Luk

Klumme: Kan vi leve med dommerfejl nu?

| 3F Superliga | 25 kommentarer

Infoboks

FC København - AGF
Superligaen Grundspil (28/02)
Bet25 1,94 3,65 3,70
Oddset 1,95 3,65 3,85
bet365 1,90 3,60 3,90

Den tidligere OB- og Maastricht-spiller Sandro Spasojevic er klummeskribent på bold.dk, hvor han giver sit syn på aktuelle emner i dansk fodbold.

For næsten to år siden, skrev jeg en klumme her på bold.dk, hvor jeg med åbne arme ventede på, at VAR skulle gøre sit indtog i dansk fodbold. 

Jeg har været pro VAR længe, og er det egentlig stadig, hvis systemet kan blive brugt bedre, men jeg må også erkende, at det bare ikke virker optimalt lige nu i Superligaen.

Hvor vi før diskuterede dommernes præstationer og de fejlkendelser, de havde dømt eller ikke dømt, så er snakken nu rykket over til VAR, hvilket næppe var meningen med at indføre systemet.

En rapport fra Football Association Board viste i 2018, at i 804 kampe formåede VAR at have korrekte beslutninger i 98,9 procent af tilfældene. Dette var et markant løft fra de 93 procent, som det lå på før.

Derudover tog det i gennemsnit mindre end en procent af den samlede spilletid, når VAR var indblandet i løbet af hele kampen, hvilket på ingen måder går ud over selve spillets flow.

Disse tal viser, at systemet i sig selv ikke er helt fortabt. For alt VAR i realiteten er, er en ekstra hjælp til dommerne. Derfor er det måske berettiget at diskutere, hvorvidt fodbolden helt generelt med sine love og regler er i stand til at varetage VAR i dens nuværende forfatning?

Eller om den ekstra hjælp aldrig nogensinde vil kunne gøre op for, at vi alligevel ikke får et 100 procent mere retvisende kald, da det i sidste ende er dommerens skøn, som træffer afgørelsen?

For når vi uge efter uge snakker mere om VAR end selve spillet på banen, så må vi også erkende, at vores dommere bare ikke er i stand til at udføre den opgave.

Ville flere kameraer på danske stadions så klare noget af opgaven, da vi ville have adgang til flere vinkler? 

Måske. For flere vinkler ville helt sikkert øge muligheden for et bedre overblik, men løser det problemet?

Mit korte svar er nej. Se bare på Premier League. Her har vi længe grint af måden, som de har tacklet hele situation med VAR, hvor de omdiskuterede armhule-offsides og andre mærkværdige kendelser totalt har fjernet charmen og kærligheden til spillet. Og det er netop i en liga, hvor der er mere end rigeligt med kameraer.

Så har VAR måske ikke bare lært os, at alle de større og mindre fejl, som dommerne førhen lavede, og som i nogle tilfælde var kampafgørende, er fejl vi nu kan leve med?

Tydeligere kommunikation

Noget af problemet med VAR er, at vi som tilskuere og seere ikke bliver involveret i selve kommunikationen omkring en VAR-situation. Hvis vi antager, at dommerne ikke har noget at skjule i deres kommunikation med hinanden og VAR-rummet, hvorfor gør man det så ikke muligt for alle at høre, hvad der diskuteres ved en kendelse?

Helt praktisk kan det løses ved, at man i en VAR-situation tænder for signalet til dommerens headset. Når situationen er kigget igennem, og man til sidst har fået afgørelsen, slukkes signalet igen.

Det ville ikke løse alle problemer, men i det mindste ville der komme lidt gennemsigtighed i forhold til de skøn, som dommerne i sidste ende foretager.

I sidste uges kamp mellem FC København og SønderjyskE var der hele tre kampafgørende kendelser, hvor VAR ikke blev brugt optimalt, og hvor VAR-chef Michael Johansen efterfølgende har udtalt, at dette var en fejl. 

Ved en af kendelserne var kritikken også heftigt rettet mod Viktor Fischer, som blev anklaget for film. Og mandag skete det så igen.

Og lad mig lige kort komme med en bemærkning. Vi skal også huske på, at man som spiller sagtens kan blive ramt i en uheldig vinkel og falde, uden at der er tale om film, og uden at der skal dømmes frispark eller straffespark. Netop som jeg mener var tilfældet mandag med Viktor Fischer.

Men problemet med den hændelse er, at han før har filmet. Derfor bliver det som med ’Peter og Ulven’, hvor ingen i sidste ende tror ham, når han har en sag. 

I sidste ende er det hans egen skyld, da han ligger, som han har redt.

Et andet problem er så, at det hele falder tilbage på dommerens skøn og den manglende kommunikation.

For ville vi ikke være bedre stillet, hvis vi var blevet indraget i, hvorfor Sandi Putros havde dømt straffe? Var det, fordi det var hans skøn på banen, og tv-billederne ikke viste ham klart og tydeligt, at han skulle ændre sit kald? Måske bekræftede tv-billederne hans kald på banen? Eller noget tredje.

Faktum er, at vi på den front står hen i det uvisse, og det efterlader os i sidste ende med det spørgsmål: er dommerne, med de love og regler, der er i fodbolden, i stand til at varetage et system som VAR?

F.C. København på hjemmebane. Find dit gavekort til store oplevelser her!


Af Anders Borup

25 kommentarer

Led-Zep 13:28          
Måske vi bare skal anerkende at vi er mennesker og laver fejl. Og at det er ok, så længe det ikke handler om liv og død.
1917SIF 13:35          
Tilliden til VAR er for mit vedkommende gået fra 100 % til 0 %.

Problemet er, at ens forventninger var tårnhøje da VAR blev introduceret. Og nu er min egen og andres opfattelse at det er bedst uden.

Så ja til artiklens overskrift.

PS : Jeg kan ikke undvære Superligaen. Men efter kampen Lyngby - FCK har jeg midlertidigt opsagt mit Viaplay Sport abonnement.

Jeg vender tilbage. Men vildt at det er kommet dertil. Og der skal noget til at ta den beslutning trods alt.

Håber på flere kameraer, - først og fremmest målfoto. Linjer der optegnes tydeligt for seeerne ved offside. Og så lad os få den Superslow teknologi som de har i Bundesligaen..det var bare det.
XSDU 13:39          
Et helt rigtigt ræsonnement omkring "Peter og ulven". Det gavner heller ikke, at man går ud og dummer sig i et interview efterfølgende.

Men med det sagt, så ligger ledelsen for VAR og for dommerne, også som de selv har redt.

Når man lader en så utroligt ringe dommer dømme på højeste niveau, beder man jo også næsten selv om at der opstår fejl. At der så tilmed ikke er nogen ude i VAR vognen der går i rette med ham, og kalder ham hen til skærmen, er jo bare for dumt. For han har da vel ikke selv afvist at gå derhen?

Og som om det ikke var slemt nok i forvejen, så lader med endda en allerede degraderet dommer, sidde ude i VAR vognen, til gårsdagens kamp i Lyngby.

Her er det faktuelt bevist, at han ikke har kvaliteterne til at dømme i superligaen, og man har flot taget konsekvensen heraf, så langt så godt.

Men så kan det da umuligt være gennemtænkt, at sætte samme dommer til at have ansvaret i VAR vognen??

Meget af dette kan løses ved at uddanne dommerne bedre, og udstikke nogle endnu mere klare retningslinjer for hvad man gør hvornår og også hvad man ikke gør.

Niveauet hos de danske dommere er langt fra som det har været en gang, hvor vi har haft folk der blev kåret til verdens bedste mv.
Du højner ikke deres niveau, ved at sætte dem ud og se tv i en vogn. Der skal stadig mere uddannelse til. Det handler jo ikke om hvor vidt VAR er godt eller skidt. Men om de som administrerer det har evnerne til det. For nuværende har de i al fald ikke.
Chelsea ? 13:47          
Led-zep

Jeg smed alle mine penge på Lyngby sejer og overvejer mit liv nu....
Arsenal Fan 13:50          
H
Arsenal Fan 13:51          
Hjjhggfffg
Fodboldloven 13:56          
XSDU,

Jeg kan sagtens forstå dit ræsonnement, men jeg må lige sparke ind med at årsagerne til at man bliver rykket ned kan være mange og ikke ensbetydende med at man ikke er i stand til at vurdere afgørende situationer korrekt. Du kunne i teorien sætte en serie 4 dommer i VAR-vognen, da de evner du skal have i en VAR-vogn ikke kan sidestilles med de evner du skal have på banen i superligaen. Det primære som adskiller en superliga-dommer med en breddedommer er hans evner til at lede spillerne på banen og fremstå overbevisende. De ting er fuldstændig ligegyldige i VAR-vognen.

Bemærk. Jeg siger ikke det skal være sådan - jeg siger blot at en nedrykket superliga-dommer uden problemer kan være en fremragende VAR-dommer. At han så ikke var det i denne situationer er en anden sag :-).
Lørdag 27. februar
PL-tråden 2019-20 - Vi er CRAZY med VAR
19:13
Kolding fyrer Mølkjær kort efter bundbrag
19:11
Messi sikrede Barca-sejr ude imod Sevilla
19:11
Arsenal - The Invisibles!
19:11
Messi sikrede Barca-sejr ude imod Sevilla
19:10
Messi sikrede Barca-sejr ude imod Sevilla
19:10
PL-tråden 2019-20 - Vi er CRAZY med VAR
19:04
Kolding fyrer Mølkjær kort efter bundbrag
19:03
Messi sikrede Barca-sejr ude imod Sevilla
18:59
Brentford triumferede i Nørgaards comeback
18:58
Pep forklarer stime: Vi har mange penge
18:57
Messi sikrede Barca-sejr ude imod Sevilla
18:57
Mohamed imponerede i ny Galatasaray-sejr
18:56
Mbappe og PSG smadrede bundproppen
18:53
Messi sikrede Barca-sejr ude imod Sevilla
18:53
PL-tråden 2019-20 - Vi er CRAZY med VAR
18:52
Bayern vendte tilbage på vinderkurs i BL
18:52
Messi sikrede Barca-sejr ude imod Sevilla
18:49
Messi sikrede Barca-sejr ude imod Sevilla
18:49
Messi sikrede Barca-sejr ude imod Sevilla
18:48
Messi sikrede Barca-sejr ude imod Sevilla
18:47
Messi sikrede Barca-sejr ude imod Sevilla
18:45
Brighton brændte to gange fra pletten i nedtur
18:44
AaB skifter to i truppen til FCN-opgør
18:43
PL-tråden 2019-20 - Vi er CRAZY med VAR
18:43