Luk

Kaotisk Rygaard-start: Fire trænere på halvt år

| 1. Division | 3 kommentarer

Infoboks

Mikkel Rygaard tog for et halvt år siden til polske Lodz, men det har været en turbulent start i klubben med fire trænere på seks måneder. 

Mikkel Rygaard drog i vinter til polske Lodz, der spiller i den næstbedste polske række. 

Den tidligere FC Nordsjælland-kreatør blev hentet til klubben som holdets stjerne, der skulle hjælpe med at indfri målsætningen om oprykningen.

Det første halve år er dog ikke gået så gnidningsfrit, som man kunne håbe på.

Cheftræner Wojciech Stawowy, der hentede den 30-årige dansker til klubben, blev fyret tre kampe efter, at Mikkel Rygaard var skiftet til Lodz. 

Og herefter er det gået stærkt i trænerkarussellen, hvor der i alt har været fire trænere, fortæller Rygaard til bold.dk.

- Den har været op og ned. Vi har haft tre trænere på seks måneder. Dagen efter vi gik på ferie, fik vi besked om, at der kommer en ny træner. Så vi skal i gang med vores fjerde træner på et halvt år, så det har selvfølgelig været lidt op og ned.

- Den første trænede hentede mig jo egentlig ned for, at jeg skulle spille, men der gik desværre kun tre kampe, inden han blev fyret. Så jeg har skulle kæmpe lidt for min spilletid under de andre trænere. Jeg har været lidt inde og ude af holdet, så det har ikke været det nemmeste halve år for mig.

Ifølge den danske offensivspiller er trænerne blevet ofre for de store ambitioner i klubben, hvilket er lidt uvant, i forhold til det han kender fra sin tid i Danmark hos blandt andet Lyngby og FC Nordsjælland.

- Der er ingen tvivl om, at vi havde kæmpe ambitioner om at skulle rykke op, så det må være derfor, at trænerne har haft så kort snor til at lykkes. Det er i hvert fald noget, jeg ikke har oplevet førhen.

- I dansk fodbold har jeg stort set haft den samme træner hele tiden, i de klubber jeg har spillet. Det er selvfølgelig nyt, at man skifter træner, når resultaterne ikke lige er der. 

Fra Guardiola-stil til bolde i luften

De mange forskellige trænere giver også udfordringer i spillestilen, der har ændret sig fra gang til gang.

Mikkel Rygaards første træner i klubben var inspireret af Pep Guardiola, men han blev erstattet af en træner, der hellere ville spille med lange, høje bolde. 

- De forskellige trænere har jo forskellige måder at gøre tingene på. Fra den første træner til den anden træner ændrede spillestilen sig markant. Den første træner ville spille langt jorden som Pep Guardiola, og man måtte stort set ikke spille en bold i luften. 

- Med den næste træner gik vi over til at spille mere direkte, og jeg kan huske, i de få kampe jeg spillede, havde jeg flere bolde i luften at arbejde med, end jeg havde langs jorden. Det var jo ikke optimalt.

- Med den seneste træner havde jeg ikke så stor en rolle, for der brugte han nogle andre spillere, siger Mikkel Rygaard bold.dk. 

Den seneste træner, Marcin Pogorzola, lykkedes alligevel næsten med at rykke klubben op, da han fik hevet Lodz med i play off-finalen, som dog blev tabt med 0-1. 

Dermed fik også han sparket, hvilket betyder, at træner nummer fire står klar for Mikkel Rygaard, når han mandag vender retur til Polen efter sin sommerferie. 

Han hedder Kibu Vicuna, men meget mere ved den danske midtbanespiller ikke om sin kommende chef.

- Jeg aner det faktisk ikke. Jeg så, han er spanier, men det er sådan set det eneste, jeg ved om ham. Jeg ved ikke, hvor jeg kommer til at stå eller hvordan det bliver. 

- Klubbens dna er at spille fodbold langs jorden, så jeg er ikke i tvivl om, at de har hentet en træner, der gerne vil spille langs jorden. Så må vi bare håbe, at der bliver set min vej igen. Jeg skal selvfølgelig også ned og gøre mig fortjent til at spille. 

Mikkel Rygaard var på banen i fem ud af de sidste otte kampe, men fik kun otte minutters spilletid i play off-finalen.

Motivation eller skal man rejse sig efter glippet oprykning

Efter et svært og turbulent halvt år kunne man tro, at det ville friste at rykke videre eller hjem til mere velkendte rammer for at finde roen igen.

Mikkel Rygaard har dog ikke tænkt sig at kaste håndklædet i ringen. Han kom til klubben for at rykke dem op, og det har han tænkt sig at lykkes med.

- Det giver motivation til at forsøge at rykke op, for det var også den klare motivation, da jeg tog derned. Når det ikke er lykkedes, så føler man jo et eller andet sted også, at man har fejlet, selvom jeg ikke har haft så stor indflydelse på udfaldet, som jeg havde håbet på inden. Jeg vil gerne tilbage og rykke klubben op. 

Han erkender også, at han heller ikke selv har levet op til klubbens forvetninger, og det skal han have modbevist efter sommerferien.

- Jeg ved ikke, om jeg har kunne føle presset, men jeg var da helt sikkert hentet for at skulle hjælpe holdet med at rykke op. Jeg har måske heller ikke ramt mit allerbedste halve år, så uden at vide det, så tænker jeg heller ikke, de har været 100 procent tilfredse.

- Jeg har noget at bevise, selvom mange nok også vil sige, at man lige skal have en tilvænningsperiode. Selvfølgelig har vi nok heller ikke ramt det, vi håbede på inden, fortæller han.

Mikkel Rygaard har derfor heller ikke fortrudt, at han tog afsted og forlod de trygge rammer i Farum i vinter.

- Nej, det synes jeg ikke. Jeg vidste godt, at jeg skulle ned til en ny kultur og noget helt andet. Det har bare taget lidt tid at vænne sig til. Det er noget helt andet at se det udefra, end når man står i det, så det har taget lidt tid at vænne sig til. 

Han har kontrakt med Lodz til 2024.

Prøvet at stå på egne ben før – kunne bruge det

Med en lidt svær start i Polen glæder Mikkel Rygaard sig over, at han har prøvet at være udenlands før med fodboldkarrieren. 

Det giver lidt ro i sjælen, at man har stået i situationen før, da han fra 2007 til 2009 var i Charlon. Denne gang har han tilmed kæresten med sig.

- Den her gang har jeg også min kæreste med, som har hjulpet på det, mens jeg var alene afsted, da jeg var i Charlton. Vi har kunne være to om det den her gang.

- Selvfølgelig kan man godt mærke, at når det er lidt op ad bakke, så er man lidt længere hjemmefra, end man var førhen, men det er meget normalt. Ellers har det været fint, og det er godt, at jeg har prøvet det før.

- Når jeg kigger tilbage på de første måneder i Charlton, så var de heller ikke så succesfulde. Jeg håber og regner med, at det næste halve år bliver godt, lige som sidst jeg var afsted.

- Jeg er fortrøstningsfuld, men det er klart, at når tingene ikke kører, så tænker man mere over tingene, men det er nok meget normalt. Jeg er selvfølgelig klar til at fortsætte og forhåbentligt rykke klubben op i den kommende sæson, afslutter han til bold.dk. 

Mikkel Rygaard er i gang med at lære polsk og har lært det basale, men han glæder sig over, at ting er ved at åbne igen i landet, så han kan komme ud og lære kultur og sproget nemmere.


Af Andreas Roesen
Lørdag 4. december
Fredag 3. december