Luk

Klapperslangen der bombede fra midtbanen

| 3F Superliga | 10 kommentarer

Infoboks

Bag låge nummer seks i årets julekalender på bold.dk finder vi den den hvide klapperslange Hans Henrik Andreasen, som fik debut i Superligaen i 1999. Det blev til kampe for både Esbjerg fB, OB og Hobro IK.På bold.dk elsker vi Superligaen, og julekalenderen i år handler derfor om de spillere, som siden indførelsen af Superligaen i 1992 har spillet flest kampe i landets bedste række.

Vi har talt med de 25 spillere, som har flest optrædener i Superligaen, og der er massevis af gode historier i de mange tusinde kampe, som de 25 aktører har spillet.

Bag julekalenderens sjette låge møder vi Hans Henrik Andreasen, som i løbet af imponerende 15 sæsoner i Superligaen nåede op på i alt 397 optrædener i landets bedste række.

Hans Henrik Andreasen fik debut i Superligaen i 1999. I løbet af de efterfølgende mange år, endte han med at blive lidt af et Superliga-ikon, som i en periode sad på tronen med flest Superliga-kampe.

Men vi begynder der, hvor det hele i startede - i Esbjerg fB, som med årene skulle komme til at betyde meget for Hans Henrik Andreasen.

- Jeg kom til Esbjerg som ynglinge-spiller i håbet om at komme til at spille på et højere niveau end det, jeg havde gjort i Varde indtil da. Jeg ville gerne udfordre mig selv og se, hvad jeg kunne drive det til, siger Hans Henrik Andreasen til bold.dk.

- Der var ikke så mange kontraktspillere i Esbjerg på det tidspunkt. Nogle af de første, der var der, var Jess Thorup, og så var Viggo Jensen også lige trådt til som træner. Det var den spæde start med professionel fodbold i EfB.

Rivende udvikling
Hans Henrik Andreasen blev hurtigt rykket op i førsteholdstruppen og fik ifølge eget udsagn debut som 20-årig mod Ikast i 1. division i 1999 og var altså med til at rykke klubben i Superligaen den efterfølgende sommer.

- Det var vildt spændende at være i klubben på det tidspunkt. Den var i en rivende udvikling. Stadion blev udvidet med langsidetribunen ud mod Gl. Vardevej, og der skete bare en hel masse ting.

- Så man kunne godt se, der var noget under opsejling, og at klubben blev større og større. Vi begyndte også at spille bedre og bedre fodbold, og Viggo fik virkelig bygget et fundament op.

- Ove Pedersen, som tog over efter Viggo, har sidenhen fortalt, at det var let at tage over, fordi fundamentet var der, og det hele kørte på skinner. Klubben var i rivende udvikling i den tid, siger Hans Henrik Andreasen.

Spillede højreback
I dag kender vi Hans Henrik Andreasen som den hvide klapperslange, der trods sin plads på midtbanen scorede flere mål end de fleste angribere. Men til at starte med var han faktisk højreback.

Senere blev han af Viggo Jensen rykket frem på banen og endte med at være en af de bærende kræfter på et Esbjerg-mandskab, hvor også Jakob Poulsen, Tommy Bechmann, Jerry Lucena og Jan Kristiansen huserede.

- Vi havde et virkelig godt hold på det tidspunkt, og det var også det hold, der hentede bronzemedaljer i 2003, siger Hans Henrik Andreasen.

Ombejlet herre
Efter nogle meget succesfulde år i Esbjerg kunne Hans Henrik Andreasen omkring 2005 mærke, at det var tid til at prøve noget nyt. Og den målfarlige midtbanespiller havde bejlere i massevis.

- Jeg var rundt og snakke med et par klubber i Danmark. OB var allerede inde i billedet, og der var også en anden klub, jeg var oppe og snakke med. Min agent fik en masse opkald, og nærmest alle de andre Superliga-klubber skulle også lige vise deres interesse.

- Det var faktisk lidt vildt at opleve, at jeg på det tidspunkt åbenbart var så ombejlet. Omvendt kan man sige, at jeg dog ikke havde så højt niveau, at det var de største klubber, der var ude efter mig. Jeg snakkede aldrig med hverken FCK eller Brøndby, siger han.

Men det skulle ikke være Superligaen, der fik fornøjelsen af Hans Henrik Andreasen. I stedet røg han til Greuter Fürth, som spillede i den næstbedste tyske række.

- Jeg besluttede mig for, at hvis muligheden for et udlandsophold bød sig, så kunne jeg rigtig godt tænke mig det. Det faldt heldigvis i hak, siger Hans Henrik Andreasen, som var utrolig glad for sit valg.

- Jeg vil næsten gå så langt som at sige, at hvis man som fodboldspiller får muligheden for at prøve udlandet, så skal man gøre det. Jeg følte i hvert fald, at jeg havde brug for at opleve noget nyt - nogle nye stadioner og en ny kultur.

- Der er sindssygt mange, der går op i fodbold dernede, og der er altid mange tilskuere på stadion. Det er et rigtigt fodboldland. Når vi spillede på udebane mod Kaiserslautern, Köln og 1860 München, så var der rigtig, rigtig mange mennesker, siger Hans Henrik Andreasen.

Hjem til Danmark
Efter to gode sæsoner i 2. Bundesligaen, hvor Hans Henrik Andreasen havde spillet fast, var det igen tid til at vende snuden hjem mod Danmark - og denne gang blev destinationen midtfynsk.

- Jeg fik et opkald fra Kim Brink, og vi kom til at snakke lidt sammen. OB's profil tiltalte mig rigtig meget. Jeg talte også lidt med Lars Olsen, som var træner på det tidspunkt, og han fortalte lidt om sine visioner med mig. Jeg følte mig ret overbevist om, at OB var en rigtig god klub.

Den hvide klapperslange blev i OB i fem og en halv sæson, og det var specielt der, han viste sine evner foran kassen. 

- Jeg havde egentlig scoret en del mål i Esbjerg-tiden, selvom jeg egentlig mest blev brugt i en defensiv rolle. I Tyskland scorede jeg også en del mål og havde flair for at stå de rigtige steder og få bolden puttet i kassen.

- Men OB er nok det sted, hvor jeg har scoret flest mål. Jeg tror, det hang lidt sammen med holdets styrker og nogle af de spillere, jeg spillede med. Der kom mange indlæg, og det var jeg meget afhængig af - at have spillere, der kunne servicere mig lidt.

- Jeg var ikke typen, der tog bolden og driblede fire-fem spillere og hamrede den op i hjørnet. Tværtimod, siger Hans Henrik Andreasen og nævner nogle af de spillere, der i særlig grad hjalp ham til mål.

- En spiller som Chris Sørensen var rigtig vigtig på alle vores standardsituationer. Hans venstreben fandt af og til mit hovede i hvert fald. Jeg synes også, Esben Ruud var en klassespiller i sine bedste år og var landsholdsspiller for Norge, siger han.

Placeringsevne og løb i feltet
I OB var Hans Henrik Andreasen med til at vinde tre sølvmedaljer på stribe i 2009, 2010 og 2011. I den sidste af de tre sæsoner udmærkede han sig med hele 12 scoringer og endte på en delt fjerdeplads på topscorerlisten i Superligaen.

Det var altså et udmærket vidnesbyrd om, hvad han var for en spiller, og det der med at score mål var en del af spillet, der faldt ham helt naturligt.

- Først og fremmest er det da rart at kunne gå og fortælle sine børn, at man har været målfarlig, siger han med et grin og forklarer, hvad hemmeligheden var.

- Jeg tror, det var noget, der bare kom stille og roligt. Jeg havde god næse for at ramme den rigtige placering i feltet. Derudover har jeg haft noget timing i mit hovedspil. Jeg er jo ikke verdens højeste spiller, men timing og placeringsevne er det, jeg har levet på.

- Og så havde jeg en rolle, hvor jeg var fri til at tage en masse løb ind i feltet. Jeg kunne komme lidt nede bagfra og overraske forsvarsspillerne lidt, og det var klart noget, jeg udnyttede, siger Hans Henrik Andreasen, som undervejs i karrieren blev døbt 'den hvide klapperslange' på grund af sine mange mål.

- Det er sjovt. Kristian Bach Bak og jeg var på træneruddannelse sammen for nylig, og da gik han også rundt og kaldte mig det. Det er heldigvis i en positiv mening.

Ja, det er vel fordi, du har udviklet dig til at være lidt af et Superliga-ikon, tror du ikke?

- Det er det vel et eller andet sted. Jeg har spillet rigtig mange kampe og har på mange områder været med til at skrive Superliga-historie, så det er rigtig fedt, siger Hans Henrik Andreasen.

Hjem til hjerteklubben
Efter fem og en halv sæson på Fyn var det slut. Jess Thorup ringede og tilbød Hans Henrik Andreasen en aftale - og det kunne han ganske enkelt ikke sige nej til.

- Det var rigtig dejligt at komme tilbage. Det var i Esbjerg, det hele startede, siger han.

- Jeg havde tre virkelig gode år i Esbjerg til sidst, og jeg var med til at spille nogle af de mest betydningsfulde kampe i nyere tid - Saint Etienne-kampene, hvor vi vandt 4-3 hjemme og 1-0 ude og kvalificerede os til Europa League. Vi havde et par fantastiske sæsoner der.

- Vi havde et virkelig dygtigt og ungt hold med flere spillere, som i dag er landsholdsaktuelle.  Begge Ankersen-brødrene shinede helt vildt i de sæsoner. Martin Braithwaite, Kian Hansen og Jonas Knudsen var også klassespillere, og vi havde Frederik Rønnow på leje i et stykke tid også, så det var altså rigtig stærkt, siger Hans Henrik Andreasen.

I alt blev det til næsten 10 sæsoner i Esbjerg, og han har da også svært ved at skjule sine følelser for de blå-hvide fra vestkysten.

- Det er den klub, jeg har været i i flest år, så den betyder virkelig meget for mig. Esbjerg har været min klub, og den har været med til at give mig den karriere, jeg har haft, siger han og fremhæver et par spillere, som har betydet meget for ham og klubben.

- Det er næsten farligt at nævne nogen, for så er der andre, man ikke nævner, men det er godt nok svært at komme udenom en mand som Jess Thorup. Han har betydet rigtig meget for klubben - både for 20 år siden, da det var ved at starte og til sidst som træner.

- Jerry Lucena var jeg makker med på midtbanen i rigtig mange år, og ham snakker jeg stadig rigtig meget sammen med, fordi vi har været igennem træneruddannelse sammen, og vi har altid haft det godt sammen, siger Hans Henrik Andreasen, som også håber på, at klubben snart er tilbage i Superligaen.

- Det betyder meget for byen. Esbjerg er en fodboldby ligesom mange andre af de store byer. Alle går op i fodbold, og der bliver konstant snakket fodbold, så vi håber alle på oprykning til den bedste række igen, siger han.

Lang karriere
Hans Henrik Andreasen er i dag 38 år gammel og forlod det absolutte topniveau, da han i sommeren 2016 havde spillet et halvt år for Hobro i Superligaen.

Men det betød ikke, at støvlerne blev lagt endegyldigt på hylden. Siden Hobro-farvellet har han således tørnet ud for Ringkøbing, som han har været med til at rykke op i 2. division.

Og han er glad for, at stængerne har holdt så længe, og at han har været i stand til at vise kontinuerligt højt niveau i så mange år, som det har været tilfældet.

- Jeg har ikke rigtig haft nogen store skader. Derfor har jeg haft rigtig meget kontinuitet i træning og kampe, og det har helt sikkert betydet rigtig meget, siger han.

- Det er jo også sundest for kroppen, hvis man kan holde sig fit. Man restituerer bedre. Og så har det handlet om at opføre sig ordentligt både på og uden for banen - og det tror jeg på, at man kan nå langt med.

Hans Henrik Andreasen nåede også så langt som at repræsentere Danmark.

- Min landsholdsdebut mod Tjekkiet i 2010 står som noget af det største, for det er ganske enkelt det største, du kan opnå som fodboldspiller - at spille for dit land. Så selvom jeg kun nåede én kamp, så er jeg virkelig glad for, at jeg nåede det, siger Hans Henrik Andreasen.

Den hvide klapperslange er i øjeblikket ledig på transfermarkedet, så hvis der er en klub derude, der kan bruge en målfarlig midtbanespiller, så ved man nu, hvor man skal ringe hen.

I morgen kan du læse et nyt afsnit af julekalenderen. , hvor den spiller, der har spillet flest Superliga-kampe, er hovedpersonen.

nicolai@bold.dk


Af Nicolai Skovsgaard Tøfting

10 kommentarer

Larzraz 10:56          
En fantastisk person og fodboldspiller. Han var en rigtig fighter. Glemmer aldrig hans mål mod Villareal.
Beggeben13 11:03          
FCK kan vel godt bruge en målfarlig midtbanespiller for tiden.
Fl@skebøf 11:16          
Savner ham enormt i EfB. Kæmpe legende både i EfB, men superligaen også.
MNH 12:17          
HHA kan jeg godt huske. Ligesom Søren Frederiksen, så scorede han ret ofte mod os, irriterende nok :) men ja, helt sikkert en profil i ligaen.
mjm 12:46          
Han var en fodbold spiller som alle kunne lære noget af når der blev begået frispark på ham rejste han sig bare og kom viste ikke ligesom i dag hvor de falder 20 m og begynder at skabe sig
maxbakketop 12:57          
HH har altid været min favoritspiller her hjemme! Hvilken fantastisk spiller! Jeg er stadig lidt småsur over den måde han nærmest blev hældt ud i EFB til sidst, og ikke engang blev skiftet ind i sin afskedskamp - respektløst.
Jeg var ovenud lykkelig da han valgte Hobro, hvor jeg nød at se ham i det halve år han fik for klubben, jeg fik ham selvfølgelig med det samme bag på min HobroIK trøje. Jeg mødte ham engang i gågaden i Hobro, hvor han tog sig god tid til at snakke med mig, helt nede på jorden, og jeg fik sagt tak for alle de mange gode oplevelser. Spillere som ham kan man kun ønske sig flere af i moderne fodbold.
TomCruisen 15:45          
Fantastisk menneske!
Søndag 5. juli
Lørdag 4. juli
Maxsø: Er klar hvis det helt rigtige dukker op
12:37
CV: Maxsø har kvaliteterne til Premier League
12:35
ACF Fiorentina
12:35
Sarri: Vidste ikke det havde generet Ronaldo
12:33
Chelsea Football Club
12:32
Man United-tråden
12:31
Van Dijk: Fravalgte City og Chelsea pga. Klopp
12:29
AaB-chef: Okore drømmer om udlandet
12:28
CV: Maxsø har kvaliteterne til Premier League
12:27
CV: Maxsø har kvaliteterne til Premier League
12:26
CV: Maxsø har kvaliteterne til Premier League
12:25
Helsingør rykker op efter gyser i Jammerbugt
12:25
Avis: Everton og Spurs kæmper om Højbjerg
12:24
AaB-chef: Okore drømmer om udlandet
12:22
Chelsea Football Club
12:17
Ny udfordring til de "nye" brugere! (Ny tråd)
12:17
Ny udfordring til de "nye" brugere! (Ny tråd)
12:15
CV: Maxsø har kvaliteterne til Premier League
12:13
CV: Maxsø har kvaliteterne til Premier League
12:12
Bayern-træner vil beholde Alaba og Thiago
12:11
Pokalsejr: Bayern sikrede sig den tyske double
12:11
CV: Maxsø har kvaliteterne til Premier League
12:10
Maxsø: Er klar hvis det helt rigtige dukker op
12:10
Horsens´ investor-jagt skal sikre SL-status
12:09
Van Dijk: Fravalgte City og Chelsea pga. Klopp
12:06