Luk

Kræftfri Thorsen: Har ændret syn på meget

| NordicBet Liga | 4 kommentarer

Infoboks

AC Horsens - Hobro
NordicBet Liga (28/11)
Oddset 1,40 4,75 7,00
bet365 1,40 4,75 7,00

Jonas Thorsen fastslår, at han trods to kræftdiagnoser ikke er færdig med at spille fodbold. AC Horsens-spilleren fortæller her om et hårdt kemoforløb, angsten for hospitalsbesøg og taknemmeligheden for de små ting i livet.

AC Horsens-spilleren Jonas Thorsen har været mere end almindeligt uheldig.

Han har sådan set været ret forskånet for skader i sin karriere, men til gengæld har det seneste år budt på to kræftdiagnoser - og to raskmeldinger.

Den seneste gode nyhed fik 31-årige Thorsen for ganske nyligt: Kræften var væk efter et kemoforløb, der startede i sommer.

- Jeg er virkelig glad, lettet og privilegeret. Jeg har det fysisk bedre, og mentalt føler jeg også, at overskuddet bliver større, siger Jonas Thorsen til bold.dk.

Thorsen starter en ny hverdag op i AC Horsens i næste uge, hvor han stille og roligt skal kæmpe sig tilbage på fodboldbanen.

- Jeg har god tid, og jeg bliver ikke presset af AC Horsens. Målet er at være fuldstændig træningsklar, når vi kommer tilbage i januar. Men jeg ved ikke, om det er realistisk.

- Der er ikke så mange eksempler på lignende situationer, så man ved jo ikke, hvor lang tid det tager.

- Men jeg vil gerne være et forbillede og vise, at man kan komme tilbage. Det er også en af grundene til, at jeg har valgt at være åben om det her; jeg håber at kunne hjælpe andre.

Nåede ikke at fatte alvoren
Historien om Jonas Thorsens sygdomsforløb starter i efteråret 2020.

Han tog til lægen, primært fordi hans bedre halvdel opfordrede ham til, og her fik han den frygtelige melding: Du har testikelkræft.

- Det var absurd, for jeg havde op til lægebesøget følt mig i så god fysisk forfatning, som jeg nærmest nogensinde havde gjort. Jeg var helt klar på at skulle ind på holdet igen, fortæller Jonas Thorsen.

Processen fra diagnose til operation var ekstremt kort, og han var allerede i foråret tilbage på fodboldbanen for AC Horsens.

- Der gik 14 dage imellem beskeden om, at det var kræft, til jeg var opereret. Så jeg nåede ikke at føle mig syg, og processen var rimelig hurtig overstået.

- Jeg kom jo tilbage og spillede i foråret. Set i bagklogskabens lys var det måske også lidt for hurtigt, for jeg var ikke trænet ordentligt op. Ingen vidste, hvor lang tid der skulle bruges på at genoptræne ordentligt til at spille en Superliga-kamp.

- Når jeg ser tilbage, fik det for store konsekvenser for mig i foråret, fordi jeg ikke fik vist mig ordentligt frem. Jeg ville ønske, jeg havde givet det mere tid. Omvendt var det det fedeste at komme i gang igen.

Nåede du overhovedet at fordøje det, der var sket?

- Jeg tror, det gik så hurtigt, at jeg ikke nåede at fatte det. Jeg nåede ikke at blive bange for det.

- Nogle af tankerne med 'hvad nu hvis?' kom først efterfølgende, men jeg synes egentlig ikke, det fik så stor indflydelse på mig, fordi jeg godt kunne parkere det. Jeg var videre og raskmeldt.

- Der kom lidt nerver op til de gange, jeg skulle have taget blodprøver, og der var nok også bygget lidt frygt op i perioden op til min scanning. Jeg havde en dårlig fornemmelse, som nok har været frygt for, at der var noget, de ikke havde fanget i første omgang.

Kræften havde spredt sig
Til rutine-scanningen et halvt år senere viste Thorsens bange anelser at holde stik. Kræften var vendt tilbage og havde spredt sig.

- Jeg prøvede at finde nogen eller noget at bebrejde. Kunne lægerne ikke lige have taget noget mere? Var jeg selv skyld i det, fordi jeg ikke gik til lægen tidligt nok? Det fyldte meget i starten sammen med uvidenheden om, hvad der skulle ske.

- Jeg var frustreret og ked af det. Jeg havde fået den raskmelding, og alle de tanker, jeg havde lagt til side, var nu virkelighed. Jeg havde en stor frygt for, hvilke konsekvenser det ville få.

Jonas Thorsen påbegyndte i juli et kemoforløb, og denne gang var det ikke overstået på 14 dage uden de store gener.

- I en periode kunne jeg slet ikke drikke vand. Det kunne få mig til at kaste op. Jeg var hårdt ramt af bivirkninger, og det har egentlig gjort det svært, at det ikke stoppede, efter kemoen gjorde det.

- Den sidste omgang kemo, jeg fik, frygtede jeg. Jeg reagerede fysisk på mange af hospitalstingene. Bare tanken om at skulle ind og have rød saftevand gav mig en fornemmelse af at skulle kaste op, og også alle de forfærdelige lugte på hospitalet.

Thorsen havde ikke overskud til ret meget under sit kemoforløb, men han besøgte dog af og til holdkammeraterne i AC Horsens.

- Jeg har kunne komme og gå, som jeg ville. I starten trænede jeg lidt med, og det havde jeg totalt optur over. Jeg var helt høj, når jeg havde været der. AC Horsens har været fantastiske i det her, siger han.

Mental kamp tilbage til fodbolden
Jonas Thorsen er nu erklæret sygdomsfri for anden gang, men der er fortsat lang vej tilbage til fodbolden, fordi kemobehandling er hårdt for kroppen.

Midtbanespilleren frygter dog ikke, det er slut med fodbold, og han er opsat på at kæmpe sig tilbage.

- Det har faktisk mere været min hustrus bekymring, for jeg har ikke haft så meget overskud til at fokusere på. Men det er klart, at jeg har tænkt på det.

- Jeg har ikke lyst til, at det skal være slut med fodbold, så jeg er mega motiveret til at komme endnu bedre tilbage og være bedre end nogensinde.

- Fysisk tror jeg, det er nemmere. Meget af arbejdet er mentalt. Der manglede jeg måske lidt efter mit første forløb i forhold til at være helt motiveret og fokuseret.

Handler det også om, at man får et andet perspektiv på livet, hvor fodbold måske virker lidt mere ligegyldigt?

- Langt hen ad vejen, ja. Det føles ikke så vigtigt, som det tidligere har gjort. Men det vil jeg gerne have, at det gør, og det skal jeg arbejde med.

- Men jeg føler på ingen måde, at jeg er færdig med fodbold, og det tænder også en gnist, når man ikke kan det.

- Jeg har været vant til at presse det helt til grænsen, og kan jeg det igen rent mentalt? Ikke fordi jeg ikke vil, men om der er en stopklods, som jeg ikke selv kan kontrollere.

- Jeg skal nok have noget hjælp til at føle, at det er fodbold, der betyder alt i verden. Men jeg er motiveret, og jeg har lyst til at spille fra start til slut og have indflydelse, fastslår Jonas Thorsen.

- Far, du er ikke smuk
Jonas Thorsen har kontraktudløb med AC Horsens til sommer, og selvom fodbold har været sekundært for ham de seneste måneder, ligger det i baghovedet.

- Det fylder da, det er klart. Jeg føler, jeg har fået stjålet det sidste år. Men det er også med til at motivere mig til at komme tilbage, for jeg føler overhovedet ikke, at jeg er færdig med fodbold.

- Det skal ikke blive en frygt, at der ligger et kontraktudløb til sommer, og det tror jeg heller ikke, der gør. Det er sådan, fodboldverdenen er.

Jonas Thorsen er nu ude på den anden side, og han mærker en større taknemmelighed for de små ting i hverdagen.

- Jeg har ændret syn på mange ting. Jeg sætter mere pris på livet og har en kæmpe taknemmelighed. Tingene er måske ikke så hårde, som de kunne have været førhen.

- Nogle gange er det også bare de små ting, der betyder noget. Min datter på fire et halvt år har bare ventet på, at vi kunne tage i svømmehallen, og hun elsker at cykle i børnehave, som jeg heller ikke har kunnet. At se hende glad nu betyder alt.

- Hun sagde også en dag til aftensmaden 'Far, jeg synes ikke, du er smuk', og det var befriende med den umiddelbarhed.

- Nu venter vi bare på, at håret vokser ud igen. Efter et kemoforløb kan håret ændre både farve og tekstur, så vi er da lidt spændte på, hvordan det kommer til at se ud, siger Jonas Thorsen med et smil.

Jonas Thorsen har været i AC Horsens siden 2019. Tidligere har han spillet i Viborg og tyske Braunschweig.


Af Sara Margren
Lørdag 27. november
Giga farce: Benfica-kamp fløjtet af ved 7-0
02:11
Tumult efter AGF-brag: Tre karantæner til FCK
02:08
Cityzens This City is Ours
01:53
Cityzens This City is Ours
01:48
FCK uenige i kendelse: Sætter nye standarder
01:30
Otte kampe uden sejr: Brighton måtte nøjes
01:23
FCK uenige i kendelse: Sætter nye standarder
01:19
AaB har motor og topscorer med mod FCK
01:04
FCK uenige i kendelse: Sætter nye standarder
01:03
FCK uenige i kendelse: Sætter nye standarder
01:01
Klumme: Få styr på dit shit, Jess Thorup!
00:56
Mæhle og Atalanta stod for ny Juve-nedtur
00:53
LIVERPOOL F.C. | 0-5
00:53
Allegri efter nederlag: Vi skal være realistiske
00:51
Giga farce: Benfica-kamp fløjtet af ved 7-0
00:51
Giga farce: Benfica-kamp fløjtet af ved 7-0
00:47
FCK - Nej til Copenhagen Sundays racisme!
00:45
Liverpool med mål-rekord efter 13 PL-kampe
00:38
LIVERPOOL F.C. | 0-5
00:31
Liverpool med mål-rekord efter 13 PL-kampe
00:27
Xavis Barca vendte det til sidst mod Villarreal
00:26
Cityzens This City is Ours
00:12
FCK uenige i kendelse: Sætter nye standarder
00:09
F.C. Internazionale - Campione D´Italia
00:07
Premier League tips - vi kører snart igen
00:06