Luk

Landets ældste fodboldspiller i sit livs kamp

| Herning Fremad | 10 kommentarer
Landets ældste fodboldspiller i sit livs kamp
Foto: Herning Fremad

Infoboks

81-årige Ole Nielsen ser tilbage på et langt tid liv i fodboldverdenen, og Herning Fremad-ildsjælen kæmper nu for at komme tilbage på banen.

Årets julekalender på bold.dk handler om ildsjæle i alle afkroge af fodboldens verden. Vi taler med Danmarks ældste fodboldspiller, Serie 3-maskotten 'Felle', landsholdets trofaste kok og mange flere frem mod juleaften.

Bag første kalenderlåge gemmer sig 81-årige Ole Nielsen, der er indbegrebet af en boldglad ildsjæl.

Han har i næsten 70 år haft med fodbold at gøre i Herning Fremad, hvor han har siddet på en lang række forskellige poster og desuden er udnævnt til æresmedlem i klubben.

Han blev i forbindelse med sin 80 års fødselsdag sidste år omtalt som Danmarks ældste aktive fodboldspiller, hvilket han også ser sig selv som, men på det seneste har Ole Nielsen været ukampdygtig.

Det skyldes, at han har fået konstateret demens, men han nægter at lade sygdommen sætte en stopper for for fodboldkarrieren og har i stedet sat sig et klart mål for at komme tilbage:

- Jeg træner ikke for tiden, men jeg har et mål om, at når jeg rigtig kommer i gang igen, så skal jeg score et mål. Det er målet for mig. Min seneste kamp var med Old Boys-holdet sidste år, men jeg er bestemt ikke stoppet endnu.

- Jeg har valgt ikke at ville skjule min demens, men i stedet erkende det, og så håber jeg, at det kan virke som et skub bagi. Der er ikke andet at gøre end at tage det i stiv arm, siger Ole Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Holdbillede fra Herning Fremad med Ole Nielsen næstlængst til højre i bageste række. Foto: Herning Fremad

Kærligheden til spillet

Ole Nielsen spillede i sin tid omkring 300 førsteholdskampe for Herning Fremad, mens han alt i alt har spillet godt 1800 fodboldkampe i sit liv, og han lægger ikke skjul på, hvor meget det smukke spil har betydet og fortsat gør det.

- Fodbold har været førsteprioritet næsten altid. Nu står min kone lige ved siden af, så jeg skal passe på, hvad jeg siger, men fodbold har betydet utrolig meget i mit liv, fortæller Ole Nielsen med et smil og tænker tilbage på, hvordan det hele startede:

- Jeg startede til fodbold, da jeg var 12 år, hvor jeg første gang kom på holdet i Fremad. Jeg begyndte i mellemskolen, hvor der var én af lærerne, der var meget interesseret i fodbold, og så har jeg spillet lige siden.

- Jeg har stort set været aktiv hele tiden. Der har været et par kritiske situationer, hvor jeg havde et dårligt knæ, og det kunne man jo ikke rigtig gøre noget ved dengang. Så der har været nogle mindre pauser, men overordnet set har jeg spillet mere eller mindre uafbrudt.

Langt størstedelen af tiden har Ole Nielsen slået sine folder i hjerteklubben Herning Fremad, men en kort afstikker til hovedstaden blev det til, hvor han blandt andet var holdkammerat med den tidligere Juventus-spiller John Hansen.

- Jeg spillede en halv sæson i Frem i København, mens jeg var soldat, og der spillede jeg sammen med koryfæer som John Hansen, der scorede mål i olympiaden i London, og Carl Skomager. Det var voldsomt inspirerende, siger han.

Alderspræsidenten nyder jargongen

Herning Fremads Old Boys-hold træner typisk en gang om ugen og spiller kamp i weekenden, og Ole Nielsen fortæller om et helt specielt sammenhold og en unik stemning på holdet.

Han er personligt alderspræsident, og han nyder at spille sammen med 'de unge', der kun er i 50'erne eller 60'erne.

- Alderspræsident har jeg efterhånden været i en del år, for der er ikke så mange, der bliver ved så længe. Der er en lidt bred sammensætning, men de er stort set omkring de 50-60 alle sammen.

- Fodbold er fedt på grund af kammeratskabet, og det er det, der har hold mig i gang. For mig har det ikke handlet så meget om, at det er sundt, og alt det med at man skal motionere som ældre.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ole Nielsen forsvarer målet med kløgt. Foto: Herning Fremad

Ole Nielsen har i løbet af årene mærket, hvordan prioriteterne i fodbolden har ændret sig, så det sociale er blevet vigtigere end det sportslige.

- Engang betød point rigtig meget, men i dag er det nogle andre værdier, der tæller. Først og fremmest er sammenholdet utrolig vigtigt, og det er jo en helt speciel jargon, der er på et hold, der har spillet sammen så længe.

- Der bliver lavet en masse gas i omklædningsrummet, så det er ikke for damer at komme der. Der bliver drukket en øl eller to, uafhængig om vi har vundet eller tabt. Kampen bliver fejret lige meget hvad, og tredje halvleg er meget vigtig.

- Man har et fantastisk godt kendskab til de personer, man spiller med, og det bliver meget tæt på at være en familie. Man kender stort set både ham, der spiller fodbold, og hans kone, børn og børnebørn, siger Ole Nielsen.

Et hav af bekendtskaber fra fodbolden

Ole Nielsens har i løbet af sine mange år i fodbold mødt en masse mennesker i Herning Fremad, hvor han blandt meget andet nød at tage trænertjansen på sig.

- Efter jeg stoppede på førsteholdet, fortsatte jeg på Old Boys-holdet, og så gik jeg ind i ledelsesarbejdet. Jeg har siddet i spillerudvalget, været træner og siddet i bestyrelsen i 25-30 år.

- Som træner kom jeg i kontakt med helt unge spillere, og at kunne præge dem var en stor fornøjelse. Selv den dag i dag møder jeg af og til nogle af dem, jeg har trænet, og det giver en stor glæde.

- Én af dem, jeg trænede for 50 år siden, er sidenhen blevet ejendomsmægler, og han har lige skaffet os et hus, og det er da lidt sjovt. Fodbold har givet mig utrolig mange gode bekendtskaber.

- Jeg har stort set altid været selvstændig og lavet specialmaskiner, men at skulle hjem og se fodbold var højt prioriteret. Man kunne altid begynde at snakke fodbold med kunderne, og så var der gang i snakken med det samme, siger Ole Nielsen.

I 1999 blev FC Midtjylland stiftet, hvilket Ole Nielsen også var medvirkende til, og han har sidenhen fulgt klubbens udvikling og vej mod stjernerne med stor stolthed.

- Jeg er blevet æresmedlem i Herning Fremad og var med til at starte FC Midtjylland op, og det har været fantastisk at se den udvikling, som FC Midtjylland har gennemgået. De har gjort det virkelig godt, og det er da en stor fornøjelse for mig at se.

- Jeg har fået flere forskellige hædersbeviser og pokaler i Fremad, og det er noget, jeg med glæde har modtaget en masse af, fortæller han.

Ole Nielsen har altid spillet i forsvaret, men hans store mål er altså at få comeback på grønsværen, snige sig med frem og få netmaskerne til at blafre på ny.


Ole Nielsen er, hvor han elsker at være og har tilbragt utallige timer. Foto: Herning Fremad


Af Martin Schmidt
Mandag 18. januar
Søndag 17. januar