LeoVegas.dk Roskilde Festival Bethard Casino24

Luk

KLUMME: Vi mangler de ligegyldige SL-kampe

| Superligaen | 32 kommentarer
Hørte du det? Hobro-kamp OGSÅ skæmmet af homofobisk tilråb
Sabbi får gult for film
Se alle Superliga-målene i runde 29 her
'Fedt at smide et enkelt søm i kisten' - Randers' matchvinder tværer salt i Hobro-såret
Randers sørger for endnu en nedtur til Hobro - sejrsmål efter 93 minutter
KLUMME: Vi mangler de ligegyldige SL-kampe
Foto: Getty Images

Infoboks

AaB - Hobro
Superligaen Pulje 2 (26/04)
bet365 1,71 4,00 4,33
NordicBet 1,81 4,05 4,05

Se Premier League, Superliga og Europa Leauge

Kom i gang nu på Eurosport Player 

Advertisement
Advertisement
Hobro IK's Martin Mikkelsen er ny klummeskribent på bold.dk, hvor han hver uge skriver om aktuelle emner i Superligaen set fra den nedrykningstruede klub i Nordjylland.

Jeg ville ønske, at Superligaen skulle udvides til 16 hold. Det ville gøre vejen for nogle af de klubber, der kæmper for at tage det sidste skridt, kortere. Flere klubber ville kunne højne deres standard. Det ville øge og udbrede væksten i dansk fodbold.

De uudforskede områder ville spire, og vi ville effektivisere udnyttelsen af vores sparsomme ressourcer. Desuden synes jeg, det er en misforståelse, at den store scene kun er beregnet til eliten.

Groft sagt kan man sige, at jeg er tilhænger af en liga med flere "ligegyldige" kampe; 16 hold og eksempelvis to nedrykkere ville give et bredere midterfelt, og lige netop dér ville talentudviklingen have suveræne vækstvilkår.

Dér, hvor det ikke er liv eller død HVER weekend. Ikke fordi de unge skal vænnes til at spille kampe uden pres, men fordi klubberne ville være mere tilbøjelige til at bruge dem.

Færre klubber ville føle sig tvunget til kortsigtede løsninger og dyre panikindkøb i udlandet (som de desuden ville have færre penge til, da en struktur med 16 hold ville betyde, at TV-pengene skulle fordeles på flere hænder), da færre hold ville komme i nedrykningsfare.

Flere usexede hold i starten
På kort sigt ville en udvidelse til 16 hold betyde, at flere usexede hold ville finde vej til den store scene, men personligt synes jeg også, det kan noget, at Rasmus Falk og Viktor Fischer skal til et vindblæst stadion i Hjørring en mandag aften og vise, at de også kan dér.

Forleden faldt jeg over en tråd på Twitter, hvor utallige, danske fodboldinteresserede beskrev, hvor trætte de er af at se fodbold i fjernsynet. De er mætte. Der er fodbold i fjernsynet hver dag, dagen lang. Selv de store kampe føles ikke 'store' mere. Det hele er blevet for hverdagsagtigt.

Noget kunne tyde på, at vi begynder at se effekten af de seneste års ekstreme eksponering af fodbold. At TV-selskaberne, streamingtjenesterne mv. er i gang med at udvande deres dyrtkøbte produkt ved at malke det for alt, hvad det har.

Måske er det på tide at skære lidt ned på fodbold-gennem-en-skærm-kulturen. Måske er det på tide at trykke på resetknappen.

Skær ned på tv-kampene
De "ligegyldige" kampe i 16-holdsstrukturen ville give plads til at bruge de unge, til at spille offensivt og til at eksperimentere med nyskabende, taktiske idéer, men de ville formentlig ikke trække flere folk til skærmene, men så er min anke til rettighedshaverne: skær ned på antallet af TV-kampe - dét ville også have den fornøjelige bivirkning, at det ville "tvinge" flere mennesker på stadion.

Når kampene bliver vist i TV, er der mange, der bliver hjemme - eller går i haven, fordi de er trætte af at blive stopfodret med fodbold dag ud og dag ind.   

Jeg ville ønske, at vi - gennem vores valg - ville opfordre til nærvær, lokal nærhed og dermed en federe og større fodboldkultur på de danske stadions.

I øvrigt ender jeg ofte med at se fodbold fra den danske 1. division, når jeg skal have mit fodboldfix søndag eftermiddag; Én TV-kamp, fællesrunde (alle kampe bliver afviklet samtidigt) og liveopdateringer med mål fra de øvrige kampe - der sker sgu noget. Og vil man se sit hold, må man en tur på stadion - et format, der er et eksempel til efterfølgelse.

Bekymrer sig om sig selv
I min forrige klumme stillede jeg spørgsmålstegn ved, om det er de rigtige mennesker, der tager de vigtige beslutninger for dansk fodbold? Jeg synes, udformningen og vedtagelsen af superligastrukturen er en vigtig beslutning, og den kompetence ligger hos Divisionsforeningen, dvs. klubberne selv.

Problemet er, at klubberne ikke bekymrer sig ret meget om dansk fodbold som helhed. Når alt kommer til alt, giver de ikke en fløjtende fis for det store billede. Klubberne bekymrer sig om sig selv - og dét kan man ikke bebrejde dem. Alt andet ville være uambitiøst - beundringsværdigt, men uambitiøst.

Man kan mene, hvad man vil om strukturen, og uanset prioriteringer og om man er til 12, 14 eller 16 hold, så er det principielt forkert, at de, der har så stor egeninteresse, sidder med magten. I dette tilfælde de samme aktører - klubberne - som modtager penge gennem den TV-aftale, der bliver forhandlet på plads med rettighedshaverne.

Det åbner ikke bare op for, men lægger decideret op til, at det i realiteten er dem, der har den afgørende indflydelse. En perfekt model til camoufleret lobbyisme.

Hvad nu hvis amerikanerne pludselig forelsker sig i vores frisparkseksperter og vores lange indkast og en amerikansk mediemogul femdobler TV-pengene på betingelse af, at Superligaen bliver skåret ned til otte hold og kampene bliver afviklet om natten? Det sker nok ikke, men i teorien er det ikke en umulighed, og deri ligger min pointe.   

Kompetencen til at træffe de store beslutninger i dansk fodbold burde ligge hos en objektiv og upartisk instans, der ikke opnår nogen form for personlig vinding - uanset udformning af struktur.

En given superligastruktur burde udformes ud fra en helhedsvurdering af, hvordan vi bedst muligt udnytter vores ressourcer, hvordan vi giver vores talenter optimale vilkår for at udvikle sig, hvordan vi får flere mennesker på stadion og hvordan vi gør os så konkurrencedygtige som muligt i Europa - og med mindre fokus på produkt og kvantitet.

Ak ja, man har vel lov til at drømme.

Se Premier League, Superliga og Europa Leauge Kom i gang nu på Eurosport Player 
Advertisement Advertisement

Af Anders Borup

32 kommentarer

JG-FCN 16:23          
Som fan af talentfodbold er jeg 100% enig. FCK og andre hold i toppen vil alt andet lige være mere tilbøjelige til at spille med talenter mod Næstved end mod AaB og BIF m.v.
Det samme gælder i øvrigt holdene i bunden, der ikke vil skulle stille i absolut bedste opstilling hver eneste uge for at kæmpe om overlevelse. De ville også kunne give mulighed for noget friskt blod hvis f.eks. Næstved skulle møde hold a la vendsyssel noget oftere end hold a la FCN og FCK.
goldbaek7 16:26          
Enig med 1. Division , perfekt de starter på samme tid og super spændende liga.
Deja-Vu 16:28          
Den nuværende struktur medfører da netop, en masse ligegyldige kampe.
Tag f.eks. pulje 2, hvor det på forhånd, næsten allerede var afgjort at AaB og Randers skulle spille om europæisk, mens Hobro og vendsyssel skulle spille om nedrykning... allerede før den første kamp i slutspillet er begyndt. Det er da ihvertfald 6 ligegyldige kampe, for hver af disse hold.
kwajw13 16:34          
Måske er Pulje 2 afgjort på forhånd, tilgengæld har både Randers og Aab muligheden for at afprøve talenter, som ellers måske kun ville snuse til de tidlige pokalkampe mod lavere rangerende hold, det er en mulig investering på sigt.

Se Hollandsk fodbold, ja niveauet er måske højere der end i Superligaen, men der er i teorien kun 3 hold som kan vinde titlen, ud fra en meget fri hukommelse, husker jeg kun AZ i nyere tid som har brudt den dominans, alligevel fostre "midter"holdene i Holland store talenter, fordi der i liga strukturen er plads til dette.

Modsat tag den Skotske PL, Selv Celtic er jo nærmest ringere end vores eget FCK, og de kører kun med 10 hold, den liga er år for år blot blevet ringere og ringere.

Så jeg er helt klar fortaler for en udvidelse af ligaen, også selvom det skulle medfører i første omgang et ringere produkt, fordi jeg på sigt tror alle hold vinder mere end de taber på netop denne struktur.
Bløde babser 16:37          
Var det ikke ham her der skev nogenlunde samme gang vrøvl i en klumme for at par uger siden? Og ham der smadrede Robert Skov?

En given superligastruktur burde udformes ud fra en helhedsvurdering af, hvordan vi bedst muligt udnytter vores ressourcer, hvordan vi giver vores talenter optimale vilkår for at udvikle sig, hvordan vi får flere mennesker på stadion og hvordan vi gør os så konkurrencedygtige som muligt i Europa - og med mindre fokus på produkt og kvantitet.

Ak ja, man har vel lov til at drømme.
Hvad får ham dog til at tro man ikke også har forsøgt at tænke de ting ind.

Når man som skribent bare lige mener man skal lade være med at vise kampe i TV, fornemmer man en fyr der ikke engang har forstået hvor hans egen løn kommer fra.
Womble 16:49          
Når man som skribent bare lige mener man skal lade være med at vise kampe i TV, fornemmer man en fyr der ikke engang har forstået hvor hans egen løn kommer fra.
Her er vi faktisk enige BB.

Selvom det hold jeg holde med sagtens kunne ryge ud af Superligaen, så jeg faktisk hellere at man skar Superligaen ned til 10 hold.

14 hold i Superligaen er for mange, og underholdningsmæssigt har Superligaen aldrig være mere kedelig end den er nu, da alt for mange hold ikke spiller fodbold. Hobro er et glimrende eksempel med en hjemmebane der ikke er serie 4 værdig, og bolddrenge der sænker spillet.

Derfor er jeg også glad for at man nu skære ned til 12 hold.

Jeg ville ønske man kunne få en Superliga 1 og Superlig2 (find selv på bedre navne) med 10 hold i hver række. Det vil gøre Superligaen stærk, og skærpe de bedste spillere. Samtidig vil den næstbedste række (Superliga 2) ikke kunne undgå at indeholde nogle spændene hold, der også trækker tilskuere.
Tanken 16:56          
Meget enig i det han siger med hensyn til flere hold vil give mere mulighed for at bruge talenter, men det kræver jo også at holdene så gør det. Når man nu for andet år har så tæt et felt, samt to hold som skal skrabe alle point sammen for at vinde har man ikke råd til at satse. Dertil er top 6 for vigtig, hvilket betyder det er svært at satse på talenter før runde 26. Om der så er to hold mere gør det ingen forskel.
Mandag 22. april