilket gjorde det ret rodet og ikke så ud til at være til Danmarks fordel.

Joakim Mæhle var en del involveret som venstre wingback, men Danmark havde generelt svært ved at nedbryde den russiske defensiv og skabe store chancer.

Russerne lurede på danske fejl

Gæsterne stod kompakt og satsede på omstillinger, og sådan en var lige ved at give en scoring i det 18. minut. Her smed Jannik Vestergaard bolden, og så stak en pågående Aleksandr Golovin af sted i et hurtigt løb mod det danske mål.

Ingen danskere gik for alvor til Golovin, som fik lov at komme helt ind omkring feltet og trykke på mål, men heldigvis sad afslutningen lige på Kasper Schmeichel.

Det var første advarsel for danskerne, som fik sig endnu én tre minutter senere. Her kørte Rusland igen en hurtig omstilling efter et dansk boldtab, men denne gang nåede Andreas Christensen tilbage og fik clearet.

Danmarks første gode forsøg kom efter en lille halv time, hvor Pierre-Emile Højbjerg forsøgte sig med et fornemt langskud. Midtbanekrigerens hug strøg dog lige forbi det russiske mål.

Herefter fik Danmark en smule bedre fat offensivt. Først fik Rusland afvist et indlæg fra Joakim Mæhle efter et godt dansk gennembrud, inden det var tid til halvlegens klare højdepunkt, som fik taget til at lette i Parken.

Vilde Damsgaard åbnede ballet

20-årige Mikkel Damsgaard modtog bolden i området lige foran gæsternes felt, og efter en hurtigt træk til højre krøllede han bolden direkte i kassen til 1-0, og så gik tilskuerne ellers amok i nationalarenaen.

Danmark lukkede første halvleg stærkt, men blev trods et par løse muligheder ikke helt farlige, så det var 1-0 på måltavlen i pausen.

Derfor var russerne pludselig tvunget frem, og det var også til at se fra anden halvlegs start, hvor gæsterne var mere på bolden og forsøgte at tage initiativ.

Martin Braithwaite fik en stor chance for at fordoble Danmarks føring i det 53. minut. Her serverede Daniel Wass bolden for fødderne af Barcelona-danskeren, som dog forsøgte at tæmme bolden i feltet og derfor ikke fik en afslutning på.

Kæmpe russisk brøler gav 2-0

Danmark greb herefter taktstokken igen, og efter en times spil eksploderede det igen i Parken, men det krævede en stor portion russisk hjælp.

En tilbagelægning mod Ruslands målmand gik fuldstændig galt, og så takkede Yussuf Poulsen for en gratis chance og prikkede Danmark på 2-0.

Målet gav Danmark et kæmpe energiboost, og i den efterfølgende periode var det ren overlevelse for russerne.

Først blev Mikkel Damsgaard nedlagt på kanten af feltet efter gode kombinationer med netop indskiftede Kasper Dolberg, inden Joakim Mæhles indlæg sekunder senere blev stoppet.

Kort efter slap Dolberg igennem, men fik ikke afsluttet i situationen. Den blonde frontløber var involveret igen kort efter, hvor han blev revet ned af Fedor Kudryashov.

Russeren havde allerede et gult kort fra første halvleg, men dommeren undlod at give ham endnu ét, hvilket ellers havde sendt Danmark i overtal i resten af opgøret.

Russisk livline og drama i Belgien-Finland

Midtvejs i anden halvleg fik Rusland en gylden mulighed for at reducere, da dommeren vurderede, at Jannik Vestergaard begik straffespark. Det tog Artem Dzyuba sig af, og så var danskernes føring reduceret til en enkelt, 2-1.

Målet og ikke mindst det faktum, at Belgien nærmest i samme sekund fik annulleret en for Danmark vital scoring mod Finland af VAR, lagde kortvarigt en dæmper på stemningen i Parken.

Stemningen nåede dog hurtigt kogepunktet igen, da Belgien kort efter kom foran, hvilket udløste et kæmpe jubelbrøl blandt de danske fans.

Danmark øgede herefter presset igen, og med 11 minutter igen var Andreas Christensen uhyre tæt på efter et hjørnespark, men russerne reddede på stregen. Momenter senere lykkedes det dog igen danskerne at finde vej til netmaskerne.

Danmark straffede russisk kollaps

Efter en stor tredobbelt chance bragede Andreas Christensen bolden højt i nettet og øgede således til 3-1.

Det fik Rusland til at falde sammen, og bare tre minutter senere lukkede og slukkede Joakim Mæhle til 4-1 efter en fremragende dansk omstilling.

Nogenlunde samtidig lynede Romelu Lukaku i den anden kamp, så belgierne var foran 2-0, og så duftede det for alvor af dansk deltagelse i ottendedelsfinalen.

Rusland var aldrig i nærheden af at rejse sig i Parken, og da Belgien samtidig kørte sejren hjem mod Finland, er Danmark videre som toer fra EM-gruppen.

Således venter en ottendedelsfinale mod Wales i Amsterdam på lørdag.


Af Martin Schmidt

148 kommentarer

Sims91 22:51          
JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JEG ER SÅ LATTERLIGT GLAD PÅ DE DRENGES VEGNE! MIT LANDSHOLD!
Slettet(541010210807) 22:51          
Sådan!!!!!!!!! Blev lige nervøs for en kort stund.

Tak Belgien!!
Skjold99 22:51          
Hold da op en kamp. Masser af tvivl undervejs, men så meget større forløsning til sidst. Så fedt for drengene!
aloevgaard 22:51          
Hvor er det stærkt Danmark!

Vi skal ikke hjem, vi skal videre!

Blev lidt nervøs da russerne fik straffe og Belgiens mål blev annulleret for offside! Men så bragede AC og Mæhle deres mål i kassen, hvor er det stærkt!

Og burde russerne ikke spille med 10 mand?!

Anyway, nu kan de pessimister (der kalder sig realister) godt flette næbbet og skride hjem! På forhånd tak! De fortjener ikke at blive kaldt dansker.

Og tusind tak Belgien!
DaveEricGrohl 22:51          
Hvor er det lækkert, nu tager vi Wales og går i kvarten, KOM SÅ BOYS
Panda- 22:52          
Hvor er det lækkert, hvor er det smukt, hvor er det en fantastisk historie. En skidt første halvleg og hugget fra himlen fra Damsinho tvang russerne frem, hvorefter vi gav dem en fodboldlektion a la den mod Belgien, men hvor vi faktisk scorer.

En historisk kamp for landsholdet, den bedste halvleg i mands minde, på nær første halvleg mod Nigeria og Brasilien. Braithwaite og især Poulsen må endelig have lukket arret på de tåbelige kritikere.

Smuk, smuk sejr, jeg håber Eriksen ser med! Den sejr var til ham og nationen!
Lampardo 22:52          
Jaaaaaaa tak forhelvede!
Søndag 5. december