Luk

Klumme: Danske spillere har det for godt

| International | 23 kommentarer

Infoboks

FC København - Lyngby
Superligaen Grundspil (01/11)
Bet25 1,26 6,40 11,00
Oddset 1,25 6,10 12,00
bet365 1,33 5,00 8,50

Den tidligere OB- og Maastricht-spiller Sandro Spasojevic er klummeskribent på bold.dk, hvor han giver sit syn på aktuelle emner i dansk fodbold.

Peter Ankersen bliver kraftigt rygtet tilbage til FC København efter blot ét år i italienske Genoa, hvor han i alt har spillet 19 kampe, heraf de 11 fra start. Efter kun 1059 minutters fodbold har dette ikke just været et ideelt skifte.

For mange danske spillere er det en drøm at komme til udlandet og spille, og det har det også været for Peter Ankersen, som nu har været udenlands to gange. Begge efterfulgt af et hurtigt retur til Danmark.

Og han er langt fra den eneste. Det kan nemlig undre en, hvorfor så mange danske spillere efter meget kort tid vælger at vende snuden hjemad?

Jeg kan tage udgangspunkt i mig selv, og selvom mit skifte var til Holland, som på mange områder minder om Danmark, var mentaliteten og tilgangen meget anderledes. Jeg var personligt ikke klar til den mentale udfordring som 19-årig, og jeg vendte derfor snuden hjemad.

Derfor fristes man til at spørge: hvad er det helt konkret, der er drømmen ved at spille i udlandet? Er det lønnen, som oftest er højere end hjemme i Superligaen? Er det niveauet på den respektive liga man tager til, som er højere end herhjemme? Er det den personlige udvikling, som man både professionelt, men også privat gerne vil opleve? Eller er det simpelthen den status, der følger med, når man kan skrive udlandsprofessionel på CV’et?

En oplevelse og udfordring

Jeg mener, at vi simpelthen har det for godt i Danmark, og det er der umiddelbart intet negativt ved. Det ligger så indgroet i os, at selvom vi ikke bliver til noget indenfor sport eller andre hobbyer, så vil det danske sikkerhedsnet tage sig af os. Rent samfundsmæssigt er det fantastisk at have denne form for velfærd, men i mine øjne skaber det ikke det her killer-instinkt i den professionelle verden.

Jeg har det indtryk, at vi danskere ser skiftet til udlandet som værende en oplevelse og udfordring, hvor fodbold ses som en beskæftigelse, som vi skal have det bedste ud af. Hvis ikke livet indenfor kridtstregerne giver os nok udfordring i form at manglende spilletid, og vi samtidigt som mennesker ikke føler, at vi bidrager rent socialt udenfor banen, så ved vi, at disse to parametre nemt kan blive tilfredsstillet hjemme i Danmark.

Udenlandske spillere ser det derimod som en åbenbaring og mulighed. En mulighed for at skabe sig en bedre hverdag og fremtid. Både personligt, men også for familien som helhed. 

Har udenlandske spillere så mere vindermentalitet? Nej, ikke nødvendigvis. De er i min optik bare mere fokuseret på selve processen, hvor de er villige til at lægge det hårde arbejde frem mod målet, hvorimod vi herhjemme er mere resultatorienteret.

En proces der givetvis indebærer manglende spilletid, omgang med venner og familie og en tilværelse udenfor ens comfort zone.

Derfor bliver mange danskere overrasket, når de træder ind i et nyt miljø, hvor ens holdkammerater ikke er ens venner som herhjemme. Vi er vant til fra barnsben, at de fleste vil os det bedste, og at man skal behandle naboen, som man selv vil behandles. Alt sammen nogle gode værdier.

Men i udlandet ser spillerne en som deres konkurrent og dermed fjende. Drømmen om et bedre liv for dem og deres familier bliver udfordret, og derfor er de villige til at gå lige til grænsen, og nogle gange over for at lykkes.

Dermed er ens status i klubben på spil, og man skal tilpasse sig det hierarki, der er i enhver klub, hvilket naturligvis er hårdt. Det er her ens mentalitet og psyke bliver sat på prøve, og når man ikke har de samme rutiner og sædvanlige hverdag udenfor banen, har vi danskere i mange tilfælde ikke nok i bagagen til at overvinde dette.

Jeg tror derfor, at mange drømmer om forestillingen om at spille i udlandet. De drømmer om at se den store kontrakt og forestillingen om at spille på de store stadions. Og når de sætter deres signatur, er mange års hårdt arbejde på banen blevet belønnet, og deres drøm er opnået. Hvad vi ikke er bevidste om, at vi skriver under på, er det der står med småt.

Abonnement til F.C. Københavns hjemmekampe - Fast adgang fra 79 kr./md.* (*6 md. binding / min. 474 kr.)


Af Anders Borup

23 kommentarer

7100 13:05          
Men klarer vi os så dårligt - i dag og historisk? Vi er vel det mindste land nogensinde, som har vundet EM. Samtidigt har vi lige nu et landshold, som er ret godt, når man tager vores størrelse i betragtning. Det samme er tilfældet for Island, Norge og Sverige, der har lignende politiske systemer. Vi er også blevet væsentligt mere konkurrenceorienterede i fodbold og andre sportsgrene, hvor vi i langt højere grad rekrutterer og laver talentforløb for også helt unge. Ligamæssigt halter vi måske bagefter, men omvendt har vi jo klaret os fint nok i Europa (eller FCK har i hvert fald ;) ).
Jeg tror i stedet, at man må acceptere, at vi bare er et lille land, og at der derfor til tider er langt mellem de store internationale profiler. Jeg mener faktisk, at vores velfærdsstat også kan være en fordel ift. at udvikle fodboldspillere, da det sikrer en god infrastruktur og samtidigt gør, at man i højere grad tør satse på en fodboldkarriere, da der er et sikkerhedsnet til at redde én, hvis det ikke lykkes.
kofinn 13:05          
TAK Bjarke!
ABCDE FC 13:17          
Det minder mig om Johan Cruyff´s citat om Michael Laudrup.

Had Michael been born in a poor ghetto in Brazil or Argentina with the ball being his only way out of poverty he would today be recognised as the biggest genius of the game ever. He had all the abilities to reach it but lacked this ghetto-instinct, which could have driven him there

samt

One of the most difficult players [he had] worked with," adding: "When he gives 80–90% he is still by far the best, but I want 100%, and he rarely does that

Laudrup var verdensklassen og en af de bedste spillere nogensinde men han havde formentlig været endnu bedre hvis han ikke var dansker og født med den tryghed vi har herhjemme.
Dobrich 13:25          
Jo, "vi" er "møgforkælede" og tror via en vis status i SL, som bliver "belønnet" med et udenlandsophold, mere eller mindre kan overføres 1:1, og denne bliver bevaret.

Tror (min subjektive mening) at danske spillere med "stjernestatus" i SL ofte bliver overrasket over, at de i deres nye udenlandske klubber skal arbejde sig op igennem hierarkiet og skal kæmpe for en startplads, hvilket de ikke på samme måde har været vant til.

Ved godt at ovenstående er en voldsom generalisering, men tror ofte spillernes egne drømme/ønsker om en større lønseddel og agenternes søgen efter endnu en handel (som kan finansiere fire nye alu-fælge eller bedste fald hus/bil) resulterer i nogle lettere besyndelige klubvalg, som ender i en retur til SL !
quazz 13:26          
@Bjarke

Selvom listen er fin, så er den ikke helt brugbar, når Danmark ligger over et stærkt fodboldland som Italien. Der er lysår mellem mentaliteten i Italien og Danmark.
Bjarke_bold 13:27          
- ABCDE FC
Laudrup var verdensklassen og en af de bedste spillere nogensinde men han havde formentlig været endnu bedre hvis han ikke var dansker og født med den tryghed vi har herhjemme.
Alternativt, hvis Laudrup var født i Brasiliens slum ville hans mentalitet gøre at han ville gå til grunde, og aldrig komme på benene igen efter den første røvfuld. Måske kræver det en stabil og tryg hverdag for spillere med Laudrups mentale egenskaber overhovedet at slå igennem. Måske er danske Laudrup Peak-Laudrup. Det er ikke til at sige.
Fredag 30. oktober
Torsdag 29. oktober
SIF er hårdt ramt: Kent N. og kvintet har corona
13:47
Lyngby-direktør fortryder 'uheldig formulering'
13:46
Kent Nielsen hylder SIF-profil: Minder om Falk
13:46
F.C. Internazionale - Milano Siamo Noi
13:46
Spurs-tråden| Verdens bedste stadion
13:45
Vejle-juvel: Føler mig ikke så meget yngre
13:44
F.C. Internazionale - Milano Siamo Noi
13:41
Solskjær ser ikke Arsenal som konkurrenter
13:39
Tidligere Ajax-talent Per Weihrauch er død
13:36
F.C. Internazionale - Milano Siamo Noi
13:34
LIVERPOOL F.C. - CHAMPIONS
13:31
Lyngby-direktør fortryder 'uheldig formulering'
13:30
Kent Nielsen hylder SIF-profil: Minder om Falk
13:28
Bundesliga Tipstråden 2020/2021
13:23
Vejle-juvel: Føler mig ikke så meget yngre
13:20
Arteta om målscorer: Tror ikke prisskilt tynger
13:17
Tidligere Ajax-talent Per Weihrauch er død
13:17
Solskjær ser ikke Arsenal som konkurrenter
13:15
Solskjær ser ikke Arsenal som konkurrenter
13:14
AC Milan - Tilbage i Europa!
13:13
Vieira om tragedie: Fodbold virker ligegyldigt
13:11
Solskjær ser ikke Arsenal som konkurrenter
13:11
Kent Nielsen hylder SIF-profil: Minder om Falk
13:11
Tidligere Ajax-talent Per Weihrauch er død
13:09
Coronavirus - snart ovre?
13:08