Luk

Luk

Legende i svær OB-afsked: Fik vildt tilbud

| International | 4 kommentarer

Infoboks

Kyoto Sanga FC - Kawasaki Frontale
J. League (29/05)
Oddset 4,90 3,85 1,65
bwin 5,00 3,80 1,65
bet365 5,50 3,75 1,66

Peter Utaka røg til kinesiske Dalian Aerbin for et stort beløb i 2012, men angriberen siger nu, at han gerne ville have blevet i OB. Han kom afsted, da OB havde brug for pengene, siger Utaka.

Årets julekalender på bold.dk handler om transfers. Vi kigger nærmere på de overraskende og kontroversielle klubskifter, de transfers, som faldt til jorden, og de handler, som aldrig skulle have været sket.

Bag 13. låge gemmer sig den tidligere Superliga-bomber Peter Utaka, der endte med at blive en stor darling og legende i OB, men som måtte forlade klubben, da han fik et fantastisk tilbud fra Kina, som OB ikke kunne sige nej til, siger Utaka.

Men vi starter et andet sted, nemlig da Peter Utaka i første omgang blev en del af dansk fodbold. Angriberen havde vist stor målnæse i den næstbedste belgiske række for Royal Antwerp, der gjorde ham til topscorer i rækken med hele 22 mål i sæsonen 2007/2008. 

Det gik ikke ubemærket hen, og OB viste hurtigt interesse for den belgisk-nigerianske angriber. 

Peter Utaka siger til bold.dk, at han blev inviteret til Odense, så klubben kunne se ham an, og derefter gik det stærkt. I august 2008 blev Utaka præsenteret i Ådalen.

- Jeg havde en tysk agent, og han kom og så nogle af mine kampe i Belgien. Jeg var topscorer i Belgien, så han havde et par forskellige klubber til mig. Jeg hørte om OB, og det gav mig chancen for at vise mig frem og træne med dem, så de kunne se, om jeg kunne med spillerne, træneren og systemet. 

- Jeg kom til OB og havde to dages træning med dem, og så blev de overbevist, så det var grunden til, at de tog mig ind, og vi lavede en kontrakt. Jeg blev nødt til at tage tilbage til Belgien for at hente mine ting, og så fløj jeg til Danmark og underskrev kontrakten, siger Peter Utaka til bold.dk. 

Angriberen fortæller, at der var flere klubber, som var ude efter ham, men den store kvalitet i OB og Lars Olsen som træner var med til at overbevise Utaka om at flytte til Danmark.

- Jeg havde andre muligheder uden for Danmark, men ikke i Danmark. Jeg valgte OB, fordi jeg kom til Odense for første gang, og det var første gang, at jeg havde været i Danmark nogensinde, og jeg så deres plan med deres træner Lars Olsen. Han fortalte, hvad planen var for mig. 

- Da jeg så kvaliteten af spillerne som Thomas Helveg, Chris Sørensen og en del andre blandt andre Eric Djemba-Djemba, der vidste jeg, at det var et sted for mig til at starte min næste udfordring af min fodboldkarriere, så det var ikke svært at vælge. Jeg vidste godt, at jeg ikke ville være første- eller andetvalg, men jeg var stadig klar på udfordringen. 

Han endte med at gå fra at være skarp topscorer i Belgien til bænkevarmer i OB i den første tid. Han stod i skyggen af Djiby Fall, der haglede kasser ind for Odense-klubben. 

- Det var selvfølgelig svært i starten. Vi havde så mange gode spillere, og jeg kunne ikke starte inde, fordi Djiby Fall skulle spille, og Bjørn Runstrøm var der også, så jeg var ikke første- eller andetvalg, så jeg blev nødt til at arbejde mig ind på holdet. Resten af drengene var flinke og meget ambitiøse og hårdtarbejdende. 

- Jeg blev nødt til at arbejde på mit defensive spil. Måden, som jeg spillede på i Belgien, var helt anderledes end i Danmark. Jeg blev ved med at arbejde hårdt.

Artiklen fortsætter under billedet.

OB har en speciel plads i Peter Utakas hjerte. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Vil aldrig glemme OB

I den første sæson i OB fik Utaka nettet 12 gange i 27 kampe, men i marts 2009 blev Djiby Fall solgt til Lokomotiv Moskva, og så slog han til.

I foråret scorede angriberen nemlig hele ni mål i 16 kampe og blev førstevalg i angrebet for OB.  

Utakas mål var blandt andet med til at sikre sølvmedaljer til OB i 2009. 

I den efterfølgende sæson slog den belgisk-nigerianske angriber for alvor sit navn fast i dansk fodbold som en rigtig målmager. 

OB vandt igen sølv, og Utaka sparkede sig ind i OB-fansenes hjerter med hele 18 mål og en topscorertitel i Superligaen.

I alt blev det til 52 mål i 104 Superliga-kampe, og det gør ham til den syvendemest scorende udlænding i Superligaen sammen med Gilberto Macena. 

Du kan se et af Peter Utakas mange flotte mål i OB-trøjen øverst i artiklen.

Når Utaka ser tilbage på tiden i Odense, så er det med stor glæde. 

- Jeg kan ikke takke OB nok og fansene selvfølgelig. Jeg vil aldrig nogensinde glemme holdet i mit liv. Det gav mig et stort gennembrud i mit liv, så jeg kunne opnå et af mine store mål, som var at spille for landsholdet. 

- OB har givet mig mange store minder ved, at jeg kom til Danmark og blev topscorer, så både holdet, fansene og byen er meget specielle for mig, og det vil det altid være. 

- Jeg ønsker at komme tilbage til Odense, måske ikke som spiller, bare for at besøge den her fantastiske klub og sige hej til fansene, siger angriberen, der fik debut for det nigerianske landshold 3. marts 2010. Alt er det blevet til syv landskampe med tre mål til følge.

Det var ikke kun inden for kridtstregerne, at Utaka fik oplevelser for livet. 

Han fik også opbygget nogle venskaber, og Utaka siger, at han blandt andet skabte sig et tæt bånd med Eric Djemba-Djemba, og han snakker stadig med ham til tider. 

Tiden i OB var speciel for Utaka, da han opnåede to store milepæle. 

- For at være ærlig, så ved jeg godt, at alle husker mig for målene, hvor end jeg tager hen. Grunden til, at OB-tiden var speciel, var, at jeg opnåede to store mål. 

- Et var at spille for nigerianske landshold, og det andet var, at jeg blev topscorer i en meget svær række. Jeg vil gerne blive topscorer alle steder, hvor jeg spiller, og det gør jeg også her i Japan.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Utaka ses her med blandt andre Eric Djemba-Djemba, som han blev gode venner med. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Køb bogen om Danmarks vilde EM-sommer her

Ville ikke til Kina – ville blive i OB

I løbet af tiden i OB viste forskellige klubber interesse for Peter Utakas store målinstinkt, og det lå lidt i kortene, at OB ikke ville forlænge med Utaka, da kontrakten stod til at løbe ud i sommeren 2012. 

Utaka havde en klar idé om, hvor han ville hen, men et skifte til en europæisk klub gik i vasken. 

I januar 2012 tikkede et stort bud ind på Peter Utaka fra kinesiske Dalian Aerbin. Der var skriverier om, at Peter Utaka kom til at tjene hele ti millioner kroner årligt, men det var ikke noget nemt valg for angriberen. 

Utaka sagde dog ja til tilbuddet for at glæde OB, men også for den gode kontrakt, der ventede ham. 

Selvom angriberen dengang sagde, at han gerne ville forlade OB, så fortæller Utaka nu, at han ønskede at blive i Ådalen i hvert fald indtil om sommeren ved kontraktudløb og ikke rejse til Kina.

- Det er aldrig nemt at forlade et sted, der er nær ens hjerte. OB har en meget speciel plads i mit hjerte. 

- Det var ikke nemt for mig at forlade OB, fordi jeg ville gerne skrive mere historie med klubben, og jeg ville gerne gå efter endnu en topscorertitel, men grundet finansielle problemer i klubben, og jeg fik ikke den transfer, som jeg havde ønsket, for jeg ville gerne til Tyskland eller England, men det faldt til jorden. Med den finansielle situation, der var i klubben, var det tid til, at jeg skulle forlade OB, så jeg kunne tjene lidt penge. 

Var du skuffet over, at du ikke fik det skifte, som du ønskede?

- Mit mål var ikke at tage til Kina. Der var lidt diskussioner med en tysk og engelsk klub, så jeg havde håbet på, at jeg skulle til Tyskland eller England, da jeg spillede for det nigerianske landshold, og jeg ville ikke tage til Kina. 

- Det gik ikke, og så kom kineserne med et fantastisk tilbud for både mig og klubben, så jeg så noget godt i aftalen for mig økonomisk og OB selvfølgelig, og så sikrede jeg mig også, at jeg ikke forlod klubben gratis, så jeg tog imod tilbuddet, men det var ikke min oprindelige plan. Det var at tage til Tyskland eller England.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Utaka ville ikke til Kina, men han hjalp OB ved at sige ja, da kineserne lagde et stort bud. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ville ikke involveres i korruption

Peter Utaka pakkede tasken og rejste til Kina i januar 2012, og det blev starten på tre år i det store land, hvor han nåede at spille for tre forskellige klubber. Han blev meget overrasket over niveauet i ligaen.

- Niveauet i Kina var ret chokerende, fordi jeg troede, at det ville blive meget lettere. Det var ikke så let, fordi man blev ikke sat så godt op som i Europa. I Europa blev jeg serviceret godt blandt andet fra venstrebacken, de centrale midtbanespillere og højrebacken. I Kina var der ikke den støtte, og man blev nødt til at gøre alting selv. 

- Nogle gange blev jeg serviceret, men det var ikke så godt som i OB. Samtidig formåede jeg at score en del mål. I mit første år scorede jeg 20 mål i 28 kampe, og så scorede jeg 16 mål i 32 kampe, og så sluttede jeg af med 14 mål i 28 kampe, så det var ikke så dårligt, inden jeg rykkede til Japan.

For Utaka var det noget helt andet at komme til Kina efter tiden i OB, også uden for banen.

I sit andet år i Kina oplevede Peter Utaka noget ganske surrealistisk. 

Han blev kontaktet af en lyssky mand, og Utaka kunne hurtigt fornemme, at den ukendte mand ikke bare ville hyggesnakke. Han talte om at fixe kampe, og her var Utaka klar i spyttet.

- Jeg vidste ikke rigtig, hvem der kontaktede mig, men han spurgte om forskellige ting. Jeg tænkte: ’Hvem er det her?’. Da han begyndte at tale om det (matchfixing, red.), så lagde jeg på med det samme, da jeg ikke ville være involveret i noget korruption, fordi jeg havde arbejdet meget hårdt for at holde mit navn rent og væk fra skandaler. Jeg ville ikke være en del af noget skidt eller korruption i min fodboldkarriere, så jeg gad ikke at høre mere på ham.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Utaka nåede kun at være i Vejle i et halvt år. Foto: Vejle Boldklub

Skuffelse sendte Utaka til Vejle

I 2015 startede et nyt eventyr for angriberen. Han drog til Japan, og det blev startskuddet på en lang periode i det asiatiske land. 

I februar 2018 vendte Utaka dog noget overraskende tilbage til Danmark, da han blev præsenteret i Vejle. 

Det blev ikke så succesfuldt for angriberen, og efter et halvt år var han fortid i Nørreskoven. 

- I Japan blev jeg topscorer for FC Tokyo, så jeg forventede som topscorer i den bedste japanske række, at jeg ville starte. Træneren havde en anden idé med mig, som jeg ikke kendte til, og det fortalte de mig ikke, da jeg underskrev kontrakten. Jeg fik at vide, at jeg skulle spille med den all time-topscorer i Japan, men da jeg kom, var det ikke tilfældet, og jeg var på bænken hele tiden. 

- Jeg scorede nogle mål, men det var ikke, hvad jeg håbede på. Jeg ville gerne genvinde min topscorertitel, da jeg gik fra et hold på højeste niveau i Japan til et andet hold, så ville jeg gerne starte og ikke sidde på bænken. Så jeg var skuffet og ked af det. 

- Så jeg ville gerne flytte tilbage til Europa for at tømme mit hoved, og så komme tilbage til Japan. Jeg ville gerne tilbage til OB, men der var ingen kontakt med dem, da de nok ikke havde brug for nogle. 

- Vejle var den eneste klub, der viste interesse for mig, og så tænkte jeg hvorfor ikke? Det er jo Danmark, og det er et smukt land og et af mine favoritlande i hele verden, og så tog jeg til Vejle. 

- Jeg var ikke heldig nok til at sikre dem oprykning, men jeg spillede heller ikke så meget, som jeg gerne ville. Fodbold er altid sådan. Nogle gange spiller du, andre gange spiller du ikke. De bliver bare nødt til at kæmpe videre og arbejde hårdt.

Hvorfor blev det kun til et halvt år i Vejle?

- Det var min plan. Jeg ville gerne væk fra Japan i en halvsæson bare for at samle tankerne, fordi det år var ikke godt mentalt for mig, og jeg vil gerne have lidt forandring i min karriere, siger Peter Utaka til bold.dk.

Peter Utaka endte med at drage tilbage til japansk fodbold, og nu brager 37-årige Utaka bolde i nettet for Kyoto Sanga FC i den næstbedste japanske række J League 2.

I denne sæson er det blevet til hele 21 mål i 40 kampe, og det har været nok til, at Kyoto Sanga sikrede sig oprykning til J League 1. 

Selvom den tidligere landsholdsangriber for Nigeria befinder sig langt væk fra Danmark, så har han stadig en stor kærlighed til OB, og han slutter interviewet med bold.dk af med at takke specielt OB for en fantastisk tid i Danmark. 

Måske ser vi den tidligere Superliga-bomber tilbage i Danmark en dag?

Peter Utaka spiller for Kyoto Sanga FC. Foto: Kyoto Sanga FC

Køb bogen om Lars Høgh her. 


Af Anders Jensen
Fredag 27. maj