LeoVegas.dk Roskilde Festival Bethard Casino24

Luk
Julekalenderen er sponsoreret af Mr Green

Målmandskoryfæet der valgte Marokko

| Superligaen | 7 kommentarer
Målmandskoryfæet der valgte Marokko
Foto: Lars Rønbøg / Getty Images

Infoboks

OB - FC Nordsjælland
Superligaen Mesterskabsspil (19/04)
bet365 2,10 3,60 3,20
NordicBet 2,12 3,70 3,25
Oddset 2,00 3,65 3,65
Bag 24. og sidste låge finder vi Karim Zaza, som vandt mesterskabet med flere danske klubber og valgte det marokkanske landshold, da han ikke troede på chancen for Danmark.

På bold.dk elsker vi Superligaen, og julekalenderen i år handler derfor om de spillere, som siden indførelsen af Superligaen i 1992 har spillet flest kampe i landets bedste række.

Vi har talt med de 25 spillere, som har flest optrædener i Superligaen, og der er massevis af gode historier i de mange tusinde kampe, som de 25 aktører har spillet.

Bag låge nummer 24 finder vi målmanden Karim Zaza, som spillede 80 Superliga-kampe for FC København, 79 for OB, 49 i sin tid i Brøndby og 114 for AaB.

Som ungdomsspiller forlod Zaza i starten af 1990’erne Brøndby til fordel for rivalerne fra FC København. Et skifte, som kostede ham jobbet i cafeteriet i Brøndby.

- Det er nok mere forbudt i dag, end det er i dengang. Jeg kunne primært mærke det ved, at jeg arbejdede oppe i klubhuset i vores cafeteria, og da jeg valgte at skifte til FCK, fik jeg at vide, at jeg ikke kunne beholde mit arbejde, når jeg skulle spille for rivalerne, siger Zaza til bold.dk.

- Jeg var ked af at skulle stoppe på det arbejde, for jeg arbejdede sammen med nogle gode venner, som jeg stadig ser den dag i dag. Men fair nok, det var sådan, klubben ville have det.

- Brøndby troede ikke rigtig på mig på det tidspunkt. Jeg var ynglingespiller og ville have lov til træne med Danmarksserien én gang om ugen og ville også have nogle lommepenge for det, for det vidste jeg, at mange af mine holdkammerater fik. Vi snakker 1.500 kroner om måneden eller sådan noget, så det var et temmelig ubetydeligt beløb.

- Det ville de ikke give mig, og da jeg samtidig vidste, at KB var interesseret i mig, tænkte jeg, at jeg ville tage et sted hen, hvor man troede på mig. Der var bedre muligheder for mig på lang sigt i FCK.

Fik Superliga-debut i turbulent FCK-tid
Karim Zaza debuterede i Superligaen den 30. juli 1995, da FC København besejrede Viborg med 4-1 i Parken.

Zaza vogtede buret fast i efteråret for klubben, men fik ingen kampe i foråret, og forløbet i den sæson var symptomatisk for den unge målmands tid i hovedstaden.

- Jeg spillede i KB i et halvt års tid og blev så rykket op på et lille talenthold med otte-ti spillere, man troede på kunne komme på førsteholdet.

- Jeg fik så chancen på førsteholdet, men i alle de sæsoner, jeg var i klubben, var det meget on and off. Jeg var inde på holdet, så røg jeg ud af holdet, så var jeg inde igen og så videre. Jeg var meget brandslukker i den periode og nåede vel at have 11-12 forskellige målmænd, jeg spillede med i den periode.

- De slog måske ikke lige til, og så fik jeg spilletid i stedet. Det var lidt frustrerende, at man hele tiden røg ind og ud, men jeg havde også en sæson, hvor jeg spillede alle kampe, og hvor det gik rigtig godt.

- Når jeg ser tilbage, må jeg også bare erkende, at jeg ikke var moden nok i starten af min tid i FCK. Det var en turbulent tid, hvor vi lå og rodede midt i tabellen og savnede stabilitet.

- Har man ikke stabilitet på holdet, kigger man som regel først på målmandsposten, for det er vigtigt for holdet at have en målmand, som giver holdet stabilitet. Jeg erkender blankt, at jeg ikke var stabil nok, og jeg kan for så vidt godt forstå, at klubben gjorde, som den gjorde.

- Jeg viste, hvad jeg kunne til træning, og der fik jeg jo også at vide af både holdkammerater og trænerne, at jeg nærmest var den bedste hver gang, men jeg havde ikke det mentale til at være fast klippe i kampene i en klub som FCK.

Det endelig gennembrud kom i OB
Efter fem sæsoner med op- og nedture skiftede Zaza i 2001 fra FCK til OB, og her tog udviklingen for alvor fart.

Kim Brink og Lars Høgh tog sig godt af Zaza og udviklede ham til en profil - ikke bare for OB, men også i Superligaen.

- Jeg havde fornøjelsen af at spille under Kim Brink i FCK, og han sagde på et møde med mig, at jeg kunne blive Danmarks bedste målmand, men det ville ikke blive i FCK.

- Når en spiller bliver i en klub i mange år, bliver man sat i bås, og så kan man blive nødt til at tage et skridt ned ad rangstien for at tage to skridt op igen.

- OB solgte så Jesper Christjansen og manglede en keeper, og da Kim Brink, som i den tid var i OB, vidste hvad jeg kunne, gav OB mig en etårig kontrakt.

- Da jeg kom til OB, tog Lars Høgh mig under sine vinger. De så mig som en usleben diamant, som skulle slibes til, og det blev den vel også. Der er to mennesker, der er årsagen til, at det blev til noget for mig i dansk fodbold. Den ene er Kim Brink, som hev mig til OB, mens den anden er Lars Høgh, der viste mig de redskaber, som jeg åbenbart besad.

- Jeg har haft en god tid i alle mine klubber, men det var i OB, at jeg for alvor blev en profil. Det var i OB, jeg fandt ud af, hvad jeg skulle fokusere på for at blive den bedst mulige målmand.

Zaza vender retur til Brøndby
Efter to og en halv sæson i OB vendte Karim Zaza tilbage til, hvor det hele startede - Brøndby IF.

Brøndby havde et år forinden hentet Michael Laudrup til klubben som ny cheftræner, og det var en drøm for Zaza at komme tilbage til klubben.

- Det var rigtig stort for mig at komme retur til Brøndby. Det var den største klub herhjemme dengang, og det var flagskibet i Danmark, når man så på pokaler, tilskuere og medieinteresse.

- Der var fantastiske fodboldspillere i klubben, og Michael Laudrup var træner. Allerede et halvt år før, de hentede mig, havde de hentet Kasper Dalgas, som jo også havde haft en god tid i OB, hvor jeg spillede med ham, og jeg tænkte ‘nej, hvor er han heldig, bare de også henter mig, og det gjorde de heldigvis.

- Det gik jo også godt med det samme. Vi vadede i succes, og jeg blev vist nok efterårets profil i Superligaen, så det kunne ikke have været meget bedre. Det var stort at være i Brøndby og blive tiljublet af 20.000 mennesker, som var på stadion til alle kampe.

- Den sidste tid blev jo desværre ikke så god, for jeg fik den alvorlige skade, og jeg må være ærlig at sige, at jeg aldrig fandt mit niveau igen.

- Da jeg endelig blev klar, valgte trænerstaben at holde fast i Casper Ankergren, som også havde gjort det fantastisk godt, så jeg kunne godt forstå, at de ikke skiftede ham ud, selv om jeg blev klar.

- Jeg mistede sgu lidt lysten til at spille i klubben, og jeg begyndte at tænke over, hvad der skulle ske. Så da jeg fik muligheden for at komme til Rot-Weis Essen, valgte jeg at gøre det, før det var en kærkommen mulighed, der opstod efter en svær tid.

Zaza havde godt af tysk ophold
Efter en hård sidste tid i Brøndby, hvor Zaza aldrig fandt tilbage til tidligere tiders niveau, forlod han Danmark til fordel for Rot-Weiss Essen i den tyske 2. Bundesliga.

Zaza genfandt både niveau og spilleglæde i det tyske, og det lå længe i kortene, at opholdet i Tyskland, som blot blev på et år, skulle have været meget længere.

- Det var en virkelig god tid. Før jeg tog derned, tænkte jeg på, om den næstbedste række i Tyskland nu var det rigtige for mig, men jeg blev positivt overrasket på alle tænkelige måder.

- Vi havde en masse tilskuere til alle hjemmekampe, der kom flere tilskuere og så os til træning, end jeg nogensinde har oplevet før, og det var et topprofessionelt på alle måder.

- Jeg ville gerne blive dernede og troede egentlig også, at jeg skulle det. I mit sidste halve år i klubben gjorde jeg det rigtig godt, og min agent sagde også, at det ikke ville blive et problem at finde en ny klub dernede, for i den sidste halvsæson havde jeg været en af de to bedste målmænd i klubben.- Jeg fik to tilbud fra den næstbedste række i Tyskland, men økonomisk følte jeg ikke, det var godt nok, og så kom AaB og spurgte, om jeg var interesseret, og de tilbød mig en rigtig, rigtig god hyre. Det var samtidig en god mulighed for at komme hjem igen, og så valgte jeg det.

Tilbage til gylden tid i Nordjylland
Karim Zazas skifte til AaB var ikke uden dramatik, da den sportslige ledelse i klubben var uenige om, hvorvidt Zaza var den rigtige mand for klubben.

Zaza endte dog med at få enorm succes i AaB, som med Zaza i buret blev danmarksmestre og kom i Europa.

- Jeg var heldig igen at komme til den rigtige klub. Jeg ramte et passende niveau for mit eget vedkommende, da jeg vandt mesterskabet med AaB, jeg kom til at spille Champions League og fik i det hele taget nogle rigtig gode oplevelser.

- Jeg skylder Lynge Jakobsen en stor tak for, at jeg kom til AaB. Erik Hamren var cheftræner på det tidspunkt, og jeg var lige blevet opereret og kunne dermed ikke spille den første tid, og Hamren ville ikke have en målmand, der ikke kunne spille fra start.

- Han skulle bruge en målmand, som kunne bidrage med det samme, så han ville selvfølgelig hellere have en anden. Jeg har hørt ad omveje, at Erik og Lynge havde nogle store skænderier om, hvorvidt de skulle hente mig eller ej, men Lynge satsede, og det gik jo heldigvis godt.

- Opholdet i AaB gik nok bedre end ventet. At jeg skulle ende med at spille i Champions League med AaB, lå nok ikke i kortene, da jeg vendte hjem.

Den bedste tid i Superligaen
- Det er svært at sige, hvad den bedste tid for mig har været, for i alle klubber har jeg oplevet noget unikt, som også har været kendetegnende for den tid i min karriere, jeg var i.

- Jeg fik chancen i FCK, fik mit gennembrud i OB, vendte hjem og havde et fantastisk år i Brøndby, men skal jeg vælge én klub, bliver det AaB.

- Jeg vandt mesterskabet med en klub, som ikke havde det største spillerbudget, spillede unikke Champions League-kampe, og jeg havde det personligt virkelig godt i både klubben og i byen.

Valgte Marokko i stedet for Danmark
Karim Zaza er født og opvokset i Danmark, men har marokkansk far, og han nåede i sin karriere at spille fem officielle landskampe - ikke for Danmark, men for Marokko.

Zaza forklarer, at valgte af Marokko primært skyldtes, at han ikke troede på, at han ville få chancen på det danske landshold, da han i sin tid takkede ja til Marokko.

- Første gang jeg fik tilbuddet om landshold, var i 1998, da Marokko spurgte, om jeg ville med til VM i Frankrig.

- På det tidspunkt håbede og troede jeg på, at jeg kunne komme på det danske landshold og få succes med dem, så jeg valgte at takke nej.

- Jeg kom dog ikke rigtig tæt på det danske landshold de følgende år, så da jeg igen fik muligheden for at komme med Marokko et par år efter, takkede jeg ja. Jeg spillede ikke fast i klubben og gjorde det ikke så godt, så jeg tænkte, hvorfor jeg skulle vente på Danmark, når jeg alligevel kun var nummer 40 på listen over målmænd, de kunne vælge.

- På det tidspunkt troede jeg ikke på, at jeg ville få den karriere, jeg endte med at få, og da jeg først havde spillet en enkelt landskamp for Marokko, var jeg jo låst.

- Efterfølgende tog min karriere for alvor fat, og der fik jeg nok niveau til det danske landshold, men der var det for sent. Der kunne jeg jo ikke bare skifte til Danmark, det er jo ikke håndbold.

- Jeg fortryder ikke, at jeg sagde ja til Marokko. Man træffer en beslutning ud fra den situation, man står i, og dengang havde Danmark ikke på noget tidspunkt vist interesse i mig. Det eneste, jeg nok fortryder lidt, er, at jeg ikke sagde ja til Marokko allerede i 1998, så jeg kunne komme med til VM i 1998, hvor holdet endda gjorde det godt.

Vælger ikke kun med hjertet
Karim Zaza forklarer, at til- og fravalg af landshold ikke kun skyldes de respektive spilleres tilhørsforhold, en også har meget at gøre med de fremtidige muligheder som spiller.

- Det var ikke som sådan et aktivt fravalg af Danmark, da jeg sagde ja til Marokko. Jeg så på, hvordan det så ud for mig på det tidspunkt, og jeg vidste som sagt ikke, at jeg ville udvikle mig så meget, som jeg gjorde, så da jeg fik muligheden for landsholdsfodbold, takkede jeg selvfølgelig ja.

- Jeg kan godt forstå, hvis andre spillere i dag også vælger at spille for andre lande. Man kan aldrig sige, hvad fremtiden bringer, så man er nødt til at træffe et valg ud fra den situation, man står i.

- Man gør det både for at repræsentere et land, som er det største, man kan opnå, men man gør det også for sin karriere. Der er ingen tvivl om, at det giver meget bedre muligheder for sin karriere, hvis man har landsholdsfodbold på cv’et.

- Man skal huske, at klubber rundt omkring i verden jo bliver kimet ned af agenter og bliver tilbudt en lang række spillere hele tiden. Hvis en klub modtager en bunke med 100 spillere, så kigger klubberne først på de ti spillere, som har landsholdsfodbold på cv’et, det er jo en selvfølge.

- Da jeg sagde ja til Marokko, da jeg blev spurgt anden gang, var det selvfølgelig også med tanke på, at jeg ville blive mere attraktiv på markedet, hvis jeg havde spillet på landsholdet.

Laudrup hev Zaza med til Qatar
I 2014 stoppede Zaza sin aktive karriere i Vendsyssel, og kort efter fik han en gylden mulighed for at kickstarte en karriere som målmandstræner.

Michael Laudrup blev cheftræner i Qatar-klubben Lekhwiya, og han pegede på Zaza om klubbens nye målmandstræner.

- Det var en kæmpe oplevelse at træne i Qatar. Jeg kan stadig huske, at jeg rendte rundt hjemme i haven og talte med en vinduespudser, da Michael ringede fra Spanien og spurgte, om jeg ville med derned.

- Jeg havde ikke snakket med Michael i ti år og nåede at tro, det var en joke, men han fortalte så, at han havde haft samtaler med klubben og skulle samle en stab, og der tænkte han på mig som målmandstræner.

- Jeg valgte at takke ja, og det var en enorm oplevelse. Jeg troede, at jeg skulle arbejde med målmænd dernede, som nærmest aldrig havde rørt en bold, men jeg havde tre målmænd, som var virkelig dygtige. To af dem havde i mine øjne rigeligt niveau til Superligaen.

- De var længere fremme, end jeg havde regnet med, og det gjalt også markspillerne. Det hold, vi arbejdede med, kunne godt komme i top seks i Superligaen, det var i hvert fald min og Michaels vurdering.

Målmandstræner i Vendsyssel
Karim Zaza er i dag målmandstræner i 1. divisionsklubben Vendsyssel. Han stortrives i rollen, som ikke er på fuld tid, men har stadig en ambition om at blive tilknyttet et Superliga-hold en dag.

- Lige nu passer denne rolle mig rigtig godt. Jeg følger ikke holdet 100 procent af tiden, og det passer mig rigtig fint, at jeg har lidt ekstra fritid, og jeg nyder arbejdet med at udvikle målmænd.

- Jeg har stadig ambitioner om at blive målmandstræner i Superligaen en dag, men her og nu passer det mig rigtig fint at være i Vendsyssel, siger Zaza.

Det var den sidste låge af bold.dk's julekalender 2017. Tak fordi I læste med og glædelig jul.

mikkel@bold.dk


Af Mikkel Nøhr

7 kommentarer

ThePantsParty 10:12          
Tak for en fantastisk julekalender, bold.dk

Og glædelig jul til jer alle.
Snoopy81 10:21          
Kunne godt bruge dig hernede i det Sønderjyske:-)
tofod 10:44          
Jeg tvivler på at Zaza havde kommet til at spille landskampe for Danmark. Han skulle slå Thomas Sørensen af, som havde stået stabilt i Sunderland over en længere periode, på baggrund af en god sæson i superligaen.
Jan g 11:30          
Jeg synes jeg kan huske ham i Silkeborg også??
driflin 11:34          
Jeg er stadig skuffet over dengang i 8. klasse, hvor en kammerat og jeg interviewede Zaza i Ådalen og spurgte om han kunne finde på at skifte til Brøndby. Han svarede nej og en måned efter blev hans skifte så offentliggjort. Et stort barndomstraume!
Kannibal 11:40          
@tofod
Brøndby havde ikke bare en god sæson i Superligaen, men adskillige for både OB, Brøndby og Aab, og vandt også det gyldne bur 3 år i træk - 2001, 2002, og 2003.

Og nej, han havde nok aldrig slået Thomas Sørensen af, men havde i perioder niveau til at være fast mand i landsholdstruppen, og det kan jo også kaste landskampe af sig, når førstevalget f.eks. er skadet.
Celestino 12:48          
Karim, Karim, Karimzaza!
Fredag 19. april
Torsdag 18. april